ساعاتی پیش، پایگاه هوایی ارتش سوریه در حمص، هدف حمله ۵۹ موشک تاماهاک ایالات متحده آمریکا قرار گرفت. پس از بالا گرفتن اعتراضات دولت ایالات متحده امریکا به حمله شیمیایی روز سهشنبه در ادلب و پس از بی نتیجه ماندن جلسه شب گذشته شورای امنیت سازمان ملل در این خصوص، ایالات متحده آمریکا به ۵۹ موشک تاماهاک که از دریای مدیترانه شلیک شد، یک پایگاه هوایی در حمص را هدف قرار داد.
به گزارش تابناک، ساعاتی پیش از حمله موشکی آمریکا به حمص، منابع خبری از حالت آماده باش در دو ناو جنگی «یواساس راس» و «یواساس پورتر» خبر داده بودند و حمله بامداد امروز هم از روی عرشه این دو ناو صورت گرفته است. هدف حمله موشکی امروز پایگاه هوایی «الشعیرات» در استان حمص بوده است؛ آمریکاییها مدعی هستند که حمله شیمیایی به ادلب از این پایگاه هوایی صورت گرفته است.
خبر حمله موشکی آمریکا به سوریه، در حالی منتشر می شود که جلسه روز پنجشنبه (به وقت محلی) شورای امنیت سازمان ملل برای بررسی حادثه شیمیایی ادلب، ساعتی پیش بدون رأی گیری درباره پیش نویس قطعنامه های پیشنهادی پایان یافته بود. این در حالی است که شماری از نمایندگان دموکرات کنگره آمریکا، روز پنجشنبه درباره احتمال حمله نظامی به سوریه به «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری این کشور هشدار دادند که هر اقدامی در این باره نیازمند تأیید کنگره است.
برخی منابع مدعی شدند، آمریکاییها روسیه را از حمله بامداد امروز باخبر کرده بودند.
ترامپ: این حمله در راستای منافع حیاتی امنیتی آمریکا بود
دونالد ترامپ که برای دیدار با رئیسجمهور چین به اقامتگاه تفریحی خود در منطقه «پالک بیچ» فلوریدا رفته بود، دقایقی پس از حمله، در میان خبرنگاران حاضر شد و به توجیه دلائل این حمله پرداخت. ترامپ نخست گفت: «این حمله در راستای منافع حیاتی امنیتی آمریکا و برای جلوگیری از اشاعه استفاده از تسلیحات شیمیایی انجام شده است.»
وی در ادامه گفت که: بشار اسد جان مردان، زنان و کودکان بیدفاع را با استفاده از جنگندههای و تسلیحات موجود در این پایگاه هوایی گرفته و حمله موشکی آمریکا، به تلافی حمله به خان شیخون صورت بوده است.
ترامپ در ادامه گفت: جامعه جهانی سالها برای تغییر رفتار «بشار اسد» رئیسجمهور سوریه تلاش کرده، ولی «این تلاشها به صورت غمباری شکست خورد.» وی افزود: «در نتیجه اقدامات اسد، بحران پناهجویان ایجاد و منطقه بیثبات شد که این موجب تهدید آمریکا و متحدانش است.» ترامپ در پایان گفت: «از همه ملل متمدن میخواهم که برای پایان دادن به کشتار و خونریزی در سوریه به آمریکا بپیوندند.»
همچنین رکستیلرسون، وزیر امور خارجه امریکا هم با بیان اینکه روسیه به مسئولیت خود در سوریه عمل نکرده است، تأکید کرد: برای حمله موشکی به سوریه، موضع روسیه را جویا نشدیم. تیلرسون گفت: ما به اینکه عامل حمله شیمیایی گاز «سارین» به ادلب دولت سوریه بود، یقین داریم.
او افزود: حملات نشان دهنده اداره ترامپ برای اقدام در مواقع عبور از خطوط قرمز است. تیلرسون همچنین تأکید کرد برای حمله، به هیچ عنوان موضع روسیه را جویا نشدیم و روسیه در انجام مسئولیت خود در سوریه ناکام بود.
واکنش روسیه
روسیه در واکنش به این حمله، خواستار تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت برای بررسی حمله موشکی آمریکا به سوریه شد.
ویکتور اوزروف رئیس کمیسیون امور دفاعی شورای فدراسیون روسیه (مجلس سنا) این درخواست را امروز (جمعه) اعلام و اظهار کرد: این اقدام آمریکا ممکن است به عنوان تجاوز به یک کشور عضو سازمان ملل قلمداد شود.
همچنین ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد، بیانیه رسمی این کشور در برابر تجاوز مستقیم آمریکا به سوریه صادر خواهد شد.
شبکه تلویزیونی تسارگراد روسیه در این باره گزارش داد: بیانیه به زودی در اختیار رسانه ها قرار خواهد گرفت.
پیش از این نیز یک دیپلمات ارشد در شورای امنیت سازمان ملل اعلام کرده بود که بولیوی خواستار تشکیل جلسه اضطراری شورای امنیت برای بررسی حمله موشکی آمریکا به سوریه شده است.
دیمیتری پسکوف، سخنگوی ولادیمیر پوتین نیز ضمن تأکید بر تناقض حمله آمریکا به سوریه با قوانین بینالمللی، گفت این مسأله آسیب جدی به روابط واشنگتن و مسکو میزند.
واکنش ایران
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در واکنش به حملات موشکی آمریکا به یک پایگاه هوایی در سوریه اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران به عنوان بزرگترین قربانی سلاح های شیمیایی در تاریخ معاصر، هرگونه استفاده از سلاح شیمیایی را فارغ از عاملین و قربانیان آن محکوم می کند و همزمان استفاده از این بهانه برای اقدامات یکجانبه را خطرناک، مخرّب و نقض اصول آمره حقوق بین الملل می داند.
وی افزود: ما ضمن محکومیت شدید هر گونه اقدام نظامی یکجانبه و حملات موشکی به پایگاه هوایی الشعیرات در سوریه توسط ناوهای آمریکایی، معتقدیم که این گونه اقدامات به بهانه حمله شیمیایی مشکوک در "خان شیخون" در ادلب که زمان بندی، عاملین و منتفعینِ از آن کاملا در پرده ای از ابهام قرار دارد، به تقویت تروریست های رو به زوال و پیچیدگی اوضاع در سوریه و منطقه خواهد افزود.
واکنش های مشابه اسرائیل، عربستان و ترکیه
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز در واکنش به حمله بامداد جمعه آمریکا به پایگاهی نظامی در سوریه، ضمن تأکید بر حمایت این رژیم از این حمله، آن را «پیامی قوی» توصیف کرد.
عربستان سعودی نیز ضمن حمایت کامل از حمله موشکی آمریکا به یک پایگاه هوایی در سوریه، این حمله را «تصمیم شجاعانه» دونالد ترامپ علیه سوریه توصیف کرد.
در بیانیه ای که خبرگزاری عربستان در این خصوص منتشر کرده، یک منبع در وزارت خارجه سعودی حمایت کامل عربستان از عملیات نظامی آمریکا علیه اهداف نظامی در سوریه را اعلام کرده است.
این منبع، دولت سوریه را مسئول در معرض عملیات نظامی قرار گرفتن سوریه توصیف کرده است. ترکیه نیز در اولین واکنش خود نسبت به حمله موشکی آمریکا به سوریه ابراز امیدواری کرد که این حمله باعث برقراری صلح در سوریه شود.
نومان کورتولموش، معاون نخست وزیر ترکیه اعلام کرد: امیدواریم این حمله به برقراری صلح در سوریه کمک کند. حکومت اسد باید مجازات شود.
-وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) اعلام کرد، هم اکنون هیچ برنامه دیگری برای حملات بیشتر علیه سوریه ندارد. وزارت دفاع آمریکا همچنین مدعی شد که ارتش این کشور تا حد توان خود سعی کرده است از وقوع تلفات نظامیان روسی و سوری پرهیز کند.
-گروه ائتلاف سوریه، که از گروه های معارض این کشور به شمار می رود، ضمن استقبال از این حمله، خواستار تداوم چنین حملاتی شد. احمد رمضان، رئیس بخش اطلاع رسانی ائتلاف معارضان در این زمینه گفت: ائتلاف سوریه از این حمله استقبال می کند و از واشنگتن می خواهد توانمندی های [دولت بشار] اسد در حملات [هوایی] را از بین ببرد.
رمضان با بیان این مطلب افزود: امیدواریم این حملات ادامه یابد تا نظام [سوریه] نتواند در حملات جدید خود از جنگنده استفاده کند.
-آمریکا که پیش از این برای در امان ماندن از پدافند هوایی روسیه در سوریه، حملات هوایی خود را با روسها هماهنگ میکرد، مدعی شد که پیش از شروع حمله موشکی امروز هم به مسکو اطلاع داده است.
یک مقام پنتاگون همچنین اعلام کرد: در حملات موشکی بامداد جمعه به پایگاه هوایی الشعیرات، به مواضع تحت کنترل و تجهیزات ارتش روسیه گزندی وارد نشده است.