حرکت پوتین به سمت آنکارا و معانی آن برای تهران / آیا ایران در محور سه گانه به حاشیه رانده میشود؟

آنچه اکنون میتوان فهمید این است که آنکارا به تدریج در حال به دست گرفتن نقش بیشتری در محور سه گانه است و روس ها نیز تا کنون نشان داده اند که مشکلی با پیگیری اهداف ترکیه در سوریه ندارند و همکاری با آنکارا را تحت شرایط مشخصی، ارجح و دارای اولویت میدانند.
کد خبر: ۶۵۴۱۰۱
|
۱۵ دی ۱۳۹۵ - ۱۲:۳۸ 04 January 2017
|
44327 بازدید
|

از زمان مطرح شدن محور سه جانبه ایران-روسیه-ترکیه در خصوص مساله سوریه، همواره این مهم یکی از دغدغه های اصلی تحلیلگران بوده است که آیا داخل شدن ترکیه در این محور برای ایران به شکل کلی یک تهدید محسوب شده یا آنکه اساسا ایران با استفاده از پویایی هایی که ورود ترکیه در صحنه عملیاتی ایجاد میکند، از فرصت های اساسی در تعاقب اهداف خود در سوریه برخوردار خواهد شد.

به گزارش «تابناک» این مساله و این سوال البته از ابعاد پیچیده ای برخوردار است که پرداختن به همه آنها نیازمند مباحث و گفتگو های مفصلی است. ترکیه تاثیر گذاری بسیاری بر وضعیت عملیاتی در سوریه دارد و با توجه به نفوذی که این کشور در میان گروه های معارض علیه دولت دارد، قطعا ورود ترکیه به محور ایران و روسیه تغییرات اساسی در ادامه جنگ در سوریه ایجاد خواهد کرد.

از سوی دیگر باید به این نکته اشاره داشت که قطعا حضور ترکیه در محور ایران و روسیه که با حمایت تهران و مسکو همراه بوده است، با توجه به تقابل های جدی استراتژیک و منافع ترکیه با ایران، به ویژه در مورد بشار اسد به معنی آن است که هم تهران و هم آنکارا بر سر چانه زنی در خصوص منافع و استراتژی خود در سوریه کنار آمده و با میانجی گری مسکو توانسته اند خط مشترکی را – شاید به شکل موقت – در سوریه پیدا کرده تا دنبال کنند.

حرکت مسکو به سمت آنکارا و معانی آن برای ایران در سوریه / آیا ایران در محور سه گانه به حاشیه رانده میشود؟

تا این جای کار به نظر همه چیز برای ایران مساعد است. حضور ترکیه قطعا میتواند با خنثی کردن تهدیدات ناشی از معارضان علیه دولت بشار اسد، در حال حاضر، بخش مهمی از دغدغه های استراتژیک ایران در سوریه را آرام کند. قطعا توافق آتش بس در سوریه و متمرکز شدن قوای معارض و دولتی برای بیرون کردن داعش از سوریه مهمترین دستاورد ایران از ورود ترکیه به محور بوده است، زیرا عملا تهدیدات فوری علیه دولت بشار اسد را به یک فرصت استثنایی برای شکست یک دشمن مشترک و خطرناک هم برای سوریه و هم بری منطقه تبدیل کرده و حتی امکان ابقای بشار اسد در قدرت را نیز – در پی مذاکرات سیاسی – فراهم آورده است.

مسکو و اولویت آنکارا

اما آنچه به یک باره این پرده خوش بینی را از مقابل دیدگان ما کنار میزند، تحولاتی است که طی هفته های اخیر و از زمان برگزاری نشست سه جانبه در مسکو شاهد آن هستیم. آنچه میبینیم این است که به تدریج ایران در این محور سه گانه ظاهرا تبدیل به یک بازیگر گوشه نشین شده و دستور کار امنیتی در سوریه را به تدریج به مسکو و آنکارا واگذار میکند.

اولین مورد از این مساله را در خصوص توافق آتش بس در سوریه دیدیم که به صراحت آنکارا و مسکو به عنوان بازیگران تدوین کننده و تضمین کننده آن معرفی شدند. هرچند کرملین اشاره کرده که ایران نیز در این آتش بس تاثیر گذاری جدی داشته است، اما عدم مداخله ایران در برقراری آتش بس به لحاظ عملیاتی و بیرون ماندن نام ایران از تضمین کنندگان آن، نکته ای اساسی است که در خصوص آن چندان بحثی به میان نیامده است.

موضوع دیگر حمایت های گسترده ای است که اکنون نیروی هوایی روسیه از عملیات سپر فرات آنکارا در مرزهای شمالی سوریه به عمل می آورد. هرچند بخش هایی که اکنون عملیات فرات در آن جریان دارد، مناطق اغلب تحت کنترل داعش همچون ادلب است، اما به خوبی میتوان دریافت که هدف دیگر ترکیه که دست کمی از موضوع داعش ندارد، کردهایی هستند که به تدریج در این مناطق قدرت گرفته و ظاهرا به دنبال ایجاد یک منطقه خودمختار کردنشین در این نواحی از سوریه میباشند. کردهایی که از حمایت آمریکا نیز برخوردار هستند – یا تا اینجا به خوبی برخوردار بوده اند.

عملیات سپر فرات اگر همچنان با حمایت های هوایی روسیه ادامه پیدا کند، میتوان حدس زد که در آینده نزدیک به نتیجه مطلوب ترکیه ختم خواهد شد و در پی آن آنکارا از یک موقعیت تاکتیکی و استقرار نظامی بسیار خوب در سوریه برخوردار خواهد شد. موضوعی که به شدت میتواند معادلات آتی در سوریه را به نفع ترکیه تغییر دهد. ایران در این خصوص نیز به نظر سکوت اختیار کرده و در حال حاضر تنها شاهد همکاری عملیاتی روسها و نیروهای ترکیه در شمال سوریه است. موضوعی که تا پیش از این نه مطرح بود و نه شدنی به نظر میرسید.

آنچه به نظر میرسد این است که حضور ترکیه در سوریه و در همراهی با روسیه، برای مسکو اهمیت بسیار زیادی دارد. این موضوع به قدری حائز اهمیت است که حتی ماجرای قتل سفیر روسیه در آنکارا نیز نتوانست ضربه ای به آن وارد کند. دلایل این اهمیت نیز به نظر مشخص است.

حرکت مسکو به سمت آنکارا و معانی آن برای ایران در سوریه / آیا ایران در محور سه گانه به حاشیه رانده میشود؟

ترکیه قطعا میتواند مسیر بسیار مطمئن تری از ایران برای مسکو در راستای استراتژی توسعه از جنوب باشد. پویایی های امنیتی منطقه قفقاز و آسیای میانه، برای بازیگری مانند روسیه که در پی تبدیل شدن به یک هژمونی در این خطه است، اهمیت بسیاری دارد و بدون شک ترکیه مهمترین بازیگر تاثیر گذر در این منطقه میتواند باشد. از سوی دیگر مساله گرجستان، اوکراین و کریمه اکنون مسیری است که روسیه برای عقب نگاه داشتن ناتو از حیطه خود برای آن اهمیت بسیاری قایل است و وقتی خوب نگاه میکنیم در میابیم که ترکیه در مسیر روسیه برای این بخش از اروپا قرار دارد. این مسائل اهمیت ترکیه را برای روسیه دوچندان کرده است و با توجه به آنکه ترکیه دومین نیروی قدرتمند در ناتو را به لحاظ عملیاتی در اختیار دارد، میتواند در صورت عدم همراهی با روسیه، دردسرهای جدی برای جاه طلبی روسها باشد.

همه این مسائل یک چیز را به ما در ابتدا میگوید: این که ترکیه حداقل به لحاظ استراتژیک اهمیت بیشتری از ایران برای روسها دارد و اکنون شواهد این اهمیت را به خوبی در محور سه گانه میبینیم. روسیه اکنون هماهنگی بیشتری با ترکیه دارد و به نظر ابتکار عمل در سوریه اکنون به دست ترک ها و روسها و در نهایت با مشاوره ایران است. ظاهرا.

ناتو و یک دغدغه امنیتی بزرگ

حتی این همراهی و نزدیکی به حدی است که به تدریج منجر به ترس و واهمه غرب و آمریکا نیز شده است. نیروهای ائتلاف آمریکا به خوبی اکنون شاهد همراهی و حرکت روسیه و ترکیه در سوریه هستند و این موضوع با توجه به آنکه ترکیه عضوی از ناتو است، برای غرب هشداری جدی و یک دغدغه امنیتی به حساب می آید.

رویترز امروز گزارش داده است که نیروهای ائتلاف آمریکایی هفته گذشته دریک پرواز جدی به حمایت از نیروهای ترکیه در عملیات سپر فرات پرداخته اند. پیتر کوک سخنگوی پنتاگون در این باره با تایید این حمایت گفته است که این حمایت یک «نمایش صریح از قدرت» بوده است.

این موضوع اهمیت بسیاری دارد زیرا آمریکا و ناتو تا کنون هیچ علاقه ای به حمایت از ترکیه در عملیات های سوریه نداشته اند. حمایت ائتلاف از کردها یکی از مهمترین دلایل این موضوع بوده است. اما اکنون به نظر میرسد که نزدیکی روسیه به ترکیه – با توجه به ضربه هایی که ترکیه از ناتو و همچنین اروپا طی ماه های اخیر خورده است – برای ناتو و آمریکا به حدی جدی شده است که موضوع کردها را در حاشیه قرار میدهد.

اگر ائتلاف آمریکا به این شکل وارد حمایت از ترکیه شود، این مساله معانی جدی برای وضعیت سوریه و به ویژه ایران دارد. به عبارت دیگر اگر ناتو در پی آن باشد که از افتادن ترکیه به دامان روسیه جلوگیری کند، و با دلجویی از ترکیه شروع به حمایت از عملیات این کشور کند، روسیه را عملا وارد یک بازی امتیاز دهی کرده است. در این شرایط مسکو باید با توجه به اهمیت آنکارا برای اهداف خود، امتیازات بیشتری به ترکها بدهد که معنی آن این است که باز هم دست ایران در محور سه گانه کوتاه تر خواهد شد و قدرت چانه زنی ترکیه با روسیه بیشتر از ایران خواهد بود.

حرکت مسکو به سمت آنکارا و معانی آن برای ایران در سوریه / آیا ایران در محور سه گانه به حاشیه رانده میشود؟

به نظر اگر این مسائل درست باشد، وضعیت در سوریه چندان به نفع ایران پیش نمیرود. البته همه اینها با توجه به عدم اطلاعاتی که از نشست مسکو در اختیار است، بیش از همه تجزیه و تحلیل های برآمده از اتفاقات جاری است. شاید ایران قبل از همه اینها حجت را با روسیه و ترکیه در مورد منافع خود تمام کرده باشد و اکنون بیرون ماندن ایران از این تحولات را بتوان تایم اوت ایران از روسیه دانست. همچنین مذاکرات آتی در آستانه قزاقستان میتواند بسیاری از مسائل را روشن کند و آینده دستاوردهای هر سه کشور در سوریه را مشخص سازد.

اما آنچه اکنون میتوان فهمید این است که آنکارا به تدریج در حال به دست گرفتن نقش بیشتری در محور سه گانه است و روس ها نیز تا کنون نشان داده اند که مشکلی با پیگیری اهداف ترکیه در سوریه ندارند و همکاری با آنکارا را تحت شرایط مشخصی، ارجح و دارای اولویت میدانند.

اگر این حدس و گمان ها صحیح باشد، باید لزوم یک هشدار جدی را درک کرد. این که ایران مجبور به چانه زنی بر سر مهمترین اهداف خود در سوریه – بیش از پنج سال بر سر آنها مقاومت کرده – نشود و یا مجبور به دادن امتیازاتی که قرار بر آن نبوده، نباشد.

علی اکبر ولایتی روز گذشته به صراحت بیان کرده است که ایران از حمایت از خط مقاومت در سوریه دست نخواهد کشید. شاید این سخنان ولایتی اشاره ای به این چرخش وضعیت به ضرر ایران نیز در دل خود داشت باشد و هشداری باشد هم به روس ها و هم به آنکارا.


اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱۲
در انتظار بررسی: ۱۱۲
انتشار یافته: ۱۱۰
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
روسیه ثابت کرده غیر قابل اعتماده

خخخخ

:)
پاسخ ها
ناشناس
| United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland |
۱۵:۴۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
متاسفانه ما از تعملات خارجی فقط هزینه کردن رو یاد گرفتیم ؟ برنده بوسنی چه کسی است ؟ برنده افغانستان چه کسی است ؟ برنده سوریه چه کسی است ؟ و برنده عراق چه کسی خواهد بود؟ ما فقط بلدیم خوب هزینه بدیم همیشه بهره بردار کشورهای دیگر بوده اند . جا دارد یکم تفکر بیشتری کنیم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۵۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
کشوری که میخواد نفوذ و قدرت داشته باشه ، باید هزینه کنه، کدوم کشور بدون هزینه تونسته قدرت بگیره مثال بزنید لطفا
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۴ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
.روس ها همیشه خائن بوده اند
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۳۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
اونایی که میگن خائن و خیانت کار هستند روسیه،
مسائل سیاسی و با فیلم فاطما گل اشتباه گرفتند کلا.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
تحلیل تخیلی و آبکی بود اما امیدورام هر چه زودتر سوریه به ارامش برسد.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۰۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
مرگ بر اردوغان
ناشناس
|
Germany
|
۱۲:۴۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
تحلیل ضعیفی بود؛ بدیهی است که سقوط حلب بدون معامله طرفین امکان پذیر نبوده و نیست. دولت اسد (خط قرمز ایران) سر جایش خواهد بود و در واقع حفظ اسد اولویت ایران بود که الان دستور کار روسیه شده. مشکل کردها و ترکیه هم پیچیده تر از اینهاست که امریکا و روسیه بخواهند به خاطرش به ترکیه باج بدهند! به این دلیل که کردها نقطه ضعف ترکیه هستند و روسها و آمریکاییها اگر بنا بود از این لطفها به کسی بکنند تاریخ دنیا این طوری که تا الان بوده نمیشد! مشکل کردها هیچوقت توسط هیچکس برای ترکیه حل نخواهد شد و اگر جنگی بشود ترکیه بدنام و آسیب زیادی خواهد دید
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۸ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
بازي با روسها را تا الان بايد ياد مي گرفتيم
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۴۸ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
گفتم منتظر باشین تا پوتین دورتون بزنه منتظر روزی باشین که پوتین و اسد و اردوغ بابت زحماتتون تشکر ویژه داشته باشن ازتون
پاسخ ها
سامان
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۱۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
دوست کم اطلاع و تاریخ دان.. سوریه سالها پیش از این برادریش و اثبات کرده .. در زمان هشت سال جنگ توسط اسد پدر و خیلی مسایل سیاسی بعد از جنگ توسط اسد پسر -- و اما ترکیه تا الان کنترلش کردیم بعد از اینم هم مراقبش هستیم -- و در آخر روسیه: در طول تاریخ شوروی و بعدها روسیه نشان داده غیر قابل اعتماده و اهل سیاست و شطرنج بازیه و قطعا سیاست مداران مراقب روسیه هستند و در آخر این و عرض کنم که غرب و آمریکا حتی با تمهیدات امنیتی و سیاسی هم غیر قابل مذاکره و اعتماد هستند چونکه به راحتی قراردادی را هم که مینویسند عمل نمی کنند .....
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
وقتی تمام سیبها رو در سبد روسیه بذاریم باید توقع چنین اتفاقاتی رو هم داشته باشیم
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۶ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
اون تخم مرغ هاا
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۷ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
مازودبه روسیه اعتمادکردیم این قدرت های بزرگ به دنبال منافع شون هستند هرکشوری که بیشترمنافع آنهاتامین کنه طرف همون رامیگیرند فعلاازدرکنارترکیه بودن منفعتی بیشتری برای شون داره. در واقع قدرت ها درسیاست منطقه تاجراند
پاسخ ها
مهدی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
چی فکر کردی
لابد میخواستی ایران بدون حمایت روسیه جنگ رو تو سوریه ادامه بده ؟
اگه پشتیبانی نیروی هوایی روسیه نبود تا عمر داشتیم نمیتونستیم تروریست ها رو سرکوب کنیم .بالاخره روسیه هم دنبال منافع خودش هست و نمیشه بگیم چون دوست ماست برای رضای خدا بیاد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۰۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
مرگ بر اردوغان
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۵۸ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
چیزی به نام استفاده ابزاری شنیدید تا الان. شما چطور به روسیه اعتماد کردید. چرا همه تخم مرغهاتونو تو یه سبد گذاشتید؟. تاه شروع کاره. بعضی ها فکر می کنن چون ترامپ با پوتین خوبه ، پوتین به از ایران در برابر تصمیمتت نابخردانه ترامپ حمایت مبکنه. ولی خواهیم دید اینطور نییست. روسیه هیچ وقت قابل اعتماد نبود نیست و نخواهد بود. روسیه طرفدار انوای ایرانه تا خودش تنها کشوری باشه که از این انزوا استفده کنه به نفع خودش
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
کدوم تخم مرغ؟ باید به مسائل عمیقتر نگاه کردو تحلیل تابناک زیاد قابل قبول نیست. البته به روسها نمیشود اعتماد کرد ولی باید به تحولات جهان توجه نمود. در آمریکا ترامچ دارد وارد کاخ سفید میشود و احتمالا با روسیه وارد تعامل میگردد که این به ضرر ایران است. از طرفی ترکیه هم با ترامپ بهتر کنار می آید تا با اوباما و این یعنی حمایت از ترکیه بیشتر میشود. عربستان هم با ترکیه همسوتر است. در نتیجه ایران در منطقه تنها میماند و مجبور میشود از خواسته هایش در سوریه عقب بنشیند. اما همه ی اینها موقتی است و ممکن است افاقاتی بیفتد که این همسوییهای شکننده تضعیف شوند. از جمله اروپا با روسیه مشکل دارد و از آمریکا ی ترامپ هم فاصله میگیرد و ممکن است به ایران نزدیک شود. وضعیت یمن و مصر هم ممکن است بیشتر به نفع ایران تغییر کند.. همچنین چین با ترامچ مشکل دارد و ممکن است بیشتر در جهت بازی ایران قرار بگیرد. پس آنچه دیده میشود عبارت است از تغییر مواضع بازیگرها در حالی که معادلات منطقه چندان به ضرر ایران هم نخواهد بود...
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۰۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
خواهشا زیاد توهم توطئه نکنید. درباره این که چرا اسم ایران بین تضمین کنندگان آتش بس نیست، خود چاووش اوغلو به صراحت گفت که عدم ذکر نام ایران صرفا بخاطر حساسیت های گروه های مخالف سوری بود وگر نه خود ایران هم جزو تضمین کنندگان آتش بس محسوب می شود و خود ایران نیز در این باره مثل ماها تعهد داده است. رجوع کنید به سخنان چاووش اوغلو
پاسخ ها
faren
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۳۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
چطور به نام روسیه حساسیت ندارند؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۹:۰۵ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
مرگ بر اردوغان
ناشناس
|
Germany
|
۱۳:۰۱ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
وقتي برگ هاي بازي شما كم باشه همين ميشه. تركيه از يك طرف غرب و ناتو و از طرف ديگه روسيه بين اين ها مانور ميده و امتياز ميگيره . ايران فقط روسيه و نهايت بازنده. تو ديپلماسي هم بايد غرب رو كلا بايكوت نكرد و هم كاملا تو دامن روسيه نرفت. دشمني كامل و قطع كامل روابط با يك سو ، طرف ديگه رو آزاد ميزاره هر جور خواست با شما بازي كنه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۰ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
شاهنامه را پایانش خوش است.عاقبت کودک به آغوش مادر بازمی گردد.سلام مادر ترکیه...
ناشناس
|
United States of America
|
۱۳:۰۲ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
بيخيال!
بزار اونايي كه ميگفتن زنده باد روسيه و زير علم فرمانده پوتين سينه مي زدند همچنان در خواب غفلت باشند.
ناراحتي من فقط اينه كه بچه حزب الهي نبايد اينقدر ساده لوح باشه.
از خط امام و انقلاب كه فاصله بگيري بايد منتظر عواقبش هم باشي.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۲۳ - ۱۳۹۵/۱۰/۱۵
زیر علم فرماندهی پوتین؟؟؟؟؟

ساده لوح بودن بهتره از اینه که اینگونه احمقانه فکر کنیم
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات