پرتاب موفقیت آمیز ماهواره فجر، نه تنها سکوت حاکم شده بر عرصه فعالیت های فضایی کشورمان را شکست، بلکه آنچنان تغییراتی ایجاد کرد که میبینیم برخی منتقدان کاملا از دیدگاه های قبلی خود بازگشته و به صف موافقان پیوستهاند!
به گزارش «تابناک»، طی ماههای گذشته و با اعلان تصمیم دولت مردان برای بازگشت بخش های جدا شده از وزارت ارتباطات در دولت قبل که به سازمان فضایی پیوسته بودند، نگرانیهای نسبت به سرنوشت طرحها و پروژههای فضایی کشورمان مطرح شد که واکنشهای بسیاری را رقم زد.
از جمله این واکنشها، ورود نمایندگان مجلس به ماجرا و دعوت شدن قائم مقام سازمان فضایی به کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی بود که سبب ساز ابراز نگران اعضای این کمیسیون نسبت به تحولات رخ داده و پیش رو در این سازمان بود. پس از این نشست، سید حسین نقوی حسینی سخنگوی کمیسیون امنیت ملی به خبرگزاریها گفت: (
اینجا)
«حمید فاضلی، جانشین سازمان فضایی ایران در جلسه امروز کمیسیون حضور یافت و گزارشی از دستاوردها و پیشرفتهای قابل تحسین سازمان فضایی از جمله اعزام موجود زنده به فضا ارائه کرد. فاضلی ضمن انتقاد از دیدگاههایی که میخواهد جایگاه سازمان را تنزل دهد، از کمیسیون درخواست کرد که پیرو مأموریتها و سیاست گذاریهای مقام معظم رهبری در این زمینه اقدام صورت گیرد تا جایگاه سازمان فضایی ارتقا یافته و این سازمان مورد حمایت قرار گیرد».
با شنیدن چنین سخنانی از زبان فردی که بالاترین مقام را در سازمان فضایی کشور دارد، طبیعی بود که برخی نسبت به تحولات سازمان فضایی موضعگیری کرده و نسبت به تصمیم دولتمردان در این باره انتقاد وارد بدانند؛ اینقدر که چنین تصمیمی را مخالف منافع ملی دانسته و حتی از نادیده گرفتن زحمات فراوان صورت گرفته برای فضایی شدن کشورمان در راستای تغییرات در سازمان فضایی سخن بگویند.
البته این نگرانیها چندان بجا نبود، زیرا در روزهای گذشته و با پرتاب موفقیت آمیز ماهواره فجر به فضا و قرار دادن آن در مدار زمین، همگان دریافتند که نه تنها به برنامه فضایی کشورمان خلل وارد نیامده، بلکه اهداف نشانگذاری شده (با پرتاب ماهوارهای که به نسبت ماهوارههای پیشتر پرتاب شده، مدرنتر است) یکی پس از دیگری در حال تحقق هستند.
اینجا بود که پرتاب ماهواره فجر علاوه بر آنکه بار دیگر ثابت میکرد به فناوری ساخت ماهواره، پرتاب آن به فضا و قرار دادنش در مدارهای دلخواه زمین دست یافتهایم، نشان میداد که توسعه این فنآوری برای ساخت ماهوارههای پیچیدهتر در دستور کار کشورمان قرار دارد و علاوه بر آن، تغییر ساختار هیچ نهاد و سازمانی نخواهد توانست مانع پیگیری اهدافمان در این زمینه شود.
بدین ترتیب، طبیعی به نظر میرسید که منتقدانِ تغییر و تحولات در عرصه فضایی کشور به سکوت ترغیب شوند اما شاید کمتر کسی توقع داشت پرتاب ماهواره فجر بتواند موضع منتقدی را آنقدر تغییر دهد که موافق شود؛ آن هم منتقدی که در بالاترین سطح سازمان فضایی است.
این تغییرات زمانی آشکار شد که فاضلی، قائم مقام سازمان فضایی کشور بعد از پرتاب ماهواره فجر با خبرگزاریها گفتوگو کرد و در یک برنامه تلویزیونی در شبکه خبر حضور یافت تا علاوه بر تعریف و تمجید از ویژگیهای ماهواره فجر و تأکید بر فنآوری کشورمان در عرصه ساخت و پرتاب میکروماهوارهها در جهان، بناگاه از موضع نگرانی نسبت به تغییرات دولت در سازمان فضایی دست شسته و همه تغییر و تحولات صورت گرفته را مثبت ارزیابی کند.
وی که روز گذشته در گفتوگو با ایرنا (متن کامل این خبر را در سایت سازمان فضایی (
اینجا) بخوانید)، با بیان اینکه ماهواره فجر یک ماهواره تمام عیار و تمام زیرساختهای لازم یک ماهواره کامل را دارد، به شرح ویژگیها و شاخصههای منحصربفرد این ماهواره پرداخت و پس از آن سازندگان ماهوارههای مشابه را در جهان انگشت شمار خواند تا نشان دهد در مسیر اهداف فضایی کشورمان، هیچ خللی وارد نشده و پیشرفتهای فضاییمان تداوم دارد.
فاضلی در ادامه در چرخشی آشکار به نسبت مواضع خود در کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، اصلاحات ساختاری دولت یازدهم در حوزه فضا را گامی صحیح در این مسیر دانست و در این باره اطمینان داد: «برعکس مطالبی که برخی رسانهها منتشر کردهاند، نه سازمان فضایی و نه پژوهشگاه فضایی ایران منحل نمیشوند، بلکه بر اساس اصلاحات جدید با ساختار و حمایتهای بیشتر، قویتر از گذشته عمل خواهند کرد».
بدین ترتیب بار دیگر کاسه کوزهها بر سر رسانهها شکست تا نگرانیهای تزریق شده به جامعه پیرو اظهارنظرهای این مقام در کمیسیون امنیت ملی مجلس، به شکلی عجیب ندید گرفته شده و این سؤال به وجود آید که اگر ماهواره فجر با موفقیت هرچه تمامتر پایان نیافته بود، آیا دیدگاه قائم مقام سازمان فضایی اینچنین مثبت میشد یا هنوز در موضع انتقاد و ابراز نگرانی مانده بود؟