همه میدانیم جام جهانی 2014 در برزیل تا کنون شگفتیهای خاص خود را داشته است. با حذف تیمهای بزرگی همچون اسپانیا، انگلیس، کامرون و در خطر بودن تیمهای بزرگ دیگری مانند ایتالیا و پرتغال، شگفتیهای این جام از همان آغاز رقم خورده؛ اما فناوریهای جدید به کار رفته در این جام، دست کمی از این شگفتیها ندارد.
به گزارش «تابناک»، شاید همه ما با برخی از این فنآوریها همچون خط گل یا Goal Line Technology (GLT) و اسپری مخصوص داوران در مسابقات آشنا شدهایم؛ اما هنوز در خصوص نحوه کارکرد آنها و جزئیات دقیق آنها و همچنین سایر فنآوریهای به کار گرفته شده در این جام چندان اطلاعی نداریم. به هر حال این جام را تکنولوژیکترین جام جهانی تا کنون شناسایی کردهاند.
فنآوری GLT یا Goal Line Technology
این نخستین جام جهانی است که فیفا در آن اقدام به استفاده و معرفی این فنآوری جدید میکند. این فنآوری کارآمد در تشخیص توپهایی که از خط دروازه گذشته، کمک میکند. این موضوع میتواند در کاهش چشمگیر صحنههای بحثبرانگیز اثرگذار باشد و از سویی در تصمیم درست توسط داور مسابقه یاریکننده باشد.
همان گونه که در این تصویر میبینید، این فنآوری از شش دوربین که مستقیم روی دروازه تمرکز دارند، برای رصد مداوم توپ بهره میگیرد و چنانچه توپ از خط دروازه عبور کند، داور از طریق سیگنالی که به ساعت و یا هدفون وی فرستاده میشود، گل را اعلام میکند.
این فنآوری نخستین بار در بازی فرانسه و هندوراس مورد استفاده قرار گرفت و به خوبی کاربرد خود را به نمایش گذاشت؛ اما کارشناسان هنوز بر این باورند که این فنآوری به اندازه کافی کامل نیست و برای تکمیل آن هنوز باید کارهای بیشتری انجام گیرد.
اسپری سفید محو شونده
این اسپری البته چندان جدید نیست و پیش از این نیز در لیگ برزیل مورد استفاده قرار گرفته است؛ اما برای بسیاری از مردم جهان، دیدن اسپری سفیدی که داوران برای مشخص کردن نقطه دقیق توپ و جایگاه دیوار دفاعی از آن استفاده میکنند جالب توجه است.
این اسپری به لحاظ شیمیایی تجزیهپذیر است و در کمتر از یک دقیقه به کلی آثار آن محو میشود. آن را با نام 9-15 Fair-play میشناسند و کریستیانو رونالدو که امید زیادی برای گل زنی از روی ضربات آزاد دارد، آن را ایده فوق العاده تلقی کرده است.
توپ مسابقات: Brazuca
توپ رسمی فیفا در این مسابقات با نام Adidas Brazuca شناخته میشود که توسط شرکت Adidas ساخته شده است؛ شرکتی که از 1970 مسئولیت تهیه و تولید توپهای رسمی بازیهای جام جهانی را بر عهده دارد. این توپ هم فنآوری خاص خود را دارد!
وزن آن حدود 440 گرم است که نسبت به توپ رسمی بازیهای یورو 2012 با نام Adidas Tango نسخه بهتری دانسته میشود. اسکلت و ساختار این توپ بسیار دقیق طراحی شده و مخزن هوای آن نیز کاملا در تطابق با ساختار و سطح توپ است.
کارشناسان بر این باورند که این توپ در قیاس با توپ رسمی بازیهای جام جهانی 2010 آفریقای جنوبی از آیرودینامیک بسیار بهتری برخوردار است. همچنین گفته میشود، کاهش شبکههای توپ به شش عدد منجر به آن شده که این توپ از ثبات بسیار بالاتری برخوردار باشد.
تجهیزات و کفشهای Hi-Tech
رطوبت و گرمای منحصر به فرد برزیل منجر به آن شده که شرکتهای تولید کننده تجهیزات و کفشهای ورزشی به فکر تولید محصولاتی باشند که به بازیکنان کمک کند با انرژی و توان بیشتری بازی کنند.
آن گونه که گفته میشود، کفشهای این مسابقات، ثبات بیشتری دارد و گامهای نهایی و ضربات آخر بازیکنان را بسیار دقیقتر و کارآمدتر میکند. یقه قرار گرفته در قسمت بالایی این کفشها منجر به آن شده که ساختار کلی کفش بسیار طبیعیتر و حرکت با آن بسیار راحت تر شود.
حتی گفته میشود، کفشها و تجهیزات تولید شده برای تیم غنا که شرکت Puma آن را بر عهده دارد، از میکرو ماساژورهایی برخوردار است که انرژی و استقامت بازیکنان را تقویت کرده و بهبود میدهد.
فنآوریهای مربوط به طرفداران
این جام به همان اندازه که در دل خود از فنآوری برخوردار است، در استادیومها و جایگاه تماشاگران و در سراسر دنیا نیز مهمیزی بر فنآوری زده است. از توئیتر و فیس بوک و دیگر شبکههای اجتماعی گرفته تا مجموع Appها و نرمافزارهایی که برای جام جهانی طراحی شده و از سوی کاربران مورد استفاده قرار میگیرد، این جام را به یک جام فن آورانه تبدیل کرده است!
برای نمونه، شرکتی با نام PipSports ابزاری طراحی و تولید کرده که آن را به اینستاگرام فوتبال میشناسند. کاربران میتوانند با این ابزار، تصاویر جام جهانی را به اشتراک بگذارند، درباره استراتژیهای تیمها به بحث بپردازند و به سایر شبکههای اجتماعی متصل شده و ایدهها و اخبار جام جهانی را دنبال کنند.
بيگمان این جام جهانی، تحولی بزرگ در جام جهانی بوده است؛ تحولی که برآمده از ذات فنآوری است و شاید این آغازی برای تبدیل جام جهانی به یک جام کاملا تکنولوژیک باشد.