اگر روزگاری نه چندان دور، تخلفات مرتبط با ساخت و ساز، به رشوه دادن و رانت خواری محدود میشد و در موارد نادری، به تصرف اراضی عمومی و زمین خواری میرسید، حالا اوضاع آنقدر بیخ پیدا کرده که شاهد کوهخواری هستیم!
به گزارش «تابناک»، هر چه روز به روز بر تعداد خودروها، کارخانهها و گروههای صنعتی، فعالیتهای عمرانی و ساختمانی و... افزوده میشود، به تناسب آن آلودگی هوای شهرها فزونی مییابد و مقابله با آن سختتر به نظر میرسد؛ مبارزهای که یکی از ارکان آن، حفظ فضاهای سبز موجود و افزایش آن در شهرهای مختلف، به اندازهای است که دست کم در تولید اکسیژن، از تولید آلودگی جا نمانیم!
این در حالی است که شاهدیم با رشد جمعیت شهرنشینی، بسیاری شهرها با رشد بیرویه مواجه شدهاند و هم باغات و زمینهای واقع در مناطق شهری با تخریبهای گسترده، جایشان را به آپارتمانها و برجها دادهاند و هم مناطق پیرامون شهرها ـ حتی ارتفاعات بالا و محدودههای واقع در کمربندهای شهری که در آنها ساخت و ساز غیر مجاز است ـ از این آفت در امان نماندهاند.
بدین ترتیب کافی است یک حساب سرانگشتی کنیم تا دریابیم چه اتفاقات شومی در انتظار شهرهایمان و ساکنان آنها در آینده است و به این مهم پی ببریم که مراقبت از فضاهای سبز شهری و توسعه آنها تا چه اندازه ضرورت دارد.
شاید این گزاره، جان کلام و شالوده اصلی سخنان و هشدارهای مکرر و موکد رهبر انقلاب در باب مراقبت از محیط زیست باشد؛ آنجا که ایشان مشکلات بزرگ محیط زیستی را «بحران» و «چالش بزرگ» میخوانند که گاه علاجشان در ده سال، بیست سال و حتی صد سال ممکن نیست و البته تأکید دارند که بسیاری شان، مثل آلودگی هوا قابل درمان هستند.
البته هشدارهای رهبری جامعتر آن است که به مقوله زمین خواری محدود شود و از مشکلات گرد و غبار نواحی غربی کشور تا تهدید این غبارها برای جنگلهای انبوه بلوط و از فرسایش خاک تا خطرات کمبود آب در آینده، بسیاری مسائل را در بر میگیرد که برای رفع و رجوعشان، باید کارهای بسیار شود و البته از پیگیری این اقدامات غافل نشد، ولی یکی از اتفاقات شومی که رهبر انقلاب به طور ویژه بدان پرداخت و با صراحت خاصی درباره آن سخن گفت، زمینخواری است؛ پدیدهای شوم که البته قدیمی است، ولی حالا به کوهخواری ارتقا یافته است!
این موضوع در کنار اخبار فراوانی که در این باره منتشر میشود، «تابناک» را بر آن داشت که مقوله زمینخواری را در قالب پروندهای ویژه، مورد توجه قرار داده و تلاش کند با کمک طیف گسترده مخاطبانِ دلسوز و همراهی مسئولان مختلف، به زدودن این پدیده زشت از چهره جامعه یاری رساند.
از اینجا به بعد میماند همت شما دلسوزانی که در این باره اطلاعاتی دارید که میتواند در مقابله با این پدیده زشت، کارآمد باشد؛ اطلاعاتی که «تابناک» خود را موظف به پیگیری آنها میداند. با این امیدواری که در سایه همراهی و همکاری مسئولان، به کاسته شدن از شمار تخلفاتی از این دست در کوتاه مدت منجر شده و در بلند مدت این نگرانی را برای همه زمین خواران به وجود آورد که اگر بتوانند «با زرنگی، با دستکاری کردن قانون، با احیاناً خریدنِ یکی دو نفر آدم سستعنصر در فلان دستگاه» کار خود را پیش ببرند، باز سد محکم مردمِ هشیار و رسانهِ مسئول مقابلشان قرار دارد.
شاید خالی از لطف نباشد که بار دیگر سخنان رهبر انقلاب را در این باره مرور کنیم تا پی به اهمیت موضوع ببریم؛
یک مسأله پدیدهٔ زمینخواری است. البتّه پدیدهٔ زمینخواری پدیدهٔ جدیدی نیست؛ قدیمی است؛ ما از دورهٔ نوجوانی و جوانی مکرّر میشنفتیم زمینخواران، زمینخواران! خب، توقّع این بوده است که در نظام اسلامی و جمهوری اسلامی این پدیده متوقّف بشود؛ اجازه ندهیم کسانی بیایند با دستاندازی به زمینهای گوناگون اطراف شهر و حومههای شهر و مناطق خوب، ثروت عمومی را بهنوبهٔ خود تبدیل کنند به ثروت شخصی. این بوستان عظیمی که فرض کنید در فلان نقطهٔ شهر واقع است، یک ثروت عمومی است؛ [اینکه] کسانی بیایند با زرنگی، با دستکاری کردن قانون، با احیاناً خریدنِ یکی دو نفر آدم سستعنصر در فلان دستگاه، این ثروت عمومی را تبدیل کنند به ثروت شخصی خودشان، خیلی رنجآور است!
حالا بحث زمینخواری، یواشیواش شده کوهخواری! بنده گاهی که میروم ارتفاعات شمال تهران و نگاه میکنم، انسان واقعاً خیلی متأسّف میشود. بارها من در دیدار با مسئولین شهری و مسئولین دولتی و مانند اینها این مسائل را در میان گذاشتهام. خب تلاش هم کردهاند لکن قاطع باید برخورد کنند. مسئولین باید در مقابلِ این سوءاستفادهکننده قاطعیّت بهخرج بدهند؛ عُرضه باید بهخرج بدهند؛ نگذارند فلان آدمِ سوءاستفادهچی با شیوههای مشخّص [سوءاستفاده کند]. انسان از آن بالا که نگاه میکند، میفهمد و میبیند که چهکار دارند میکنند. اوّل میروند اجازه میگیرند، یک تأسیساتی در انتهای یک زمین درست میکنند؛ بعد که انتهای زمین مال آنها شد، همهٔ سطح زمین بهطور طبیعی قابل نقلوانتقال خواهد شد؛ از این کارها میکنند. این شمال تهران و غرب تهران، در واقع مجاری تنفّسی شهر تهران است؛ ارتفاعات شمال تهران را یکجور، طرف زمینهای غرب تهران را یک جور. در مشهد - شهر ما - من رفتم دیدم طرف ارتفاعات جنوب شهر که درواقع مرکز تنفّس شهر است، دارند افرادی آن بالا خانه میسازند، هتل میسازند، ساختمانهای چند طبقه میسازند؛ اینها بد است، اینها غلط است؛ جرم بدانید اینها را. یکی از کارهای اساسی «جرمانگاری» در قانون است؛ اینها را باید جرم دانست در قانون و این کسانی که این کارها را میکنند تعقیب قضائی کرد. صِرف اینکه بروند قلع بنا بکنند، کافی نیست؛ که آن را هم متأسّفانه در مواردی نمیکنند، کوتاهی میکنند.برای همراهی با «تابناک» در فراخوان مقابله با زمین خواری به اینجا رفته و فرم طراحی شده را تکمیل کنید.