یک دفاع و یک نقد از مهم‌ترین اثر مجید مجیدی؛

خطای استراتژیک در فیلم «محمد» و مطالبات سنگین منتقدان

قرار نیست چنین پروژه‌هایی با بازگرداندن تمامی هزینه‌هایش همراه باشد و اساساً اگر قرار بر در پیش گرفتن چنین رویکردی باشد، نباید در پی تولید آثار ارزشمند درباره بزرگان تاریخی و مذهبی‌مان برآییم، چرا که با وضعیت کنونی سینمای ایران، تولید هیچ پروژه ارزشمندی اینچنینی درباره معصومین، قهرمانان دفاع مقدس و ادبا و فرهیختگان فاقد منطق اقتصادی می‌نماید.
کد خبر: ۴۸۸۶۷۷
|
۱۷ فروردين ۱۳۹۴ - ۱۱:۱۱ 06 April 2015
|
39020 بازدید
|
خطای استراتژیک فیلم «محمد» و مطالبات سنگین
فیلم «محمد» (ص) گران‌ترین اثر تاریخ سینمای ایران در طول سال جاری در صف اکران قرار می‌گیرد اما آیا باید انتظار بازگرداندن هزینه تولید این فیلم سینمایی را از گیشه سینما داشت و آیا چنین نگاهی درباره چنین اثری با منطق اقتصاد سینمای ایران و جهان سازگار است و در عین حال آیا این اثر دارای هیچ اشکال اساسی در روند تولید نیست؟

به گزارش «تابناک»؛ مجید مجیدی چندین سال اخیر ‌روی مهم‌ترین پروژه سینمایی دوران فعالیتش در این عرصه زمان گذاشت و گروهی از حرفه‌ای‌ترین سینماگران جهان را گرد هم آورد تا اثری بزرگ خلق کند که هم‌سطح آثار بزرگ تاریخ سینما قلمداد شود و علاوه بر استقبال یک و نیم میلیارد مسلمان، مواجهه مثبت ‌منتقدان، سینماگران و مخاطبان غربی را نیز در پی داشته باشد؛ اما تا اینجای کار، درهای جشنواره درجه یک خارجی بر روی فیلم «محمد» (ص) بسته مانده است.

این پروژه ترکیبی از حرفه‌ای ترین چهره‌های سینمای جهان را در تیتراژش دارد. «ویتوریو استورارو» که ‌برای فیلم‌های «اینک آخرالزمان» (۱۹۷۹)، «آخرین امپراتور» (۱۹۸۷) و «قرمز‌ها» (۱۹۸۱) سه جایزه اسکار گرفته در مقام مدیر فیلمبرداری «محمد» (ص) فعالیت داشته است. «اسکات ‌ای. ‌اندرسون» برنده اسکار برای طراحی جلوه ویژه «باب» در ۱۹۹۶ که طراحی جلوه ویژه فیلم‌های «ماجراهای تن تن»، «ترمیناتور ۲» «دروازه‌ نهم»، «کینگ‌ کنگ»، «استخوان‌های دوست‌داشتنی» را در کارنامه دارد، طراحی جلوه‌های ویژه این فیلم از جمله حمله سپاه ابرهه را بر عهده داشته است.

‌‌«میلژن کرکا کلژاکویچ»، برنده جایزه «سزار» و «آکادمی فیلم اروپا» و همچنین نامزد دریافت جایزه «اِمی» (اسکار تلویزینی) ‌طراح تولید، صحنه و دکور این فیلم بوده و طراحی گریم «محمد (ص)» هم به «جیانتو دِروسی» ایتالیایی سپرده شده که گریم فیلم‌هایی مانند «آخرین لشکر ـ The Last Legion» (طراح گریم)، «مردی با ماسک آهنی» (گریمور اصلی)، «روزی روزگاری در غرب» (گریمور) و «۱۹۰۰» (اثر ۱۹۷۶ - گریمور) را بر عهده داشته است.

همچنین «الله رخا رحمان» هندی که او را با نام «ای. آر. رحمان» می‌شناسند، آهنگسازی فیلم را انجام داده که تاکنون برنده جوایز بسیاری از جمله پانزده جایزه «فیلمفیر»، چهار جایزه ملی فیلم هند، دو جایزه «گِرَمی»، یک جایزه «بفتا»، یک جایزه «گلدن گلوب» و دو جایزه «اسکار» شده و مجله تایم در سال ۲۰۰۹ او را در لیست «تایم ۱۰۰» به عنوان یکی از صد فرد تأثیرگذار در جهان جای داده است.

‌‌«مایکل اُ کانر» انگلیسی و برنده اسکار نیز به عنوان طراح لباس «محمد (ص)» فعالیت داشته که سابقه دریافت جایزه‌های اسکار و بفتا برای «دوشِس» و نامزدی جایزه‌های اسکار و بفتا برای «جِین اِیر» را دارد و‌ طراحی لباس «قاضی دِرِد»، «آخرین پادشاه اسکاتلند» و «عقاب» ‌نیز در کارنامه‌اش دیده می‌شود. «جیان فرانکو فوماگالی» ایتالیایی نیز طراحی آکسسوار فیلم را ‌عهده‌دار‌ است. او طراحی صحنهٔ نسخه سوم سه‌گانه مشهور «پدرخوانده» را در کارنامه دارد.

خطای استراتژیک فیلم «محمد» و مطالبات سنگین

‌‌«لوکا لاچین» ایتالیایی هم که دستیار اول کارگردانان تعدادی از پروژه‌های اسم و رسم‌دار سینمای جهان از جمله «۰۰۷:‌ کازینو رویال»، «۰۰۷: ذره‌ای آرامش»، «دار و دسته نیویورکی»، «تعادل» و... بوده، در «محمد (ص)» برنامه‌ریز و دستیار مجید مجیدی بود اما همه اینها باعث نمی‌شود در نقد را بر روی این فیلم بست و به واسطه موقعیت استراتژیک این اثر، هرگونه نقد درباره این پروژه را محدود ساخت. با این وجود باید در نقد چنین تجربه ارزشمندی جانب انصاف را نیز رعایت کرد.

درباره این فیلم سینمایی، نقدهای فنی بسیار اندکی به نگارش درآمده و شاید بتوان جدی‌ترین نقد درباره این اثر را متعلق به مسعود فراستی دانست که هیچ رسانه‌ای حاضر به انتشارش نشد، تا «محمد» جزو انگشت شمار پروژه‌های تاریخ سینما باشد که از چپ‌ترین طیف‌ها تا راست‌ترین طیف‌های فرهنگی و سیاسی به حمایت از آن پرداخته‌اند و این موضوع نیز جزو اتفاقات جالب و تامل برانگیز در تاریخ سینمای کشورمان محسوب می‌شود.

در این میان اما در هفته‌ها و روزهای اخیر و با فرارسیدن سال نو که موعد اکران فیلم «محمد» نیز خواهد بود، برخی با محاسباتی که دور از واقعیت نیست چنین تحلیل کرده‌اند که برای بازگرداندن هزینه تولید این فیلم در گیشه سینماهای ایران، باید 30 میلیون تماشاچی داشته باشد و با این اوصاف چنین تحلیل کرده‌اند که این اثر توان بازگرداندن هزینه‌اش را ندارد.

البته آنچه مسلم است، قرار نیست چنین پروژه‌هایی با بازگرداندن تمامی هزینه‌هایش همراه باشد و اساساً اگر قرار بر در پیش گرفتن چنین رویکردی باشد، نباید در پی تولید آثار ارزشمند درباره بزرگان تاریخی و مذهبی‌مان برآییم، چرا که با وضعیت کنونی سینمای ایران، تولید هیچ پروژه ارزشمندی اینچنینی درباره معصومین، قهرمانان دفاع مقدس و ادبا و فرهیختگان فاقد منطق اقتصادی می‌نماید و با این اوصاف نباید از دریچه دوربین به تاریخ نگریست.

با این حال می‌توان به گونه‌ای عمل کرد که چنین آثاری نیز مخاطب جهانی داشته باشد و هزینه تولید آثاری درباره تاریخ ایران و تاریخ اسلام را بتوان بازگرداند و صرف تولید پروژه دیگر نمود و چنین حوزه‌ای را حتی سودآور ساخت، مشروط به آنکه در تولید یک اثر جهانی تنها در پشت دوربین از عوامل بین‌المللی بهره برداری ننمود، بلکه چنین رویه‌ای را در مقابل دوربین نیز به کار بست. در واقع بزرگ‌ترین خطای استراتژیک مجید مجیدی در مسیر تولید فیلم «محمد»، عدم به کار گیری بازیگران مطرح سینمای جهان در این پروژه است.

در واقع این امکان وجود داشت که با هزینه به مراتب بیشتر و شاید چند ده میلیون دلار بیش از آنچه تاکنون هزینه شده، برخی از ستاره‌های سینمای جهان را برای برخی نقش‌های کلیدی این پروژه به خدمت گرفت و بدین ترتیب نه تنها اکران این فیلم را در سینماهای آمریکا و اروپا تضمین کرد، بلکه حضور تازه ترین اثر مجید مجیدی را در جشنواره‌های بین‌المللی قطعی نمود و در غیر این صورت، باید با این حقیقت کنار آمد که جشنواره‌های بین‌المللی در مقابل چنین اثری که بازیگران بین‌المللی نیز ندارد به راحتی می‌توانند، نگاه حذفی داشته باشند.

هرچند شاید نقش آفرینی برخی بازیگران این فیلم نظیر علیرضا شجاع نوری قابل توجه بود اما در فضای بین‌المللی بازیگران این فیلم شناخته شده نیستند و رغبتی در مخاطب اروپایی و آمریکایی برای خرید بلیت ایجاد نمی‌کنند و به همین دلیل دور از منطق نیست که شاهد اکران وسیع این فیلم در آمریکا و اروپا و حتی آسیا نباشیم و در عین حال جشنواره‌ها نیز با توجه به آنکه حضور بازیگران مطرح سینمای جهان بر روی فرش قرمزشان منجر به جذب اسپانسرها بزرگ می‌شود، به چنین آثار گرایش بیشتری دارند.

بنابراین بهتر است، اگر تولید قسمت‌های دوم و سوم «محمد» (ص) در دستور کار قرار می‌گیرد و یا پروژه‌های مشابهی کلید زده شود، در پی بازیگران بین‌المللی نیز رفت و اکران فیلم‌های ایرانی را رسماً به سینمای جهان تحمیل کرد و با تکیه انحصاری بر توان بازیگران داخلی -که سوای توانمندی‌شان اکثر در دنیا شناخته شده نیستند- عملاً به محدود کردن ناخواسته مخاطب فیلم‌های مهم تاریخ سینمای ایران اقدام نورزید.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۸
در انتظار بررسی: ۳۷
انتشار یافته: ۵۲
اکرمی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
حتی اگر فیلم "محمد" دارای خطای استراتژیک باشد, باز هم باید از آقای مجیدی و همکارانش حمایت و قدردانی شایسته نمود چون هدف و اثرگذاری چنین آثاری بسیار والاتر از برخی فیلمها و سریالهایی است که از هرگونه پیام و محتوای معنوی تهی می باشند.
پاسخ ها
جواد محسنی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۱۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
اکرمی عزیز: متوجه مطلب نشدی. خطای استراتژیک ( عدم بکارگیری بازیگران سطح اول دنیا) نافی زحمات آقای مجیدی و تیمش نیست و فقط منجر به ضرر اقتصادی میشه نه خسران اخروی. در ضمن با این حرف نویسنده هم مخالفم که معنویت این اثر بیشتر از جنبه مادی اونه و اگه هزینه تولیدشم درنیاورد به جایی بر نمیخوره و جای دوری نرفته.
نه. فیلمی با این همه هزینه باید بتونه سودآور باشه و نباید فقط به فکر درآوردن هزینه بود.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
پس نقدش كو؟
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
حتی اگر برای مثال مورگان فریمن و آل پاچینو هم در این فیلم بازی میکردند، چند تا سینمای درست و حسابی با بالاترین کیفیت پخش صوت و تصویری در کشور داریم که در طی چند ماه 30 میلیون جمعیت را در خودش جا بده؟؟

پس باید دل گرم به شاید اکران در کشورهای عربی بشیم هر چند که این جماعت خصومت دیرینه با ما دارند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
متن رو بخون برادر. وقتی این بازیگران باشند، دیگر بحث اکران ایران مطرح نیست. بحث اکران جهانی مطرح می شود و هزینه اش بر می گردد
علی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
همینی که ناشناس بالائی گفته،
برادر دقت کن
ناشناس
| United Kingdom |
۱۵:۲۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
۳۰ میلیون نفر بر حسب قیمت بلیت در ایران مطرح شده. در صورتی که در کشور های اروپایی و آمریکایی بلیت گرانتر است(در حدود ۱۰ دلار) پس در آن صورت جمعیت کمتری برای جبران هزینه های فیلم لازم است.
ناشناس
|
Romania
|
۱۱:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
چه حرف الکی! چرا نباید فیلمی با این همه هزینه پول رو برگردونه! اگر فیلمی که هرچقدر هم ارزشی باشه بخشی از بازار سرگرمی است خرجش رو در نیاره پس یعنی به اندازه کافی خوب نبوده
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
اگه تمام مردم ایران برن فیلم رو ببینن بازم خرجش درنمیاد!
بیگ پروداکشن ها همینطور هستند.
شما در مورد بیگ پروداکشن های مختلف جهان بیشتر تحقیق کن
مجید
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
عجب صحبتی کردید!
مگه جدایی نادر از سیمین و طعم گیلاس بازیگر معروف داشتند؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
فکر میکنی چقدر فروش جهانی داشت؟
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
اساساً ساختار آن فیلم ها فرق می کرد. در فیلم های بیگ پروداکشن یا همان بلک باسترها حتماً باید بازیگران مطرح داشته باشند. بعد هم مگر طعم گیلاس در دنیا چقدر فروخت؟
محمد مهدی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
خطای استراتژیک‌تر این است ما فکر می‌کنیم فیلم فاخر یعنی فیلم پر خرج.
ميثم
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۴۵ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
ان‌شاءالله كه خلوص نيت سازندگان اين اثر، به بركت پيامبر رحمت به سود مالي نيز شكفته خواهد شد...
احمد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
عزیز نگارنده،
فیلم درخصوص حضرت محمد (ص)‌ است، شما اطلاعی از نحوه ورود بازیگران به هالیود و اقداماتی که کوچکترین مورد آن برهنگی کامل است دارین؟
به لطف موتور جستجوگر گوگل دانستن این موضوع خیلی هم آسان، فراهم است.
به نظر شما می‌شود از برد پیت ،تام کروز، آنجلینا جولی و امثالهم که عکسهای مبتذل آنها با یک جستجوی کوچک در اختیار کاربر قرار می گیرد برای ایفای نقش در فیلم‌هایی از این دست استفاده نمود.
کمی تامل پیش از نگارش مقاله!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۱۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
واقعا که یعنی انجلینا جولی بیاد نقش ....بازی کنه خنده دار نیست؟
صابر
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۲۳ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
حق با شماست. من هم در وهله نخست چنین برداشتی از نگارنده داشتم اما این احتمال را هم دادم شاید منظور ایشان بازیگران سرشناس اما نه چندان بد سابقه می باشد. هر چند که من ندیدم !!! مسلما هدف وسیله را توجیه نمی کند و اگر در مورد این فیلم چنین روی می داد احتمالا گناهش بیش از ثوابش می شد! مثل راه رفتن بر لبه تیغ است. خیلی باید مراقب بود که هرگز اسلام مسیر بد را برای رسیدن به هدف خوب نمی پذیرد.
حمید م
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
مگه فیلم "کتاب قا... " فراموش کردید؟ نباید از هنرپیشه مورد دار در یک اثر اینچنینی استفاده کرد
مهران
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۳۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
مگه بازیگران ایرانی همه فرشته های معصوم هستند؟ ندیدید دم به دم این ها رو تو پارتی های شبانه می گیرند! عکس های مزخرفشون هم که همه ی اینترنت رو پر کرده.
یه امتحان بکنید.
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
بازیگر بین المللی به معنای بازیگر هالیوودی نیست.
در ضمن در خود هالیوود هم بازیگرانی هم هستن که معمولا سبک کاریشون سنگین و رنگینه!
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
عزیز من، آنتونی کوئین کلی فیلم صحنه دار بازی کرده اما شما می تونی نقش آفرینی ماندگارش در فیلم مصطفی عقاد در نقش عموی پیامبر رو فراموش کنی؟ منظور نویسنده همینه. بعد مگه این همه فیلم مذهبی ساختیم، بازیگراش بعداً فلان نشدند. مگه باید زندگی شخصی یا همه دوران کاری بازیگر عین فیلم سینمایی باشه؟!
جوادی
| France |
۱۲:۵۷ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
احمد آقا، آیا تمام فیلمهائی که هالیود در باره حضرت موسی وحضرت عیسی و ازجمله فیلم مهم (محمد رسول الله) ساخت با هنرپیشگان برهنه وبد سابقه ساخته شدند؟
کمی تامل پیش از اظهار نظر!
علی
| Iran, Islamic Republic of |
۱۴:۲۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
آنتونی کوئین ، نقش حضرت حمزه، عموی پیامبر ، بهترین نمونه اس.
ناشناس
| United Kingdom |
۱۵:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
فیلم محمد رسول الله که در دهه ۷۰ میلادی ساخته شده را همان بازیگران هالیوودی بازی کردند
سید احسان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
فیلم حضرت محمد (ص) هم برای ما و هم مسلمانان جهان خیلی ارزش دارد و با جان و دل میرویم سینما و آنرا میبینیم.
اما این نقد شما هم بجاست.
رضا
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۵۸ - ۱۳۹۴/۰۱/۱۷
چرا فیلم با این همه کادر حرفه ای هنرپیشه بین المللی ندارد.تماشاگر برای نام هنرپیشه می آید نه فیلمبردار و .......
ضمنا از کسانی که فیلم را دیده اند شنیده شده مطالب و معجزاتی را به پیامبر در دوران کودکی نسبت داده اند که تا کنون شنیده نشده بود.
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟