در حالی سومین روز از چهارمین دور مذاکرات هستهای در وین در جریان است که مقامات دو کشور از کوتاه بودن فرصت سخن گفتهاند و به ظاهر مذاکرهکنندگان آمریکایی، طرفدار ادامه مذاکرات در روزهای آینده هستند. سایر کشورها بیشتر طرفدار توقف مذاکرات و مشورت با پایتختهای خود هستند.
اهمیت مقدمه
توافق از این جهت است که اصول کلی و رهیافت حاکم بر توافق را بیان میکند. در بخشهایی
از مقدمه توافق موقت ژنو در آذرماه سال گذشته آمده بود: «هدف این مذاکرات رسیدن به راهکاری جامع مورد توافق و بلندمدت است، به گونه ای که تضمین کند برنامه هستهای ایران کاملاً صلح آمیز خواهد ماند. ایران اعلام مینماید، تحت هیچ شرایطی به دنبال دستیابی یا گسترش سلاح هستهای نیست. راهکار جامع مذکور مبتنی بر این اقدامات اولیه بوده و به یک گام نهایی منجر خواهد شد که دوره زمانی آن مورد توافق قرار گرفته و به رفع نگرانیها میانجامد.
این راه حل جامع، ایران را قادر میسازد تا کاملا از حقوق خود در بهره گیری از انرژی هستهای برای اهداف صلح آمیز بر پایه مواد مرتبط در معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای و با رعایت تعهدات خود بر طبق معاهده از آن برخوردار شود. این راه حل جامع دربردارنده یک برنامه غنی سازی با تعریف مشترک و محدودیتهای عملی و اقدامات شفاف ساز به منظور تضمین ماهیت صلح آمیز برنامه هستهای است.
این راه حل جامع به مثابه یک مجموعه منسجم خواهد بود که هیچ بخشی از آن مورد توافق قرار نمیگیرد، مگر آنکه در مورد تمامی بخشهای آن توافق حاصل شود. این راه حل جامع شامل یک فرایند متقابل و قدم به قدم است و به رفع همه جانبه تمامی تحریمهای شورای امنیت، تحریمهای چندجانبه و تحریمهای ملی مربوط به برنامه هستهای ایران میانجامد».