چند سالی است که
رودخانه زایندهرود اصفهان خشک شده و مسئولان در اصفهان، یکی از دلایل این خشکی
را برداشت بیش از حد آب در بخش بالادستی رودخانه زاینده رود میدانند. در همین حال،
چند روز پیش، مردم اصفهان در تجمعی در کنار رودخانه زایندهرود به خشکی این رودخانه
اعتراض کرده و خواستار رسیدگی مسئولان شدند.
به گزارش «تابناک»، یکی از راهکارهای حل کمبود آب استان اصفهان، بهرهبرداری از پروژههای انتقال آب از دیگر استانها به این استان است، که البته با مخالفت جدی مسئولان و مردم استانهای همجوار روبهرو شده است.
در همین راستا، سید سعید زمانیان، نماینده مردم شهرکرد در مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با «تابناک» به بررسی موضوع کم آبی استان اصفهان و خشکی زایندهرود پرداخته است.
وی در آغاز پیرامون علت اصلی خشکی زاینده رود گفت: تغییر اقلیم، عدم بارش برف و خشکسالی شش سال اخیر در کشور، باعث خشک شدن زاینده رود است، ولی در این ارتباط باید چند نکته را یادآور شوم؛ نخست اینکه مدیریت سد زاینده رود از صفر تا صد در اختیار استان اصفهان است. خروجی سد زاینده رود در سد تنظیمی هرچه قدر است، به خاطر زایشها در حاشیه زاینده رود در چهار محال بختیاری یک متر و نیم در ارتفاع بیشتر به استان اصفهان انتقال داده میشود.
این نماینده مجلس افزود: ما این موضوع را به مسئولین کشوری نشان دادهایم. این حرفها که این آقایان میزنند، مبنی بر زیاد استفاده کردن از آب در چهارمحالوبختیاری دروغ است. دلیل خشکی زایندهرود، سوءمدیریت و توسعه نامتوازن در سالهای گذشته بوده است.
زمانیان گفت: کارخانههای فولاد، ورق، پتروشیمی، پالایشگاه و ذوب آهن خورنده آب هستند. باید مردم اصفهان بدانند که کلا در استان چهارمحالوبختیاری از صفر تا صد آب زاینده رود در زمستان 3 درصد و در تابستانها ۷ درصد استفاده میشود. هماکنون اکثر قریب به اتفاق روستاهای ما فاقد آب شرب است. ۲۴۰ روستا را با تانکر آب میدهیم. خود شهرکرد مشکل آب شرب دارد. مسئولان اصفهان فرافکنی و دروغپردازی میکنند.
وی پیرامون کمبود آب شرب در اصفهان بیان داشت: مسئولان در اصفهان شایعه پراکنی و دروغ میگویند. هیچ موقع کسی نگفته آب شرب برای کسی تأمین نشود. ما گفتهایم باید آب شرب همه تأمین شود، ولی جلو زیادهخواهیها و تغییر بستر رودخانه میایستیم.
او ادامه داد: باید بررسی کنید چقدر به ذوبآهن، فولاد، پتروشیمی و کارخانههای دیگر آب دادهاند. سد تنظیمی چم آسمان پر آب است و هیچ مشکلی ندارد. چه اتفاقی میافتد از چم آسمان همه این آب تمام میشود. من همین جا همه مسئولان را دعوت میکنم از این محل دیدن کنند. اینها دروغپردازی میکنند.
وی در ادامه پیرامون سوءمدیریت در گذشته گفت: توسعه نامتوازن در کشور در زمانهای گذشته وجود داشته است. چه کسی گفته است ذوب آهن، فولاد و همه کارخانهها در اصفهان باشند. شما آب فولاد را قطع کنید. مردم باید بدانند، این کارخانهها چقدر آب مصرف میکنند. پرسش این است که سهامداران شرکتهای که در مورد زایندهرود کار میکنند، چه کسانی هستند. چه کسانی این پروژهها را خلاف کلید زدند؟
زمانیان گفت: یکی دیگر از موضوعات کشت غرقابی برنج است. برنج بیشترین آب را میخواهد. توزیع ناعادلانه صنایع در سالهای گذشته در استان اصفهان، باعث خشکی زایندهرود شده است؛ افزون بر اینکه استاندار و رئیس شورای اصفهان قبلا در سطح بالای وزارت نیرو بودهاند. همه قریب به اتفاق مسئولین استان اصفهان مسئولین وزارتخانههای مختلف بودهاند و میدانند دلیل چیست!
وی در ارتباط با تونل گلاب ۲ یا بهشت آباد گفت: این پروژه بدبختی استان اصفهان را در پی دارد. اینها به مردم دروغ میگویند. نزدیک به ۸۰ هزار تن از مردم اصفهان در حاشیه زایندهرود از حد فاصل چم نار تا باغ بهادران آواره میشوند. اینها دارند در پروژه گلاب ۲ بستر رودخانه را تغییر میدهند و به مردم اصفهان دروغ میگویند. اینها میخواهند بستر رودخانه را تغییر بدهند و زاینده رود را به طرف نجفآباد و تیران منحرف کنند. این خیانت به امنیت و منافع ملی کشور است.
این نماینده مجلس در پایان تأکید کرد: استان چهارمحال سه تا پنج ماه در تابستان بهرهبرداری از آب به میزان ۷ تا ۱۰ درصد میکند. سرانه فضای سبز اصفهانیها ۱۲ متر است، ولی در استان ما فضای سبز بسیار کم است. آقایان در اصفهان زیادهخواه هستند و برای اینکه سوءمدیریت قبلی خود را پوشش دهند، فرافکنی میکنند. ما از همه مسئولین کشور میخواهیم بیایند و بررسی کنند که چرا زاینده رود خشک شده است.