فرصت‌سازی یک اعدامی برای لطف به چند میلیون مبتلا به مواد مخدر

مرد سی‌و‌هفت ساله‌ای که یک روز پس از اعدام زنده یافته شد، شاید یک بار دیگر زندگی را بیابد. این در حالی است که نگاه به اخبار منتشره از اعدام قاچاقچیان در شش ماه ابتدایی سال نود و دو، شمار اعدامی‌های مواد مخدر را بیش از صد تن نشان می‌دهد. این شیوه مبارزه با مواد مخدر چند سال است که ادامه دارد!
کد خبر: ۳۵۲۶۰۴
|
۲۹ مهر ۱۳۹۲ - ۱۶:۰۰ 21 October 2013
|
53071 بازدید
|
جامعه ایرانی در چند روز اخیر با این معما روبه‌رو شده‌ که آیا یک اعدامی که یک روز پس از اعدام زنده دیده شده، باید بار دیگر اعدام شود یا خیر؟

اما آیا این مهم‌ترین معمایی است که در مسأله مواد مخدر پیش روی جامعه است؟

به گزارش «تابناک»، مرد ۳۷ ساله‌ای که به دلیل حمل یک کیلوگرم روانگردان شیشه در بجنورد به دار آویخته شد، یک روز پس از اعلام مرگش، با بخار گرفتن کاور پلاستیکی جسدش زنده یافته شد.

اما هم‌اکنون چند پرسش بدون پاسخ قطعی وجود دارد؛ این که در چنین شرایطی با محکوم چه باید کرد؟ این که یک کیلوگرم شیشه کشف شده از وی چه بلایی بر سر جامعه می‌توانست بیاورد و ‌سرنوشت نهایی وی در پرتو همه مباحث حقوقی و شرعی این روز‌ها چه خواهد شد؟

وقتی دوازده سال پیش و در بهار سال ۱۳۸۰، حسن نراقی کتاب جامعه‌شناسی خودمانی را می‌نوشت، در پایان بخشی از کتاب که «حقیقت‌گریزی و پنهان‌کاری ما» نام دارد، به موضوع شیوه مبارزه با مواد مخدر پرداخت. بازخوردهایی که نویسنده در مورد کتاب خود گرفت، به کتاب دومی به نام «پی نکته‌هایی بر جامعه‌شناسی خودمانی» منجر شد که برخی از نکات آن به صورت زیر است:

‌۱ ـ «سالانه از متوسط ۳۲۰۰ تن مواد مخدر تولید شده در افغانستان، حدود ۲۵۰۰ تن آن راهی ایران می‌شود که نهایتا روانهٔ بازارهای اروپا و آمریکا بشود، ولی همه ساله حدود یک‌هزار تن از این مواد در داخل کشور ما توزیع می‌شود؛ یعنی کشور عزیز ما ایران به تنهایی ۴۰ درصد این مواد را به خود اختصاص می‌دهد‌!».

 ۲ ـ «روزنامهٔ عدالت در شماره ۱۰۷ خود از قول مدیر کل زندان‌های یزد می‌آورد: جرایم مواد مخدر دلیل بازداشت ۸۵ درصد از زندانیان استان است، و رئیس کل دادگستری استان تهران با «اسف بار» خواندن وضع دادگستری، افزایش ۱۵ درصدی سالیانهٔ پرونده‌های قضایی را در حالی اعلام می‌کند که نمایندهٔ دفتر برنامهٔ کنترل مواد مخدر بین المللی گفته است: کارهای مجامع جهانی در برابر آنچه که جمهوری اسلامی ایران طی ۲۰ سال گذشته با مواد مخدر انجام داده بسیار ناچیز است‌».

‌نویسنده سپس پیشنهاد می‌کند، ‌«اگر پذیرفته‌ایم که تمام محدودیت‌ها، جریمه کردن‌ها، حبس کردن‌ها، و اعدام‌ها که در این پنجاه شصت ساله اعمال کرده‌ایم همه نتیجهٔ معکوس داده، پس این بار به ریسکش می‌ارزد که با یک نشست و برخاست قانونی، جسارتی به خرج دهیم و مصرف مواد مخدر را آزاد اعلام کنیم. شوکه نشوید! این به آن مفهوم نیست که بلافاصله بعد از آزاد کردن، تمامی راه‌های مبارزه را به روی خودمان ببندیم، نه! تمام آن کار‌ها را حتی با شدت بیشتر دنبال می‌کنیم. منتها من به دلایلی که می‌خواهم ارائه بدهم معتقدم این عمل تازه بستر مناسب این مبارزه را فراهم خواهد ساخت. اصلا اجازه بدهید پیش بینی کنیم که اگر این اتفاق افتاد، پی آمدهای بلافاصله آنچه خواهد بود؟

‌۱ ـ به یکباره حدود 80 درصد زندان‌ها خالی می‌شود و نان‌آور و سرپرست حدود یک میلیون نفر زن و بچه هموطن آسیب‌پذیر من و شما بالای سرشان قرار می‌گیرند که با همه کمی‌ها و کاستی‌ها، بودنشان در مجموع به مراتب بهتر از نبودنشان خواهد بود.

‌۲ ـ آلودگی‌های رایج از قبیل هپاتیت، ایدز، امراض مقاربتی، ناشی از محدودیت زندان‌ها و همچنین قتل نفس‌ها و مهم‌تر از همه بدآموزی‌های داخل زندان که به صورت اجتناب ناپذیری در اکثر موارد زندانی کم تجربه را در کمترین مدت به یک موجود تبهکار و آلوده مبدل می‌سازد، به صورت قطعی و ‌یکباره قطع می‌شود و یا لااقل سرعت رشد آن به شدت تنزل می‌یابد. (سنجش پی آمدهای مثبت دست‌آورد این بخش به لحاظ کاهش هزینهٔ درمان معتاد و اطرافیان معتاد خود مقولهٔ جداگانه‌ای است).

‌۳ ـ اعلام آزادی مصرف، به یکباره قیمت مواد را حدودا ۸۰ درصد کاهش خواهد داد و این کاهش قیمت برای معتادان بینوا و بانوا! که به هر حال و از هر کجا و به هر قیمت این هزینه را تامین می‌کنند فرصتی خواهد داد تا پول صرفه جویی شده را به مصرف خانواده یا لااقل خودشان برسانند و اگر کسی این ایراد را بگیرد که اکثر این وجوه از محل‌های غیر مجاز تأمین می‌شود، بلافاصله این دلخوشی را برای من ایجاد خواهد کرد که لااقل با پایین آمدن قیمت مواد، این گونه اعمال غیر مجاز هم رو به کاهش خواهد گذارد.

‌۴ ـ با آزاد شدن خرید و فروش، به یکباره مسأله‌ای به نام قاچاق و قاچاقچی مواد مخدر از بین می‌رود و در نتیجه قاچاقچی که تا امروز برای توسعه و رونق کار مرگ بارش به هر ترفندی دست می‌یازید و اجبارا و طبیعتا به دنبال توسعهٔ بازار مصرف کالای خود بود، چون دیگر سود باد آورده‌ای را در این راه نمی‌بیند، برای غیر معتادان جوان و بی‌تجربه دام گستری نخواهد کرد.

 ۵ ـ بنا بر اذعان بسیاری از دست‌اندرکاران فقط در ‌۲۴ سال گذشته به همراه کشته شدن بسیاری از جوانان و مردان این سرزمین که بر سر مسألهٔ قاچاق و طی درگیری با نیروهای انتظامی کشته شده‌اند، ما متجاوز از سه هزار و پانصد تن از خالص‌ترین نیروهای انتظامی خود را در این راه از دست داده‌ایم که کماکان هنوز هم ادامه دارد. ما با تغییر روش مبارزهٔ خود با این بلای خانمان‌سوز از بی‌سرپرست ‌و داغدار شدن آتی بسیاری دیگر از هم‌وطنانمان از دو طرف درگیر جلوگیری خواهیم کرد.

شاید پیشنهاد و پیش‌بینی آقای نراقی به نظر عجیب بیاید و هیچ ‌گاه اجرایی کردن آن پذیرفته نشود. اما از آن زمان تاکنون یک دهه گذشته و کتاب نویسنده بار‌ها و بار‌ها تجدید چاپ شده است، ولی شیوه مبارزه با مواد مخدر به چه نتیجه‌ای رسیده است؟ تعداد قاچاقچیان کمتر شده یا تعداد معتاد‌ها یا خانواده‌های نابود شده یا زندانیان مواد مخدر؟

جامعه، رسانه‌ها، حقوقدانان و مراجع عظام تقلید وارد بحث بر سر سرنوشت علیرضای ۳۷ ساله زنده مانده بعد از اعدام شده‌اند، ولی این تنها یکی از چند صد محکوم به اعدام به خاطر مواد مخدر است. رسانه‌ها، بسیاری از مقامات و حتی تصمیم‌گیران حوزه مبارزه با مواد مخدر و عواقب آن، نه تنها پاسخی قاطع در مورد میزان موفقیت شیوه مبارزه با مواد مخدر ندارند، بلکه تنها تصویری که از اعتیاد دارند، یک معتاد در کنار خیابان‌ها و یا پارکی در تهران است. چه کسی می‌داند اعتیاد و مواد مخدر با خانواده‌های معتادان و قاچاقچی‌ها در شهر‌ها و روستاهای دور‌تر چه کرده است؟ معتادانی که تعدادشان میلیونی است؟
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۳۰۲
انتشار یافته: ۷۷
محمدایرانی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
طرح ترانزیت مواد مخدر بهترین چاره است بجای اینکه مواد درداخل کشور توزیع شود باید تا مرزهای ترکیه پلمپ و اسکورت شود تا برود داخل اروپا و ممالک بدخواهان را ویران کند چرا باید تاوان این بیرحم ها را کشور ما بدهد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
اگر نابودي و مرگ عزيزان و جوانان ما اهميت دارد. بايد هيچ فرقي براي انسانيت در نظر گرفت. بايد با همكاري جهاني ريشه فقر و بيكاري و ناداني و كم سوادي رادر ايران و افغانستان خشكانيد تا اين غول خانمان سوز از بين برود.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
شما گمان می کنید قاچاقچی ها از بازار ایران به راحتی می گذرند؟
سینا
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
دوست عزیز راه های بهتری هم هست اونم کنترل و نظارت و سختگیری بیشتر بر روی موضوع مواد مخدر
آریابان
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
متأسفانه ، مشتری هم ، کاسب را بر سر ذوق آورد ؛
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
اون مال قدیم بود که مواد مخدر وارد میکردیم . الان دیگه تولید داخلی رونق گرفته و کلی محل برای ساخت مواد مخدر ساخته شده تا با خودکفایی از واردات بی نیاز شویم .
علی بیکار
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۱۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
ما از نظر اخلاقی و انسانی و اسلامی اعتقاد داریم همه انسانها با هم برابرندو ... پس ما نباید مرگ را برای همسایه بخواهیم . باید بودجه مبارزه با قاجاق و اعتیاد صرف اگاه سازی جوانان و ترغیب آنان به سلامتی جسم و روان شود .ما بجای ترساندن مردم از سیگار مضرات آن را نه به صورت نصیحت بلکه بصورت کارشناسی شده ترویج دهیم . آیا سینما گران ما و صدا وسیما فیلمی که یک نفر اصلا در زندگی خود دروغ نگفته و موفق بوده ساخته اند ؟ آیا فیلمی که جوانی در مقابل وسوسه های دوستان برای روی آوردن به اعتیاد ساخته اند؟ پس ما بایستی رویکرد جدیدی در باره اعتیاد داشته باشیم.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۱۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
خدایا
مگه میشه آزاد کرد؟؟؟؟؟؟؟
با این توجیهات باید روابط جنسی نامشروع - مصرف مشروب و الکل و خیلی چیزهای دیگه رو هم آزاد کرد !
اصلا باید دزدی رو هم آزاد کرد تا هر کسی بر اساس میزان روزانش دزدی کنه!و دزدی مسلحانه از بین میره!
مگه میشه؟
قوانین راهنمایی و رانندگی هم هیچ!
زمین خواری هم اگر آزاد کنیم بهتره نمیشه چون جلوی رشوه رو میگیره!
این حرفها چیه

در اسلام از بین بردن قبح و زشتی یک عمل نهی شده و بسیار گناه دارد .
گفته اند وای بر کسی که عمل زشتی را زیبا جلوه دهد .
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
لازم نيست اين انسان رسته از بند اعدام را آزاد كرد؛ اما مي توان او را به زندان افكند.
دانشجو
| Malaysia |
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
کی خواست زشت نشون بده!!!!!
اگر چامعه به رشد کافی برسه این راه ها بهترینن
چون خود ممنوعیت یه چیز جذابیت میاره،مخصوصا وقتی مردم به مرجعی که اطلاع رسانی میکنه بی اعتماد باشن
حالا اگر اعتماد باشه ، ممنوعیت هم نباشه ، فقط راهنمایی بشه بهترین نتیجه حاصل میشه
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
اقای محترم مگه توی کشورهایی که مصرف مواد مخدر ازاده دیگه هیچ قانئنی حاکم نیست! این موضوع هیچ ربطی به قوانین دیگه از جمله قوانین راهنمایی و رانندگی نداره، این صحبت شما تعجب اوره.
جواد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۱۵ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
آیا این مطابق اسلام است که احکام قطعی دین را با یک حکم که حتی فقهای شورای نگهبان نتوانسته اند آن را قبول کنند و مجمع تشخیص مصلحت آن را قانونی کرده مقایسه کنیم؟
محمد
| Iran, Islamic Republic of |
۰۰:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
برادر عزیز در کشور هلند مصرف مواد مخدر آزاد است، گفتم تا بدونی اونقدرها مسئله ی عجیبی نیست !
ایرانی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۵۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
عزیز دو کشور هلند و دانمارک ماده مخدر سبک را ازاد کردند و نتایج مثبتش را می بینند.
حمید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۱۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
علاوه بر مواد مخدر تمام جرم ها تو جامعه بیشتر شده
فجیع ترین مسایل اخلاقی تو جامعه ی اسلامی داره اتفاق میفته
حسین
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۲۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
کل ملت معتاد بشن که چند نفر قاچاقی ها اعدام نشوند و زندان ها خلوت شود و همه چی آروم بشه و ما چقدر خوشبخت بشیم؟
لابد بعدش هم نظر میدن که اختلاس آزاد بشه تا قیمت دلار بیاد پایین!
پاسخ ها
2121
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۰۷ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
كل ملت ؟ مگه كسي شما رو وادار به استفاده ميكنه عقل داري مصرف نكن چرا بايد تاوان بي عقلي عده اي معدود را كسان ديگر بپردازند ؟ آزاد كردن آن هم نمي تواند در داخل مصرف را پاين بياورد اما در نرخ آن واينكه افرادي ديگر به دنبال در آمد سر شار نخواهند رفت واين خود يك راه براي مبارزه با سوداگران مرگ خواهد بود
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۳۲ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
حسین اقا بهتره بیشتر روی این موضوع فکر کنید ، توی بعضی از کشورهای جهان اول دنیا مصرف مواد مخدر ازاده و اتفاقا جمعیت افراد معتاد هم نسبت به جمعیت کل جامعه در صد بسیار ناچیزی هستند
علی
| - |
۰۰:۴۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۳۰
چرا فقط به معتادهای هوسرانی که خودشان مقصر اصلی هستند بعنوان تلفات مواد مخدر نگاه میشود.

چرا زندانیهای بیشمار و اعدامی ها و خانواده های آنها در آمار تلفات دیده نمیشوند؟ که اکثرا هم از محرومین جامعه هستند. چرا رانندگان بین شهری و سایر عابرین که دائما تحت سوءظن و موادیابی هستند در آمار تلفات دیده نمیشن؟ و ....
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۲۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
إعدام درملا عام كار درستي نيست
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۰۴ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
اعدام کلا کار درستی نیست.
ناشناس
| - |
۲۳:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
اگر در ملا عام نباشه كه فتده اجتماعي اش از بين ميره
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
بحث بحثه عرضه و تقاضاست وقتي تقاضاي نباشه پس عرضه هم نيست . به نظر من بايد مثل کشور چين به معتادها و کسايي که درگير اين مساله اند مهلت بدهند تا خود را اصلاح کنند. (البته با در اختيار قراردادن کليه امکانات براي ترک و... و حفظ آبرو) سپس کساني که اصلاح نشدند رو از جامعه و حيات حذف کنند. واقعن کشور ما بايد چه قدر تاوان اين آدمهاي خودخواه و پست رو بده. هر روز ميشنويم فلاني شيشه کشيد سر نوزادشو بريد ، فلاني خونرو آتيش زد و...
يه جا بايد تموم شه اين بدبختي
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
حذف از جامعه و حيات هیچوقت جواب نمیده مگه این همه تلاش برای حذف چیزهای بیخطر تری مثل ماهواره و .. کردیم، اثر داشت که حذف معتادان از جامعه و "حیات"! اثر داشته باشه؟
مرتضی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۲۳ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
خدا پدرت را بیامرزد با این مطلب واقعی ات.البته اگر مواد مخدر آزاد شود،خیلی ها از سودهای کلانی که به جیب می زنند و در داخل کشور زندگی میکنند محروم میشوند و این شاید به مزاج خیلی ها خوش نیاید!!!!همان بهتر که ساکت باشی ای دل....
مجید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۲۸ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
عجب اتفاقی برای این بنده خدا افتاده !!!!!!!!!!! من که میگم زنده بمونه وحتما زندگیش تغییرخواهد کرد امااز طرفی شاید بعدا ازاین موضوع بخوان یه جورایی سوء استفاده کنن انوقت چی پیشنهاد آقای نراقی عالی بهتر نیست مسئولین روش بیشتر فکر کنن
امیر
|
United States
|
۱۶:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
بسیار مسئله مهم و خوبی را مطرح کردید.امیدوارم بجای خیلی از مباحث بیهوده که گهگاهی در این سایت منتشر میشود از حقوقدانان برجسته و جامعه شناس و روانشناسان خبره پیگیر این معضل باشید.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۶:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
فکرشو بکن شب تلویزیون آگهی پخش کنه:

خدمات پرواز مجازی شیره ای ها
با نیم قرن سابقه نئشگی
در خدمت جوانان و آینده سازان عزیز

خدمات و سرویس رایگان پس نئشگی
سرنگ تمیز و مجانی تا سقف دو عدد در هر شب
فضانوردی مجازی رایگان تا میلیونها کیلومتر دور تر از ماورا, به صورت گروهی و انفرادی

کسانی که به درجات عالیه ی "توپ توپ" نائل شوند به صورت رایگان از بورسیه شیشه و کراک بهره مند خواهند شد
پاسخ ها
شهرام
| - |
۱۶:۵۶ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
پسرخوب! اینهمه سایت زرد وفیس بوک وفلان هست. بروهمونجا کامنت بذار. اگه همه جا نظر ندید خدای نکرده زبونم لال چیزی میشه؟ اصلا فهمیدی این مطلب چی میگفت؟
دلاور
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۴۰ - ۱۳۹۲/۰۷/۲۹
مگه جای تو را تنگ کرده شهرام
عجب آدم بی جنبه ای هستی
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟