
بنا بر آیین نامه اجرایی تبصره هدفمندی یارانهها در بودجه ۹۳، «سازمان هدفمندی بر اساس کلیه اطلاعات موجود نسبت به بررسی واجد شرایط بودن متقاضیان اقدام و افراد غیرمشمول را در مقاطع مختلف زمانی تعیین و ضمن اعلام رسمی اطلاعات اقتصادی به سرپرست خانوار نسبت به حذف آنها از دریافت یارانه نقدی اقدام مینماید».
به گزارش «تابناک»، دولت یازدهم وعده داده بود، هدفمندی یارانهها به معنای اعطای یارانه به همه مردم نیست و تنها قشرهای نیازمند باید یارانه نقدی دریافت کنند. حتی دولت اعلام کرده بود که در فاز دوم هدفمندی، افراد ثروتمند را شناسایی میکند و در صورتی که برای دریافت یارانه نامنویسی نیز کنند، از فهرست یارانهبگیران حذف و سه برابر دریافتی جریمه میشوند.
بنا بر این گزارش، نزدیک هفت ماه از اجرای دومین مرحله قانون هدفمندی یارانهها و پرداخت یارانه نقدی همگانی میگذرد، اما هنوز هیچ یک از کسانی که یارانه دریافت کردهاند، حذف نشدهاند. با گذشت هشت ماه از سال ۹۳ و تکلیف قانون بودجه به حذف پردرآمدها از دریافت یارانه نقدی، تاکنون هیچ کاری انجام نشده و میزان افراد پردرآمد شناسایی شده هم اعلام نشده است.
در این راستا، امروز گزارش عملکرد شش ماهه دولت در اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها در جلسه کمیسیون برنامه مجلس قرائت شد. این گزارش نشان میدهد، در شش ماهه نخست سال جاری، ۲۰۹.۱۴۹ میلیارد ریال معادل ۲۱/۴۹ درصد بودجه مصوب و مبلغ ۲۰۷.۲۷۹ میلیارد ریال یارانه نقدی به سرپرستان خانوار پرداخت شد و مبلغ ۱.۸۷۰ میلیارد ریال بابت مرحله اول سبد کالای افراد مشمول (مددجویان بهزیستی و کمیته امداد) اختصاص یافته است.
این آمار نشان میدهد در شش ماهه نخست سال جاری، هیچ گونه وجهی به منظور کمک به بخش تولید، بهبود حمل و نقل عمومی و بهینهسازی مصرف انرژی در واحدهای تولیدی، خدماتی و مسکونی موضوع ماده ۸ قانون هدفمندی یارانهها پرداخت نشده است.
در این باره باید گفت، اگر دولت تبصره ۲۱ قانون بودجه را رعایت میکرد و خانوارهای نیازمند را شناسایی و پرداخت یارانه را منحصر به آنها کرده بود، امروز میتوانست بخش چشمگیری از درآمد خود را صرف کمک به بخش تولید، بهبود حمل و نقل عمومی و بهینهسازی مصرف انرژی در واحدهای تولیدی، خدماتی و مسکونی کرده و همچنین پرداخت بیشتر به نیازمندان داشته باشد.
در واقع در صورت اجرای درست و بموقع قانون، منابع قابل توجهی از محل اصلاح قیمت حاملها آزاد خواهد شد و دولت میتواند این منابع را بدون اتکا به منابع بودجهای صرف برنامههای توسعهای و اجتماعی کرده و حداقلهای مورد نیاز اقتصاد تأمین شود.
متأسفانه دولت تا به امروز برای حذف دهکهای ثروتمند از دریافت یارانه، بهانههایی همچون پیدا نکردن راهکاری برای حذف یارانه ثروتمندان و یا عدم اجازه سرک کشیدن در زندگی خصوصی مردم را آورده است.
جالب اینکه به تازگی خود دولت نیز اذعان کرده است، ۵ تا ۶ میلیون تن دارای ثروت بالا مانند ثروتمندان خارجی و در عین حال، ۷ میلیون نیز در فقر شدید هستند.
علی ربیعی وزیر تعاون کار و رفاه اعلام کرد، ۵ تا ۶ میلیون فرد پُردرآمد داریم که میزان ثروت آنها با میزان ثروت پولداران یا ثروتمندان در کشورهایی مثل آمریکا چندان تفاوتی ندارد. وی با بیان اینکه در اجرای برنامه یارانه ۷ میلیون ثروتمند، شناسایی شدهاند و در آیندهای نزدیک این ۷ میلیون به ۱۰ میلیون افزایش خواهند یافت.
این سخنان در حالی گفته میشود که در همان آغاز اجرای مرحله دوم هدفمندی یارانهها، طیب نیا، وزیر اقتصاد و دارایی در صحن علنی مجلس از شناسایی ۱۰ میلیون پردرآمد خبر داد و گفت: اگر این افراد برای یارانه نام نویسی کنند، حذف میشوند؛ اما تا کنون حتی یکی از آنها حذف نشدهاند.