دور جدید مذاکرات هستهای ایران و ۱+۵ در ژنو در شرایطی وارد مرحلهای پیچیده و سخت شده که همه طرفهای درگیر در آن، از احتمال رسیدن به توافق در این دور از مذاکرات و یا دور بعد سخن میگویند.
به گزارش «تابناک»، مجموعهای از شواهد و قرائن دستیابی به توافق را میتوان از مجموعه اخبار منتشره در مورد مذاکرات درآورد. سخنان دیروز عباس عراقچی، مبنی بر این که چهارچوب پیشنهاد ارائه شده توسط ایران از سوی طرف مقابل پذیرفته شده است، لغو سفر وزیر خارجه ایران به ایتالیا به علت ضرورت حضور وی در ژنو و احتمال تعویق سفر وزیر خارجه ژاپن به ایران ـ که برنامه سفر وی به ایران و دیدار با ظریف برای عصر شنبه تنظیم شده بود ـ از جمله شواهدی است که از عملکرد تیم ایرانی قابل برداشت است.
سفر چند وزیر خارجه عضو ۱+۵ به ژنو و احتمال حضور لاوروف که همچنان احتمال داده میشود به ژنو برود نیز نشان میدهد که مذاکرات نه در سطح طولانی و خستهکننده کارشناسی بلکه در سطوح بالاتر در حال پیگیری است، حال آن که احتمال داده میشود حتی برای نهایی شدن توافقها به سران کشورها نیز مراجعه شود.
همه این خبرها در حالی است که حتی کری در آغاز ورود به ژنو از شکاف بین مواضع ایران و آمریکا خبر داده و برخی خبرنگاران غربی، فاصله موجود را نه یک شکاف بلکه دره دانستهاند.
مجموعه این شواهد نشان میدهد که مذاکراتی سخت و طاقتفرسا در جریان است که در یک سوی آن کشورهای غربی و در سوی دیگر، دیپلماتهای ایرانی هستند که رهبر انقلاب آنها را فرزندان انقلاب و مأموران جمهوری اسلامی دانسته که با تلاش فراوان در حال انجام مأموریت سخت خود هستند و «هیچ کس نباید آنها را تضعیف کند، مورد توهین قرار دهد یا سازشکار بداند».
کمتر از یک هفته پس از این سخنان رهبر انقلاب و در اوج گرمای خبرهای مذاکرات، عدهای بدون این که چیزی از محتوای توافق احتمالی ایران و ۵+۱ بدانند، در آغاز راهی هستند که معنایی جز وارد کردن همان اتهامات منکوب در سخنان رهبر انقلاب را ندارد.
ظاهرا طولانی شدن جریان مذاکرات و به نتیجه رسیدن آن، هدف مشترک عدهای شده که اکنون مشغول تحلیل مذاکرات با زبانی اسرائیلی شدهاند. عالیترین مقامات کشور بارها این سخن منطقی را تکرار کردهاند که عدهای در غرب تلاش دارند با طولانی کردن مذاکرات، بهانهای برای فشار به ایران داشته باشند.
مذاکرات چند ماه اخیر آزمونی است که نشان خواهد داد آیا غرب به دنبال توافقی منطقی با ایران است یا این که مایل است مذاکره تنها برای مذاکره باشد و دو طرف تنها برای یکدیگر بیانیههای بیسرانجام بخوانند.
پیش از این، آن گونه که وزیر خارجه گفته است، پس از دور قبل مذاکرات در ژنو عدهای مغرض در کشور، منبع اخبار دروغی بودند که برخی رسانههای غربی و از جمله المانیتور در مورد محتوای محرمانه مذاکرات ایران و ۵+۱ منتشر کردند. اگر این جریان همچنان ادامه داشته باشد، جز بدنامی ابدی برای خود چیزی نخواهد خرید.
جا دارد یک بار دیگر سخنان امام (ره) راحل در مورد کسانی مرور شود که پس از درز اطلاعات قضیه مکفارلین به نشریات لبنانی بر سر مقامات ایرانی فریاد میزدند و امام (ره) خطاب به آنها گفت: «شماها چهتان است؟ چه کردید شماها؟ شماها چرا باید تحت تأثیر تبلیغات خارجی واقع بشوید یا تحت تأثیرات نفسانیت خودتان؟ در یک همچون مسأله مهمی که باید همه شما دست به هم بدهید و ثابت کنید به دنیا که ما وحدت داریم، وحدت ما این طور شده است و در روزی که هفته وحدت است چرا شماها میخواهید تفرقه ایجاد کنید؟ لحن شما در آن چیزی که به مجلس دادید، از لحن اسرائیل تندتر است، از لحن خود کاخ نشینان آنجا تندتر است. شما چه شده است این طور شدید؟ شما که این نبودید بعضیتان... شما دل مسئولین ما را نشکنید، شما هی تندرو و کندرو درست نکنید، دودستگی ایجاد نکنید، این خلاف اسلام است، خلاف دیانت است، خلاف انصاف است، نکنید این کارها را».