سرمنشأ مشکل رباخواری در سیستم بانکی کجاست؟

هم اکنون ربا در عملکرد بانک‌ها کتمان کردنی نیست، ولی تعیین مصادیق کار مشکلی است و نمی توان گفت، فعالیت‌ها ربوی بوده است. اکنون بسیاری از اقدامات بانکی در شکلی که انجام می شود ربوی نیست، ولی در باطن اتفاقاتی می افتد که شائبه ربوی بودن را ایجاد کرده است.
کد خبر: ۵۷۸۰۶۳
|
۱۶ فروردين ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۹ 04 April 2016
|
12427 بازدید
|
واردات آزاد شود، یک خودرو ایران هم به فروش نمی رود پس از آخرین اظهارنظر آیت الله جوادی آملی درباره سیستم ربا در بانکداری کشور، بار دیگر بحث بایدها و نباید‌ها در بانکداری اسلامی داغ شده و شائبه بانکداری ربوی در پوشش بانکداری اسلامی، از جمله موضوعاتی است که بارها مورد انتقاد مراجع تقلید قرار گرفته است.

به گزارش «تابناک»، آیت الله جوادی آملی در روزهای گذشته با انتقاد از سیستم بانکی کشور اعلام کردند: نه تنها سیستم بانکی کشور ربوی است، بلکه حقوق کارمندان بانک‌هایی که با این روش کسب درآمد کرده اند نیز حرام است. البته این نخستین بار نیست که این سیستم با انتقاد مراجع مواجه شده است.

بنا بر این گزارش، در دی ماه سال گذشه نیز این موضوع از سوی این مرجع تقلید مطرح شده بود و ایشان با اشاره به آیات قرآن، انجام این قبیل معاملات را حرام اعلام کرده بودند.

اما در این میان، ولی الله سیف، مشکل را به گردن قانون می اندازد و عدم بازنگری در قانون بانکداری اسلامی را ریشه مشکلات ایجاد شده در نظام بانکداری می داند.

رئیس کل بانک مرکزی در این باره گفته است: بانکداری اسلامی و به طور خاص ربازدایی از عملیات بانکی در ایران، نه تنها از پیروزی انقلاب اسلامی بلکه قبل از آن نیز از دغدغه‌های جامعه بوده و تشکیل صندوق‌های قرض الحسنه نیز در این راستا بوده است. پس از پیروزی انقلاب نیز ایده بانکداری اسلامی در قالب عملیات بانکی بدون ربا شکل و اراده نظام بر این قرار گرفت تا همه بانک ها مفاد قانون جدید را اجرا کنند.

وی گفت: با این همه، طراحان قانون جدید خود بر این نقطه واقف بودند که این قانون در آغاز راه است و برای رسیدن به بلوغ و پختگی، باید پس از آزمون در عرصه عمل و کارزار اقتصادی ظرف چند سال پس از تصویب بازبینی شود؛ اما متأسفانه حدود 25 سال از تاریخ پیش بینی شده برای بازبینی می گذرد، ولی تا کنون تجدیدنظری در قانون نشده است.

با این حال، حجت الاسلام عباس موسویان از اعضای شورای فقهی بانک مرکزی، با اشاره به برخی اختلاف نظرها در خصوص بانکداری اسلامی بدون ربا در کشور، مشکل را نه در قانون که در اجرا می داند.

همچنین مصباحی مقدم، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس نیز مشکل را در بی قانونی بانک‌ها می داند.

این نماینده مجلس بر این باور است که بانک ها با عناوین گوناگون، قوانین را دور می زنند و این نظارت بانک مرکزی است که می تواند از چنین بی قانونی‌هایی جلوگیری کند.

جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی در این باره اظهار داشت: قانون عملیات بانکی بدون ربا، قانون درستی است؛ اما در عمل ما شاهد اجرا نشدن آن هستیم و عملا هر بانکی ساز خود را می زند و با روش های مختلف قانون دور زده می شود.

این نماینده مجلس گفت: هم اکنون ربا در عملکرد بانک‌ها کتمان کردنی نیست، ولی تعیین مصادیق کار مشکلی است و نمی توان گفت، فعالیت‌ها ربوی بوده است. اکنون بسیاری از اقدامات بانکی در شکلی که انجام می شود ربوی نیست، ولی در باطن اتفاقاتی می افتد که شائبه ربوی بودن را ایجاد کرده است.

این نماینده مجلس گفت: بسیاری از دریافتی‌ها و پرداختی‌های بانکی با سازوکاری که اکنون به کار می رود، ماهیت ربوی دارد، این هم صرفا به دلیل خلأ‌های قانونی است که بعضا بانک ها از آن استفاده می کنند و قانون را دور می زنند؛ بنابراین به نظر می رسد، باید راهکاری ایجاد و از این گونه اقدامات جلوگیری و همه راه های دور زدن قانون توسط بانک‌ها مسدود شود.

به هر حال، بنا به نص صریح قرآن، ربا جنگ با خداست؛ بنابراین، حل مشکلات قانونی و اجرایی در مقابله با ربا خواری در سیستم بانکی ضرورتی اجتناب ناپذیر است که جز با عمل به قانون جامه عمل نخواهد پوشید.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۵۴
انتشار یافته: ۳۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۱:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۶
در کشورهایی که کافر می نامیمشون نرخ سود بانکی و یا همان بهره حداکثر یک درصد است چون می خواهند از تولید و تولیدکننده حمایت کنند در ایران اسلامی ما تا وقتیکه نرخ سود بانکی 30درصد باشد هیچ سرمایه گذاری خودش را دچاردردسر نمی کند و با خیال راحت پولش را نزد بانکها و موسسات سپرده گذاری کرده و به سود پولش می رسد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۶
فاصله طبقاتی که در جامعه بشدت عیان است کارمند خاطی بانک را وادار می کند برای رسیدن به ظواهر طبقه بالاتر دست به این کار بزند
کوکبی
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۶
سلام
سررسیداقساط وام من ازیکی از موسسات درحال بانک شدن پنجم هرماه است که باید به صورت اینترنتی چهارم هرماه واریز کنم تا آنها پنجم هرماه آنراازحسابم برداشت کنم تاشامل جریمه دیرکردنشودحضوری هم اقساط راقبول نمی کنند. چهارم فروردین مصادف با تعطیلی نوروز وروزچهارشنبه بود وبه هیچ عنوان امکان واریز وجه نبود روزپنجشنبه پنجم فروردین با بانک تماس گرفتم گفتند سیستم تا بعداز سیزدهم فروردین دردسترس نیست واستثنائا بایدحضوری تاقبل از یک بعدازظهرپرداخت شود وجه را با دوساعت معطلی واریزکردم گفتند چون توسط کارت بانکی پرداخت کرده اید روزشنبه به حساب می آیدوبایدهزینه دیرکرد دو روز راپرداخت کنید جالب است که سیستم آنهامشکل دارد وقت وهزینه من گرفته شده تازه بایددیرکرد هم پرداخت کنم این چه معنایی جز رباخواری دارد؟ بگویندتاماهم یادبگیریم. وقتی زیرساختهایی بانکی ایراد دارد چرامردم باید هزینه آنراپرداخت کنند؟ شما که منعکس نمی کنید ولی من نوشتم تاشاید یکی بخواند وتوجه کند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۰۶ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۶
در قانون بانکداری بدون ربا ، تمدید تسهیلات در بعضی از عقود دیده نشده به علت این که موضوعیت ندارد واین امر به راحتی در بانک ها انجام و عملیات ربوی می گردد.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۶
مراجع نباید در این مورد سکوت کنند و راضی به جاری شدن ربا در زندگی مردم شوند.
عباس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۶
جای خوشحالی می باشد که بالاخره عزیزان مرجع شدیداً مقابل این ربای بانکی با نرخ بین 20 تا 38 درصد ایستادند و فتوا می دهند تا بالاخره بانکها به خود بیایند تا نگویند بهره 1 تا 2 درصد بانکهای خارجی ربا می بشد ولی سود 4 تا 10 درصدی بانکها قرض الحسنه و بانکهای تجاری از 20 تا 38 درجه بهره اسلامی می باشد در حالی که بانکهای خارجی براحتی هزینه های خود و کارمندانشان را در میاورند و با سود مکفی راغب به ادامه حیات هستند در حالی که در بانکهای ما با دادن سود حداکثر 18 رصد با فرمول قدیمی ( مبلغ در سود ضرب در 365 روز ) می باشد و در حالی که خود وام می دهند می گویند 24 درصد ولی با مبلغ در سود در 300 روز ضرب می کنند یعنی سال را 10 ماهه محاسبه می کنند یعنی عملاً در دریافت سود ( بقول خودشان فرمول جهانی ) 28 درصد برای دریافت کننده در می آید اسفند سال کبیسه مانند امسال 95 سود 29 روز را به مشتری می دهند ولی در دریافت سود 30 روزه می گیرند چنانچه شما سررسید سپرده تان اگر 28 اسفند 94 باشد فقط و فقط باید در 5 فروردین بگیرد در غیر اینصورت اگر بخواهید 27 اسفند بگیرید کلی ضرر می کنید و سود عودت به بانک می گردد ولی بانک 27 اسفند که نمی دهد هیچ تازه 28 اسفند هم که تعطیل است و باید 5 فروردین بگیرید یعنی سود 6 روز شما به نفع بانک مصادره می گردد در صورتی که بخواهید با سود کنمتر مجدداً تا پایان سال دیگر تمدید کنید و.... خلاصه بحث بسیار می باشد هر چند که هیچ بانکی و یا مسئولی نسبت به این مهم حاضر نشد در رادیو و تلویزیون و یا روزنامه ها مناظره کند و حتی سایت هم نیز حاضر نیستند مناظره نمایند البته مسائل بسیار زیاد است که در این مقال نمی گنجد .
کوروش درخشان
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۶
برابر تاکید دین مبین اسلام "طی کردن" منشا ربا خواری محسوب می شود یعنی اگر شخص حقیقی یا حقوقی به شخص حقیقی یا حقوقی دیگری مثلا سه هزار میلیارد تومان وام بدهد ولی سود آن را حتی فقط یک ریال "طی" کند
"ربا" محسوب می شود چون طی کرده اند.

بنابراین باید در این عقود اصل سود و زیان طرفین قید شود تا شرعی شود و لاغیر.

متاسفانه بانک ها به خیال خودشان برای دور زدن قانون خدا. پرداخت علی الحسابی سود را مطرح می کنند مثلا می گویند 26 درصد سود علی الحساب !

در حالی که خود این 26 درصد مصداق بارز همان طی کردن است و حرام است.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۶
آقا راه رسیدن به ربا مهم نیست . مهم اینست که ربا خواری میشود. آگر اصل ربا را بپزیریم میتوان سیستم بانکی را اصلاح کرد وگرنه با عناوینی چون کارمزد نمیتوان اصل قضیه را تغییر داد. مگر کشورهای اروپایی چگونه عمل میکنند که حتی بهره (شما بخوانید کارمزد) 1 % هم نمیگیرند.
farhad
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۳:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۶
آقا 30ميليون ميدن 90 ميليون پس ميگيرن در ظاهر ربا نيست؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
علی
|
-
|
۱۳:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۱/۱۶
سال هاست که این مسئله یکی از بزرگ ترین معضلات کشور است . به دلیل وجود اقتصاد بیمار گونه مردم مجبورند که به سمت بانک ها بروند و به دلیل ضعف قانون و عدم بازنگری به قوانین بانک ها نیز با متقاضی به دلخواه برخورد می کنند. متاسفانه سیستم بانکی ضربات جبران ناپذیری به کشور وارد کرده است . این صحبت ها هم تب و تابی بیش نیست . مانند قبل این اختلاف نظر ها فروکش می کند و مجددا روز از نو روزی از نو . . .
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# ترامپ # قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # سلاح پلاسمایی # سریال پایتخت
نظرسنجی
توافق نهایی ایران و آمریکا تا چه زمانی انجام می شود؟
الی گشت