نمایندگان دولت و مجلس روز گذشته در نشست کارگروه هدفمندی یارانهها سه پیشنهاد درخصوص وضعیت پرداخت یارانه نقدی دادند که در هیچکدام از این سه پیشنهاد، مشخصا خبری از حذف یارانه پردرآمدها در سال آینده نبود.
به گزارش جهان صنعت، طی ماههای اخیر همواره این سوال مطرح بود که آیا سال آینده بازهم ثروتمندان همچون سالهای اخیر یارانه نقدی دریافت خواهند کرد، این موضوعی بود که بارها و بارها تعدادی از نمایندگان مجلس نسبت به آن موضع گرفته و اعلام کرده بودند که دولت را ملزم به اجرای این سیاست خواهند کرد.
با این وجود جزییات نشست کارگروه هدفمندی یارانهها که صبح دیروز با حضور مسوولان دولتی، نمایندگان کمیسیون اقتصادی و کمیسیون تلفیق مجلس برگزار شد به نوعی حاکی از این است که گویا حذف یارانه ثروتمندان در سال آینده هم قرار نیست اجرایی شود.
چند روز قبل و درحالی که برخی نمایندگان مجلس بارها و بارها از الزام دولت به حذف یارانه ثروتمندان در سال آینده میگفتند، یوسفیانملا، عضو کمیسیون تلفیق مجلس با اشاره به نزدیک شدن به انتخابات، عنوان کرده بود که در این برهه زمانی دولت جرات حذف یارانه پردرآمدها را ندارند. روز گذشته کارگروه هدفمندی یارانهها سه پیشنهاد برای اجرای هدفمندی یارانهها با محوریت پرداخت یارانه نقدی ارایه داد که هیچکدام این پیشنهادات دال بر حذف یارانه ثروتمندان در سال آینده نبود.
نیازمندان شناسایی میشوند
یکی از پیشنهادهای ارایه شده در این نشست با تاکید بر عدم افزایش یارانه نقدی پرداختی، بر این موضوع معطوف بود که دولت به نیازمندان و دهکهای پایین درآمدی به روشهای غیرنقدی کمک کند.
اما طبق پیشنهاد دوم، مطرح شد که با هماهنگی دولت بخشی از دهکها از نظر درصد پرداخت مدیریت شوند بنابراین دولت میتواند یارانه دهکهای بالای درآمدی را حذف نکند ولی میزان یارانه پرداختی به آنها را براساس اطلاعات دریافتی راستیآزمایی شده تغییر دهد.
سومین پیشنهاد هم بر اخذ راهکار عکس در ادامه پرداختهای نقدی معطوف بود بهگونهای که دولت به جای حذف گروههای پرداختی، نیازمندان را شناسایی کند و به گروههای کمدرآمد توجه ویژه داشته باشد.
اینها سه گزینهای بود که در این کارگروه مطرح شده و بعد از رای کمیسیون تلفیق به صحن علنی مجلس میرود مساله اینجاست که هر سه این پیشنهادات به نوعی بر تغییر ساختار پرداخت نقدی و توجه بیشتر به نیازمندان اشاره داشت اما حرفی از حذف یارانه نقدی نبود. شاید مجلسیها هم با نزدیک شدن به انتخابات تمایلی ندارند برای خود هزینهای ایجاد کنند.
در این جلسه اما دولتیها باز هم نظر پیشین خود را صراحتا اعلام کردند؛ آنها موافق حذف یارانه پردرآمدها نیستند موضوعی که بارها از سوی رییسجمهور و مسوولان اقتصادی دولت اعلام شده بود. به هر حال برایند نشست کارگروه هدفمندی یارانهها که با حضور دولتیها و مجلسیها بود نشان میدهد که احتمال حذف یارانه ثروتمندان در سال آینده کمرنگتر از قبل شده تا ثروتمندان باز هم پای دهکهای پایین درآمدی یارانه نقدی دریافت کنند.
۳ پیشنهاد ویژه یارانهای به تلفیق
در همین حال ایرج ندیمی، عضو کمیسیون تلفیق با تشریح جزییات نشست ویژه کارگروه هدفمندی یارانهها گفت که سه پیشنهاد برای ادامه هدفمندی یارانهها که شامل کمک به نیازمندان، متغیر شدن یارانه نقدی و عدم افزایش میزان یارانه نقدی است، به کمیسیون تلفیق ارایه شد.
وی با بیان اینکه سه پیشنهاد در جلسه نهایی شده و به کمیسیون تلفیق برای رایگیری ارایه میشود، به تسنیم گفت: در هر حال نباید پرداختیها در یارانه نقدی با افزایش قیمت همراه باشد و پیشنهاد شد که دولت به نیازمندان و دهکهای پایین درآمدی با روشهای غیرنقدی کمک کند.
این عضو کمیسیون تلفیق همچنین درخصوص پیشنهاد دوم افزود: کارگروه هدفمندی یارانهها همچنین پیشنهاد کرد که با هماهنگی دولت بخشی از دهکها از نظر درصد پرداخت مدیریت شوند بنابراین دولت میتواند یارانه دهکهای بالای درآمدی را حذف نکند ولی میزان یارانه پرداختی به آنها را براساس اطلاعات دریافتی راستیآزمایی شده تغییر دهد.
ندیمی ادامه داد: پیشنهاد سوم هم این بود که از روش رفتار عکس در ادامه پرداختهای نقدی استفاده شود به این گونه که دولت بهجای حذف گروههای پرداختی، نیازمندان را شناسایی کند و به گروههای کمدرآمد توجه ویژه داشته باشد.
وی با بیان اینکه پیشنهادات مذکور در کمیسیون تلفیق مطرح خواهد شد، تاکید کرد: تا زمانی که تلفیق به این پیشنهادها رای ندهد نمیتوان گفت پیشنهاد یا طرحی به تصویب مجلس رسیده است.
این عضو کمیسیون تلفیق همچنین این را هم گفت که پیشنهادات زیادی برای ادامه هدفمندی یارانهها در کارگروه یادشده مطرح شده که یکی از آنها در حوزه مصرف انرژی است.
وی ادامه داد: طبق این پیشنهاد کسانی که از حاملهای انرژی کمترین و بیشترین استفاده را دارند، شناسایی شده و به گروههای کممصرف امتیازهای ویژهای ارایه میشود.
ندیمی درخصوص نظر نمایندگان دولت درباره پیشنهادات یارانهای یادشده گفت: نمایندگان دولت که معاونان سازمان مدیریت و برنامهریزی بودند، با حذف نکردن یارانه نقدی و جهتدهی به حمایتهای غیرنقدی موافق بودند.
ندیمی در ارتباط با زمان بررسی این پیشنهادها در کمیسیون تلفیق تصریح کرد: کمیسیون تلفیق طی امروز و فردا بررسی تبصرههای درآمدی بودجه را به اتمام میرساند و تا پایان هفته احتمالا نوبت به پیشنهادهای هزینهای میرسد.