در حالی 72 ساعت به پایان مذاکرات مانده است که این زمان کم کافی است، روزنامه های امروز صبح اکثر موضوعات مورد بررسی خود را به موضوع توافق هسته ای اختصاص دهند. برخی از روزنامه های امروز صبح در تحلیل ها خود به نقل از مذاکره کنندگان ارشد معتقدند که الان موقع و فرصت توافق است.
با این حال روزنامه ها امروز از موضوعات اقتصادی و سیاسی گاه مرتبط با موضوع هسته ای یا غیر مرتبط چشم پوشی نکرده اند و به آنها پرداخته اند.
در ادامه میتوانید روایت تابناک از مهمترین مطالب روزنامههای دوشنبه پانزدهم تیرماه را مرور کنید.
«روزنامه آرمان» مانند سایر روزنامه های کشور به موضوع مذاکرات هسته ای از زوایای گوناگون پرداخته است. با این حال در لابلای مسائل هسته ای در گزارشی با تیتر «اصولگرایان بازهم با احمدینژاد میآیند؟» ضمن پرداختن به فضای انتخاباتی کشور و احتمال ائتلاف ها و اتحادها پیرامون موضوع احتمال ائتلاف اصولگرایان با احمدی نژاد نوشته: «اصولگرایان با تمام توان به دنبال اتحاد هستند اما هنوز ابهامهای بسیار زیادی پیرامون برخی گروهها وجود دارد. یکتا هنوز نزدیکی خود به احمدینژاد را انکار میکند و احمدینژاد میگوید به هیچوجه وارد فضای انتخاباتی مجلس نخواهد شد. آیا ممکن است که در روزهای آینده خبر ائتلاف جبهه یکتا با اصولگرایان و حمایت یکتا از احمدینژاد شنیده شود؟»
همچنین این روزنامه در یادداشتی به قلم جهانبخش ایزدی به موضوع احتمال توافق هسته ای پرداخته است. این یادداشت با عنوان «اراده سیاسی برای توافق» با تأکید برتوافق هسته ای می نویسد: «مذاکرات هستهای به احتمال زیاد به نتیجه خواهد رسید زیرا دو طرف اراده سیاسی لازم را برای رسیدن به توافق دارند. در مذاکرات بینالمللی رکن سازنده و مهم، اراده سیاسی است. مذاکرهکنندگان نیز وجود اراده سیاسی برای نیل به توافق را تایید میکنند. همچنین نزدیک به 12سال است که مذاکرات وقت دستگاههای دیپلماسی غربی و ایران را به خود اختصاص داده و حجم وسیعی از مذاکرات با اداره دو طرف صورت گرفته است. در طول دو سال گذشته اما هر قدمی که برداشته شده موضوعی حل شده و اکنون قدمهای انتهایی برای امضای توافق نیز در حال برداشته شدن است. از طرفی مسائل فنی نیز به صورت کامل حلوفصل شده و به فرآیند انتهایی خود رسیده است. چند روز پیش مذاکرات برای چند روز تمدید شد و ممکن است مجددا نیز تمدید شود. باید توجه داشت اینگونه تمدیدها تمدید زمانی نیست و تمدید بهمنظور مذاکرات، چانهزنیهای انتهایی و مسائل جزئی است. اینکه وزیرخارجه آمریکا بهصورت دائم درمحل مذاکرات حضور دارد و سایر وزرای خارجه نیز درمحل مذاکرات رفتوآمد میکنند، نشاندهنده این است که طرفین و خصوصا آمریکاییها دنبال این هستند که گفتوگوها را به سرانجام برسانند».
«روزنامه کیهان» در ستون یادداشت خود و همچنین گزارش یک خود به موضوع هسته ای و انتقاد از روند موجود مذاکرات پرداخته است. این روزنامه امروز در ستون یادداشت خود به قلم حسین شمسیان با تیتر «خطوط قرمز ما تغییر نمی کند» نوشته: «1+5 و بهخصوص آمریکا به عنوان طرف مذاکره ایران، نشان دادهاند که در کلاهبرداری و شیادی، رتبه نخست را دارند و بارها این رتبه را در مقام عمل به رخ ملتهای مظلوم عالم کشیدهاند. مرور کارنامه مذاکرات متعدد و پردامنه ایران و بررسی دو توافق لوزان و ژنو و نیز بررسی کارنامه پرتناقض و خیانتآلود آژانس بینالمللی انرژی اتمی - که کیهان چند روز قبل به صورت مبسوط به آن پرداخت- دقیقا از این نکته حکایت میکند که حریف به دنبال همان ترفند ارائه متون متعدد و تحمیل خواست نامشروع خود در قالب پیچ و خم هر متن است. اخبار پراکندهای که از سوی منابع غربی منتشر میشود بر این نکته صحه گذاشته و بهخصوص مصاحبه چند روز قبل وندی شرمن، مذاکرهکننده ارشد آمریکایی این نکته تلخ را تایید میکند که علیرغم ادعای پایبندی به خطوط قرمز هستهای، حریف متکبرانه حرف خود را تکرار میکند و در کمال پررویی از حصول توافق با همین شرایط سخن میگوید! در مقابل تیم مذاکرهکننده کشورمان کماکان و به سیاق گذشته، هنوز مردم کشورشان را نامحرم میدانند و کمترین اطلاعات را به آنها منتقل میکنند و ظاهرا قرار است «بستهای دربسته» به عنوان سوغات مذاکرات به تهران بیاید و لاجرم مورد اقبال و پذیرش هم قرار گیرد! سخنان چند شب قبل یکی از اعضای ارشد تیم مذاکرهکننده که بخشهایی از آن به صورت محدود منتشر شد، حکایت از آن دارد که حریف با تمسک به شیوه پیش گفته، خطوط قرمز ما را زیرپا نهاده و توافقی فاقد اوّلیّات منافع ایران را به روی میز گذاشته است!»
«روزنامه اعتماد» در گزارش اول خود با تیتر «متحد باشیم پیروزیم» به سخنرانی دیشب معاون اول رئیس دولت اصلاحات پرداخته است که وی رمز پیروزی اصلاح طلبان را کلید واژه اتحاد می داند و می نویسد« معاون اول دولت اصلاحات پس از انتخابات رياستجمهوري نهتنها بيكار ننشست كه تلاش دارد تا ماموريت اصلاحطلبان در انتخابات رياستجمهوري را در انتخابات مجلس دهم كامل كند. همين است كه هميشه از اهميت انتخابات هفتم اسفند امسال سخن ميگويد. بر اين اعتقاد است كه هرچند اصلاحطلبان در انتخابات ٢٤ خرداد ٩٢ به اهداف اوليه خود دست يافتند اما مسير پيروزي تفكر اصلاحات از انتخابات اسفند امسال ميگذرد. عارف البته نگران هم هست، ميگويدكه هزينه دادن اصلاحطلبان جزو پيش فرضهاي هميشگي است اما براي عبور از اين هزينهها هم راهحل دارد. «اجماع و ارايه ليست واحد اصلاحطلبان در سراسر كشور» همان راهحلي است كه اين سياستمدار اهل يزد بر آن پافشاري ميكند و در هر جمعي از آن سخن ميگويد. او راهبرد اصلي اصلاحطلبان را كسب اكثريت مجلس اعلام كرده. بر اين باور است كه اصلاحطلبان با در اختيار داشتن ٨٠ درصد مشتركات ميتوانند ٢٠ درصد اختلاف سليقه را براي رسيدن به اين مهم كنار بگذارند چرا كه شرايط اصلاحات بهگونهاي نيست كه بخواهند گروههاي اين جريان وزنكشي كنند. او در سخناني كه شامگاه شنبه در جمع مردم رباطكريم داشته به اين مهم هم اشاره كرده كه خرد جمعي و اجماع سراسري راهبردهايي است كه ميتواند تفكر اصلاحات را دوباره در انتخابات به پيروزي برساند. معاون اول دولت اصلاحات معتقد است كه تغيير تركيب مجلس دهم براي كمك به دولت و اجراي وعدههاي رييسجمهور يك رسالت مهم براي اصلاحطلبان است. عضو مجمع تشخيص مصلحت نظام با بيان اينكه هزينه دادن يك پيش فرض براي گفتمان اصلاحات است، تاكيد كرد: در گذشته برخي هزينههاي غيرمنطقي بر اصلاحات تحميل شد ولي نميتوانيم به بهانههاي مختلف عدم حضور خود در صحنههاي مختلف را توجيه كنيم.»
«روزنامه وطن امروز » یکی از معدود روزنامه هایی است که به موضوع بورسیه پرداخته است و در یک مطلب در صفحه اول خود با تیتر « و ما ادراک ما البورسیه؟!» به سخنان اخیر رهبر انقلاب می پردازد و در ادامه نوشته است: «اگرچه موضوع بورسیهها همانگونه که گفته شد در پایان به یک آبروریزی برای دولت تبدیل شد، در میانه جنجالسازیها، دلسوزان یک نکته را به حسن روحانی یادآوری کردند که به نظر میرسد بار دیگر باید یادآوری شود و آن نکته این است که او باید نسبت به هزینهسازیهای جریان فتنه برای دولتش هوشیار باشد یا به تعبیر عامیانهتر مراقب پوست خربزههای فتنه باشد. به گزارش «وطن امروز»، متاسفانه حسن روحانی در جایگاه رئیسجمهور با ادعای بورسیههای غیرقانونی همراهی کرد و حتی میتوان گفت بار چاق کردن این ادعا را هم بر دوش گرفت. روحانی سال گذشته همزمان با آغاز هفته دولت در مرقد امام خمینی(ره) گفت: دولت در مبارزه با فساد از جمله فساد در دانشگاه و فساد مدارک علمی یا فسادی که در زمینه بورسیهها بوده، جدی خواهد بود و این مبارزه را ادامه خواهیم داد و با تغییر یک نفر از دولت، مسیر دولت تغییر نخواهد کرد بلکه همان مسیری که مردم و آرای مردم برای ما مشخص کردهاند، ادامه خواهد یافت. او چندی بعد در جمع نخبگان و برگزیدگان استان خراسان رضوی نیز گفت: متأسفانه به برخی فسادها برخورد کردهایم که شگفتآور و حیرتآور است؛ آخر برای استاد شدن و بورسیه شدن هم تقلب؟ از فردی که قرار بوده استاد دانشگاه این کشور شود، پرسیدهاند نمرهات چند بوده، در پاسخ نمرهای میگوید که بعد معلوم میشود، اشتباه است. دچار حیرت شدهایم چون رانت را نه تنها در حوزههای اقتصادی، مالی و پولی بد میدانیم بلکه وقتی فردی میخواهد استاد و معلم فرزندان مردم شود و برای نجات کشور به تربیت شاگرد اقدام کند، نباید در روندی با تقلب قرار گیرد».
«روزنامه ایران» امروز عکس یک خود را به یکی از پیامدهای اصلی احتمالی
توافق هسته ای اختصاص داده است.این روزنامه در گزارش کوتاهی به نقل از ولی الله
سیف، رئیس کل بانک مرکزی با عنوان «پساز تفاهم هستهای ارز تکنرخی میشود» بیان میدارد: «رئیس کل بانک مرکزی از یکسانسازی
نرخ ارز در کشور به فاصله 5 تا 6 ماه پس از عملی شدن تفاهم هستهای خبر داد.ولی الله
سیف در گفتوگو با ایرنا در پاسخ به پرسشی در خصوص زمان در نظر گرفته شده برای یکسانسازی
نرخ ارز توسط بانک مرکزی، افزود: اکنون بازار ارز از ثبات برخوردار است، اما احتمال
کاهش نرخ ارز پس از یکسانسازی وجود دارد. همچنین اکبر کمیجانی قائم مقام بانک مرکزی
گفت: برنامه بانک مرکزی کاهش تدریجی فاصله نرخ رسمی ارز و قیمت بازار است تا شوکی به
بازار ارز وارد نشود».
«روزنامه خراسان » در گزارشی با تیتر «ماجراي داد و بيدادهاي کري» روایت خواندنی از آنچه در وین در حال جریان است، ارائه می کند و می نویسد: «مذاکرات همين است ديگر. واقعي است. تند و تيز و جدي است. با فانتزي آدم ها خيلي تفاوت دارد. بنابراين دقيقا همان وقتي که عده اي دوست داشتند خبرهاي خوش مذاکراتي بشنوند، با اظهار نظرهاي جان کري روبهرو شدند: "هنوز به نقطه اي که بايد برسيم، نرسيده ايم... و اگر به اين نقطه نرسيم بر مي گرديم." مذاکره کنندگان ايراني در روزهاي گذشته بارها خصوصي و علني گفته بودند که تا لحظه آخر هيچ تضميني براي توافق وجود ندارد. اما انگار عده اي صحبت هاي دکتر عراقچي را نشنيده گرفته بودند که: "اگر به نتيجه نرسيم، بر مي گرديم." عده اي انگار دوست داشتند اين درس تلخ را با شنيدن سخنان وزير خارجه آمريکا بياموزند. مذاکره يک داستان از قبل نوشته شده نيست. يک فرآيند کاملا در تعليق است. اگر آمريکايي ها و شرکاي شان تضمين هاي لازم درباره زمان، چگونگي و ساز و کار رفع تحريم ها ندهند، اگر قطعنامه هاي سازمان ملل در نخستين گام ها صريح و روشن و علني لغو نشوند، اگر آژانس بخواهد همچنان درباره PMD داستان سرايي کند، "توافق خوب" براي ايراني ها به دست نيامده است. اگر توافق خوب به دست نيايد، ناراحت مي شويم، اما دنيا هم به آخر نمي رسد. البته اين اظهارات فقط پاسخ به آن هايي که خيلي به آمريکايي ها خوش بين هستند و يا آن هايي که خيلي به تيم مذاکره کننده کشورمان بدبين هستند، نبود. بلکه واکنشي هم به پيام ويدئويي دکتر ظريف بود. ديروز آقاي جان کري مذاکره کننده هاي ايراني را تلويحا تهديد کرد. تهديد به اينکه اگر زودتر به نتيجه نرسند، تيم آمريکايي تحت فشار کنگره رفتار غيرعاقلانه خواهد کرد. درست وقتي که اروپا براي رفع تحريم ها لحظه شماري مي کند، درست زماني که مسکو پس از بحران اوکراين حوصله مدارا کردن با واشنگتن را ندارد، در شرايطي که آمريکا فرصت زيادي براي لغو آبرومندانه شبکه متزلزل تحريم ها ندارد، تهديد جان کري صرفا داد و بيدادهاي آخر مذاکره کننده اي است که راهي جز اتخاذ تصميم هاي دشوار ندارد. ديروز حدود ٣٠ دقيقه پس از اين که سخنان جان کري تمام شد، خانم موگريني از راه رسيد. پاسخ مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا به اين سؤال که آيا براي حالت عدم توافق فکري کرده ايد، فقط يک کلمه بود: نه!».