فکتشیت فرانسه مدعی است ایران بر اساس توافقات میتواند بین سالهای دهم تا سیزدهم پس از اجرای توافق ظرفیت غنیسازی خود را با به کارگیری سانتریفیوژهای نسل دوم و چهارم به تدریج افزایش دهد.
به گزارش فارس، روزنامه آمریکایی والاستریتژورنال محتوای فکتشیت فرانسه از تفاهم حاصل شده بین ایران و گروه 1+5 در شهر لوزان سوئیس را منتشر کرده است.
ایران و کشورهای گروه 1+5، در دوم ماه آوریل (سیزدهم فروردین) بر سر چارچوب راه حل های رسیدن به یک موافقتنامه جامع هسته ای تا اول ماه ژوئیه (10 تیرماه) تفاهم کردند. سند فرانسه از این تفاهم، سومین سندی است که پس از سندهای آمریکا و ایران منتشر میشود.
به گزارش والاستریتژورنال، در سند فرانسوی آمده است که «ایران با به کارگیری سانتریفیوژهای نسل دوم و چهارم قادر به افزایش تدریجی و تعیینشده ظرفیتهای غنیسازی خود بین 10 تا 13 سال (پس از اجرای توافق) خواهد بود.»
به نوشته این روزنامه در سند فرانسه اشارهای به تعداد سانتریفیوژهای پیشرفته ایران نشده است.
«فکتشیت» فرانسه مفاد مختلف توافق بین ایران و گروه 1+5 از جمله محدودیتهای وضع شده بر حجم غنیسازی اورانیوم ایران ذیل توافق نهایی را فهرست کرده است.
این توافقنامه روز پنجشنبه پس از یک هفته دیپلماسی فشرده در شهر لوزان سوئیس اعلام شد.
والاستریتژورنال جزئیات مورد اشاره در سند فرانسوی را مهم دانسته چرا که ایران در گذشته سانتریفیوژهای نسل دوم را نصب کرده اما از آنها استفاده نکرده است. ایران سانتریفیوژهای نسل چهارم را نصب نکرده است.
گفته میشود کارآیی سانتریفیوژهای نسل دوم نسبت به دستگاههای نسل اول سه تا پنج برابر بیشتر است. سانتریفیوژهای نسل چهارم هم چندین برابر پیشرفتهتر هستند.
روزنامه والاستریتژورنال در اظهاراتی ادعا گونه نوشته اجازه دادن به ایران برای نصب سانتریفیوژهای نسل دوم و چهارم بعد از ده سال به معنی آن است که ایران میتواند با سرعت بیشتری سوخت هستهای کافی برای استفاده در سلاحهای هستهای را به دست بیاورد.
جمهوری اسلامی ایران همواره ادعاهای کشورهای غربی به رهبری آمریکا برای ساخت تسلیحات اتمی را رد کرده است.
با این حال، به نوشته والاستریتژورنال، مفاد دیگری در این توافقنامه وجود دارند که در فعالیتهای هستهای ایران بعد از 10 سال محدودیت ایجاد میکنند. مثلا اینکه ایران موافقت کرده برای 15 سال سوخت هستهای را بیش از 3.67 درصد غنیسازی نکند.
ایران همچنین موافقت کرده ذخایر اورانیوم دارای غنای اندک خود را برای 15 سال در حد 300 کیلوگرم نگاه دارد. حتی در صورتی که ایران میزان اورانیوم خود را افزایش دهد، بخش اعظم آن باید به خارج از خاک ایران منتقل شده یا ترقیق شوند.
والاستریتژورنال نوشته مقامات آمریکایی یا مقامات وزارت خارجه فرانسه درباره این گزارش اظهارنظر نکردهاند.
از جمله دیگر جزئیات مورد اشاره در سند فرانسوی این است که ایران در نهایت بر اساس توافقات دوجانبه قادر به انجام فعالیتهای تحقیقاتی بر روی تمامی سانتریفیوژهای خود اعم از IR-6 و IR-8 خواهد بود.
در این سند همچنین آمده قطعنامههای تحریمی شورای امنیت سازمان ملل متحد در زمینه انتقال فناوریهای حساس و محصولات دارای استفادههای دوگانه «برای مدت زمان قابل توجهی» پابرجا خواهند ماند.