در دنياي فوتبال حرفهاي كه هر سال و گاه هر ماه يك انتقال پرسر و صدا روي ميدهد، تفكيك ارقام از يكديگر و معرفي گرانترين و پردرآمدترينها كار سختي است.
به نوشته جام جم و به نقل از گادرین؛ درست است كه ارقامي براي رجوع به آن و نتيجهگيري از روي آن و تشخيص پولدارترينها وجود دارد، اما نكته اينجاست كه بيشتر باشگاههاي اروپايي براي گريز از پرداخت مالياتهاي كلان درآمدهاي خود، ارقامي دروغين را به ادارات اقتصادي و سازمانهاي ذيربط اعلام و از بيان چارچوبهاي صحيح مالي فعاليتهاي خود ابا دارند و از هر كلكي براي نپرداختن ديون خود به ادارات دولتي بهره ميگيرند.
بنابر اين قسمت عمدهاي از ارقامي كه به عنوان منابع درآمد فوتباليستهاي حرفهاي اعلام شده و ميشود و بخش قابل توجهي از مبلغ قراردادهاي آنان صوري است و با حقيقت منافات دارد و بين آنچه فوتباليستهاي معروف ميگيرند با آنچه در متن قراردادشان هست، تفاوتها زياد است.
علاوه بر اين متن حقيقي بيشتر قراردادهاي تبليغاتي آنان نيز افشا و اعلام نميشود و اين نيز همان روش موسوم به فرار مالياتي به قصد عدم پرداخت ماليات بر درآمد كلانشان است.
با اين حال هنوز ميتوان پردرآمدترين و ثروتمندترين مربيان و بازيكنان فوتبال جهان را با ضريبهاي اندك خطا در تابستان 2009 به اين شكل پيدا و توصيف كرد.
مربيان
خوزه مورينيو
سالي 13 ميليون يورو
آقاي خاص پرتغاليها 5 سال پس از زمان شروع به كار ناتمام مانده و پر سر و صدايش در چلسي و در حالي كه دومين فصل حضور خود را در سن سيرو شروع ميكند، كارنامه درخشاني را پشتوانه خود دارد كه پرداخت اين ارقام كلان را به وي منطقي جلوه ميدهد. او همراه با جوواني تراپاتوني ايتاليايي كه 24 سال از مورينيو مسنتر است تنها مربي تاريخ است كه توانسته در 3 ليگ از 8 ليگ A (درجه اول) اروپا با تيمهاي تحت هدايتش (پورتو، چلسي و اينتر) قهرمان شود و در حالي كه بيشتر از 5/8 سال سرمربي نبوده و ابتداي كارش در اين ورزش صرفا يك مترجم و سپس 5/2 سال كمك مربي بود، صاحب 13 جام عمده قهرماني شده است.
ركوردي كه حتي الكس فرگوسن سرمربي ديرپاي منچستريونايتد نداشته است. اينتر اعلام كرده در دومين فصل حضور مربي بشدت جاهطلب پرتغالي در اين تيم 13 ميليون يورو به او ميدهد كه يك ميليون بيشتر از دريافتي او در فصل قبل از آن است. با اين اوصاف عدد 13 براي آقاي خاص نه فقط نحس نيست كه نشانه خوشبختي است. با وجود اين، رقم فوق پولي است كه مورينيو به عنوان حقوقش از ماسيموموراتي، مالك ثروتمند نراتزوري ميگيرد و منابع درآمد جنبي وي در آن لحاظ نشده است.
مورينيو به خاطر كاريزما و شخصيت متفاوتي كه دارد مورد توجه ويژه شركتهاي تبليغاتي و برخي تاجران است، هر چند او از استفاده نام و نشانش بر اجناسي مثل شامپو و شكلات ابا دارد، اما چند شركت بزرگ ارتباطاتي و رسانهاي و توليدكنندگان كالا از نام وي به عنوان چاشنيشناسايي متاع خود سود ميجويند. با اين كه هيچكس نميداند مرد بشدت مغرور پرتغالي بابت اين فعاليتها چقدر ميگيرد، اما رقم مربوط نبايد كمتر از سالي 6 تا 7 ميليون يورو باشد.
لوئيس فيليپه اسكولاري
سالي 11 ميليون يورو
او كه لقب فيل بزرگ را يدك ميكشد چه موقعي كه در چلسي يعني باشگاه سابق مورينيو مستقر شد چه حالا كه سرمربي بنيادكار ازبكستان است، درآمد كلاني داشته و فقط مورينيو از او فراتر ميرود. دريافتي اسكولاري در استمفورد بريج سالي 11 ميليون يورو اعلام شده بود، اما حكومت او در آنجا به 8 ماه هم نكشيد و به سبب ناكامي در اداره آبيهاي لندن جايش را به گاس هيدينك هلندي داد. درآمد سالانه او در تاشكند هم 11 ميليون يورو قيد شده است، ولي فقط نتايج اين تيم در مراحل باقيمانده جام قهرمانان باشگاههاي آسياست كه مشخص ميكند او در تيم ريوالدو ماندني است يا مثل هموطنش زيكو بسرعت بار سفر ميبندد و به باشگاههاي بزرگ برميگردد. مرد 61 سالهاي كه آخرين قهرماني برزيل در جامهاي جهاني فوتبال (2002) محصول طراحيهاي او بود و پيشينه فتح جام قهرماني باشگاههاي آمريكاي جنوبي را نيز توسط تيم باشگاهي پالميراس دارد. برخلاف مورينيو و كريستيانو رونالدو، ستارههاي خوش اقبال پرتغالي قوه و كشش لازم براي عقد قراردادهاي تبليغاتي را ندارد، بنابر اين فقط درآمد خالصش از فوتبال او را در اينجا نشانده است.
كارلو آنچلوتي
سالي 9 ميليون يورو
اين هم از خوش اقبالي اين مربينامدار ايتاليايي است كه به رغم 2 فصل بدون جام و مقام ماندن در سن سيرو و فتح فقط يك اسكودتو براي ميلان طي 8 سال سرمربيگري در آن تيم، نه فقط به تيم پايينتري ارجاع نشده بلكه به لندن رفته و چلسي را تحويل گرفته و تضمين حقوقي 9 ميليون يورويي به او داده شده است.
كارلتو 49 ساله با اين پشتوانه در چلسي مربيگري ميكند كه مربيان ايتاليايي سابق اين تيم (جان لوكا ويالي و كلوديو رانيري) آنقدرها بد عمل نكردهاند و به واقع اولي چند جام شامل جام حذفي انگليس و جام برندگان جام باشگاههاي اروپا را براي ياران جانتري كسب كرد.
آنچلوتي به رغم نتايج بدي كه پيوسته در كالچو ميگرفت، در ميلان مورد اعتماد و احترام بود، اما درآمد قابل توجه او در لندن فقط در صورتي محفوظ ميماند كه عطش سيريناپذير رومن ابراموويچ مالك ميلياردر و روسي چلسي در فتح جامها و بويژه جام قهرمانان باشگاههاي اروپا را پاسخگو باشد. مربي سابق يوونتوس و پارما در دوران ميلانياش جام باشگاههاي جهان را هم صيد كرد و فقط تكرار فتوحاتي از آن دست است كه او را در لندن ماندني ميكند. ابراموويچ مردي است كه حتي طاقت خوزه مورينيو مربي فوقالعاده موفق چلسي را نيز نياورد و در حالي با وي قطع رابطه كاري كرد كه او در 3 فصل 5 جام عمده براي چلسي به ارمغان آورده بود و خيليها تكرار آن دوران را براي چلسي و به تبع آن كارلتو غيرممكن ميدانند.
الكس فرگوسن
سالي 8 ميليون يورو
اين هم از كم لطفيهايي است كه به سرمربي بسيار ديرپاي منچستريونايتد صورت پذيرفته است. نه تنها قرارداد اين اسكاتلندي با شياطين سرخ چرخشي و صرفا يكساله است و هر ساله براساس وقايع فصل پيش تمديد ميشود و پول آن نيز از قبل توسط مالكان آمريكايي يونايتد (خاندان گليزر) تنظيم شده است، بلكه به اين نكته توجهي نشده كه او به عنوان فردي كه جامهاي بسيار بيشتري از آنچلوتي و اسكولاري فتح كرده است نبايد از آنها كمتر بگيرد.
او در 68 سالگي نيز ساعت 30/7 صبح هر روز در اولدترافورد حاضر و مشغول رتق و فتق كارهاست. او شور و شوقي را دارد كه مربيان 20سال جوانتر از وي نيز ندارند. كارنامه او مشتمل بر 11 بار قهرماني در ليگ انگليس و 2مرتبه فاتح جام قهرمانان باشگاههاي اروپا چيزي است كه ميتواند سند بيرحمي و خست سران منچستر در قبال مربي سرسختشان به حساب آيد و نشانگر قلت دستمزد وي باشد و اسباب تعجب شود.
فابيو كاپهلو
سالي 5/7 ميليون يورو
از وقتي اين ايتاليايي 63 ساله به اردوي ملي انگليس آمد، تيم ملي اين كشور از اين رو به آن رو شده و هر 7 بازيش در مرحله انتخابي جام جهاني 2010 را برده است. مربي سابق ميلان، رم و يوونتوس (كه رئال مادريد به رغم قهرمان شدن در لاليگا در 2 نوبت با هدايت وي، او را كنار گذاشت) اصول كاري منحصربهفردي دارد و يكي از آنها نزديك نشدن به بازيكنان تيم و قرار دادن يك حائل هميشگي احترام بين خودش و شاگردانش است. او از اين طريق توانسته است تيمي در انگليس بسازد كه شايد حرفهايترين تركيب در دوران فعاليت هاي طولاني مدت انگليس در سطح فوتبال ملي ظرف دهه اخير باشد.
اگر دن فابيو بتواند از مخمصه دور نهايي جامجهاني هم سرفراز بيرون بيايد، سران، فوتبال انگليس حقوقي بيسابقه را به وي خواهند داد و او را به فهرست بسيار كم شمار مربيان بالاي 10ميليون يورو در سطح جهان پيوند خواهند زد.
شايد اين مسالهاي باشد كه در اصل و اصولي هيچكس با آن مخالفت نداشته باشد، زيرا حتي مخالفان دن فابيو، استادي چشمگير او را در دنياي فوتبال پنهان نگه نميدارند و انكاركننده چنان چيزي نيستند.
بازيكنان
كريستيانو رونالدو
سالي 13 ميليون يورو
بازيكن پرهنري كه بتازگي از منچستريونايتد به رئال مادريد انتقال يافت، آنجا سالي 13 ميليون يورو درآمد خواهد داشت. از اين ميزان 9 ميليون يورو به طور مستقيم از طريق واحد حقوق و دستمزد در باشگاه رئال به رونالدو اهدا خواهد شد و مبلغ باقيمانده از طريق قراردادهاي تبليغاتي كه وي تحت پوشش رئال با توليدكنندگان كالاهاي مختلف منعقد كرده است، به دست او خواهد رسيد، با اين كه برخي آمار ديويد بكام را بوضوح بالاتر از كريس رونالدو قرار ميدهد، اما چون حقوق پايه و ميزان دريافتي وي در گالكسي آمريكا كمتر از دريافتي رونالدو در برنابئوست، ستاره پرتغالي را بايد در جايي بالاتر قرار داد.
خوزه مورينيو در اينترميلان بيرقيب است و به كريس رونالدو در برنابئو آنقدر پول ميدهندكه در تاريخ فوتبال سابقه نداشته است
رونالدو كه در سال 2003 از اسپورتينگ ليسبون به منچستر يونايتد آمد، در اولد ترافورد به آرامي به دستمزدي 5/7 ميليون يورويي در هر فصل رسيده بود، اما كوچ او به برنابئو وي را صاحب ارقام نجومي اخير كرده است. رونالدو كه با انتقال 130 ميليون دلاريش ركورد قبلي نقل و انتقالها (65 ميليون دلار براي زينالدين زيدان فرانسوي در سال 2001) را خرد كرد و عنوان گرانترين فوتباليست تمامي دورانها را به خود اختصاص داد، مرد برتر سال (2008) فوتبال جهان است و سهم او در پيروزيهاي دوگانه فصل پيش شياطين سرخ در ليگ برتر انگليس و جام باشگاههاي اروپا چشمگير بود و امسال نيز با آنها 3 جام برد، اما كار او در مادريد سختتر خواهد بود زيرا بايد مانع سلطه مجدد بارسلونا برعرصههاي داخلي و خارجي باشد.
زلاتان ابراهيموويچ
سالي 12 ميليون يورو
اين حقوق و مزايايي است كه نراتزوري به مهاجم بلندبالا و سوئدي خود ميپردازد. حركات زلاتان پيوسته باعث حيرت خودي و غريبه ميشود. گاهي ضربات پاي وي برتوپ با چنان قدرت و زوايايي زده ميشود كه انگار او مجري يك حركت كاراته بوده و زماني هم طوري شوت ميزند كه انگار قصد ايجاد انفجار در اردوي رقيب را دارد. سيستم او هر چه باشد بايد اعتراف كرد گلهاي حساس و پرشمارش در ثبت 2قهرماني از 4 قهرماني متوالي اخير اينتر در سريA سهم زيادي داشته است و او در فصل اخير كالچو با 25 گل زده آقاي گل شد. با اين كه اين تيم سرشار از مهرههاي معروف و بينالمللي است اما هيچكس به اندازه ايبرا در ميدانهاي مهم گرههاي كار آبي و سياههاي شهر ميلان را نگشوده است. ابراهيموويچ كه پيش از آمدن به جمع مردان روبرتو مانچيني و سپس خوزه مورينيو در يوونتوس و قبل از آن در آژاكس توپ ميزد، در اين چند سال پيشرفت فني فوقالعادهاي داشته به طوري كه از يك بازيكن قدرتي خشك تبديل به بازيگري شده است كه قوه حمل توپ را دارد و ميتواند براي يارانش فرصت ايجاد كند و بازي او اينك غيرقابل چشمپوشي است. زلاتان از حاشيههاي چند سال پيش هم دوري گزيده و حالا بيش از پيش متمركز بر هدف است.
ديويد بكام
سالي 11 ميليون يورو
تخمين دقيق درباره فعاليتهاي تجاري بكام براستي دشوار است، زيرا هم او و هم شركاي مالياش در آمريكا، جايي كه وي براي تيم گالكسي شهر لسآنجلس به ميدان ميآيد، ناقض يكديگر است. با اين حال بيشتر برگههاي حقوقي موجود در گالكسي به دستمزدي برابر با 11 ميليون يورو براي وي دلالت دارند.
ستاره اسبق منچستريونايتد يك سري قراردادهاي تجاري كلان نيز با شركتهاي مالي تبليغاتي در آمريكا دارد كه براساس آن در تيزرهاي مختلف براي آنان بازي و به نفع كالاهاي توليدي آنها تبليغ ميكند و به همين سبب است كه مبلغ كلي قرارداد 5 ساله وي با گالكسي 250 ميليون دلار اعلام شده است. با اين حال اصرار بكام براي همراهي تيم ميلان در ايام تعطيلات ليگ آمريكا (اوايل آبان تا اواخر اسفند) باعث نارضايتي استخدامكنندگان آمريكايي او شده است و احتمال لغو قرارداد وي ميرود. هافبك راست تكنيكي پيشين رئال مادريد در زمينه پولسازي بيرقيب است و فقط آدمهايي مثل شكيل اونيل، لبرون جيمز و كوبي برايانت در بسكتبال، رافايل نادال و روژه فدرر در تنيس و تايگر وودز در گلف با او در اين خصوص برابري ميكنند. حقوق پايه و دستمزد مستقيم او در گالكسي و ميلان كمتر از چيزي است كه به كريس رونالدو در رئال تعلق ميگيرد.
ليونل مسي
سالي 10 ميليون يورو
بارسلونا هميشه از اعلام آمار رسمي و دقيق درآمد اين ستاره تكنيكي و كوچولوي آرژانتيني سرباز زدهاند، اما برخي منابع از 10 ميليون يورو در هر سال براي او ياد ميكنند و يك تا 2 ميليون يورو نيز پاداش قهرمانيهاي احتمالي او با پيراهن بارسا است؛ چيزي كه فصل پيش با قهرمان شدن تيم كاتالونيايي در 3 جام بزرگ داخلي و خارجي شامل حال وي شد. مسي 23ِساله با دلبستگي فراوانش به آبي و اناري پوشان، در عمل راه انتقال خود را به هر باشگاه ديگري بسته و از اين طريق درآمدي بيشتر را براي خود غيرممكن كرده وگرنه ميزان اشتياقي كه براي خريد او وجود داشته كمتر از شوقي نبوده كه براي جذب كريستيانو رونالدو به چشم خورده است. هرگونه انتقال مسي به باشگاهي بجز باشگاه كنوني وي ميتواند بسياري از معادلات مالي فعلي جهان فوتبال را تغيير دهد و ارقام و روال تازهاي را حاكم كند.
كاكا
سالي 5/9 ميليون يورو
دومين بازيكن گران تاريخ (92 ميليون دلار) كه بتازگي از ميلان به رئال مادريد رفته و همبازي كريستيانو رونالدو شده، بازيكني آرام و بدون حاشيه و يك مسيحي معتقد است؛ بازيكني كه هميشه از مذهب و خانواده خود به عنوان تكيهگاههاي اصلي در زندگياش ياد كرده است.
در 27 سالگي، او آميزهاي عالي از تجربه و نشاط است و ميتواند با استارتهايش هر رقيبي را ساقط كند و قهرماني امسال تيم ملي برزيل در جام كنفدراسيونها سندي روشن و تازه در اين خصوص است و اگر بازي تكنيكي و مشاركت عالي كاكا در شكلگيري نمايش سلهسائو نبود، اين قهرماني حاصل نميآمد. كاكا بازيكني است كه در برنابئو هم در مركز توجه خواهد بود و زوج او و رونالدو بايد نيازهاي فني پرشمار كهكشانيها را تامين كند. زوجي كه بيترديد گرانترين زوج تاريخ فوتبال جهان است و بتازگي كريم بنزماي فرانسوي هم با بهاي 35ميليون يورو ضميمه آن شده است. هر چه باشد دنياي فوتبال مدتهاست در درجه اول با سلاح پول حركت ميكند و سرمايه در آن حرف اول را ميزند.