هفت‌خوان پرداخت یک وام ویژه برای دانشجویان دکترا؛

می‌گویند وام می‌دهیم ولی به شرط شکست دیو سپید!

بخش سوم فرم، معاونت پژوهشی را ملزم کرده که پرونده درخواست وام را به معاونت تحصیلات تکمیلی دانشگاه فرستاده و بار دیگر در آنجا درباره پرداخت/عدم پرداخت وام تصمیم‌گیری شود و در آخر باید این درخواست به تأیید معاونت آموزشی دانشگاه هم برسد. اگر همه این مراحل با خوبی و خوشی طی شد، نوبت معرفی دو ضامن معتبر و ارسال مدارک به وزارت خانه است تا در آنجا...
کد خبر: ۴۷۸۷۵۹
|
۰۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۷:۴۴ 26 February 2015
|
10252 بازدید
|
آن گونه که دانشجویان معترض می‌گویند، به نظر می‌رسد شرایط پرداخت این وام به نوعی انتخاب شده که کمتر کسی به مرحله دریافت وام برسد؛ شرط و شروطی که آن را با هفت خوان قیاس و دلایلی به آن منضم می‌کنند که نشان می‌دهد ممکن است رستم هم باشی، از پسش برنیایی.

به گزارش «تابناک»، پس از آنکه پرداخت «پژوهانه رساله»، یعنی مقرری علمی دانشجویان دوره دکترا بی هیچ مقدمه‌ای از ابتدای سال گذشته متوقف شد، از جمله راهکارهایی که مسئولان وزارت علوم برای کمک به این دانشجویان برگزیده علمی معرفی کردند و بر محاسن آن به نسبت پژوهانه تأکید داشتند، اعطای وامی ویژه به دانشجویان دکترای تخصصی بود که چون به مانند پژوهانه بلاعوض نبود، به جهاتی هدفمندتر به نظر می‌رسید.

بدین ترتیب اعتراض دانشجویانی که از قطع ناگهانی پژوهانه رساله گلایه داشتند و تنها منبع مالی مورد اتکای خود برای انجام امور تحصیلی را از دست رفته می‌دیدند، فروکش کرد و همه چشم انتظار ماندند تا شرایط اعطای این وام ابلاغ شده و پرداخت آن در دستور کار قرار گیرد؛ اتفاقی که در روزهای ابتدایی آبان ماه، با ابلاغ «دستورالعمل اعطای وام ویژه دانشجویان دکترای تخصصی» توسط وزارت علوم جامه عمل پوشید تا چشم انتظاری ها برای پرداخت این وام ویژه آغاز شود.

البته دستورالعمل (متن کامل آن را اینجا بخوانید) حکایت از سختی‌های زیادی در مسیر اعطای این وام داشت. شروطی که برخی به مانند شرایط اعطای پژوهانه رساله بود (مانند این شرط که تنها به آن دسته از دانشجویان روزانه دانشگاه های دولتی تعلق می‌گیرد که آزمون جامع را پشت سر گذاشته باشند) و برخی اختصاصیِ این وام طراحی شده بود؛ مثل «استاد راهنما مي‌تواند در صورت عدم رضايت از پيشرفت كار دانشجو، درخواست لغو اعطاي وام بنمايد».

تا اینجای کار ظواهر امر حکایت از آن داشت که مسئولان وزارت علوم برای پرداخت این وام نکات بسیاری را مورد توجه قرار داده‌اند تا نه خارج از اطلاع اساتید و مسئولان دانشکده ها و دانشگاه ها پرداختی به دانشجویان صورت گرفته و نظارتی بر هزینه کرد آن وجود نداشته باشد، نه مبلغ پرداختی بلاعوض باشد که نیازمند و بی نیاز، متقاضی دریافتش باشند و مواردی از این دست، ولی این موارد آنقدر زیاد شدند که عملا دریافت وام ویژه به پروژه ای دشوار تبدیل و حکایت از آن سوی بام افتادن در رویکرد مسئولان متجلی شد.

این سخت گیری ها زمانی بیشتر خود را نشان می‌دهند که می‌بینیم، بندهایی چون «حضور تمام وقت دانشجو در دانشگاه با تأیید استاد راهنما و گروه آموزشي مربوطه احراز شده باشد» در دستورالعمل پرداخت وام قرار گرفته و دانشگاه ها بر اساس آن، بررسی درخواست دانشجویان متقاضی دریافت وام در گروه های آموزشی و دانشکده ها و پس از آن، تصویب در چند معاونت دانشگاه را در دستور کار قرار داده‌اند که پروسه‌ای زمان‌بر، بروکراتیک و فرسایشی است که گاه می‌تواند به کل دریافت وام را ملغی کند.

یکی از دانشجویان دوره دکترای دانشگاه تهران در این باره می‌گوید: بیستم بهمن ماه از طریق یکی از سایت‌های خبری از پرداخت وام «ویژه دکتری» مطلع شدیم و روز بعد (21 بهمن 93) به کارشناس پژوهشی دانشکده ... [نام دانشکده نزد «تابناک» محفوظ است] مراجعه کردیم که در پاسخ به ما گفت: «تا 30 بهمن فرصت دارید مدارک مورد نیاز را فراهم کنید»؛ مدارکی که فراهم نمودنشان در چنین زمان کوتاهی عملا ممکن نیست و شرایط دانشگاه اجازه تکمیلشان را نمی‌دهد!

وی می‌افزاید: اگر واجد شرایط دریافت این وام باشید، یعنی آزمون جامع را گذرانده باشید، پژوهانه دریافت نکرده باشید، پیش نیازهای سوابق آموزشی و پژوهشی را داشته باشید و بر اساس شروط مندرج در فرم یک، برای دریافت این وام رتبه بندی شده باشید، لازم است دو ضامن معتبر ـ جدای آن ضامن هایی که در مقاطع قبلی مثل کارشناسی ارشد ضمانت پرداخت تسهیلات شما را عهده دار شده باشند ـ معرفی کنید که انجام این کار در بازه بلندمدت هم دشوار است، چه برسد در فرصتی یک هفته‌ای.

این دانشجوی دکترا در ادامه می‌گوید: در مرحله بعد باید فرم شماره دو به تأیید استاد راهنما رسیده و در شورای گروه مطرح شود تا آنجا نتیجه‌گیری کنند به متقاضی وام تعلق بگیرد یا خیر. این در حالی است که جلسه گروه ماهانه و در اولین هفته هر ماه برگزار می‌شود. بعد از دریافت این تأییدیه نیز تازه پروسه‌ای دیگر به جریان می‌افتد که بررسی تأییدیه در معاونت پژوهشی دانشگاه است که روند آن، بررسی سوابق آموزشی و پژوهشی وام‌گیرنده در کارگروه پژوهشی است که به رد یا تأیید درخواست منجر می‌شود.

وی در ادامه با اشاره به زمان بر بودن این روند می‌گوید: بخش سوم فرم، معاونت پژوهشی را ملزم کرده که پرونده درخواست وام را به معاونت تحصیلات تکمیلی دانشگاه فرستاده و در آنجا بار دیگر درباره پرداخت/عدم پرداخت وام تصمیم‌گیری شود و در آخر باید این درخواست به تأیید معاونت آموزشی دانشگاه هم برسد. اگر همه این مراحل با خوبی و خوشی طی شد، نوبت آن می‌رسد که مستندات به همراه مدارک ضمانت دو ضامن معتبر ـ که با تأیید دفترخانه اسناد رسمی رسیده ـ به وزارت علوم ارسال تا در آنجا بررسی نهایی توسط کارشناس مربوطه انجام ‌شود.

بدین ترتیب می‌توان دریافت که چرا امثال این دانشجو، روند دریافت این وام ویژه را با هفت خوانی که رستم در شاهنامه طی کرد، مقایسه نموده و معتقدند مسئولان به رغم آنکه می‌گویند وام می‌دهیم، شرط دریافت آن را برای دانشجویانِ متقاضی، شکست دیو سپید و عبور از هزارتو گذاشته‌اند تا عملا عده قلیلی از پس پیمودن این مسیر برآمده و کمتر کسی از مزایای آن بهره مند شود.

البته همه این موارد، تنها اشکالاتی نیستند که به پرداخت این وام خاص وارد می‌شوند؛ از جمله دیگر اشکالات ماجرا، مشخص نبودن میزان وام پرداختی است که بر اساس دستورالعمل یاد شده در بالا و بخش‌نامه 16440 به این منظور، تنها می‌توان دریافت که قرار است ماهیانه 500 هزار تومان (در صورت دارا بودن برخی شرایط بسیار ویژه،600 هزار تومان) باشد و پرداخت آن از 24 ماه تجاوز نکند؛ اما هیچ جا اشاره نشده که مثلا اگر مشکلات گروه آموزشی و دانشکده، مانع از تصویب رساله دانشجویی در ترم پنجم شد، چگونه باید از حقوق آن دانشجو در بهره مند شدن از این وام دفاع کرد؟ اگر استاد، درخواست هایی خارج از روال از دانشجو داشته باشد و مجوز قطع پرداخت این وام را ـ که در دستورالعمل به وی اعطا شده ـ مستمسک قرار دهد، چطور؟

به ردیف این اشکالات، می توان موادی در دستورالعمل مانند «متقاضی موظف است هر شش ماه يك بار وضعيت پيشرفت تحصیلی خود را كه مورد تأیيد دانشگاه مربوطه باشد، [احتمالا به وزارت علوم] گزارش نمايد» را افزود که احتمالا تکرار همه مراحل پیموده شده برای دریافت وام در دانشگاه، آن هم هر شش ماه یک بار را برای دانشجوی دکترا رقم خواهد زد؛ روندی فرسایشی که می‌تواند فکر و ذکر دانشجویان را به خود مشغول کرده و ایشان را تبدیل به ارباب رجوع پای ثابتی در گروه، دانشکده و معاونت های دانشگاه کند!

عجیب تر اینجاست که برخی دانشجویانِ معترض به این روند معتقدند که صرف پیمودن همه مراحل هم ممکن است به پرداخت وامی منجر نشود، زیرا از یک سو بحث اولویت ها و رتبه بندی در این میان مطرح است و از سوی دیگر، پرداخت وام منوط به تأیید درخواست دانشجو در دانشگاه نیست، بلکه تصمیم گیرنده در این باره، وزارت علوم است که می‌تواند درخواست را بپذیرد یا آن را مردود اعلام کند.

با این حساب، می‌توان مسئولان وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری را مخاطب قرار داد و از ایشان پرسید که منظور اصلی شان از پرداخت چنین وامی چه بوده و با توجه به سخت گیری های که داشته اند و دشواری هایی که پدید آمده، تا چه اندازه عملکرد خود را در رسیدن به آن منظور موفق ارزیابی می‌کنند؟!
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۵
انتشار یافته: ۷۶
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۵۷ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
اگه بخواهیم این مراحل را طی نکنیم باید 20 هزار میلیارد تقاضا کنیم. در این صورت بدون ضامن و سند و ... میدهند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
تابناک لطف منتشر کن.بنده دانشجوی دکترا هستم. از اینکه روال اداری طولانی دارد واقعا شاکیم.ولی حضور تمام وقت در دانشگاه و تایید استاد واقعا کاری منطقی و با فکر است.همه دانشجویان دکترا سر کار می روند و اصلا در دانشگاه حضور پیدا نمی کنند و در واقع وظیفه اصلی آنها که پژوهش می باشد را انجام نمی دهند پس بهتر است این وام به کسانی داده شود که واقعا یک دانشجوی دکترا هستند و نه فقط نام آن را یدک می کشند متاسفانه ما هیچ وقت به خودمون هم تلنگری نمی زنیم تقریا 99 درصد دانشجویان دکترا وظیفه ی علمی که برایشان تعیین شده را انجام نمی دهند.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۲۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
بعد از 4 سال تحصیل در مقطع دکترا، نه پژوهانه نصیبمون شد و نه وام دکتری. الان هم برای ماهی یک میلیون تومان باید کل هفته رو کار کنم.یکی به من بگه با این وضع کی میتونم رساله رو بنویسم.
دانشجوی دکتری 90
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۷:۵۸ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
نحوه اعطای وام نیز تغییر کرد. در ابتدا گفتند مدارک علمی و پژوهشی خود را با تایید استاد راهنما و رئیس دانشکده بیاورید که بردیم. امتیاز من خیلی بالا بود چون تالیف کتاب و ثبت اختراع هم داشتم.
بعد اسامی را به معاونت دانشجویی دادند.
بعد دوباره قانون عوض شد و این دستورالعمل که باید حتما دو سال تحصیلی از درسمان باقیمانده باشد و ضامن معتبر و غیره اضافه شد.
حالا دوباره یک اصلاحیه به معاونت دانشجویی ارسال کرده اند که تا 10 اسفند یک سری مدارک را باید خدمتشان ببریم.
راستش من که شخصا وقت انجام این کارها را ندارم و رها کردم، ولی با هزینه هایی که برای پروژه ام تا کنون انجام داده ام، خیلی دلگیر شدم، حق منی که در مملکت ماندم تا همین جا درس بخونم و خدمت کنم، این نبود.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
نکته مهم این است که شرط دفاع را هم چاپ دو مقاله ISI گذاشته اند. مقاله هایی که می دانم در نهایت چاپ می شوند، ولی به دلیل اینکه از سر زور و اجبار بوده اند، تنها در گوشه ای خاک می خورند و نه به درد صنعت می خورند و نه به درد تولید.
دوستان من همه بعد از اتمام لیسانس به خارج از کشور رفتند و در بهترین دانشگاه ها ادامه تحصیل دادند، هیچ جای دنیا شرط دفاع این گونه نیست، بلکه ارائه یک پروژه کارآمد و به درد بخور است.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۲۳:۳۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
اگر میتونستی بری و نرفتی جیگر بودی
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۳:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
امور دانشجویی دانشگاه ... برای کشف افراد شاغل و حذف اسامی اونها از لیست دست به اقدام جالبی زد و با تماس تلفنی به دانشجویان و پرسش درباره شغل همکلاسی هایشان توانست، دانشجویان دروغگو را از لیست افراد وام گیرنده حذف کند. البته بقیه دانشجویان را هم با بهانه های دیگری مثل کمبود سنوات و نقص مدارک و غیره رد کرد.
رضا شاهرودی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۰۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
باسلام؛
ای کاش کمی هم به فکر دانشجویان دوره دکتری دانشگاه آزاد بودید که علاوه بر فشارهای درسی و تاهل و... باید کار کنند و شهریه سنگین دانشگاه رو هم پرداخت کنند. لازمه که اعطای وام به این دانشجویان هم بیشتر مورد توجه قرار بگیره.
ممنون
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۱:۳۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۸
هرکی میره دانشگاه ازاد دکترا میخونه نشون دهنده ی سطح فکریه بلندشه
برادر من نمیرفتی شما که این همه مشکل داری
شهاب
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
به دانشجویان دکتری در ایران واقعا ظلم می شود، حضور تمام وقت بدون هیچ مقرری! طرف مگه خرج زندگی نداره؟؟؟ آخه چی فکر کردن این مسئولان. تاسف
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۴۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
خیلی خنده دار بود
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۸:۵۰ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
سلام
عملا کاری کرده اند که نشود وام گرفت.
من خودم دانشجوی دکتری در ترم پنجم هستم و کارهای پروپزالم را انجام داده ام ولی استادم اجازه دفاع از پروپزال رانمی دهد و می گوید کار جلوتر ببر بعد در ترم ششم از پروپزال دفاع کن، معمولا اکثر دانشجویان در گروه تحصلی ما پروپزال را در ترم ششم تصویب می کنند و با این شرایط هیچ کس نمی تواند وام بگیرد.
مهران
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۰۵ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
دانشجوهای نخبه و دکترای ما چه انتظاراتی دارن واقعا ها... نخبه ی عزیز ! واقعا تو چرا دیگه ؟ تو که بالاخره یه بهره ای از ضریب هوشی بردی چرا ؟ باید راه و روش اختلاس یادبگیری نه راه و روش وام گرفتن !
اصلا هدف از تنظیم و ابلاغ این بخشنامه نوعی تلنگر بوده که دانشجویان نخبه ی ما برن تو فکر راه و روشهای جدید برای اختلاس ....
یک دانشجوی دکترا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۱۱ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
آخه خدا پدرتون رو بیامرزه، من دانشجو، از کجا بیارم دو نفر کارمند و بازنشسته پیدا کنم و خواهش کنم بیان محضرضمانت منو بکنن؟ حتی تعهد های قبلی رو هم که باهاش وام صندوق رفاه می گیریم قبول نمی کنن. جالبه که قبلا 5 تومن بلاعوض بود، حالا با کلی دنگ و فنگ و آیا بدن و آیا ندن و ظاهرا بازپرداخت سنگین، اونم این قدر سنگ جلوی دانشجوی دکتری که همه دغدغه اش باید تزش باشه.... باور کنید فرسوده شدیم تو این سیستم ... روزی نمی گذره که خودم رو لعنت نکنم که چرا نرفتم ....
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۱۹ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
اره والا
تازه دو ضامن کارمند رسمی
خوب ما بریم به کی رو بزنیم وام بگیریم ؟
محمد رضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۹:۲۴ - ۱۳۹۳/۱۲/۰۷
من دانشجوی دکتری دانشگاه تهرانم؛ به دانشکده ی ما فقط 3 روز قبل تمام شدن مدت اعلام کرده اند. کاملا واضح است که قرار نیست کسی این وام را بگیرد. دانشجوی دکتری که هیچ درآمدی ندارد چگونه باید متعهد شود که تمام مدت در دانشگاه باشد؟ یاد نصیحت یک بند باز به بچه اش می افتم که گفته بود اگر بندبازی و سگ از میان حلقه جهاندن یاد نگیری، تو را به کار علم آموزی می گذارم تا همه ی عمر در خفت زندگی کنی...
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# ترامپ # قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # سلاح پلاسمایی # سریال پایتخت
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت