بازدید 18641
تلاش برای کمرنگ‌‌سازی حضور جاعل تاریخی؛

جاعل نام خلیج فارس در ایران چه می‌کند؟!

یادآوری این نکته شاید لازم باشد که در سال ۱۳۴۴ وقتی «بئاتریس دکاردی» باستان‌شناس انگلیسی که کاوش‌های مهمی در قلعه بمپور سیستان و بلوچستان انجام داده بود، در نامه‌ای برای تجدید مجوز بررسی‌های باستان‌شناسی‌اش در ایران از واژه مجعول خلیج ع. ر. ب. ی استفاده کرد، دیگر هرگز به او اجازه کار و ورود به ایران داده نشد.
کد خبر: ۴۸۱۸۵۱
تاریخ انتشار: ۱۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱:۰۵ 08 March 2015
دنیل توماس پاتس، پروفسور باستان‌شناسی خاورمیانه دانشگاه سیدنی با وجود همه انتقادات مطرح، ‌در سیزدهمین گردهمایی باستان‌شناسی ایران حضور یافت و سپس تلاش شد تا این چهره مشهور به جعلِ نام خلیج‌فارس به نفع اعراب، به عنوان چهره‌ای علمی مورد توجه قرار داده شود و همزمان از عذرخواهی او سخن به میان آید؛ اما آیا واقعاً توماس پاتس عذرخواهی کرده است؟!

به گزارش «تابناک»، اگر قرار باشد منابع اصلی مورد توجه برخی کشورهای عربی در راستای جعل نام خلیج‌فارس را ‌بررسی کرد، قطعاً به کتاب «خلیج ع ر ب ی در عهد باستان» بر‌خواهید خورد که در سال ۱۹۹۰ توسط «دنیل توماس پاتس» باستان‌شناس استرالیایی به سفارش کشورهای عربی و بدون در نظر گرفتن شواهد و داده‌های علمی باستان‌شناسی به نگارش درآمد و توسط انتشارات آکسفورد در قالب یک کتاب دوجلدی منتشر شد.

بدین ترتیب حرکتی که در سال‌های ۱۹۳۰ توسط «سرچارلز بلگریو»، مشاور بریتانیایی حکام بحرین آغاز شد بود، توسط این تاریخ‌نویسِ سفارشی ظاهراً جامه آکادمیک بر تن کرد، تا جایی که این کتاب به سرعت و با هزینه‌ کلان کشورهای عرب حاشیه خلیج‌فارس به کتابخانه‌های دنیا راه یافت و امروزه یکی از منابع درس سه‌واحدی «تاریخ خلیج ع ر ب ی» گروه تاریخ و تمدن اسلامی دانشگاه شارجه امارات تدریس می‌شود و به خیالات این کشور‌ها برای آنچه در ‌تاریخ نداشته‌اند، بال و پر می‌دهد.

جاعل نام خلیج فارس در ایران چه می‌کند؟!

پس از انتشار این کتاب، بلافاصله برخی باستان‌شناسان کشورمان واکنش نشان دادند؛ اما در ‌‌نهایت همه واکنش‌های مستند و تاریخی به زمانی موکول شد که نشنال جئوگرافی، گوگل و برخی نهادهای بین‌المللی که اطلس‌های معتبر را عرضه می‌کردند، از نام جعلی به جای نام خلیج فارس استفاده کردند و خطر جدی تغییر تاریخ خاورمیانه به سفارش اعراب و در ادامه گسترش قلمرو کشورهای عربی بر این آبراه استراتژیک، کاملاً مشهود گشت.

در این مرحله بود که چه در سطح عمومی و چه در سطح تخصصی، حرکت‌های مردمی و دولتی در راستای پاسخگویی به این جعل تاریخی صورت پذیرفت و یکی از گسترده‌ترین اتفاقات شکل گرفت که تقریباً هر ایرانی را در سراسر جهان با کوچک‌ترین عرقی به این خاک و آب با خود همراه ساخت و نشان داد، همچنان با به خطر افتادن کوچک‌ترین منافع ملی استراتژیک ایران، قریب به اتفاق ایرانی‌ها با هر گرایش فکری و سیاسی سینه سپر می‌کنند.

امسال دنیل پاتس به ایران آمد تا در سیزدهمین همایش سالانه باستان‌شناسی کشور حضور پیدا کند. نام او همراه دیگر باستان‌شناسان خارجی از سوی پژوهشگاه میراث فرهنگی به تأیید رسید؛ هرچند او پیش از این نیز در سال‌های ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۶ در تپه‌های باستانی چون تل نورآباد، تل اسپید و فهلیان ممسنی در استان فارس کاوش کرده بود.

جاعل نام خلیج فارس در ایران چه می‌کند؟!

‌همان زمان عنوان شد که او بابت نگارش کتاب «خلیج ع ر ب ی در عهد باستان» از ایرانیان معذرت‌خواهی کرده؛ اما ظاهراً خبر‌ عذرخواهی نبود و این کتاب با امضای این نویسنده و بدون کوچک‌ترین اصلاحاتی منتشر می‌شود و این یعنی نویسنده همچنان به آنچه نوشته معتقد است و حرفش را پس نگرفته و بعید است، خوشایند ایران را به خوشایند شیوخ ثروتمند عرب ترجیح دهد و کتابی در رد کتاب پیشینش به نگارش درآورد و بدین شکل سوابق علمی‌اش را نیز زیر سؤال برد.

امسال نیز ادعا شد او عذرخواهی کرده و به نقل از او نوشته شد: «۲۵ سال پیش در حالی که من مشغول کار در عربستان بودم، مطلبی را نوشته و در آن از خلیج عربی نام برده‌ام در حالی که سال‌های سال است من در ایران مشغول کار بوده و کتاب‌ها و ملاقات متعددی درباره ایران نوشته‌ام که در این مقالات از خلیج فارس نام برده‌ام. من فکر می‌کنم که ایرانی‌ها نباید نسبت به این مسأله اینقدر ناراحت و عصبی باشند. نباید اینقدر تعصب داشته باشند! آن‌ها باید با ملایمت با این مسأله برخورد کنند و این تنها مربوط به من نیست. بیشتر باستان‌شناسی که در کشورهای عربی کار می‌کنند، مجبورند ‌از نام خلیج ع ر ب ی استفاده کنند. البته من در دانشنامه ایرانیکا که در نیویورک منتشر می‌شود، در مقاله‌ای اصطلاح خلیج فارس را به کار برده‌ام. این مقاله در سال ۲۰۰۴ تهیه شده است‌»؛ اما در هیچ بخشی از این گفتار عذرخواهی مشاهده نمی‌شود!

یادآوری این نکته شاید لازم باشد که در سال ۱۳۴۴ وقتی «بئاتریس دکاردی» باستان‌شناس انگلیسی ـ که کاوش‌های مهمی در قلعه بمپور سیستان و بلوچستان انجام داده بودـ‌ در نامه‌ای برای تجدید مجوز بررسی‌های باستان‌شناسی‌اش در ایران از واژه مجعول خلیج ع. ر. ب. ی استفاده کرد، دیگر هرگز به او اجازه کار و ورود به ایران داده نشد.

با این اوصاف، آیا آن گونه که کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس اجازه انتشار کتبی با نام خلیج فارس را نمی‌دهند و مقابل پژوهش‌های تاریخی با این مضمون می‌ایستند، نباید واکنشی متناسب از سوی ایران صورت می‌پذیرفت و حداقل چنین شخصی به ایران دعوت نمی‌شد؟ آیا بهشتی بابت چنین اشتباهی از مردم ایران عذرخواهی می‌کند یا توجیه‌ها برای کمرنگ‌سازی دعوت از «پاتس» به ایران ادامه خواهد یافت؟ به هر حال نباید توقع داشت رسانه‌ها در این باره سکوت کنند، زیرا آن طور که پیش از بهشتی در موضوعی دیگر گفته بود: «رسانه‌ها هم مانند دراکولایی که وقتی بوی خون را می‌شنوند انرژی‌شان چند برابر می‌شود، به این قضیه دامن زدند!»
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۸
در انتظار بررسی: ۱۱۰
انتشار یافته: ۱۵
خجالت آوره که کسانی که خودشون مدعی عرق ملی هستند، چنین اشتباهات وحشتناکی را مرتکب می شوند.
ایشون بهتر برن همون کشورهای عربی دنبال اثار تاریخی بگردن ....

نمیشه هم از توبره خود هم اغول ...
آقا سال 1344 کجا سال 1393 کجا!!!
اتحاد از درون شکل میگیرد زمانی که همه ایرانیان خودی باشند این اتحاد قدرتی ایجاد میکند که مانند آبشاری بر آتش شرارتهای پول دوستان جاعل خواهد خروشید و نام جاودان خلیخ همیشه فارس بر تارخ تمامی اطلسهای جهان خواهد درخشید.
وقتی گروهای مثل داعش - طالبان - ووو دست به غارت و نابودی اثار تاریخی قدیمی میزنن .در واقع راه را برای اینطور کارها هموار میشه .
واقعا چطور و چرا به این آقا اجازه ورود و کاوش و حضور در مجامع فرهنگی ایران داده شده ؟
عربی نجس که نیست نوشتی ع ر ب ی !!!!!!
khoob mazerat khaaste dige, vali baayesti katbi baashe va dar archive negah daari beshe.
واقعا فقط جای تاسفه.تاسف وتاسف.در جایی که به اعراب در ایران به ازای دریافت پول مجوز شکار حیوانات کم یاب میدند چه جای عجب دارد/
وقتی یک باستان شناس تاریخ تعریف میکنه یعنی فاجعه ! کاش ما هم پول داشتیم از این تحریفات تاریخی شکایت میکردیم .
زنده باد ایران و ایرانی
با سلام وعرض خسته نباشید.متاسفانه باید قبول کنیم که به میراث معنوی وفرهنگی کشورمون توجه نمیکنیم.پس باید منتظر این طور اتفاقات باشیم.
واقعا چه می کند ؟ چرا مسئولان پاسخگو نیستند ؟!
ﻫﻴﭻ اﻳﺮاﻧﻲ ﺩﺭ ﻫﺮ ﻛﺤﺎﻱ ﺩﺗﻴﺎ ﺣﺎﺿﺮ ﻧﻴﺴﺖ ﺣﺘﻲ ﻳﻚ ﺳﺎﻧﺘﻲ ﻣﺘﺮ اﺯ ﺧﺎﻙ اﻳﺮاﻥ ﺑﻪ ﺩﺳﺖ ﺩﺷﻤﻦ ﺑﻴﺎﻓﺘﻪ و ﺑﺮاﻱ اﺛﺒﺎﺕ اﻥ ﺟﻨﮓ ﺗﺤﻤﻴﻠﻲ ﺩﺭ ﺧﺎﻃﺮ,ﻫﻤﻪ ﻛﺸﻮﺭﻫﺎﻱ ﺟﻬﺎﻥ ﺑﺨﺼﻮﺹ,اﻋﺮاﺏ ﻫﺴﺖ ﺑﺠﺰ ﺗﻌﺪاﺩﻱ ﻭﻃﻦ ﻓﺮﻭﺵ,ﻛﻪ ﺭﻗﻤﻲ ﻧﻴﺴﺘﻨﺪ ﺗﺎ اﺧﺮﻳﻦ ﻗﻂﺮﻩ ﺧﻮﻥ اﺯ,ﻭﻃﻦ ﺩﻓﺎﻉ ﻣﻴﻜﻨﻴﻢ ﺑﺨﺼﻮﺹ,ﺧﻠﻴﺞ ﻓﺎﺭﺱ,ﻛﻪ ﭼﺸﻢ ﻃﻤﻊ ﺩﻧﺒﺎﻝ ﺩاﺭﻩ ﭘﺲ اﻳﻨﺤﺮﻓﻬﺎ ﺭﻭ ﺯﻳﺎﺩ ﺟﺪﻱ ﻧﮕﻴﺮﻳﺪ ﻭﻟﻲ ﺩﺳﺖ اﻧﺪﺭﻛﺎﺭاﻥ و ﻭﺯاﺭﺕ ﺧﺎﺭﺟﻪ ﺧﻮﺩﺷﻮﻥ ﺟﻮاﺑﺸﻮﻥ ﺭا ﺧﻮاﻫﻨﺪ ﺩاﺩ ﺑﻘﻮﻝ اﻳﺮاﻧﻴﻬﺎ ﻛﻜﻤﻮﻥ ﻫﻢ ﻧﻤﻴﮕﺰﻩ ﭼﻮﻥ
ﺧﻠﻴﺞ ﻓﺎﺭﺱ ﻫﻤﻴﺸﻪ ﻓﺎﺭﺱ,ﻣﻴﻤﻮﻧﻪ
این آقا نون به نرخ روز خور است نه محقق
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # توماج صالحی # خیزش دانشجویان ضد صهیونیست # سیل
آخرین اخبار