کنسرت موسیقی سنتی گروه مسیحا با صدای وحید تاج، خواننده برجسته موسیقی سنتی در یزد با اقدام غیرقانونی برخی گروهها روبهرو شد و در حالی که نوازندگان روی صحنه مینواختند، این خواننده اجازه رفتن روی صحنه را پیدا نکرد و برای نخستین بار در تاریخ موسیقی ایران، کنسرتی بدون خواننده برگزار نشد؛ اما این پایان ماجرا نبود و در ادامه حمله همین گروهها را به سنِ میزبان موسیقی دیدیم؛ اتفاقی که انتظار میرود با اقدامات لازم هیچ گاه در تاریخ موسیقی کشورمان تکرار نشود.
به گزارش «تابناک»، «
کنسرت وحید تاج دارای مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، نیروی انتظامی و اماکن بود اما عدهای از ورود مردمی که بلیت داشتند به سالن جلوگیری کردند. این در حالی است که کنسرت باید ساعت ۲۰ پنجشنبه ۹۳/۲/۱۸ برگزار شود و هم اکنون ساعت ۲۴ است و مردم پشت درهای بسته به انتظار ایستادهاند. مسئولین به رغم دادن مجوز قانونی هیچ کاری در مقابل این خودسر نکردهاند. (گویا قانون مکتوب خود را قبول ندارند)».
این اطلاعی بود که وحید تاج، خواننده برجسته موسیقی سنتی پنجشنبه بر روی صفحهاش منتشر شد و شگفتی در پی داشت. بر پایه اطلاعات منتشره، شب هجدهم اردیبهشت، سانس اول این کنسرت از ساعت ۱۸ تا ۲۰ بدون مشکل برگزار شد؛ اما قبل از برپایی سانس دوم که از ساعت ۲۰:۳۰ برنامهریزی شده بود، جمعی کمتر از ۵۰ تن در محل ورودی سالن جمع شده و با تهدید خواستار لغو کنسرت شده از ورود ۷۰۰ تن از مردم شریف یزد که پشت در مانده بودند، جلوگیری کردند.
وحید تاج درباره روند برگزاری این این کنسرت در گفتوگو با «تابناک» یادآور شد: معاون هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد هم که در این محل حضور یافته بود، از این جمع معترض کمتر از ۵۰ تن خواست تا با حضور در دفترش، راهنماییاش کنند! به دنبال این اعتراض معاون سیاسی امنیتی استانداری یزد و فرماندار این شهر به همراه معاون هنری ارشاد در محل حضور یافتند. محمود شاکری شمسی فرماندار یزد ضمن بیان سوابق خود در جبهه و جنگ، گفت ما نباید انتظار داشته باشیم همه یک سلیقه داشته باشند و از اجراگر برنامه درخواست کرد که برنامه را بدون خواننده روی صحنه ببرد.
این هنرمند کشورمان ادامه داد: سرانجام ساعت ۲۳:۳۰ در سالن با سه ساعت دیرکرد باز شد و برنامه بدون حضور بنده و توسط آقای حبیبی که در واقع آهنگساز آثار گروه مسیحا و بودند و خواننده نبودند، اجرا شد و جمعیت سالن با تشویقهای یکپارچه خواهان حضور خواننده به روی صحنه بودند که گروه یک قطعهسازی به احترام مردم اجرا و از مردم عذرخواهی کردند. در نهایت لحظاتی جلو صحنه رفتم و به ابراز احساسات مردم پاسخ دادم. در حالی که برنامه تمام شده بود شمار اعضای این گروه افزایش یافت و با اسکورت نیروهای انتظامی به محل اقامت خود بازگشتم.
دارنده مقام نخست جهان برای اجرای قطعه پارسی به همراه ارکستر سمفونیک ایتالیا، درباره شب دوم برگزاری این کنسرت گفت: برای جلوگیری از اتفاقات شب اول قرار شد، بنده به صحنه نروم و گروه به تنهایی اجرا کنند؛ اما یکی از حاضرین با صدای بلند فریاد زد که ما برای شنیدن صدای وحید تاج آمدهایم. اشتیاق مردم عزیز و هنردوست و تشویقهای بیامانشان باعث شد تا لباس کنسرت بپوشم و در میان تماشاچیها به دیدن کنسرت بنشینم. در پایان روی صحنه رفتم تا از مردم تشکر کنم، در این حین خاک مهرآیین با صدای بنده در سالن پخش شد و تشویقهای بیامان مردم و چشمان اشکآلود من که ناگهان به صحنه حمله شد و... .
این خواننده موسیقی سنتی کشورمان خاطرنشان کرد: در همان لحظاتی که این اتفاقات در سالن در حال رخ دادن بود و امنیت عمومی توسط عدهای محدود به خاطر افتاده بود و بیقانونی رخ میداد، آهنگ بنده که دو سال پیش برای تلویزیون استانی یزد خوانده بودم و همچنان در حال پخش از این شبکه است، از تلویزیون استانی پخش میشد و بنده از رفتارهای غیرقانونی که رخ داده به شدت متحیر و ناراحت شدم. واقعیت آن است که بنده حتی امنیت جانی نیز نداشتم و با اسکورت از آن محل خارج شدم.
تاج در پاسخ به این پرسش «تابناک» که این اتفاقات بیسابقه در تاریخ موسیقی ایران با چه انگیزهای توسط آن عده طراحی و اجرا شده، به انتشار پیامکی در یزد اشاره کرد که در آن آمده آهنگ «همراه شو عزیز» را سال ۸۸ خوانده است، گفت: من پیش از سال ۸۸ و در جشنواره موسیقی فجر برای نخستین بار به اجرای این آهنگ پرداختم و این موضوع در خانه موسیقی و آرشیو جشنواره ثبت شده و بنابراین تصور میکنم این مسأله تنها بهانه بوده و احتمال میدهم برخی مسائل شخصی در استان در پس پرده وقوع این اتفاق بوده است.
دیروز و امروز، رسانههای الکترونیک و مکتوب استانی نسبت به اتفاقات رخ داده در حاشیه این کنسرت اعتراض کردهاند و امروز نیز استاندار یزد در گردهمایی ائمه جمعه سراسر استان که در دفتر امام جمعه تفت برگزار شد، با اشاره به رویدادهای اینچنینی که درباره برنامههای سیاسی استان نیز در چند مدت اخیر رخ داده، در این زمینه هشدار داده است. نگرانیهای از آنجا افزایش مییابد که واکنش مسئولان استان در قبال چنین رفتارهایی تنها تماشا بوده و اقدام به متفرق سازی این گروه و فراهم سازی زمینه برگزاری کنسرت نکردهاند و این قطعاً اتفاق پذیرفتنی نیست.
این رویدادهای از آن جهتنگران کننده است که تاکنون کنسرتها تنها لغو میشد و سابقه نداشت کنسرت به زمان برگزاری برسد و بدون حضور خوانندهاش برگزار شود و در واقع این اتفاق تازهای محسوب میشد که باید واکنشی متناسب به عمق این فاجعه توسط مسئولان امر اندیشیده شود. اگر حداقل امنیت برای برگزاری برنامههای موسیقیایی، آن هم موسیقی سنتی دارای اصالت فراهم نباشد، آیا میتوان امیدی به آینده حداقلی برای موسیقی ایران داشت؟
ویدیویی از بخشی کوتاه از لحظات ملتهب این کنسرت را در «تابناک» تماشا کنید.