هجده روز تا آغاز جامجهانی فوتبال، باقی است و فیفا همین چندی پیش از خطر شرطبندی در این مسابقات سخن گفته بود؛ خطری که شائبه تغییر نتایج این مسابقات را هم پدید آورده بود. اکنون اما در تهران وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، از جلوگیری از انتشار بیش از هشتاد هزار برگه پیشبینی نتایج فوتبال خبر میدهد.
به گزارش «تابناک»، شرطبندی در فوتبال ایران هیچ گاه شکل رسمی به خود نگرفت، ولی همواره در لایه زیرین فوتبال ما ریشه دوانده و به زندگی پنهانی خود ادامه داده است؛ اما چهار پنج سال پیش بود که شبکههای پیشبینی نتایج مسابقات فوتبال در ایران مانند قارچ روییدند؛ شرکتهایی که برگههای مسابقات را میفروختند و در پایان هفته با قرعهکشی برنده یا برندگان خود را معرفی میکردند.
باید گفت، سازوکار این ماجرا چند سال پیش، بسیار حرفهای و گسترده در استانهای شمالی ایران کشور شکل گرفت و دفتری کوچک در قائمشهر به شرکت بزرگی تبدیل شد که هر هفته کتابچه نتایجش را به سرتاسر استانهای گیلان، مازندران و گلستان میفرستاد و از این راه البته پول هنگفتی نیز به جیب میزد و کمکم کار در سرتاسر ایران توسعه یافت و حتی صفحه پایانی روزنامههای ورزشی، برگههای پیشبینی این مسابقات را چاپ میکردند.
اما مانند همه پدیدههای دیگر، که کمی پس از توسعه یافتن، حاشیههای واقعی آن نیز مشخص میشود، صحبت از «شرط بندی» و «قمار» بودن این برگهها به میان آمد.
در این باره باید گفت، شرطبندی در همه جای دنیا، ساختار معین، منظم و شفافی دارد و به آن به چشم یک پدیده اقتصادی و اجتماعی نگاه میشود، ولی در ایران با توجه به دستورهای مذهبی، شرطبندی «حرام» یا دستکم دارای «اشکال» است و همین موجب شد تا توجهها به این شرکتهای پیشبینی نتایج جلب و دایره فعالیت آنها محدود و محدودتر شود.
اما از آنجا که در ایران همیشه یک راهکار جایگزینی وجود دارد، این شرکتها بار دیگر در لوای کمک به خیریهها، بیماران سرطانی، آسایشگاههای معلولان و چندین و چند جای دیگر اقدام به فروش برگههای پیشبینی نتایج یا همان شرطبندی داخلی کردند.
این در حالی است که هماکنون وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی میگوید، جلو انتشار بیش از هشتاد هزار برگه پیشبینی نتایج را گرفته است. فاطمه عاشوری با غیرقانونی دانستن هر گونه انتشار و پخش برگههای پیشبینی نتایج در مسابقات گوناگون اعم از مسابقات جام جهانی، لیگ اروپا و داخلی، ضمن هشدار به فوتبالدوستان گفت: با نظارت دقیق و مستمر این اداره کل از انتشار این اقلام جلوگیری شد و چاپخانههایی که درصدد انجام این کار بودند، برای گذراندن مراحل قانونی به کمیته ساماندهی تخلفات چاپخانهها معرفی شدند.
اما در حالی که اخباری از این دست در آستانه جامجهانی منتشر میشود، برگههای پیشبینی نتایجی با مجوز «اتحادیه باشگاههای فوتبال ایران» در وبسایتهای خبری دست به دست میگردد. سر زدن به وبسایت «اتحادیه باشگاههای فوتبال ایران» هم ما را با بنر چشمگیر «نوید نود» روبهرو میکند که در لوای مسابقات تست هوش اتحادیه فوتبال به انتشار و فروش برگههای پیشبینی نتایج مبادرت میکند؛ همان برگههایی که از آن به نام شرطبندی در ایران یاد میشود.
سیدمهدی کاظمی یکی از مجریان این طرح در گفتوگو با یکی از خبرگزاریها، سردار عزیز محمدی، رئیس «اتحادیه باشگاههای فوتبال ایران» را مسئول دریافت مجوز این شرکت میداند و اعلام میکند، «نوید نود» یک درصد از درآمد خود را به حساب اتحادیه میریزد. نوید نود مانند مدل همه شبکههای شرطبندی داخلی، مبلغی از درآمد خود را به خیریهها، مراکز درمانی، مؤسسه محک و پیشکسوتان میدهد؛ یعنی به طور متوسط ماهی پنج میلیون تومان به انجمن حمایت از بیماران اماس و همین مبلغ به ستاد دیه پرداخت میشود.
وی میگوید: مجری این طرح مبلغی را که سال گذشته به حساب اتحادیه ریخته، ۱۵۰ میلیون تومان اعلام میکند که با حساب سهم یک درصدی اتحادیه درآمد سالانه این شرکت از فروش برگههای پیش بینی فوتبال ۱۵ میلیارد تومان میشود.
مدیر این شرکت درباره شبهاتی که در این نوع تجارت وجود دارد، میگوید: «ما حتی تا مرز گرفتن فتوا از یکی از مراجع بزرگ قم هم رفتهایم و در شرف گرفتنش هستیم».
اما نکته عجیب در این ماجر اینجاست که همه این فعالیتها با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و «اتحادیه باشگاههای فوتبال ایران» انجام میشود.
کاظمی مدعی است، هرچند شماره ثبت شرکت را روی برگههای پیشبینی نزدهاند، از این وزارتخانه مجوز دارند: «مجوز ارشاد را داریم و مدارکش موجود است، اما معاون مربوطه چون در باند همان فرد روزنامهای است، سر کارش نمیآید تا مجبور شویم دوباره با همانها کار کنیم. مجوز دیگری هم از وزارت ورزش و جوانان داریم که شمارهاش (۲۵۷۸۸/۳/ص) است و در تاریخ ۱۳۹۲/۱۲/۶ ثبت شده است. همچنین نامه موافقت وزارت ورزش و جوانان با امضای نصرالله سجادی به وزارت ارشاد رسیده است».
وقتی روی برگههای پیشبینی نوشته شده با مجوز «اتحادیه باشگاههای فوتبال ایران» این پرسش مطرح میشود، آیا اتحادیه باشگاههای فوتبال ایران میتواند خود برای چنین کاری مجوز صادر کند؟!
روشن است که پاسخ منفی است! پس چرا روی برگههای «نوید نود»، عبارت «دارای مجوز از اتحادیه باشگاههای فوتبال ایران» درج شده و لینک سایت این برگه هم در سایت اتحادیه وجود دارد؟