حاشیه‌نگاری بر تدفین شهدای گمنام در میدان تاریخی میرچخماق یزد؛

کاش میراث گران‌سنگ شهدا را صرف هویت‌بخشی کنیم، نه حاشیه!

کاش هر چه زودتر برای پایان دادن به این مناقشات که متأسفانه نام شهدای گمنام را به آن سنجاق کرده‌ایم، تصمیم در حد و اندازه قانونی خاص اتخاذ کنیم تا تکلیف برای همیشه معلوم شده و دیگر بحث و مناقشه‌ای درباره محل تدفین شهدای گمنام نداشته باشیم؛ چه برسد به اینکه بخواهیم صف‌کشی کرده و از خوبی و بدی‌های محل در نظر گرفته شده برای این کار سخن گفته و غائله به پا کنیم!
کد خبر: ۴۶۰۳۲۳
|
۰۱ دی ۱۳۹۳ - ۲۲:۵۴ 22 December 2014
|
20630 بازدید
|
هر چه به زبان می‌گوییم شهدا برای ذره ذره خاک کشورمان جنگیدند و خون دادند، ولی به مقام عمل که می‌رسد، ظاهرا یادمان می‌رود؛ اینقدر که فراموش می‌کنیم چنین میراثی را باید صرف هویت بخشیدن به جای جای کشورمان کرده و مانع از آن بشویم که ساحتشان خدشه دار شود.

به گزارش «تابناک»، هر چه ایده ‌خاک‌سپاری شهدای گمنام در شهر‌ها، ایده‌ای ناب برای یادآوری رشادت این دلیرمردان و پاسداشت تلاشی که برای حفظ و پاسداری از وطنشان به خرج دادند به شمار می‌آمد، مدتی است ‌برخی کج سلیقگی‌ها موجب شده که هر از چندگاهی مناقشاتی ـ ولو جزئی و کوچک ـ در انتخاب مکان این خاکسپاری و ساخت بناهای یادبود این بزرگ‌مردان شکل گیرد که به هیچ وجه زیبنده نیست.

همه کم و بیش از بحث‌هایی که بر سر خاکسپاری این اسطوره‌های مقاومت در برخی دانشگاه‌ها، پیرامون برخی اماکن تاریخی و... در گرفته و‌ گاه از آن فرا‌تر رفته و حتی صف کشی‌هایی بین موافقان و مخالفان را موجب شده آگاهیم؛ اما عجیب اینجاست که می‌بینیم هنوز مشکل درمان نشده تا باز هر از چندگاهی سر باز کرده و عده‌ای را جریحه دار کند.

مدت‌هاست ‌آسیاب بر این روال نامطلوب می‌چرخد و می‌چرخد تا هر بار از یک جا خبر برسد که تدفین شهدای گمنام موافقت و مخالفت برخی را به همراه داشته و بعد مناقشه‌ای شکل گیرد که به هیچ وجه در شأن قهرمانان جنگ نیست؛ مناقشه‌ای که برخی آگاهانه یا ناآگاهانه اینقدر به آن پر و بال داده و در کوره‌اش می‌دمند که گویی صف حق و باطل ایجاد شده و باید طرف یک طرف را گرفت تا به بودن در طرف دیگر محکوم نشد!

این بار نوبت به یزد رسیده است؛ به شهری که به دارالمؤمنین شهره است و بحث تدفین هشت تن از شهدای گمنام دفاع مقدس در محوطه تاریخی، یکی از قدیمی‌ترین بناهای شهر جنجالی شده است، زیرا برخی مسئولان می‌گویند محل تدفین مناسب نیست و باید تغییر کند و برخی دیگر معتقدند که این مکان برای انجام این کار مناسب است.

بدین ترتیب باز غائله‌ای در گرفته که از حواشی آن خبر می‌رسد برخی در میدان تاریخی جمع شده و شعارهایی سر می‌دهند، بعضی تلاش دارند کار ساخت بنای یادبود را در سریع‌ترین شیوه به انجام برسانند، هستند کسانی که مصاحبه کرده و از لزوم این اقدام سخن می‌گویند و... و عجیب اینجاست که گویی اصل ماجرا گم شده و کسی توجه ندارد که در سایه این بحث و جدل‌ها، شهدا مغفول واقع شده‌اند.

این در حالی است که اگر به این اتفاق با دیدی فرا‌تر از تدفین چند تن از شهدای گمنام جنگ تحمیلی در نقطه‌ای از خاک کشورمان ـ که با وجود ایشان امنیت و آسایش یافته نگریسته و مقام شامخ این افراد و تجلیل از ایشان را مد نظر قرار دهیم ـ خواهیم دانست ‌آنچه ایشان را در اذهان بزرگ کرده و یادبودشان را ضروری جلوه می‌دهد، نه مکانی است که قرار است در آن به خاک سپرده شوند، نه گنبد و بارو و شاخصه‌ای که بر مزارشان نقش خواهد بست و نه چیز دیگری؛ اینقدر که حتی از این بزرگان نام و نشان ثبتی در دست نیست، ولی کوچک‌ترین لطمه‌ای به هویتشان وارد نیست.

آنچه در این میان دردناک به نظر می‌رسد، بی‌توجهی مسئولان به همین نکته کلیدی است. به این حقیقت که آنچه در پس این بحث‌ها نادیده گرفته می‌شود، قهرمانانی هستند که اینقدر از نام و مقام دوری گزیدند که شهید گمنام لقب گرفته‌اند تا ما و شما آسوده خاطر باشیم، نه آنکه به هر دلیل مقابل یکدیگر صف بکشیم و فراموش کنیم بحث و جدل پیرامون محل تدفین این شهدا هیچ جایی در آرمانی که راه این شهدا را شکل داده بود، نداشت.

کافی است به یاد آوریم که شهدا برای وطنی جنگیدند که ذره ذره‌اش برایشان اهمیت داشت و در آن نه بحث جای مشهور مطرح بود و نه جای غیر مشهور و این گونه بود که خود به هویتی از ایثار تبدیل شدند. با این نگاه سخت نیست ‌توقع داشته باشیم اگر قرار است برای این هویت‌سازان و قهرمانان جایگاهی در نظر گرفته شود، می‌توان با تکیه بر قوانین و باید و نبایدهای جامعه‌ای که مرهون خون ایشان است، بهترین نقطه را یافت و بر سر چنین موضوعی بحث و مناقشه نداشت.

کافی است به یاد آوریم ‌آنچه احترام شهدا را در جامعه موجب شده، نه قومیت ایشان، نه شهر زادگاه‌شان، نه سن و سالشان و نه حتی نقش ایشان در آن نبرد سخت با دشمن بعثی، که کار بزرگی است که انجام داده‌اند و بر این اساس است که از قهرمانی ایشان سخن می‌گوییم و توقع داریم که در سایه یادآوری دلاوری‌هایشان، قدر و شأن دستاوردشان یادآوری شده و راهشان ادامه یابد.

کافی است به یاد آوریم آنچه موجب شده ایده تدفین این شهدا در شهر‌هایمان ارزشمند شود، یادآوری هدف این شهداست، نه جایی که قرار است در آن مقبره شهدای گمنام بسازیم؛ جایی که می‌تواند شأنیت از این شهدا بگیرد و در قامت میدان شهدای گمنام، خیابان شهدای گمنام و امثال آن به جامعه معرفی شود، نه یادواره شهدای گمنام جنب فلان بنا یا معبر مهم؛ جایی که قرار است هویت شناسایی آن در جامعه برای قرن‌ها، شهدای گمنامی باشد که در آنجا به خاک سپرده شده‌اند.

کاش هر چه زود‌تر برای پایان دادن به این مناقشات که متأسفانه نام شهدای گمنام را به آن سنجاق کرده‌ایم، تصمیم در حد و اندازه قانونی خاص بگیریم تا تکلیف برای همیشه معلوم شده و دیگر بحث و مناقشه‌ای درباره محل تدفین شهدای گمنام نداشته باشیم؛ چه برسد به اینکه بخواهیم صف‌کشی کرده و از خوبی و بدی‌های محل در نظر گرفته شده برای این کار سخن گفته و غائله به پا کنیم!
اشتراک گذاری
داریک موبایل صفحه خبر
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۰
در انتظار بررسی: ۳۶
انتشار یافته: ۹۲
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۲:۵۷ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۱
به نظر من در اینگونه مواقع، اصرار بر انجام کار، لطمه به اصل هدف میزنه.
پاسخ ها
علی میرزایی
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۱۴ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۲
مسئولین میراث باید از بهانه واهی خود دست بر می داشتند
چگونه تدفین در ضلع شرقی و باستانی امیرچخماق مخالف قانون نیست ولی تدفین در محوطه روبرو بنا که از قضا تحت تمکن شهرداری است و نه سازمان میراث خلاف قانون محسوب می شود
چشم ها رو باید شست و جور دیگری باید دید...
مشکل در نگاه مسوولین به شهدا و مساله فرهنگ می باشد و ثبت جهانی تنها بهانه ای برای این کژفهمی است.
محمد
| Iran, Islamic Republic of |
۲۲:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۲
این افراطی ها رو ولشون کنی فردا میگن بریم وسط تخت جمشید و پاسارگاد و یا قله دماوند هم شهید دفن کنیم. بجای اینکارا آقایون بیایید DNA شهیدان را بسرعت مقایسه کنید تا اگر مشخصات شهید درآمد دیگر در یک شهر دیگر و بعنوان گمنام دفن نشود.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۱
دفن اموات يعني مرده ها ممنوع شده بود در دوران طاغوت ، نه شهدايي که ولاتحسبن الذين قتلوا هستند
ميراث اصلي ما گچ و ديوار و ... نيستند بلکه شهدا هستند
سند ممنوعيت دفن اموات براي تاريخ 1336 بوده! يعني دوران ...
چرا اخيرا در ميدان 15 خرداد تهران يعني بازار و قلب تهران، کاروانسراي شاه عباسي شهر آوج قزوين و تپه ميراثي اقباليه شهداي گمنام با استقبال گسترده مردم تشييع و تدفين شدند
مگر ميراثداري شما براي مردم نيست ، مردم انقلابي ما که راضي اند...
تنها استاني که در مرکزش هنوز در مکان بافت شهري شهداي گمنام دفن نشده اند شهر يزد است دانشگاه و گلزار که جزو مکانهاي عمومي نيستند! لذا در نقطه شهري شهيد گمنامي دفن نشده
ممنون ميشم اينها رو منتشر کنيد اگر قايل به آزادي بيان هستيد و نگهدار ميراث گفتماني
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۰۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۱
شماهم قول میدی دیگه وارد حاشیه نشید یا فقط شعارشو میدید
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۱۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۱
شهدا را باید در مکان قبرستان عمومی و در جوار دیگر انسانها به خاک سپرد و نباید آنها دستمایه تبلیغات و بوق کرنا برای جناح خاص کرد .
دانشجو
|
United Kingdom
|
۲۳:۱۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۱
یه پیشنهاد اینه که به جای مقبره جداگانه یه فرهنگ سرا به اسم این شهدای گمنان بسازند. کنارش یه جایی به شکل نقشه ایران درست کنند و برا همه مفقود اثر ها یه جایی یاد بود بزارن و اگه پیدا شدن بیارن در محل خودش به خاک بسپارن.
این جوری که کنار هم باشن هم اثرگذاره هم این که یاد اونایی که پیدا نشدن نیز زنده می مونه. من فکر کنم بعضی دیگه از کشورهای دیگه هم همین کارا کردن که کشته ها ی جنگشون را کنار هم به خاک می سپارند.
علیرضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۲۳ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۱
به هر حال هرچیزی ارزش خودش را داره.
همانطور که باید به بهترین شکل از این شهدا یاد بشه و تقدیر کرد باید از آثار تاریخی و حریم آنها محافظت کرد و به آن خدشه وارد نکرد.
ناشناس
|
United States
|
۲۳:۲۵ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۱
بهترین مکان برای دفن شهدای گمنام ،کنار شهدای هر شهر هست.پریروز که تو شهر ما در بدترین قسمت شهر دفن شد و گویا اون آقایی که از تهران تشریف آورده بودند بدون توجه به نظر اهالی خود شخصا تصمیم گرفته است.اینطور هم که شواهد نشون میده عده ای دنبال ساخت محلی در کنار قبر این عزیزان و نصب بلند گو و... هستند.به نظر شما آیا این شهیدان راضی هستند عده ای به اسم آنها مزاحم همسایه ها بشوند؟؟؟هرچند همه ما مدیون این قهرمانان ملی هستیم اما چرا در کنار بقیه شهدا نباشند ؟آیا وقت آن نرسیده نسبت به کنترل بلند گو ها اقدام شود ؟ آیا می دانید در شهر کوچک ما چند روزه که بلند گو ها آرامش را از ما سلب کرده؟؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۲۶ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۱
خوب تابناک جان اینا درست، خودت هیچ نظری نداشتی یعنی؟!!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۱:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۲
نظرشو گفت که جانم. بند آخرو بخون دوباره. میگه شهدا رو حاشیه ی یه جای معروف نکنیم. یه جا براشون در نظر بگیریم که به اسم خودشون معروف شه
باز
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۳۰ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۱
باز هم افراط ! چه دلیلی دارد که شهدای گمنام در مراکز تفریحی و گردشگری دفن شوند ...فقط یک جواب دارد سو استفاده از آن عزیزان
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۲۳:۳۱ - ۱۳۹۳/۱۰/۰۱
شهدا رو کسی منکر جانبازی و شهید شدن واسه این اب خاک نیست .واسه بزرگ ترین انسانها هم جایگاهی پس ون هم گلزار شهداست پس ازمرگشان هست اون هم گلزار شهداست نه وسط یه میدون یا دانشگاه میخواین ارزش کی رو به کی یاداوری کنید اینطوری هردو این مکان ها میشه قبرستان و مورد دوری نه ارزش
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# ترامپ # قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # سلاح پلاسمایی # سریال پایتخت
الی گشت
آخرین اخبار
نظرسنجی
رشد قیمت دلار با مذاکره با آمریکا متوقف می شود؟