پس از گزارش عجیب یکی از نشریات درباره نحوه پوشش هنرمندان در جشنی سینمایی و نسبت دادن تعبیری دارای حد به گروهی از هنرمندان با استفاده از یک لفظ خاص، گروهی از سینماگر درصدد برآمدهاند، با تشکیل کمیتهای در موارد مشابه، اقدام به پیگیری حقوقی کرده و برای چنین حملات پرسابقهای ایجاد هزینه کنند.
به گزارش «تابناک»، نشریه «یالثارات» پس از چندین بار توقیف در دی ماه 1394 از سوی هیأت نظارت بر مطبوعات لغو مجوز و پرونده این رسانه برای رسیدگی به قوه قضاییه ارجاع داده شد؛ اما در مسیر قضایی و پیش از رسیدگی به پرونده، «دستور موقت» انتشار این نشریه از سوی مقام قضایی صادر شد و این نشریه به دکههای روزنامه فروشی بازگشت.
یالثارات این بار با ادبیاتی به مراتب تندتر، فعالیتش را از سر گرفت و اوج این گفتار نامتعارف در آخرین شماره این نشریه در مواجهه و نقد یک جشنِ خصوصیِ سینمایی نمود عینی یافت. این نشریه با انتشار شماری از تصاویر جشن حافظ ـ که توسط علی معلم برگزار میشود ـ این تعبیر را در میانه تصاویر به کار برد: «دیوث کیست؟!» (با عرض پوزش از مخاطبان تابناک به دلیل تکرار این لفظ)
یالثارات با استناد به احادیثی از پیامبر و ائمه اطهار از جمله این حدیث از رسول گرامی اسلامی: «رسول هر مردی که زنش خود را آرایش کند و با آن حالت از منزل بیرون آید، آن مرد دیوث میباشد.»، چنین جمع بندی کرده که هنرمندان حاضر در این جشن ـ که پوشش درستی ندارند ـ مشمول آن لفظ هستند. سوای بحث فقهی، حقوقی و قضایی که استفاده از این لفظ بدون اثبات اصل معنا دارای حد است، اساساً این نوع انتقاد هیچ گاه کارکرد مثبتی نداشته است.
از روز گذشته نیز علاوه بر سینماگران، برخی رسانههای اصولگرا نیز نسبت به این نوع ادبیات نقد، واکنشهایی نشان دادهاند و در واقع این نوع نقد، یک دفاع بد از حجاب تلقی میشود که با تکیه بر سوابق، میتوان با اطمینان گفت، تنها اثری معکوس خواهد داشت. گروهی از هنرمندان نیز به این ادبیات واکنش نشان دادند و از جمله آنها، علی معلم، مدیر جشن حافظ بود که خواستار موضعگیری خانه سینما شد.
همچنین مهران غفوریان، بازیگر سینما و تلویزیون که تصویر خودش و همسرش در میان تصاویر یالثارات منتشر شده بود، شب گذشته با انتشار تصویری از خودش در حالی که روی سر همسرش یک پتو انداخته بود، این پرسش را مطرح کرده بود که «آیا این پوشش تحریک آمیز نیست؟» و بدین شکل اعتراض خود را نسبت به این توهین مطرح کرد.
هرچند به روال سایر وقایع سینمایی، هیأت مدیره خانه سینما هنوز موضعگیری در این زمینه نداشته، شنیدههای «تابناک» حکایت از آن دارد که گروهی از سینماگران برای مقابله با توهینها می خواهند کمیته تشکیل دهند و از روز گذشته، با برخی سینماگران درباره این کمیته و نوع واکنش این کمیته بحثهایی مطرح شده است.
بر اساس این طرح، گروهی از سینماگران در قالب یک کمیته به نمایندگی از سینماگران در مواردی که حاوی توهین به گروهی از سینماگران یا کلیت سینماگران باشد، پیگیری حقوقی خواهند داشت و رویه سالهای اخیر ـ که توهین به سینماگران فاقد هزینههای قانونی بود ـ تغییر میکند. باید دید پس از گفت و شنودهای خصوصی، تشکیل این کمیته به سرانجام میرسد یا در حد بحث و تبادل نظر باقی میماند.
تلاش برای تشکیل این کمیته در واکنش به انفعال هیأت مدیره و مدیریت خانه سینما در حوادث متعددی مشابه و همچنین در وقایع صنفی است. هیأت مدیره خانه سینما در چند سال اخیر تقریباً در هیچ مناقشهای، اطلاعیه یا بیانیهای در حمایت از سینماگران منتشر نکرده و برخی از سینماگران نسبت به انفعال مدیریت خانه سینما، گلایهمندند.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.