انتخابات ریاست جمهوری یکی از مولفه های مهم حضور مردم در عرصههاى تصمیمگیرى در نظام جمهوری اسلامی ایران است. افتخار جمهوری اسلامی در طول سالیان گذشته حضور پرشور و یکپارچه مردم در عرصه انتخابات بوده است.
به گزارش خانه ملت، بعد از آنکه وزارت کشور در نامه ای به شورای نگهبان پیشنهاد داد زمان برگزاری انتخابات ۹۶ بدلیل مقارن شدن با ماه مبارک رمضان به زمان دیگری موکول شود، این شورای در جلسه خود با برگزاری انتخابات در ۲۹ اردیبهشت موافقت کرد.
انتخابات ریاست جمهوری سال آینده ۲۶ روز زودتر از موعد مقرر یعنی 29 اردیبهشت برگزار خواهد شد، بر همین اساس آغاز نام نویسی از داوطلبان نامزدی انتخابات ریاست جمهوری احتمالا از دهه سوم (بیست و دوم) فروردین ماه آغاز و به مدت پنج روز ( بیست و ششم) ادامه می یابد.
بر اساس این جدول کاری، هیئت های اجرایی انتخابات نیز از روز آغاز ثبت نام به مدت سه روز در سراسر کشور تشکیل می شوند.رسیدگی به صلاحیت داوطلبان نامزدی انتخابات در شورای نگهبان قانون اساسی از فردای پایان مهلت ثبت نام ها به مدت پنج روز آغاز می شود که احتمالا اول اردیبهشت ماه رسیدگی به صلاحیت نامزدها به پایان خواهد رسید.
سپس به مدت ۵ روز شورای نگهبان به اعتراض احتمالی داوطلبانی که صلاحیتشان احراز نشده ، رسیدگی خواهد کرد.بعد از این مرحله وزارت کشور ششم اردیبهشت، اسامی نامزدهای احراز صلاحیت شده انتخابات ریاست جمهوری را اعلام می کند.
مدت تبلیغات انتخاباتی نیز از هفتم اردیبهشت به مدت ۲۰ روز آغاز و تبلیغات انتخاباتی نامزدها در ساعت 24 روز ۲۸ اردیبشهت ممنوع می شود.
اما در این بین ایرانیان خارج از کشور نیز برای رای دادن شرایط خاص خود را دارند و مسئولان شورای نگهیان و وزارت کشور به عنوان هیات های نظارت و اجرایی، تمهیدات ویژه ای را برای هموطنان عزیز در اقصی نقاط جهان تدارک دیده و اقدامات لازم را صورت داده اند. چرا که این انتخابات تنها حضوری است که آنهای که خارج از مرزهای ایران عزیز هستند می توانند پای صندوق های رای حاضر شوند.
علی اصغر احمدی رییس ستاد انتخابات کشور در خصوص اقدامات انجام شده برای رای دادن ایرانیان خارج از کشور، اظهار کرد: با توجه به حضور شهروندان ایرانی در کشورهای مختلف، انتخابات ریاست جمهوری در ١٤٠ نقطه خارج از کشور برگزار میشود و در همین زمینه ستاد انتخابات باید با همکاری وزارت امور خارجه زمینه حضور این عزیزان را نیز فراهم خواهد کرد.
بر اساس این گزارش، نمایندگیهای ایران در خارج از کشور موظف هستند اعضای هیات اجرایی و اعضای هیات نظارت بر انتخابات را تعیین کنند که در اکثر نمایندگیها ترکیب دو هیات مذکور مشخص شده است و برای هرچه بهتر و باشکوه تر برگزار شدن این انتخابات مهم، ملزومات و لوازم برگزاری انتخابات از جمله برگه تعرفه و مهر و دیگر موارد تهیه شده و در موقع لازم به نمایندگیهای ایران در خارج از کشور ارسال خواهد می شود.
بر اساس گفته مسئولان وزارت امور خارجه، حدود 90 درصد از حوزههای انتخابیه در خارج از کشور برای استقرار صندوق انتخابات مشخص شدهاند و هیاتهای نظارت و اجرایی جلساتی را به صورت منظم برگزار کردهاند.
با تصویب هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات دوازدهمین دوره ریاست جمهوری در حکمی از سوی رئیس هیأت نظارت، حسن قشقاوی معاون وزیر امور خارجه به عنوان رئیس، مهدی اهری مصطفوی، محمدرضا حواصلی آشتیانی، میرمسعود حسینیان و محمود اصفهانینژاد به عنوان اعضای هیأت نظارت بر انتخابات ریاست جمهوری خارج از کشور منصوب شدند.
به گزارش خبرگزاری خانه ملت؛ افراد خارج از کشور که در روز 29 اسفند اردیبهشت 1396، 18 سال تمام داشته باشند یعنی متولدین 29 اردیبهشت 1378 و قبل از آن میتوانند در مراکزی که صندوقها با کمک وزارت خارجه پیشبینی شده در انتخابات شرکت کرده و رای دهند.
اگر کسانی در خارج از کشور شناسنامه همراهشان نباشد با ارائه پاسپورت میتوانند در انتخابات شرکت کنند و ما پیشبینی کردیم که در حدود 140 محل انتخابات انجام گیرد.
البته اگر افرادی با شناسنامه نیز مراجعه کنند پس از تأیید رئیس نمایندگی میتوانند آرای خود را به صندوقهای رای بیندازند.
فهرست کشورها و نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور که این دور از انتخابات در آنجا برگزار میشود، به شرح زیر است:
آذربایجان (باکو – نخجوان)
آفریقای جنوبی (پروتوریا)
آلبانی (تیرانا)
آلمان (برلین- فرانکفورت- مونیخ- هامبورگ)
آمریکا (اکلاهماسیتی- شیکاگو- فیلادلفیا- هوستون- دالاس- نشویل- واشنگتن (دفتر حافظ منافع ایران)- - سانفرانسیسکو- سن خوزه- سن دیاگو- لس آنجلس - مینسوتا- نیوجرسی- کوئینز- مناساس)
اتریش (وین)
اتیوپی (آدیسآبابا)
اردن (امان)
ارمنستان (ایروان)
اروگوئه (مونته ویدئو)
ازبکستان (تاشکند)
اسپانیا (مادرید)
استرالیا (کانبرا)
اسلوونی (لوبلیانا)
افغانستان (کابل- قندهار- مزار شریف- هرات)
اکوادور (کیتو)
امارات (دبی- ابوظبی)
اندونزی (جاکارتا)
انگلستان (لندن)
اوکراین (کی یف)
اوگاندا (کامپالا)
الجزایر (الجزیره)
ایتالیا (رم- میلان)
ایرلند (دوبلین)
بحرین (منامه)
برزیل (برازیلیا)
برونئی (بندر سری بگاوان)
بلاروس (مینسک)
بلژیک (بروکسل)
بلغارستان (صوفیا)
بنگلادش (داکا)
بوسنی (سارایوو)
بولیوی (لاپاز)
پاکستان (اسلامآباد- پیشاور- کراچی- کویته- لاهور)
پرتغال (لیسبون)
تاجیکستان (دوشنبه)
تانزانیا (دارالسلام)
تایلند (بانکوک)
ترکیه (آنکارا- استانبول- ارزروم- طرابوزان)
ترکمنستان (عشقآباد - مرو)
تونس (تونس)
چک (پراگ)
چین (پکن- شانگهای- گوانجو - هنگ کنگ)
دانمارک (کپنهاگ)
روسیه (مسکو- آستاراخان- قازان)
رومانی (بخارست)
زئیر (کینشازا)
زیمبابوه (حراره)
ژاپن (توکیو)
ساحل عاج (ابیجان)
سریلانکا (کلمبو)
سنگاپور (سنگاپور)
سنگال (داکار)
سوئد (استکهلم)
سوئیس (برن - ژنو)
سودان (خارطوم)
سوریه (دمشق)
سیرالئون (فری تاون)
شیلی (سانتیاگو)
صربستان (بلگراد)
عراق (بغداد- اربیل- بصره- سلیمانیه- نجف- کربلا)
عربستان (ریاض – جده)
عمان (مسقط)
غنا (اکرا)
فرانسه (پاریس)
فنلاند (هلسینکی)
فیلیپین (مانیل)
قبرس (نیکوزیا)
قرقیزستان (بیشکک)
قزاقستان (آستانه)
قطر (دوحه)
کرواسی (زاگرب)
کره جنوبی (سئول)
کره شمالی (پیونگ یانگ)
کلمبیا (بوگوتا)
کنیا (نایروبی)
کوبا (هاوانا)
کویت (کویت)
گرجستان (تفلیس- باتومی)
گینه (کوناکری)
لبنان (بیروت)
لهستان (ورشو)
مالزی (کوالالامپور)
مجارستان (بوداپست)
مصر (قاهره)
مکزیک (مکزیکوسیتی)
نروژ (اسلو)
نیجریه (ابوجا)
نیکاراگوئه (ماناگوا)
نیوزلند (ولینگتون)
ونزوئلا (کاراکاس)
ویتنام (هانوی)
هلند (لاهه)
هندوستان (دهلی نو-بمبئی- حیدرآباد)
یمن (صنعا)
یونان (آتن)
بر همین اساس آغاز نام نویسی از داوطلبان نامزدی انتخابات ریاست جمهوری احتمالا از دهه سوم (بیست و دوم) فروردین ماه آغاز می شود و به مدت پنج روز ( بیست و ششم) ادامه می یابد.
بر اساس این جدول کاری، هیئت های اجرایی انتخابات نیز از روز آغاز ثبت نام به مدت سه روز در سراسر کشور تشکیل می شوند.
رسیدگی به صلاحیت داوطلبان نامزدی انتخابات در شورای نگهبان قانون اساسی از فردای پایان مهلت ثبت نام ها به مدت پنج روز آغاز می شود که احتمالا اول اردیبهشت ماه رسیدگی به صلاحیت نامزدها به پایان خواهد رسید.سپس به مدت ۵ روز شورای نگهبان به اعتراض احتمالی داوطلبانی که صلاحیتشان احراز نشده ، رسیدگی خواهد کرد.
بعد از این مرحله وزارت کشور ششم اردیبهشت، اسامی نامزدهای احراز صلاحیت شده انتخابات ریاست جمهوری را اعلام می کند.مدت تبلیغات انتخاباتی نیز از هفتم اردیبهشت به مدت ۲۰ روز آغاز و تبلیغات انتخاباتی نامزدها در ساعت 24 روز ۲۸ اردیبشهت ممنوع می شود.