در حالی که با شاخص های متداول نمایندگی و به صورت کمی، رتبۀ پسر مرتضی مطهری اصلاً قابل توجه نیست، پس چرا مردم او را مؤثرترین نمایندۀ مجلس نهم می دانند؟
به گزارش «تابناک»، دکتر علی مطهری، دارای دکتری در رشته فلسفه و کلام اسلامی و استادیار دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه تهران، یکی از معدود نمایندگانی است که حدود دو روز غیبت داشته است، این نماینده مجلس در چهار سال گذشته، تنها 13 بار تأخیر داشته است.
این نماینده مجلس در دوره نهم پای 43 طرح را امضا زده؛ اما تا کنون طراح هیچ طرحی نبوده، بنا بر آمار میزان مشارکت مطهری در این زمینه 22% درصد بوده که در مقایسه با سایر نمایندگان، جزو کم کارترین ها به حساب می آید، جعفر قادری با امضای 121 طرح در مجلس در رتبه اول این گروه قرار دارد و علی مطهری رتبه 205 را از آن خود کرده است.
همچنین علی مطهری، جزو نمایندگانی است که می توان گفت، کمترین نطق را در مجلس شورای اسلامی داشته است. این نماینده با ایراد پنج نطق میان دستور در مقایسه با سایر نمایندگان مجلس، رتبه 87 را به خود اختصاص داده است، حال آنکه نادر قاضی پور تا کنون 17 بار از طریق تریبون مجلس سخنرانی کرده است.
تذکرات کتبی این نماینده نیز در مقایسه با سایر نمایندگان از نظر آماری در چهار سال گذشته بسیار اندک بوده است. این نماینده در طول دوره نمایندگی خود در تنها 22 بار تذکر داده است. این درحالی است که نادر قاضی پور، بیش از 650 بار تذکر کتبی به هیأت دولت داده است.
با این همه، در رقابت با چهرۀ بسیار تأثیرگذار در ادوار مختلف مجلس، یعنی محمدرضا باهنر، یا چهرۀ مؤثر در مجلس، جامعه و رسانه، یعنی احمد توکلی، و یا نمایندگانی چون مسعود پزشکیان، علیرضا زاکانی و حمید رسایی مردم پسر شهید مرتضی مطهری را مؤثرترین نماینده در مجلس نهم می دانند. دلیل این امر چیست؟
پاسخ گفتن به این پرسش که چرا مردم علی مطهری را مؤثرترین نمایندۀ مجلس نهم می دانند، می تواند موضوع رساله ها و پایان نامه های زیادی در رشته های مختلف علمی باشد. در این گزارش فقط می توان به اختصار به برخی از دلایل این امر اشاره کرد؛
1- رابطۀ وثیق علی مطهری با نظام جمهوری اسلامیعلی مطهری، فرزند کسی است که بنیانگذار انقلاب او را پارۀ تن خود می دانست و رهبر انقلاب هم او را بسیار بزرگ می دارد. این امر باعث شده که نسبت به وفاداری علی، فرزند سیاسی این خانواده، هم در عالی ترین سطوح نظام اعتماد وجود داشته باشد. علی مطهری خودش هم می داند چه نسبت وثیقی با نظام جمهوری اسلامی دارد. در عمل هم او همواره التزام خود را به اصول و ارکان نظام جمهوری اسلامی نشان داده است. او از اصول این نظام وفادارانه دفاع کرده است.
2
- مردم احساس می کنند که علی مطهری صدای آنهاست
رشد و تربیت در خانواده ای روحانی، موجب شده که نبض ذهن، باور و عواطف علی مطهری با نبض جامعه هماهنگ باشد. او هم احساسات جامعه را احساس می کند و هم در رفتار و گفتار سیاسی و اجتماعی اش آنها را بازتاب می دهد.
3- علی مطهری مرزهای جمهوری اسلامی را گسترش می دهدجمهوریت، برای ملت ما تجربۀ تازه ای است و ما در این زمینه نوآموزیم. هم ما شهروندان و هم مدیران و تصمیم گیران، تجربۀ چندانی در زمینۀ جمهوریت نداریم. افتان و خیزان داریم به سمت قلۀ جمهوریت حرکت می کنیم. در حالی که همسایگان ما هنوز هم امیرنشین اند. ایران با سابقۀ پیشرو بودن در منطقۀ خود، در قرون و اعصار گذشته، این بار هم پیشرو در تجربۀ «جمهوری» است. در این مرحله، عامۀ مردم و نخبگانِ خاص، هر یک در مرحله ای، باعث می شوند که «ایرانی» در تجربۀ جدیدش به پیش برود. لازمۀ این پیشروی، گسترش مرزهای جمهوریت است.
به عبارت دیگر، دفاع از وضع موجود، کار چندان دشواری نیست؛ اما کوبیدنِ مسیر آینده و استحکام بخشیدن به آن برای حرکت عموم است که دشوار است و از هر کسی برنمی آید. کسی می تواند چنین کند که در بالاترین سطح از اعتماد نظام برخوردار باشد و خود نیز شجاعت لازم برای انجام این وظیفۀ دشوار را داشته باشد.
4- علی مطهری به ارزش های دینی وفادار استدر حالی که برخی از جمهوری خواهان ایرانی، سنت خود را تماماً فراموش کرده و به جای برخورد منتقدانه با غرب و ارزش های آن، و همزمان با آن، توجه و اهتمام جدی به ارزش های دیرین جامعۀ خود، متأسفانه هر آنچه غربی است را ارزشمند می شمارند؛ پسر شهید مرتضی مطهری، غرب زده، تکنیک زده، و مدرنیته زده نیست. او ارزش های دیرین جامعۀ خود را باور دارد و به آنها ملتزم است. اتفاقاً برخی از کسانی که او را قبول دارند، ممکن است خود چنین نباشند و به غرب و غربیان شیفتگی داشته باشند. او حتی برای به دست آوردن دل چنین کسانی هم ذره ای تلاش نکرده و فقط کار خود را انجام داده است.
5- وساطت بین حکومت و مردمتجربۀ لذت قدرت، افراد را محافظه کار و شاید دچار تحولات بنیادی و در نتیجه شاید بی توجه به دغدغه های جدی مردم می سازد. این است که، برای مثال، کسانی که با دغدغه و نمایندگی از طبقات محروم و فقیر مردم وارد طبقۀ قدرتمندان می شوند، به مرور طبقه و ریشه ها و زمینه های رشد سیاسی خود را فراموش می کنند به مسائل انتزاعی یا بی ارتباط با این طبقات می پردازند و از سوی پایگاه های رأی خود دور می شوند؛ اما سه دوره نمایندگی، باعث نشد که علی مطهری از جامعه فاصله بگیرد. او خواسته ها و دغدغه های مردم را به صدایی بلند بیان می کند و نظام آن را با اعتماد می شنود.
6- علی مطهری رسانه ها را می شناسددر حالی که بسیاری از نمایندگان به رسانه ها بی توجه هستند، علی مطهری نه فقط قدر و قدرت رسانه در دنیای جدید را می داند؛ بلکه رسانه های مختلف را هم خوب می شناسد و با آنها رابطۀ بسیار خوبی هم دارد و از این ظرفیت بسیار استفاده می کند. و اتفاقاً بخشی از وقتش صرف این کار می شود.
علی رغم همۀ اینها، آقای دکتر علی مطهری «نماینده مجلس» است و شاید بهتر باشد، در مجلس دهم شاهد «طرح» هایی از سوی او باشیم که دغدغه های مشترک او و مردم را تبدیل به «قانون» کند. حضور در رسانه ها خوب است، تبدیل شدن به صدای ملت خوب است، وساطت میان مردم و حکومت خوب است؛ اما «قانون» چیز دیگری است. قانون! با اعتمادی که نظام جمهوری اسلامی به درستی ریشه های باورها و علایق و دغدغه های او دارد، و با توجه به التزام و اعتقاد او به ارزش های بنیادی جامعه و نظام اسلامی، و با توجه به دسترسی او به مراکز تولید علم در حوزه و داشگاه، او می تواند با رعایت تعادل و تناسب و ملاحظۀ وجوه مختلف، گام های تازه ای بردارد، بسیار مؤثرتر از سه دورۀ قبل و چرا که نه؟
می مانیم و کارنامۀ علی مطهری و همکارانش در مجلس دهم را مرور می کنیم.