برخي از منتقدان توافق ژنو به اوکراین روی آورده اند!

در چند روز گذشته واکنش وزیر خارجه به تحولات اوکراین مورد حملات گسترده ای از سوی بعضی از مخالفان مواجه شده است. بعضی معتقدند که واکنش وی نتوانسته است منافع ایران را تامین نماید، یا اینکه که چرا ایران در مقابل تحولات اوکراین واکنش جدی و قاطعی نمی گیرد.
کد خبر: ۳۸۴۶۹۹
|
۱۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۴:۳۰ 07 March 2014
|
25846 بازدید
|
مخالفان ظریف از هسته ای به اوکراین روی آورده اند
تحولات  اوکراین از اواخر سال 2013  به تدریج آغاز و با فرار«ویکتور یانوکوویچ» رئیس جمهور اوکراین ، برکناری وی از سمت ریاست جمهوری و معرفی رئیس جمهور موقت به اوج خود رسید. در این میان تحلیلگران که از منظر داخلی به تحولات  اوکراین می نگرند، تغییرات در این کشور  را ادامه انقلابات رنگی و یا حتی کودتا می نامند. تحلیلگران بین المللی نیز تحولات اوکراین را ناشی از رقابت روسیه - غرب بخصوص امریکا می دانند. حتی عده ای پا را فراتر گذاشته اند و سخن از «جنگ سرد جدید» میان روسیه و امریکا می کنند.

به گزارش «تابناک»، فارغ از اینکه تحولات اوکراین را از کدام منظر بین المللی و داخلی می توان تحلیل و ارزیابی کرد که البته این بررسی بدون شک نیازمند مرور زمان برای آشکار تر شدن زوایای پنهان وقایع   اکراین می باشد. نکته ای که در چند روز اخیر در رسانه ها مطرح می شود این است که ایران باید نسبت به تحولات اوکراین چه واکنش و سیاستی داشته باشد.

در طول تاریخ سیاست خارجی ایران همواره عده ای  طرفدار شرق و عده ای طرفدار غرب بودند. در همین راستا در تاریخ سیاست خارجی ایران استراتژی ها و سیاست های زیادی برای متعادل کردن منافع میان این دو گروه افراد شکل گرفت. در دوره ای سیاست موازنه مثبت به نفع غرب شکل گرفت و در دوره دیگر سیاست موازنه منفی بود که در دوره مرحوم مصدق پی گیری شد. در آن دوران بر اساس این استراتژی سعی می شد با استفاده از تنش ها و در گیری های دو بلوک شرق و غرب منافع ایران تامین شود که البته در نهایت همه به شکست ختم شد.

این روند ادامه پیدا کرد تا انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی(ره) به پیروزی رسید. در آغاز پیروزی انقلاب اسلامی سیاست  خارجی ایران مبتنی بر « نه شرقی و نه غربی» شکل گرفت . اگر چه در رابطه با این مفهوم تفاسیر مختلفی از آغاز انقلاب تا به امروز ارائه شده است اما نگاهی به اندیشه امام می تواند معنای این کلام را واضح نماید.

امام خمینی«ره» در سخنرانی معروف خود در واکنش به کاپیتولاسیون در سال 1343 فرمودند« آمریکا ازانگلیس بدتر، انگلیس از آمریکا بدتر، شوری از همه بدتر، همه از هم بدتر، همه از هم پلیدتر. »

خارج از این موضوعات باید گفت در دنیای امروز که از آن به دوران « وابستگی متقابل پیچیده» یاد می شود، منافع ملی در اولویت قرار دارد ؛ هیچ کشوری هیچ اقدامی انجام نمی دهد که منافعش را تحت تاثیر قرار دهد. مثلا روسیه در دنیای امروز وقتی در مقابل تحولات اوکراین واکنش نشان می دهد و در مقابل خواست غرب می ایستد، بدون تردید به دنبال حفظ منافع خود می باشد. در واقع برای مقابله با غرب منافع ایران را در نظر نگرفته است.!

البته در این که جمهوری اسلامی ایران می تواند از اختلاف میان امریکا و روسیه به نفع خود بهره برداری کند یا اینکه ممکن است در بعضی از موضوعات منافع ایران و روسیه یکسان شود، هیچ شکی وجود ندارد. اما اینکه مثلا در موضوع اوکراین اگر  ایران تمام قد پشت سر سیاست های روسیه بایستد منافع ملی ما تامین می شود جای تردید و بررسی بیشتر دارد.

در چند روز گذشته واکنش وزیر خارجه به تحولات اوکراین مورد حملات گسترده ای از سوی بعضی از مخالفان مواجه شده است.  بعضی معتقدند که واکنش وی نتوانسته است منافع ایران را تامین نماید، یا اینکه که چرا ایران در مقابل تحولات اوکراین واکنش جدی و قاطعی نمی گیرد.

آقای ظریف چند روز پیش در نشست خبری مشترک با وزیر امور خارجه لهستان درباره ارزیابی از وقایع اوکراین بیان کرد: «ما نگران تحولات چند ماه گذشته در اوکراین هستیم. این تحولات با دخالت بیرونی همراه بوده و  به بهبود اوضاع در اوکراین کمک نکرده . امیدوارم مردم اوکراین خودشان آینده شان را تعیین کنند و شاهد نباشیم که شرایط در اوکراین به درگیری و بازگشت به روابط خصومت‌آمیز منجر شود.»

به عنوان مثال در یکی از انتقادات مطرح شده است که «وزیر محترم امور خارجه در واکنش به تحولات اوکراین به ابراز یک جمله کوتاه بسنده کرد: «از آنچه در اوکراین می گذرد نگرانیم!» در این اظهار نظر دکتر ظریف مشخص نیست که ما چرا نگرانیم؟  نگران چه بخشی از ماجرا هستیم؟ چه چیزی را قانونی و چه چیزی را غیرقانونی می دانیم؟ و در نهایت در این منازعه پرشدت چه نظری داریم. حالا در این ماجرا سه فرض جدی وجود دارد:
1- یانوکوویچ یا یکی از افراد جبهه ای که او در آن قرار دارد دوباره به قدرت بازگردند
2- تیموشنکو یا یکی از افراد جبهه ای که او در آن قرار دارد بر اوضاع مسلط شود
3- طرفین به مصالحه برسند و یک دولت ترکیبی بر سر کار بیاید.
در کدام یک از این سه گزینه، ایران می تواند بگوید من برای حل بحران کاری کرده و متناسب با آن توقعی دارم. یانوکوویچ و تیموشنکو طبعا باید به ظریف بگویند ما که سر در نیاوردیم شما در کجای قصه قرار داشتید. اگر کار به مصالحه هم برسد ایران با این موضع نمی تواند نقشی به عهده بگیرد.»


توجه بیشتر به  اظهارات وزیر خارجه نشان می دهد که موضع گیری وی  مبتنی بر آداب دیپلماتیک و عدم دخالت در امور داخلی سایر کشور هاست. از سوی دیگر این گونه اظهار نظرها می تواند به ایران در آینده تحولات بین الملل دست برتر را بدهد. چرا که سیاست  همیشگی ایران در همه کشورها از جمله سوریه، بحرین و حتی اوکراین این است که مردم و ملت ها بتوانند بر اساس اصول دموکراسی سرنوشت خود را تامین کنند نه از طریق لشکر کشی خارجی.

اگر مثلا ایران از دخالت روسیه در اوکراین با این تعبیر که این کشور پنجه در پنجه آمریکا شده است حمایت کند، کدام منافع ایران را تامین می کند؟ البته این گونه تحلیل ها در تاریخ سیاست خارجی بعد از انقلاب کم نیست. مثلا در اوج جنگ اول خلیج فارس و  تجاوز عراق به کویت عده ای معتقد بودند علی رغم این که عراق به ایران تجاوز کرده است ما باید به کمک عراق برویم تا بتوانیم به آن پیروزی واقعی دست پیدا نماییم.

یکی از بهترین تصمیماتی که در آن دوره در سیاست خارجی کشور گرفته شد اعلام بی طرفی در مقابل این واقعه بود که موجب شد ایران در نهایت به عنوان پیروز نهایی جنگ خارج شود و تجاوزگری صدام به همه کشورها ثابت شود.

با توجه به این که امروز یکی از مهمترین دوره های تاریخی کشور می باشد؛ بهتر است تحلیلگران و مفسران دیپلماسی کشور، خارج از حب و بغض های سیاسی، بی جهت برای دیپلماسی و سیاست خارجی کشور هزینه ایجاد نکنند و از موضع گیری های سریع و بدون پشتوانه جدا خودداری کنند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۳
در انتظار بررسی: ۲۴
انتشار یافته: ۱۳۰
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
این حرف منتقدان کاملا غیر منطقی است. با توجه به روابط ما با روسیه و غرب، بهترین حالت، گفته های بیطرفانه است که نتوان از آن برداشت خاصی نمود.
پاسخ ها
غدیری
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۲۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
ضمن تایید گفتها. دوره تصمیم گیریهای الکی گذشته ! اگر دقت کنیم برای ایران موقعیتی خوب می تونه باشه بدین شکل اروپایی ها کم کم بفکر منبع جدید و قوی گاز میگردند تا وابستگیشون به گاز روسیه کمتر بشه و چه جایگزینی بهتر از ایران این دوره و این تضمینی میشود برای نتیجه برد.برد در مذاکرات هستی و اغاز رشدهای بالای 10% ایران بزرگ
ناشناس
| Austria |
۱۵:۴۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
عجیبه که ما چرا علاقه مندیم اگر کوچکترین اتفاقی در یک نقطه از کره زمین رخ داد بالافاصله وزارت خارجه ما اظهار نظر کنه!!!
خب کمی صبر، کمی حوصله بعد به موقعش ایران هم نظرش رو اعلام می کنه
الان این همه کشور تو دنیا وقتی اظهار نظر نمی کنند یعنی مُردن!؟ مثلا اگر هند اظهار نظر نکنه یعنی قدرت نداره؟! یا ژاپن یا کره یا برزیل و آفریقای جنوبی و ....
ناشناس
| Hungary |
۱۵:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
اتقاقا تضعیف روسیه و ایجاد شکاف بیشتر بین اتحاد روسیه با امریکا باعث گرایش روسها به سمت ایران خواهد شد تا در مقابله با غرب متحد بهتری برای ایران در سازمان ملل و شورای امنیت باشد تا کنون گرچه در مقابل هزینه های گزاف کمکهای علمی و صنعتی به ایران کرده اند اما هیچکدام از تحریمهای ایران را در شورای امنیت وتو نکرده اند بنابراین حمایت انها فقط حمایت از معاملات با سودهای باد اورده و کلان بوده است نه از ایران بعنوان یک متحد سیاسی و غیره
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
اگه از روسیه حمایت کنه یعنی از تجزیه حمایت کرده، یعنی ...........
اگه از غرب حمایت کنه میگن غربگرا
خلیـــــــــج فارس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
بایدما در مورد اوکراین مانند مواضع خود روس ها درباره ی ایران که مبهم است ما هم مواضعی مبهم داشته باشیم بی طرف یکی به نعل یکی به میخ
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۳۱ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
آفرین ناشناس15:22خیلی جالب نظر داده.تضـعیف روس هـــا توسط آمریکا وغرب به سود ایران تمام می شود.زیرا این کشور مجبور می شوددر سازمان ملل وشورای امنیت همکاری بهتری با ایران داشته باشد
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۲۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
ظریف نباد توجه بکنه. فردا اگه کردستان عراق هم بخواد از عراق جدا بشه ما چه کنیم؟
ناشناس
| United States |
۱۹:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
اگه نوکران روسیه بذارن!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۰:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۷
در خصوص دوستي كه از كردستان عراق سخن گفته بايد عرض كنم كه همه كرد هاي دنيا خود را ايراني ميدانند و 300 سال است كه در حال مبارزه هستند آنها ايراني هستند نه عرب و نه ترك
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۷
به نام خدا
با سلام
اتفاقا الان وقت اونه که ما بنزین رو اتیش بریزیم و انتقام تمامی ظلمهایی که شرق و غرب در حال این کشور کرده اند را بگیریم تنها ما زمانی میتوانیم نجات پیدا کنیم که شرق و غرب را با هم درگیر کنیم دقیقا مانند زمان پیامبر که روم و ایران انقدر بر سر هم زدند که توانشان نابود شد بعد مسلمانان با اندک توانایی شرق و غرب را تصرف کردند
حالا که این موقعیت پیش امده بهتره از ان استفاده کنیم
علی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
این نادان ها خود را از همه حتی از رهبری و مشاوران رهبری و استادان دانشگاها و ... داناتر می پندارند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
احسنت
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
خداوکیلی
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۱۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
اینگونه اظهار نظرها فقط جهت عرض اندام سیاسی هست و اینکه مثلا ما خیلی ضد استکباریم و لا غیر...
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
اوکراین هیچ ربطی به ما نداره!
ما بدبختی های خودمون رو جمع کنیم خیلی کار کردیم!
پاسخ ها
ایرانی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۱۸ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
سلام دقیقا همینطوره،وقتی آدم بعضی از این تحلیل ها رو میخونه متوجه میشه بعضی ها واقعا دچار توهم خودبزرگبینی شده اند،ما این وسط چی کاره ایم؟!این یه دعوایی بین ابرقدرت ها،شما خیلی هنر کنید برید این سربازهای مرزیمونو از دست اشرار آزاد کنید...
عوام الناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۰۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
بر عکس اختلاف روسیه و غربیها بر سر آینده اوکراین را یه هدیه الهی برای مردم ایران میدونم که یه نفس راحتی از شر خباثت های این دو ابر قدرت بکشند.
از این به بعد هر دو طرف دست دوستی علی الظاهربسوی ایران دراز خواهند کرد.چون نمی خواهند ایران به سمت مقابل گرایش داشته باشد.ما باید از این موضوع کمال استفاده را بکنیم و البته یادمان هم نرود که با ما چه کردند!!!
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
چرا الکی جمع میبندی؟
حالا یکی یه چیزی گفته چرا به همه منتقد ها تسری میدی؟!!!!!!
تیترت بو دارهههه....
پاسخ ها
حسن
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۰۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
خودت بوداری!! منحرف
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۴۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
مشخص ما در بلوک شرقیم چون دوستانمان
چین و روسیه و ونزوئلا و کوبا و کره شمالی
کلا دولتهای چپ گرا هستند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
اونا تنها دوستهای ظاهری دولت قبلی بودند! دولت جدید میخواد با تمام دنیا دوست باشه عمو جان!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۶:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
چین و روسیه را دوست ایران می دونید درحالی که این کشورها پای 5قطعنامه ی بین المللی علیه ایران امضاء زده اند وروس ها که2قرارداد نگین گلستان وترکمانچای رو به ایران تحمیل کرده اند؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۰۹ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
14:49 برداشتش رو گفته ، نه ایده الش رو.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۷:۱۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
متاسفم برات
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۸:۴۳ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
ما در هیچ بلوکی نیستیم
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
کره شمالی رو جزء کشورها و حکومتها قرار نده چون کاریکاتور یک کشور دیکتاتوره
کیوان
| Iran, Islamic Republic of |
۰۱:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۷
نه شرقی نه غربی چی میشه
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
چرا نمی گی این حرفای غیر منطقی رو کی زده؟؟
پاسخ ها
محمد حسین
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۰۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
این کیه؟ چند کلاس سواد سیاسی داره که پیله کرده به وزارت امور خارجه؟ مگه غیر از اینه که هر کسی در حوزه تخصی خودش باید نظر بده؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
مگه ما وکیل وصی همه دنیا هستیم بهتره که به حل معضلات خودمون بپردازیم تا اینکه با جبهه گیری های بیهوده دشمن تراشی کنیم .
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
درود بر فدراسیون روسیه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۵۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
کدوم فدراسیون؟! فدراسیون فوتبالش؟!!
لطفا دقیقتر بگین!! بی صبرانه منتظریم...
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۰۲ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
به غیر از سوریه هیچ کسی درود نفرستاده.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۳۴ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
ای مزدور روس
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
روس ها همون کاری رو الان دارن تو اوکراین می کنن که تو دوره قاجار با ایران کردند . سیاست روسیه از قدیم امپریالیستی بوده و در آینده هم خواهد بود . زنده باید ایران .
احمد
| Iran, Islamic Republic of |
۱۹:۰۷ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
روسیه همون کشوریه که شهرهای آذربایجان گرجستان رو از ایران جدا کرد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
البته ایران باید مراقب باشد که همه پرسی جهت جدایی بخشی از کشور نباید در جهان روال شود زیرا ممکن است زمانی همه پرسی جهت جدایی جزایر 3 گانه یا بخشی دیگر از خاک ما را مطرح کنند باید این احتمال را همیشه بدهیم که ممکن است ایران همیشه اینقدر قدرتمند نباشد
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۵۶ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
دلم برای ظریف می سوزه!! قبل از هر جمله باید حرفشو 1 میلیون بار تو دهنش بچرخونه که مبادا به یکی بر بخوره...
ماشاالله همه هم شدن ساستمدار!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۵:۳۵ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۶
نه عزیز، ظریف کارشو خوب بلده. چون بر مبنای اصول دیپلماتیک و منافع ملی در چارچوب مسولیت و اختیاراتش حرف میزنه. مطرح شدن همچین انتقادهایی هم طبیعیه چون یه عده همه چیز رو از دریچه منافع خودشون می بینن نه منافع کلی کشور.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۰۱:۱۰ - ۱۳۹۲/۱۲/۱۷
برخلاف نظر مقام معظم رهبری، علما و لسوزان نظام که بر نترسیدن و ایستادگی در مقابل استکبار و توکل به خدای قادر و متعال سفارش و تاکید می نمایند ، وادادگی در مقابل غرب نیاز به چرخاندن 1 بار حرف در دهان ندارد چه برسد به 1 میلیون بار، شما نگران ظریف نباشید.
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟