این ارقام تکان‌دهنده چه پیامی دارد؟

تیراژ کل روزنامه‌های ایران، معادل ۱۲ درصد پرتیراژ‌ترین روزنامه ژاپن!

علاوه بر ایجاد رقبای جدی به لحاظ سرعت، کیفیت و همچنین هزینه در اطلاع‌رسانی برای روزنامه‌ها که دامنه نفوذشان را روز به روز کاهش می‌دهد، آنچه عرصه را بیش از پیش تنگ کرده، توزیع نیروهای کیفی در حجم بالایی از رسانه‌های مکتوب و البته محافظه‌کاریِ اجتناب‌ناپذیر مطبوعات است... خوشبختانه یا متأسفانه هنوز رابطه مستقیمی میان سطح مطالعه مطبوعات و سطح توسعه یافتگی کشور‌ها هست
کد خبر: ۳۶۱۹۸۲
|
۱۲ آذر ۱۳۹۲ - ۲۳:۵۴ 03 December 2013
|
31598 بازدید
|
آمارهایی که به تازگی انتشار یافت و با بی‌تفاوتی از کنارش عبور شد، آتیه نگران کننده مطبوعات در کشورمان را به تصویر می‌کشد؛ آتیه‌ای که هرچند شاید در دیگر نقاط جهان نیز مصادیقی داشته باشد، آنچه در ایران در حال وقوع است، حکایت از مرگ سریع و نه ‌تدریجی رسانه‌های چاپی دارد.

به گزارش «تابناک»، غول‌های خبری یک به یک متقاعد می‌شوند که دوران رسانه‌های نوشتاری رو به پایان است و کاهش تدریجی حجم مخاطبان نشریات به رغم افزایش شمار رسانه‌های چاپی، به خوبی این پیغام را می‌رساند که تنوع مطبوعات نیز نمی‌تواند منجر به افزایش حجم روزنامه و مجله‌خوان‌ها شود و آنچنان ابزارهای اطلاع‌رسانیِ در لحظه، توسعه یافته که حتی پیگیری‌های تحلیل‌های یک خبر نیز تنها با ساعتی اختلاف از اصل خبر در دسترس قرار می‌گیرد که کارکرد رسانه مکتوب را محدود‌تر از پیش می‌سازد.

رشد روزافزون کارکرد شبکه‌های اجتماعی نظیر توئیتر و حضور فعال چهره‌های خبرساز و تحلیلگر در این شبکه‌ها که با کمترین سرعت قابل تصور، اخبار و تحلیلشان را به اشتراک می‌گذارند، تهیه اخبار را از این راه‌های دارای صرفه اقتصادی نیز کرده، هرچند به زعم برخی صاحب‌نظران هیچ ‌گاه رسانه‌های آنلاین نخواهند توانست، احساسی که ‌داشتن یک نشریه به هر خواننده‌ای را می‌دهد، بگیرند، ولی واقعیت این است که این احساس قشر حداقلی را به عنوان مخاطب رسانه‌های مکتوب حفظ می‌کند و بخش حداکثری سراغ همین رسانه‌های نوظهور می‌روند.

در چنین فضایی کاهش تیراژ روزنامه‌ها و مجلات معتبر نیز منطقی است، ولی در عین حال هنوز بسیاری از نشریات معتبر جهان، فروش بسیار بالایی دارند؛ روزنامه‌های ژاپنی یومیوری شیمبون، آساهی شیمبون و ماینیچی شیمبون سه روزنامه پرتیراژ ژاپن مجموعاً بیش از ۲۲ میلیون نسخه تیراژ شماره صبحشان است که با توجه به آنکه در یک سیستم سلامت روزنامه‌نگاری، تیراژ 20 درصد بیش از رقم فروش است، رقم فروش نزدیک ۲۰ میلیون نسخه تنها در این سه نشریه است و البته نشریات دیگر‌ نیز با تیراژ میلیونی در این کشور منتشر می‌شوند.

در آمریکا نیز که به واسطه رشد سریع فناوری‌های مدرنی که جای رسانه‌های مکتوب را تنگ کرده‌اند و جایگاه پرشتاب‌ترین کشور در تنزل جایگاه رسانه‌های مکتوب را ‌دارد، نیویورک تایمز و «یو اس‌ای تو دی» هر یک با بیش از یک میلیون و هشتصد هزار نسخه تیراژ رقابتی جدی دارند و در دیگر کشور‌ها نیز وضعیت مشابهی حاکم است. در کشورمان اما وضعیت کاملاً متفاوت است و با توجه به آماری که به تازگی توسط مسئولان امر اعلام شد، می‌توان چنین دریافت که مجموع تیراژ ۱۰ روزنامه مهم کشور به یک میلیون نسخه نمی‌رسد و مجموع تیراژ کل روزنامه‌های کشور نیز از یک میلیون و دویست هزار نسخه تجاوز نمی‌کند که با توجه به ۷۲ روزنامه منتشره، روزنامه‌ها به طور متوسط ۱۶ هزار نسخه منتشر می‌شوند!

تیراژ کل روزنامه‌های ایران معادل 12 درصد پرتیراژترین روزنامه ژاپن!

در واقع از همه رسانه‌های مکتوب کشور که مشتمل بر ۵۸۰۰ روزنامه و مجله است، بیش از ۳۳۰۰ نشریه منتشر می‌شود که تیراژ مجموع آن‌ها نیز بهتر از تیراژ کل روزنامه‌های ایران نیست. با این حال، روزنامه‌های سراسری با مجموعاً یک میلیون و دویست هزار نسخه تیراژ روزانه، برابر با تیراژ بیستمین روزنامه پرتیراژ جهان نیز محسوب نمی‌شود، چه رسد به پرتیراژ‌ترین روزنامه ژاپن که نه میلیون و هشتصد هزار نسخه توزیع می‌شود و جالب اینکه از همین یک میلیون و دویست هزار نسخه روزنامه کشورمان نیز بخش چشمگیری از گیشه به انبار بازمی‌گردد و تبدیل به خمیر می‌شود!

هرچند شاید به زعم برخی، نتوان چنین متوسطی را لحاظ کرد و تیراژ پایین نشریات تخصصی بر آمار فروش نشریات کشور سایه بیفکند، آیا واقعاً اینکه کشوری با تکنولوژی اطلاع رسانی بسیار عقب‌تر از ژاپن و جمعیتی حدود نصف ژاپن، تنها دو روزنامه دارای تیراژ ۲۰۰ تا ۴۰۰ هزار نسخه‌ای باشد، نشان می‌دهد جامعه از پیگیری حداقلی رسانه‌های مکتوب نیز صرف نظر کرده و روزهای وخیمی پیش روی روزنامه‌هایی است که روزگاری یکه تاز فضای اطلاع‌رسانی بودند و خوشبختانه یا متأسفانه هنوز رابطه مستقیمی میان سطح مطالعه مطبوعات و سطح توسعه یافتگی کشور‌ها وجود دارد.

علاوه بر ایجاد رقبای جدی به لحاظ سرعت، کیفیت و همچنین هزینه در اطلاع رسانی برای روزنامه‌ها که دامنه نفوذشان را روز به روز کاهش می‌دهد، آنچه عرصه را بیش از پیش تنگ کرده، توزیع نیروهای کیفی در حجم بالایی از رسانه‌های مکتوب و البته محافظه کاریِ اجتناب ناپذیر مطبوعات است و شواهد نشان داده، هنوز ظرفیت به چاپ دوم رسیدنِ «واقعی» مطبوعات هست، ولی باید مطبوعات اندکی به خود زحمت دهند. به عنوان یک مصداق روشن، چند رسانه در یک سال اخیر اخبار واپسین ساعات نیمه شب نظیر آخرین وضعیت مذاکرات هسته‌ای را در صفحه نخست داشتند و توانستند با فضای آنلاین رقابت کنند؟ و آنهایی که چنین رقابتی کردند، چه جایگاهی نسبت به رقبایشان دارند؟

در صورتی که این محافظه‌کاری به ویژه در محتوا به حداقل ممکن کاهش یابد و نیروهای زبده نیز در عوض تقسیم در چندصد رسانه پرتیراژ، در چندین رسانه تجمیع شوند و فعالیت زیر یک سقف را بپذیرند، می‌توان امیدوار به دیدن روزنامه‌هایی با تیراژ میلیونی روی دکه‌های کشور و فروشی مشابه نیز بود؟ پیش از باید به نمودار رو به پایین نشریات کشور چشم دوخت و حسرت فقدان رسانه موثر مکتوب در کشور را خورد و هر بار جملات معترضه را روانه مسئولان کشور نمود که چرا گفت‌و‌گو با این رسانه‌های پرتیراژ را به رسانه‌های کم تیراژ داخلی ارجح می‌دانند؟!
اشتراک گذاری
تور تابستان ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
فرنام صنعت پاکسا
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۴
در انتظار بررسی: ۴۰
انتشار یافته: ۴۳
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۵۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۲
خودتان می دانید چه پیامی دارد! همون هایی هم که هستند را ...!
سبزی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۰۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
تا وقتی که روزنامه ها کاملا مستقل نباشند و مردم از استقلال روزنامه ها مطمئن نشوند وضعیت از این بهتر نخواهد شد .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۰۳ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
و از نظر ارزش خبری اخبار روزنامه ها مطمئن باشید 5درصد آن هم نمیشود
پاسخ ها
امیرحسین
| Iran, Islamic Republic of |
۰۸:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
اگر صفحه اول یک یا دو روزنامه راببینید (نه بخوانید) تقریبا می توانید ادعا کنید همه روزنامه ها رو خوندید حتی متن و اصطلاحات به کاررفته هم یکی به نظر میاد.
آرش
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۰۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
اینکه دائم خودمونو با ژاپن مقایسه کنیم درست نیست ژاپنی ها میانگین مطالعه خیلی بالایی دارند و با وجود تکنولوژی و فناوری ها روز دنیا هنوزم بصورت سنتی روزنامه میخونند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۷:۳۸ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
مسئله قياس نيست ، موضوع اين است كه ايران كه ادعاي توليد علم و فناوري رو در سطح منطقه دارد شايسته اين آمار در خصوص نشريات نيست
ناشناس
|
United States
|
۰۰:۲۹ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
حالا با اون همه دسترسی به اینترنت مجبورن کاغذ و جنگل نابود کنند؟!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۳۱ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
بابا اونا زمین تا آسمون با ما فرق دارند.وقتی روزنامه هاشونو میخونند همیشه خبرهای خوب و خوشحال کننده و مطالب جذاب ،ما چی ؟
حوادث که همیشه جای خودشو داره و روز به روز هم داره بیشتر برا خودش جا میگیره،همیشه توهین و افترا نمونه ش روزنامه ک....آدم دیگه دلش نمیاد از کنار دکه ی روزنامه فروشی رد بشه بغض گلوشو میگیره
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۰:۳۴ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
چون هیچ مطلب مفیدی تو روزنامه وجود نداره
ناشناس
|
United Kingdom
|
۰۰:۵۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
لطفا دیگه از این مقایسه ها ی نامتجانس انجام ندهید.مردمی که تورم 40 درصدی دارند دیگر فرصت روزنامه خواندن ندارند!!!بخشی از کتاب مصیبت نامه بیخودی الملک ایرانی!!!
حسین
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۱:۰۵ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
در ایران ضریب نفوذ تلویزیون بسیار بسیار بالاتر از سایر رسانه هاست. عده ای زیادی از ایرانیان برای پیگیری اخبار از تلویزیون استفاده می کنند. به نظر من اگر رسانه های چاپی و سایت های اینترنتی همان محتوای برنامه ها و اخبار تلویزیون را پوشش بدهند باید بدانند وضعیت شان بهتر از این نخواهد شد و بتدریج حذف خواهند شد. اما در کنا پوشش خبری با تغییر محتوا بخصوص نقد عالمانه مسائل و مشکلات کشور و ارائه راهکارها می توان به جلب مخاطبین بیشتر و ادامه حیات امیدوارتر بود.
محسن
|
Iran, Islamic Republic of
|
۰۱:۱۷ - ۱۳۹۲/۰۹/۱۳
ای کاش تمام روزنامه ها مثل تابناک بودن . بدون هیچ ترسی نقد انتقاد خودشو میکنه از خبر ها و مشکلات . و از اون مهمتر هرکسی با هر نظری هم میتونه اینجا نظر بده . اماده تو خبر گزاری های دیگه اصلا به نظرات توجه نمی کنن و خیلی ساده نادیده می گیرن . مت تا حالا هیج جارو ندیدم مثل تابناک باشه . بازم میگم . تابناک از جنس مردمه و رمز موفقیتش هم احترام و انتشار نظرات کاربرانشه .
برچسب منتخب
# سید حسن نصرالله # لبنان # طبس
الی گشت
آخرین اخبار
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با توجه به تسلیح رژیم صهیونیستی به سلاح اتمی و حمایت تسلیحاتی و اطلاعاتی آمریکا و ناتو از این رژیم؛ با دستیابی کشورمان به سلاح هسته ای موافقید؟