
در هفتههای اخیر، برخی منابع و از جمله فایننشال تایمز، مدعی دیدار مقامات ارشد نظامی ایران، چین و رژیم اسرائیل شده بودند. این بار هفتهنامه آمریکایی نیوزویک مدعی افشای جزئیات بیشتری در مورد محتوای این جلسه شده و نامهای بزرگی را نیز مطرح کرده است.
به گزارش «تابناک»، نیوزویک مدعی شده است، در حالی که مذاکرات تاریخی ژنو برای مسأله هستهای ایران به نتیجه نهایی نرسید، همزمان گفتوگوی سری دیگری در جریان بود که در آن ژنرالهای ایرانی، اسرائیلی و چینی به دنبال راهی برای حل مسائل باقی مانده بودند.
بنا بر ادعای نیوزویک در قلعه سلور در بورگن در فرانسه، در اطراف میز شام فرماندهان نظام پیشین از کشورهای ایران و چین و از رژیم اسرائیل در کنار مقامات سابق ایالات متحده، فرانسه و استرالیا حضور داشتهاند و هدف این جلسه یافتن راهی منطقی برای جدیترین موانع بر سر یک توافق بزرگ هستهای بین ایران و ایالات متحده بوده است.
در حالی که مذاکرات در ژنو در آستانه رسیدن به توافقی بیسابقه در سیزده سال اخیر بود، ناگهان فابیوس، وزیر خارجه فرانسه با طرح خواستههای جدید، مذاکرات را بدون رسیدن به توافق به پایان رساند.
نیوزویک در خبرسازی خود درباره دیدار سری در فرانسه مدعی شده است که میزبان جلسه، ژان کریستوف ایسو فون پفتن یکی از مشاوران کمیته مرکزی (حزب کمونیست) چین بوده و تلاش میکرده که ایدههایی برای رسیدن به توافق بین طرفهای گوناگون رد و بدل شود.

نیوزویک مدعی شده است که در این جلسه، هدف اصلی رسیدن به راه حلی برای توافق بر سر موضوع چالش برانگیز دسترسی آژانس بینالمللی انرژی انمی به تاسیسات نظامی و غیرنظامی ایران برای بازرسیهای سرزده بوده است. این موضوع در تحقق هر راه حلی آبرومندانهای برای موضوع هستهای ایران مهم دانسته شده است.
نیوزویک بدون اینکه در مورد ادعای خود درباره حضور یک فرمانده سابق سپاه در این جلسه توضیحی بدهد مدعی شده است که وی در این باره به مورد عراق اشاره کرده است و با توجه به اینکه بازرسها در عراق حتی کاخهای رئیس جمهوری را نیز مورد بازدید قرار دادند و چیزی نیافتند ولی در نهایت به این کشور حمله شد، این مساله را غیرقابل قبول دانسته است.
بنا به ادعای نشریه آمریکایی، البته فرمانده ایرانی نشانههایی از احتمال پذیرش تیمی از بازرسان به ریاست فردی از کشوری بیطرف را از خود نشان داده است. از دید وی، بازرسیهای سرزده به وسیله آمریکاییها و یا متحدان آنها نقض حاکمیت ملی ایران خواهد بود و بنابراین پذیرفته نیست، ولی ممکن است ایران بازرسی توسط طرفهای دیکر را بپذیرد.
نیوزویک نوشته است که رابرت هاوک، نخست وزیر سابق استرالیا که میانجی این گفتوگوها بوده، گفته است: «ما شانس این را داریم که رژیمی از بازرسیها را ایجاد کنیم که هم مورد توافق ایران و هم مورد توافق سایر کشورها باشد».
روز دوشنبه و با وجود مخالفت فرانسه با توافق بزرگ در ژنو، ایران و آژانس توافقی را امضا کردند که بنا بر آن، امکان بازرسیهای مدیریت شده از معدن گچین و تأسیسات اراک در سه ماه آتی به آژانس داده شد. امکان بازرسی از تأسیسات پارچین، هنوز یک مسأله حل نشده است، ولی حتی بدون دسترسی آژانس به پارچین نیز، به گفته صالحی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، توافق امضا شده بین ایران و آژانس، نقشه راه همکاری بیشتر ایران و آژانس خواهد بود.
نیوزویک سپس به توضیح کوتاهی درباره مواضع هستهای اخیر ایران، ایالات متحده و رژیم اسرائیل پرداخته و با اشاره به تندرویهای نتانیاهو مدعی شده که صهیونیستهای دیگری و از جمله ژنرال دورون آویتال فرمانده سابق نیروهای مخصوص رژیم صهیونیستی و نماینده فعلی کنست به مذاکرات اخیر خوشبینتر هستند.
آویتال مدعی شده که ایران در حال گرایش به سمت غرب است و تحولی استراتژیک در منطقه در حال شکلگیری است و افراد زیادی در تشکیلات اطلاعاتی رژیم اسرائیل و از جمله ژنرال آویو کوچاوی فرمانده اطلاعات نظامی و یاکوو آدمیرور مشاور امنیت ملی که به تازگی بازنشسته شده است، معتقدند که این تحول در حال وقوع است.
به نوشته نیوزویک، پس از این که مذاکرات در ژنو به وسیله فابیوس از مسیر خود خارج شده، یک دیپلمات گفته است که «این کک (جشره) پرادعا دارد ما را به سمت جنگ میبرد!». نزدیکی فابیوس به نتانیاهو از جمله دلایل رفتار وی در ژنو دانسته شده تا این که وی جایگاه خود را در جامعه یهودیان فرانسه تقویت کرده و شیوخ عرب را از خود راضی کند. یکی از این کشورهای عربی، قطر است که بزرگترین سرمایهگذار خارجی در فرانسه در سه سال گذشته بوده است.
نیوزویک در ادامه نوشته که افراد کارآمد دیگری بر اولاند رئیس جمهور فرانسه فشار آوردهاند که منافع ملی فرانسه را بر سیاستهای داخلی ترجیح بدهد. یکی از این افراد، میشل آلیو ماری وزیر دفاع دولت سارکوزی است که در جلسه ادعایی فوق حاضر بوده و گفته نباید فرصت موجود از دست برود.
نیوزویک چند دلیل را برای ادعاهای عجیب خود برشمرده که تمایل ایران و غرب برای یک همکاری استراتژیک در منطقه و تمایل چین برای ایفای نقش جدیتر در منطقه از آن جمله است.