چندی پیش، مجلس شورای اسلامی به علی طیبنیا، وزیر اقتصاد و دارایی به دلیل اظهارات رئیس کل بانک مرکزی درباره بهای ارز کارت زرد داده بود و برای دومین بار رضا فرجی دانا، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری به دلیل انجام انتصابات در سطح وزارتخانه، کارت زرد گرفت.
هماکنون روابط میان مجلس و دولت و ارزیابی عملکرد دولت یازدهم، موضوع گفتوگوی «تابناک» با حسین کنعانی مقدم دبیر کل حزب سبز ایران است.
کنعانی مقدم در پاسخ به پرسش عملکرد دولت یازدهم گفت: برای ارزیابی و نمره به دولت تدبیر و امید زود است. گویا آغاز سال آینده، فرصت مناسبی است که عملکرد دولت را ارزیابی کنیم. به هر حال در این مدت اخیر میشود، در پنج محور عملکرد دولت یازدهم را ارزیابی کرد.
۱ ـ دولت و ساختار جدید: این سطح عمدتا بر پایه نقل و انتقالات و پستهایی که بین افراد، وزارتخانهها و نهادهای مختلف توسط دولت یازدهم جابجا شده، ارزیابی میشود. موضعگیریهای اخیر مجلس و جریانهایی که با آقای روحانی همسو هستند، نشان میدهد، دولت در مجموع کارنامه خوبی از جابجاییها و انتصابات نداشته است.
۲ ـ بهبود اوضاع اقتصادی:
وی ادامه داد: در بعد اقدامات اقتصادی، دولت بیشتر به دنبال ایجاد فضای امید به آینده گام برداشته است. در واقع دولت کارهای اجرایی چندانی در حوزه اقتصاد نداشته و اقداماتش تنها به ایجاد فضای آرامش در کشور کمک کرده است؛ به عبارتی، مردم منتظرند، شعارهای دولت یازدهم در عمل محقق شود و شاهد ارزانیها وجلوگیری از تورم و گرانی باشند.
۳ ـ سیاست خارجی: دبیر کل حزب سبز ادامه داد: در این سطح، سیاست خارجی و مسأله هستهای بسیار مهم است. برای همین، دولت تلاش کرده تا کارهای متعددی در این زمینه انجام دهد، که نمونه عینی آن توافق ژنو بود، ولی باید بگویم، هیچ یک از این کارها به نتیجه قطعی نرسیده و نمیشود ارزیابی جدی در حوزه سیاست خارجی داشت. شواهد نیز حاکی از این است که دولت همه شعارهای خود را در مسائل گوناگون وابسته به موفقیت در مذاکرات با (۵+۱) دانسته است؛ البته این اقدام، آسیب پذیری دولت را بالا میبرد.
من از دولت و رسانهها میخواهم که فقط به جنبه شیرین یا تلخ دستاوردهای هستهای بسنده نکنند و تمام واقعیت حوزه سیاست خارجی را به مردم بگویند تا مردم نیز به اقدامات در این حوزه اعتماد بیشتری پیدا کنند.
۴
ـ مسائل اجتماعی و فرهنگی:
کنعانی مقدم افزود: در مسائل اجتماعی و فرهنگی، میبینیم که دولت هیچ برنامه مشخص و مدونی برای رسیدن به اهداف و آرمانهای نظام ندارد. دولت یا نمیخواهد در موضوعات اجتماعی و فرهنگی ورود کند و یا اینکه نمیخواهد کارهایی را که انجام میدهد علنی کند. در هر حال جامعه با یک سکوت خبری در ارتباط با بحث فرهنگی و اجتماعی روبهروست.
۵ ـ شعارهای انتخاباتی: وی گفت: ما میبینیم که تحقق شعارهای انتخاباتی دولت در زمینههای گوناگون به ویژه در مسائل تأمین مسائل اجتماعی و مسائل سیاسی در حاشیه قرار گرفته است. دولت میکوشد در ارتباط با جریانهای سیاسی و تشکلهای مختلف و خواستههای سیاسی مردم ـ که عمدتا حول محور عدالت سیاسی میگذرد ـ نوعی حاشیه نشینی برگزیند و کمتر خود را وارد معرکه سیاسی کند.
در پایان باید بگویم، هنوز دولت و شمار بسیاری از جریانهای سیاسی که همراه دولت هستند نتوانستهاند کار مهمی در مسائل مختلف انجام بدهند. در واقع، مردم در مرحله آزمون دولت هستند که دولت چه میزان توانایی دارد، به شعارهایی که داده است، عمل کند.
هچنین دبیرکل حزب سبز، پیرامون روابط میان مجلس و دولت جدید خاطرنشان کرد: در تاریخ پس از انقلاب، همواره دولتها با یک مجلس همسو و منتقد روبهرو بودهاند. در مجلس نهم که جریان اصولگرایی اکثریت را داراست، سعی کرده با نیت اصلاح، تغییراتی در ساختار چیدمان دولت و یا رفتار دولت ایجاد کند. مثلا دیدیم که مجلس با بحث سؤال از برخی وزرا و حتی در رأی اعتماد به وزیران به این وظیفه خود عمل کرد.
وی افزود: گویا مجلس هنوز وارد تصمیمگیری برای نحوه تعامل با دولت نشده و بیشتر میکوشد همراه با دولت باشد و کمتر استفاده از ابزار استیضاح را در دستور کار قرار دهد.