مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+ ۵ در حالی وارد حساسترین مرحله خود شده که طی روزهای اخیر، تلاشهای برخی کشورهای منطقه برای ایجاد اخلال در مسیر مذاکرات بیش از هر زمان دیگری آشکار شده است. در این میان، به ویژه ضرورت توجه به نقش مخرب و منفی عربستان سعودی ضروری است که از هیچ تلاشی برای ضربه زدن به توافق هستهای فروگذار نکرده است.
به گزارش «تابناک»، مذاکرات جاری هستهای میان ایران و گروه ۱+ ۵ در وین، شاهد روندی بود که پیش از این و در دورههای قبلی گفتوگوهای هستهای سابقه نداشت. این روند عبارت بود از ملاقاتها و گفتوگوهای علنی وزیر خارجه آمریکا با وزرای خارجه برخی کشورهای عرب منطقه خلیج فارس که موضوع برنامه هستهای ایران و چشم انداز توافق هستهای، محور و دستور کار اصلی آن را تشکیل میداد.
در این روند، آنچه بیش از بقیه موارد به چشم آمده و مورد توجه ناظران و تحلیلگران قرار گرفت، سفر سعود الفیصل، وزیر خارجه عربستان سعودی به پایتخت اتریش و دیدار وی با جان کری در فرودگاه وین بود. امری که بیش از هر زمان دیگری تلاش عربستان برای تأثیرگذاری بر روند مذاکرات هستهای ایران و گروه ۱+ ۵ را آشکار کرد.
آن گونه که خبرنگاران ایرانی حاضر در وین بیان میکنند، اصل ماجرا از این قرار بوده که وزیر خارجه عربستان از همتای آمریکایی خود درخواست میکند تا در کشور دیگری به جز اتریش، دیداری با یکدیگر داشته باشند؛ اما جان کری با اشاره به درگیر بودن در مذاکرات فشرده هستهای، این درخواست را رد کرده و به همین دلیل، سعود الفیصل برای انجام دیداری کوتاه با کری به وین سفر میکند.
اما آنچه تقریباً همه تحلیلگران درباره این موضوع بر سر آن اتفاق نظر دارند، این است که سفر کوتاه و غیرمنتظره فیصل به وین، بیش از هر چیز به این دلیل انجام شده که حکومت سعودی با توجه به پیشرفتهای حاصل شده در مذاکرات، از حصول توافقی میان ایران و غرب در موضوع هستهای نگران است و میخواهد تا پیش از حصول چنین توافقی به هر نحو ممکن جلوی آن را بگیرد.
سعودیها که همواره ایران را به عنوان مهمترین قدرت در مقابل خود در منطقه خاورمیانه دیدهاند، از حصل و فصل پرونده هستهای و به تبع آن، عادی شدن روابط ایران با غرب نگران هستند، زیرا این موضوع میتواند به طور بالقوه روابط ویژه آنها با کشورها غربی ـ به خصوص آمریکا ـ را که محور مشترک اصلی آن ایران ستیزی بود، تحت الشعاع قرار دهد.
البته به نظر میرسد، این روند اخلالگرانه از چشم خود آمریکاییها نیز دور نمانده، زیرا بر اساس اخباری که امروز به نقل از یک وبسایت سعودی در برخی منابع خبری انتشار یافت، رئیس جمهور آمریکا در دیدار با یکی از مقامات ارشد سعودی خواستار بهبود رابطه عربستان با ایران شده است.
به هر حال، باید به این نکته توجه داشت که مقامات سعودی طی ماههای اخیر و به موازات نزدیکتر شدن به زمان از پیش اعلام شده برای حصول توافق هستهای میان ایران و گروه ۱+ ۵، اقدامات خود علیه ایران را در جنبههای مختلف شدت بخشیده و در پی ضربه زدن به منافع ایران به هر نحو ممکن برآمدهاند. بازی نفتی این کشور و تلاش مستمر برای پایین آوردن قیمت جهانی نفت، یکی از این جنبههاست که طی ماههای اخیر آشکار شده و مشخصاً هدف ضربه زدن به ایران از جنبه اقتصادی را دنبال میکند.
بر این اساس، دور از انتظار نیست که در ادامه مسیر گفتوگوهای هستهای و در صورت تمدید مذاکرات به هر شکل ممکن نیز اقدامات سعودیها علیه ایران تشدید شده و جنبههای جدیدتری نیز به خود بگیرد. این موضوعی است که نه مردم ایران و نه دیپلماتهای کشور هیچ گاه فراموش نمیکنند و طبیعتاً بر مسیر آینده روابط ایران با عربستان نیز تأثیرگذار خواهد بود.