بازدید 65826

چرا معمای 20 میلیاردی شاه، اندازه یک مستند آماتور اثرگذار نیست؟

نکته تأسف آور اینکه این سریال حتی نتوانسته به اندازه برخی مستندهایی که یکی از شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی‌زبانِ متعلق به خانواده پهلوی در تبلیغ و تطهیر دوران پهلوی ساخت، اثرگذار باشد؛ مستندهایی که شاید هزینه تولیدشان به صدهزار دلار نیز نرسیده باشد، ولی چون با سازوکار خصوصی تولید شده، دقت ویژه‌ای در تولیدشان وجود دارد و متأسفانه به همین دلیل اثرگذار است.
کد خبر: ۵۵۳۲۸۰
تاریخ انتشار: ۲۰ آذر ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۱ 11 December 2015
چرا معمای 20 میلیاردی شاه، اندازه یک مستند آماتور اثرگذار نیست؟
با اعلام هزینه‌ شگفت‌انگیز تولید سریال «معمای شاه»، این پرسش پیش آمده که این مجموعه گرانقیمت با کدام نظارت جدی رسانه ملی در مراحل تولید همراه بوده و اگر واقعاً چنین نظارتی بوده، چرا این مجموعه فاقد کیفیت و اثرگذاری متناسب با حجم سرمایه گذاری برای تولید آن است؟

به گزارش «تابناک»، سریال «معمای شاه» در شرایطی پخش می‌شود که هر چه قسمت‌های بیشتری از این مجموعه تلویزیونی به نمایش درمی‌آید، نقدهای جدی‌تری درباره کیفیت داستان پردازی، نقش آفرینی‌ها، دکوپاژ و فیلمبرداری و... مطرح می‌شود و گذر زمان و پخش قسمت‌های بیشتر نه تنها منجر به تعدیل نظر منتقدان نشده، بلکه همچنان نقدها رو به فزونی گذاشته است.

خطاهای فاحش تاریخی در این مجموعه ـ که از 15 آبان روی آنتن رفت ـ یکی دیگر از نقاط ضعف سریال است که با توجه به آشنایی طیف وسیعی از مردم با این وقایع، به شدت مخاطب را دلزده کرده و از پخش یک روایت واقعی درباره مقطع تاریخی که این مجموعه روایت می‌کند، ناامید می‌سازد. این ضعف حتی بیش از خط داستانی، موقعیت سازی و دیالوگ‌های خنده دار برای گروهی از مخاطبان آزاردهنده است.

چرا معمای 20 میلیاردی شاه، اندازه یک مستند آماتور اثرگذار نیست؟

با وجود این، اتفاقاً علی لدنی، تهیه کننده سریال «معمای شاه» با اعتماد به نفس مثال زدنی از مستند بودن این سریال سخن گفته و تأکید کرده است: «جوانان 100 سال دیگر و حتی بیشتر می توانند از این سریال به عنوان یک منبع تاریخی استفاده کنند و این سریال این قابلیت را دارد!»

«معمای شاه» مجموعه‌ای با هشتاد بازیگر اصلی و 560 بازیگر فرعی و به کارگردانی محمدرضا ورزی است که تصمیم داشته، در 80 قسمت 50 دقیقه‌ای دوران پهلوی را به تصویر بکشد و بنا بر ادعای سازندگانش، 4000 دقیقه زمان تولیدش در 1500 لوکیشن مختلف ضبط شده، ولی همه این عدد و رقم‌ها روی هم برای صداوسیما چقدر هزینه داشته است؟

تهیه کننده این فیلم، هزینه تولید این سریال را 20 میلیارد تومان اعلام کرده و با توجه به زمان 4000 دقیقه این سریال، چنین مبلغی را منطقی دانسته، حال آنکه با چنین رقمی، تولید هر دقیقه سریال «معمای شاه» 5 میلیون تومان برای رسانه ملی هزینه بر بوده و متأسفانه این سریال نتوانسته اقبال مخاطب عمومی را جلب کند.

«معمای شاه» در شرایطی پخش می‌شود که همزمان شاهد پخش سریال «شهرزاد» در شبکه خانگی هستیم؛ سریالی که از منظری دیگری به برخی وقایع دوران پهلوی می‌پردازد و با اینکه به دوران خانواده پهلوی نمی‌رود، همین تصویری که از شرایط آن دوران و به خصوص دوران کودتای 28 مرداد 1332 به نمایش می‌گذارد، به مراتب اثرگذارتر از «معمای شاه» است.

چرا معمای 20 میلیاردی شاه، اندازه یک مستند آماتور اثرگذار نیست؟

سریال «شهرزاد» به کارگردانی حسن فتحی در نقطه مقابل «معمای شاه» قرار داد و از سناریو، کارگردانی، ریتم مناسب در تدوین و عدم آب بستن، بازی، گریم، دکوپاژ و فیلمبرداری نسبتاً مناسبی برخوردار است و یک سر و گردن از سریال‌های دارای تم تاریخی تلویزیون بالاتر به نظر می‌آید و همین موضوع، نشان می‌دهد اگر کار را به اشخاص توانمند سپرد، چه خروجی می‌توان دریافت کرد و در غیر این صورت نیز مخاطب باید انتظار چه محصولی را داشته باشد.

نکته تأسف آور اینکه این سریال حتی نتوانسته به اندازه برخی مستندهایی که یکی از شبکه‌های ماهواره‌ای فارسی‌زبانِ متعلق به خانواده پهلوی در تبلیغ و تطهیر دوران پهلوی ساخت، اثرگذار باشد؛ مستندهایی که شاید هزینه تولیدشان به صدهزار دلار نیز نرسیده باشد؛ اما چون با سازوکار خصوصی تولید شده، دقت ویژه‌ای در تولیدشان وجود دارد و متأسفانه به همین دلیل اثرگذار است.

در واقع تا زمانی که سازوکارهای سنتی همچون رانت تولید محصولات «الف ویژه» با بودجه نامحدود وجود دارد و همچون سایر کشورها، سریال‌ها فصل به فصل تولید و پخش نمی‌شود و تولید فصل بعدی، موکول به بازخورد گرفتن از مخاطب نمی‌شود، باید منتظر تکرار فجایعی نظیر هزینه بیست میلیاردی برای تولید چنین آثاری بود.

این مسأله زمانی پراهمیت‌تر می‌شود که توجه کرد مسئولان رسانه ملی در سال‌های اخیر همواره از کمبود اعتبارات سخن به میان آورده‌اند و حال مشخص می‌شود فقط برای این سریال 20 میلیارد تومان از منابعشان را بر باد داده‌اند و همین موضوع، لزوم اصلاح جدی ساختار تولید سریال در تلویزیون را ضروری می‌سازد.
تور تابستان ۱۴۰۳
آموزشگاه آرایشگری مردانه
خرید چیلر
تبلیغات تابناک
اشتراک گذاری
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۰
در انتظار بررسی: ۶۵۵
انتشار یافته: ۴۲
دلیل اصلی عدم استقبال مخاطب را باید در جای دیگری جستجو کرد
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۳۷ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۰
دلیل اصلی عدم استقبال آن است که مخاطبان سن بالا خیلی از واقعیات را لمس کرده و می دانند و مخاطبان جوان نمی خواهند بدانند...
واقعا نمیدونی چرا؟ هه!
خرج که ازکیسه ملت بود کارگردان ابکی شدن اسان بود
باور کنید هالیوود هم اینو بسازه اثرگذاری نداره , از وقتی متولد شدم دارم این مطالب و میبینم , می خونم , میشنوم , کتاباشو پاس می کنم , به خدا دیگه حالمون از این مطالب به هم می خوره
خیلی تلاش کردم که یک قسمتش رو تا آخر نگاه کنم ولی آنقدر ضعیف بود که بهیچ وجه قابل تحمل نیست. حیف که به یک کارگردان حسابی مثل میرباقری و ... داده نشد
رانت و فیلم سفارشی ! معلومه چی از آب در مباد
هیچ بقالی نمیگه ماست من ترشه عموووو
رضاخان نه سیاه سیاه بوده نه سفید سفید،این سریال دروغ زیادداره معلومه که تاثیرنداره خیلی ازمردماصلا نگاه نمیکنن،
تازمانیکه تیغ سانسور بر گرده سریالها سنگینی می کنه توقع بیشتر ازین نمی شه داشت.نگاه سیاه و سفید به آدم ها نتیجه چنین سریال هایی هست که ماحصل آن عدم استقبال وجدان بیدار جامعه اسن.همین و بس
من تاریخ دوره پهلوی را بسیار خوانده ام در زمان تبلیغ این سریال فکر میکردم تاثیر گذار باشد امابعد از چند قسمت متوجه شدم که فقط پول بیت المال را هدر داده اند وبیشتر مسائل پیش پا افتاده را مطرح کرده و فقط با عبور مرور چند ماشین قدیمی خواسته بود تاریخ گذشته را زنده کند و عاشق شدن پسر دکتر وزیری و .... را من نظر نویسنده را تایید میکنم با شرایط اقتصادی کشور باید دقت بیشتری در خرج کردن پول مردم باشیم
حرف که ازذل برآیدلاجرم بردل نشیند،چه سریالی؟کدوم واقعیت؟
متاسفانه هر چی بیشتر سعی می کنند مخاطب را از ماهواره به سمت خودشون بکشند نتیجه برعکس می گیرند.
من موندم این رضا شاه که همش داشته تریاک میکشیده پس کی وقت میکرده به امور مملکت برسه. این همه جاده و راه آهن و پل و دانشگاه تهران و ... احتمالا توسط موجودات فضایی ساخته شده.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۰
تریاک کشم تریاک کشای قدیم!
REZA
| Iran, Islamic Republic of |
۱۲:۵۶ - ۱۳۹۴/۰۹/۲۰
راه اهن برای انتقال نیروهای انگلیسی بوده.درضمن رضا شاه که نوکر انگلیسی ها بوده .همه ی شمارا نوکر بار اورده .اما ما انقلابی ها مثل شما نوکر .نیسیم.درضمن با این همه خدمتی که به انگلیس کرده دیگه دوتا جاده.دانشگاه هم میخواسین نزنه
هیچ وقت ماه پشت ابر نمی مونه دلیلش اینه
صدا و سیما اگه کار کمتر ولی فاخرتر تولید کنه بهتر می تونه وارد فضای خونه ها بشه متاسفانه کارگردان های خوبی مثل باقری و فتحی و همچنین عطاران خونه نشین شدن
من کاری به این سریال ندارم. ولی کلا ما ایرانی ها عوض شدیم فقط یاد گرفتیم الکی گیر بدیم و یه مورد رو سوژه کنیم و بعد تو شبکه های اجتماعی دست به دست کنیم . به جای توجه به اصل موضوع که داره چی میگه چسبیدیم به جزئیات که چرا شلوارش راه راه بود تو فیلم چرا کنتور برق تو دهه 50 دیجیتال بود ، چرا تو فیلم یه جا برچسب فلان شرکت بود ، و چراااااا..خوب هر کار انسان خطاهایی هم داره . مردی شما بیا وسط
علت عدم استقبال مخاطب علم به اینست که واقعیت در این سریال تحریف شده است و به مسائل حاشیه ای پرداخته شده است.
اما استقبال از سریالهای دیگر بخاطر اینست که در جایی که دروغ نگفته راستش را هم نگفته واین خیلی اهمیت دارد که فردی دروغ بشنود و ببیند یا اینکه چیزی نشنود و نبیند.
درضمن همین گزارشی که دیروز یا پریروز راجع به وضع درامد سرانه ایرانیان منتشر کردید را ببینید خودتان متوجه میشوید.
در حالت اول خیلی به شعور مخاطب توهین میشود ولی در حالت دوم کمتر، ضمن اینکه در حالت دوم نوستالژی زمان گذشته این اهانت مختصر را میپوشاند درحالی که در حالت اول میخواهد یک دروغ را به جامعه تحمیل کند و ذات آدمی از دروغ بیزار است.
سنگ مفت پول صدا و سیما هم مفت
وقتی چنین سریال های تاریخی ساخته میشه مردم سه دسته میشن:
1- دسته ای که کلا میدونن الان توی این سریال چی هست و از قبل مشکلات قابل پیش بینیسو میبینند و کلا سریال را نمی بینند
2- دسته ای که میگن شاید رویکرد عوض شده و یک فرصت به سریال می دهند تا شاید واقعایتها را بهتر نشون بده که معمولا بعد از چند قسمت زده می شوند.
3- مردمی که براشون مهم نیست موضوع داستان چیه و فقط میخوان یه فیلمی ببینند که این بخش از مردم اگر کارگردانی خوب نباشه و یا مشکلات فنی باشه بی خیال ادامه میشن. که البته کوچکترین دسته هستند

این سریال بخش اول را که نداشت. بخش دوم هم همون قسمتهای اولیه از دست داد. مونده بود بخش سوم که اونم به دلایلی که فرمودید از دست داره میره.
هر وقت رفتیم شبکه یک میبینیم یا داره ماهیتابه قابلمه میفروشه یابساط عطاری باز کرده معمای شاه کی پخش میکنه؟
میلیاردی خرج کردن بگن شاه پول بیت المال رو بیهوده خرج می کرده !
وقتی مقامات امروز کشور په هم تهمت های مختلف میزنن و سخنرانی های همدیگر را بهم میریزن انتظار داری در مورد تاریخ گذشته ی ایران، قضاوت عادلانه کنند؟
فيلمنامه در حد كتابهاي تاريخ دبيرستان و راهنمايي، بازيها به شدت تئاتري و مصنوعي ، متاسفم به خاطر بودجه ملياردي كه از پول بيت المال و ماليات مردم صرف ساخت اين سريال شد.
چرا بودجه مملکت رو میدن دست سه آدم آماتور.وجدانا برای این مجموعه به این مهمی قحطی کارگردان بود . کارگردان غیر ایشون پیدا نکردند . این آقا تا حالا چندتا کار سفارشی انجام داده همش هم پول حروم کردن بوده . یه دونش به درد بخور نبود . وجدانا برای من سواله اخه این بابا کجاش کارگردانه .چرا بودجه مملکت رو اینجوری حروم میکنید .
من که از این شبکه راضییم چون واقعا جنس اش از بازار ارزونتره !!
منفی مثبت ها را هم که برداشتین پس خوب فهمیدین این حرفها مشتی چرند
مردم انقدر درد بی درمان دارن که مشود با این 20000000000درمان کرد مثل بخیه های بچه چهار ساله که اصلا وقت نمی کنند به سریال نگاه کنندکه خوب یا بد بودنش را تشخیص بدهند
در چند سال اخیر سریالهای موسوم به الف ویژه به شدت بی کیفیت و سطح پایین شده اند. یک نوع بی ملاحظگی و شتابزدگی عجیب در این سریالها دیده میشه. مثلا کلاه پهلوی و کیف انگلیسی را که هر دو اثر یک کارگردان هستند در نظر بگیرید. این سریال معمای شاه که واقعا فاجعه ای بیش نیست. شخصیت ها آنقدر کاریکاتور گونه و و اغراق شده نمایش داده شدند که حتی برای مخاطب عام هم توهین آمیز و مضحک است. شخصیت برادر شاه که بازی با شدت ضعیفی دارد و خود شاه که گویی در همه حال باید یک گیلاس مشروب هم در دستش باشد تا مخاطب به عمق فساد خاندان پهلوی پی ببرد. حیف این هزینه برای چنین خزعبلاتی !
من از طرفداران این سریال هستم و بسیاری از انتقادات به این سریال را قبول ندارم .از مظر فنی این سریال رده بسیار بالایی دارد .اما از نظر محتوایی باید دید آیا سازنده حق دارد در سریالهایی که باید فقط راوی تاریخ باشد دست ببرد تا پیام سازنده را به مخاطب القاء کند یا نه ؟ اگر نه من این سریال را از نظر تکنیکهای ساخت و وفاداری به متن تاریه یکی از سریالهای رده بالا در بین سریالهای بین المللی میدانم.بد نیست این سریال را با فیلم استیو جابز که در مهد تکنیک فیلم سازی دنیا درست شده مقلیسه کنید.ضمنا من با سازنده های این سریال آشنا نیستم و حتی فامیل دور هم نمی باشم ولی احساس کردم باید واقعیت گفته شود البته مطمئنم در کارهای بعدی تاریخی شاهد جذابیتهای بیشتر بدون دستکاری اصل تاریخ خواهیم بود.
واقعا سریال بی محتوایییه حیف اون وقتی که صرف تماشای اون چند قسمت کردم پشیمانم مث چی
ما ۵ دقیقه از قسمت هفته پیش را دیدیم، تازه فهمیدیم تهران را در ۱۳۲۰ نه انگلیسیها و نه روسها بلکه آمریکاییها فتح کردند!
مجموعه ای با نصف تیم فیلمی مثل اخراجی ها از این بهترم نباید بشه !
درود بی پایان بر نویسنده، برای یک سریال آبکی اینقدر هزینه می کنن اونوقت دانشگاه استانی ما با صدها دانشجوی تحصیلات تکمیلی که در ارتباط با نانو کار می کنند سالهاست که نتونسته حتی یک دستگاه میکروسکوپی نانو بخره و تمام هزینه این آزمایش ها از جیب دانشجوی بیچاره باید تامین شه، اگه حتی اندکی از این پول سهم من باشه هرگز و هرگز و هرگز نخواهم بخشید
ینی چی صد سال دیگه میشه بهش استناد کرد. همین الانش نمیشه. صد سال دیگه میشه؟
معلومه از بس که دروغه مردم نمیبینن فیلم رو..
جالب ترین قسمت جایی هست که در نقد پایانی هر بخش سریال آقای نویسنده و محقق)موسی حقانی) اصرار دارد به بیننده بقبولاند شوررشهای ایلات و ایالات در آن زمان آزادیخواهی بوده و نه به هدف تجزیه ایران!!!
حرکتهایی مثل دموکراتهای آذربایجان و خسرو قشقایی و شیخ خزعل و... در این سریال کاملا موجه نشان داده شده اند.
در شرایط فعلی کشور و تهدیدات منطقه ای آیا نمایش این سریال هدف دار نیست؟
نفوذ را جدی بگیریم .
فکر میکنم درک مردم از تاریخ بالاتر از درک این سریال از تاریخه
عدم صداقت و جهت دار بودن سریال میتونه یکی از دلایلش باشه
اتفاقی که توی سریال کیمیا هم افتاده
البته کیمیا فاقد محتوا هم می باشد
سریالهایی که برای نمایش خانگی ساخته میشود حتما دارای حساسیت هستند که در سیما پخش نمی شوند.
از وقتي اين سريال شروع شده جمعه شب ها ما از دست آقابزرگمون آسايش نداريم، فقط فحش و ناسزا مي شنويم!
برچسب منتخب
# اسرائیل # حمله ایران به اسرائیل # توماج صالحی # خیزش دانشجویان ضد صهیونیست # انتخابات
وب گردی