چرا سازمان شانگهای همچنان با درخواست عضویت ایران مخالف است؟

در بیش از یک دهه که از عمر سازمان همکاری شانگهای می‌گذرد، جمهوری اسلامی ایران در مقاطع گوناگون تلاش‌هایی ‌برای کسب عضویت کامل در این سازمان انجام داده که تاکنون نتوانسته با موفقیت همراه شود. اکنون و در آستانه برگزاری اجلاس سالانه سران این سازمان، اخبار حاکی از آن است که سازمان شانگهای همچنان بر موضع سابق خود در قبال ایران پافشاری می‌کند.
کد خبر: ۴۳۳۴۶۹
|
۱۹ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۶:۵۷ 10 September 2014
|
31992 بازدید
|
چرا سازمان شانگهای همچنان با درخواست عضویت ایران مخالف است؟در بیش از یک دهه که از عمر سازمان همکاری شانگهای می‌گذرد، جمهوری اسلامی ایران در مقاطع گوناگون تلاش‌هایی ‌برای کسب عضویت کامل در این سازمان انجام داده که تاکنون نتوانسته با موفقیت همراه شود. اکنون و در آستانه برگزاری اجلاس سالانه سران این سازمان، اخبار حاکی از آن است که سازمان شانگهای همچنان بر موضع سابق خود در قبال ایران پافشاری می‌کند.

به گزارش «تابناک»، چهاردهمین اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در حالی در شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان برگزار می‌شود که باز هم ماجرای همیشگی درخواست ایران برای عضویت کامل در این سازمان و مخالفت سازمان، در حال تکرار است.

بنا بر گفته‌های دبیر کل این سازمان، طرح عضویت کامل ایران حتی ‌رسما مطرح نیز نخواهد شد.

در همین زمینه، دیمیتری مزنتسف، دبیرکل سازمان همکاری شانگهای امروز در گفت‌و‌گو‌ با یکی از رسانه‌های منطقه‌ای آسیای مرکزی گفت: این بار نیز در اجلاس سران سازمان، موضوع تبدیل عضویت ایران از عضو ناظر به عضو کامل ‌بررسی ‌نخواهد شد. وی دلیل اصلی این امر را وجود تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران عنوان کرد.

خودداری دوباره سازمان شانگهای از طرح درخواست عضویت کامل ایران در حالی است که به گفته خود مزنتسف، در اجلاس جاری قرار است موضوع توسعه سازمان همکاری شانگهای و پذیرش اعضای جدید در دستور کار قرار بگیرد. با این حال، به نظر می‌رسد این توسعه دامنه اعضا، شامل پاکستان و هند بوده، ایران را در بر نخواهد گرفت.
 
جدی بودن موضوع افزایش اعضا از آنجا مشخص می‌شود که به گفته دبیرکل سازمان، اسناد لازم در این زمینه تهیه شده و طی فردا و پس فردا در اجلاس ارائه خواهد شد؛ بنابراین، این احتمال می‌رود، اجلاس سال ۲۰۱۵ در اوفا (روسیه) با شرکت اعضای جدید برگزار شود.

این در حالی است که برخی دیپلمات‌های ایرانی، این بار نیز از جدی بودن ایران در درخواست عضویت کامل خود در سازمان شانگهای سخن گفته بودند. در این زمینه، خبرگزاری «ریانووستی» اظهارات علی مردانی فرد، سفیر ایران در ازبکستان را بازتاب داده که گفته در پی تصویب رویه‌های جدید مربوط به عضویت در سازمان، ایران تلاش دارد برنامه‌های جدیدی را برای کسب عضویت کامل آن به اجرا درآورد.

اما اهمیت این کش و قوس، زمانی بیشتر روشن می‌شود که به سابقه سازمان شانگهای و پیشینه درخواست ایران برای عضویت کامل در آن توجه کنیم. سازمان همکاری شانگهای در سال ۲۰۰۱ با مشارکت کشورهای روسیه، چین، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان تأسیس شد و هدف خود را مبارزه با «سه نیروی اهریمنی» تجزیه طلبی، افراط گرایی و تروربسم اعلام کرد. کم کم و طی سال‌های پس از آن، موضوعات اقتصادی نیز اهمیت ویژه‌ای در سازمان پیدا کرده و عملاً در صدر دستور کار آن قرار گرفتند.

جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۰۵ به عنوان عضو ناظر به سازمان همکاری شانگهای پیوست و یک سال پس از آن، برای عضویت کامل در این سازمان درخواست داد. با این حال، با وجود مشارکت فعال ایران در اجلاس‌ها و دیگر فعالیت‌های مربوط به سازمان، طرح عضویت کامل ایران هیچ‌گاه اجازه مطرح شدن به صورت رسمی را پیدا نکرد.

مهم‌ترین دلیل ـ یا شاید بتوان گفت «بهانه» ـ که از‌‌ همان آغاز تاکنون از سوی اعضای سازمان شانگهای برای مخالفت با عضویت کامل ایران بیان شده، موضوع تحت تحریم بودن ایران از سوی شورای امنیت و اینکه عضویت ایران می‌تواند ضمن تحریک غرب، زمینه را برای تبدیل سازمان شانگهای به یک بلوک بالفعل ضد غربی تبدیل کرده و به تقابلی واقعی در عرصه بین‌الملل منجر شود.

با این حال، انتظار می‌رفت در اوضاع کنونی بین‌المللی و در شرایطی که از یک سو خطر گروه‌های تروریست تکفیری به طور جدی نه تنها خاورمیانه، بلکه کلیت گسترده جامعه بین‌المللی را تهدید می‌کند و از سوی دیگر، خود روسیه در روند تقابلی بی‌سابقه با غرب قرار گرفته، رد کردن دوباره درخواست ایران برای عضویت غیرمنطقی به نظر می‌رسد.
 
به عبارت دیگر، در شرایط‌ کنونی ایران در خط مقدم مبارزه با دو مورد از «نیروهای اهریمنی» است که مقابله با آن، فلسفه وجودی سازمان شانگهای را تشکیل می‌دهد (تروریسم و افراط گرایی) و در نتیجه، حضور ایران برای موفقیت هر گونه ائتلاف بین‌المللی ضدتروریستی ضروری است. از سوی دیگر، در شرایط کنونی که خود روسیه به واسطه رویکرد خود در قبال بحران اوکراین در معرض تحریم‌های فزاینده غرب قرار گرفته، اقامه بهانه‌ای چون تحت تحریم بودن ایران برای مخالفت با عضویت کامل، دیگر موجه نیست.

اما ماجرا هنگامی جالب‌تر می‌شود که به یاد بیاوریم، نقش اصلی و تعیین کننده را در سازمان شانگهای (نقشی که مشخصاً با پذیرش اعضای جدید مرتبط است) دو کشور چین و روسیه تشکیل می‌دهند که طی سال‌های اخیر به شرکای اصلی ایران در حوزه‌های اقتصادی، تجاری، سیاسی و... تبدیل شده‌اند؛ بنابراین، می‌توان گفت در ماجرای عدم کسب جایگاه عضویت کامل، ایران در حال ضربه خوردن از دو شریک اصلی خود است که به دلایل گوناگون، حاضر نیستند زمینه نقش آفرینی بیشتر ایران در عرصه بین‌الملل و منطقه را از طریق حضورش در یک سازمان بین‌المللی فعال منطقه‌ای را شاهد باشند.

با این حال، این بدان معنا نیست که سیاستی که ایران در قبال سیاست‌های شرقی خود و به ویژه موضوع عضویت در سازمان شانگهای تاکنون به مرحله اجرا درآورده، خالی از ایراد بوده است. در بیانی کلی، باید گفت که موضوع درخواست عضویت ایران در سازمان شانگهای طی سال‌های اخیر، در اصل از موضعی انفعالی صورت گرفته که بیشتر القاگر نیاز ایران به عضویت در این سازمان بوده است.

این در حالی است که مواردی همچون برخورداری ایران از منابع غنی نفت و گاز ـ که می‌تواند سازمان شانگهای را به بزرگ‌ترین قطب انرژی جهان تبدیل کند ـ و همچنین موقعیت ویژه ژئوپلیتیکی ایران که توانایی ویژه‌ای در مبارزه با نیروهای اهریمنی مورد نظر سازمان شانگهای به آن می‌بخشد، مواردی بوده که تأکید بر آن‌ها می‌توانسته اهمیت ایران را برای سازمان مورد تأکید قرار داده و زمینه بهتری ‌برای عضویت ایران فراهم کند. بی‌تردید، در پیش گرفتن یک دیپلماسی فعال در قبال سازمان شانگهای، عاملی کلیدی است که می‌توان موفقیت ایران را در قبال این سازمان در شرایط کنونی بین‌المللی تضمین کند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۹۹
انتشار یافته: ۳۱
علیرضاART
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۱۰ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۹
تجربه را تجربه کردن خطاست!

شرق هیچگاه دوست خوبی برای ایران نبوده و همیشه همراهی با ایران را در راه معاملات خود با غرب، فدا کرده است.
سوران
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۹
یک کلمه . اونا همیخوان به خاطر ایران تنبیه بشند
والسلام نامه تمام
همشهری
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۲۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۹
اما ماجرا هنگامی جالب‌تر می‌شود که به یاد بیاوریم، نقش اصلی و تعیین کننده را در سازمان شانگهای (نقشی که مشخصاً با پذیرش اعضای جدید مرتبط است) دو کشور چین و روسیه تشکیل می‌دهند که طی سال‌های اخیر به شرکای اصلی ایران در حوزه‌های اقتصادی، تجاری، سیاسی و... تبدیل شده‌اند؛ بنابراین، می‌توان گفت در ماجرای عدم کسب جایگاه عضویت کامل، ایران در حال ضربه خوردن از دو شریک اصلی خود است که به دلایل گوناگون، حاضر نیستند زمینه نقش آفرینی بیشتر ایران در عرصه بین‌الملل و منطقه را از طریق حضورش در یک سازمان بین‌المللی فعال منطقه‌ای را شاهد باشند.
محمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۵۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۹
ما نباید االتماس به چینی ها وروسها بکنیم وخیلی منفعل باشیم ما در راس تمدن نو ظهور اسلامی هستیم ویک قدرت مهم منطقه ای وجهانی که به قول کسینجر توانمندی یک امپراتوری بالقوه را داریم ! چه احتیاجی به چین وروسیها داریم ما باید به توانمندی های داخلی متکی باشیم ترکها دارن به غرب التماس میکنن ما به شرق! شانگهای باید افتخار کنه از عضویت ایران انها میدونن که تمدن اسلامی ملاکهای انها را هم قبول نداره ودر اینده برای خود انها هم چالش درست خواهد کرد ودیگه نخواهند توانست مسلمانان چچن واستانهای شمالی چین را به راحتی بکشند!!!!!
علیرضا
|
United States
|
۱۸:۰۱ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۹
وقتی به کشورهای عضو این سازمان نگاه می کنی و شخصیت و فلسفه اشون رو می بینی دست به دعا باید برد که ایران به این کشورها نزدیک نشه و سرنوشتش رو با این کشورها گره نزنه.
علي
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۱۴ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۹
ايران از موضع ضعف وانفعال نبايد وارد شود.
عبس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۱۸ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۹
تحریم ... تحریم ... تحریم
بیچاره مردم از دست تحریم
حسین
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۴۵ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۹
با رفع کامل تحریم ها آیا ایران نیازی به عضویت به سازمانهای همکاری فرا منطقه ای مثل شانگهای دارد ؟ نگاهی به اعضآئ ضعیف اقتصادی این سازمان به خوبی نشان میدهد که صرفآ در دوران تحریم میتوانست به درد ایران بخورد حال که در آستانه توافق جامع با اتحادیه اروپا و آمریکا قرار داریم حتی شرکت به عنوان ناظر در اینگونه سازمانها هم برایمان کوچک است .... فراموش نکنید ایران با 1500 کیلومترساحل جنوبی و دروازه ورودبه بازار آسیای میانه با جمعیت 400 میلیونی و درآمد سرشار نفت و گاز و سایرمنابع و موقعیت ژئوپلتیک منطقه ای افق روشنی از روابط اقتصادی با اروپا خواهد دشت به شرطی که توافق بدست آید
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۰۹ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۹
منزوی بودن ایران به نفع این دو "شریک اصلی" ما هست.
نادر
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۶/۱۹
بودائی ها با ما حالا حالاها مشکل دارن. چرا کسی حللیش نیست!
ببینید با مسلمونایه چینی چیکار میکنن......
فکر کردین از ما خوششون میاد؟ تفاوت بنیادی دارن.
دارو دستشمون باید خودی باشه. مردونگی تو خونشون نیت. نونو به نرخ روز می خورن. این همه مسلمون تو غزه شهید شدن صداشون در نیومد حالا بیان به ایران ما بله بگن!؟
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# ترامپ # قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # سلاح پلاسمایی # سریال پایتخت
الی گشت
نظرسنجی
رشد قیمت دلار با مذاکره با آمریکا متوقف می شود؟