جنگی که با فرمان احمدی نژاد در «بحر آسمان» شروع شد، همچنان ادامه دارد!

صدور مجوز معدنکاوی در مناطق بکر و دست نخورده «بحرآسمان» در جنوب استان کرم ـ که در سال های آخر دولت دهم و با دستور مستقیم رئیس جمهور سابق رقم خورد ـ اکنون به کلافی سر در گم تبدیل شده که راهکار اطمینان بخشی برای خروج از آن وجود ندارد؛ مسأله مهمی که اگر توجه ویژه دستگاه های نظارتی به آن معطوف نشود، به زودی جان صدها هزار شهروند کرمانی را به شدت تهدید خواهد کرد.
کد خبر: ۷۵۶۰۸۸
|
۲۷ آذر ۱۳۹۶ - ۱۰:۲۸ 18 December 2017
|
39021 بازدید
|

جنگی که با فرمان احمدی نژاد در «بحرآسمان» شروع شد، همچنان ادامه دارد!صدور مجوز معدنکاوی در مناطق بکر و دست نخورده «بحرآسمان» در جنوب استان کرم ـ که در سال های آخر دولت دهم و با دستور مستقیم رئیس جمهور سابق رقم خورد ـ اکنون به کلافی سر در گم تبدیل شده که راهکار اطمینان بخشی برای خروج از آن وجود ندارد؛ مسأله مهمی که اگر توجه ویژه دستگاه های نظارتی به آن معطوف نشود، به زودی جان صدها هزار شهروند کرمانی را به شدت تهدید خواهد کرد.

به گزارش «تابناک»؛ تنش و درگیری بر سر بهره برداری از معادن مناطق بالادستی سد جیرفت و «بحر آسمان» از آنجایی آغاز شد که مقامات ارشد دولت دهم بدون توجه به اهمیت زیست محیطی این منطقه و در میان سکوت مسئولان سازمان محیط زیست، به بخش خصوصی، مجوز معدنکاوی در این منطقه را دادند و این تصمیم بنا به دلایل فراوان، مورد اعتراض مردم و دوستداران محیط زیست قرار گرفت.

به فاصله کوتاهی از زمان صدور مجوز معدنکاوی در مناطق بالادستی سد جیرفت ـ که به لحاظ زیست محیطی، بسیار غنی و به نوعی ذخیرگاه محسوب می شود ـ این منطقه در سال 89 توسط سازمان محیط زیست به منطقه حفاظت شده ارتقا یافت و از این زمان به بعد، اختلاف ها برای نوع بهره برداری و اکتشاف معادن شدت گرفت.

از جمله این معادن، معدن سنگ آهنی واقع در منطقه «بحر آسمان» است که کار اکتشافی روی آن صورت گرفته بود و در منطقه‌ای بکر و حفاظت شده در ارتفاعات استان کرمان ـ که جز میزبانی گونه‌های ‌گیاهی و جانوری، به دلیل آنکه سرچشمه‌های آب برخی رود‌ها در منطقه از آنجا نشأت می‌گیرد ـ هم بکر و هم بسیار با ارزش است.

در همه این سال ها که از سال های آخر دولت دهم تا اوایل دولت دوازدهم را در بر می گیرد، این مجوزهای صادر شده به محل و بهانه ای برای اعتراض های مردمی و دوستداران محیط زیست به فعالیت های معدنکاوی و رقابت و اختلاف نظرهای دولتی در سطوح مختلف اداری و بین نهادهای مختلف شد.

جدا از اهالی بومی منطقه و دوستداران محیط زیست، مقامات ارشد وزارت نیرو و سازمان محیط زیست از یک سو به شدت با فعالیت های صنعتی و اقتصادی در این مناطق بکر مخالفت می کنند و از سوی دیگر، مقامات ارشد وزارت صنعت و معدن و استانداری کرمان، منعی برای چنین فعالیتی نمی بینند و اتفاقاً برخی مقامات استانی مثل استاندار به نتیجه رسیدن فعالیت های معدنکاوی را راهکاری برای توسعه استان می دانند.

از جمله گونه‌های ارزشمندی که با آغاز فعالیت های معدنکاوی حیاتشان به شدت تهدید می شود، می توان به خرس یقه دار، یوز ایرانی و درختان ارزشمند ارس اشاره کرد که علاوه بر این گونه ها به دلیل جریان قابل توجه آب در این منطقه، حیات گونه های آبزی نیز به خطر افتاده است.

همزمان با آغاز فعالیت های معدنکاوی و در فرایند بهره برداری از معادن، قطع و حذف صدها گونه گیاهی نادر، تصرف قلمرو زندگی گونه های نادر جانوری، افزایش فرسایش خاک و بالا رفتن احتمال بروز سیل، از نگرانی هایی است که همچنان ذهن و خاطر اهالی منطقه را مکدر کرده است.

با این حال، نابودی گونه های جانوری، گیاهی و آبزی در بحر آسمان، اولویت دوم اعتراض های مردمی است و مسأله مهم تر از آن به مخاطره افتادن حیات صدها هزار شهروندی است که در پایین دست سد جیرفت و در مسیر رود هلیل رود زندگی می کنند؛ موضوع مهمی که به دلیل قرارگیری معادن در بطن سرچشمه های رود هلیل رود و سد جیرفت اهمیت دوچندان پیدا می کند، چون این فعالیت ها از یک سو به آلودگی آب و از سویی نیز به کور شدن سرچشمه های منابع آب سد جیرفت منجر خواهد شد.

به رغم اعتراضات چند ساله و درگیری ها که به آن اشاره شد، اصرارهایی که از سوی معدنکاوان وجود دارد و موافقت های صریحی که مقامات ارشد وزات صنعت و معدن با آنها کرده اند، هنوز پابرجاست و این موضوع به استمرار جنگی کمک می کند که در سال های آخر دولت دهم، رئیس جمهور وقت بدون لحاظ کردن الزام های زیست محیطی به شکل گیری اش کمک کرد؛ دستوری که در آن حداقل دو ماده قانونی یعنی اصل ۴۵ قانون بهسازی آب و ماده ۳ قانون بهسازی و حفاظت از محیط زیست مورد ملاحظه قرار نگرفت.

هم اکنون بهره برداران اقتصادی منطقه با این توجیه که فعالیت های آنها دارای مجوزهای قانونی است و پیش از اینکه بحر آسمان به منطقه حفاظت شده تبدیل شود، آغاز شده است، اقدامات خود را ادامه می دهند و مخالفت های سازمان محیط زیست و وزارت نیرو نیز که هم راستا با اعتراضات مردمی جریان یافته است، به نتیجه مشخصی نمی رسد.

در شرایط کنونی، به نظر بهترین راهی که می توان برای پایان این جنگ متصور شد، رسیدن سازمان و نهادهای مختلف درگیر در این مسأله مهم به یک نقطه اشتراک واحد است؛ نطقه اشتراکی که در آن کارشناسان سازمان حفاظت محیط زیست مبتنی بر حساسیت های دقیق علمی و دانش روز بر فرایند معدنکاوی و برداشت از معادن نظارت کرده و بهره برداران نیز تلاش کنند با رعایت الزام های زیست محیطی مصالح زیست محیطی منطقه مثل جلوگیری از نابودی گونه های گیاهی و جانوری و آلودگی زیست محیطی را در دستور کار قرار دهند.

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲
در انتظار بررسی: ۱۸
انتشار یافته: ۳۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۷
من طرفدار احمدی نژادم
اما این حرف شما را قبول دارم
در دوران او زاینده رود خشکید
و تمام مناطق بکر ایران توسط بهره بردارن مورد تعرض قرار گرفت
دولت فعلی هم نمیدونه و یا نمیخاد کاری بکنه
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۷
مثبت دادم ولی طرفدار احمدی نژاد هیچوقت نبودم
حسنی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۷
زاینده رود زمان خاتمی و خانم ابتکار خشکید. ضمنا من طرفدار خاتمی هستم اما باید حرف حق زد
حامد از گیلان
|
United States of America
|
۱۰:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۷
تابناک گرامی مشکل و چالش احمدی نژاد بهرحال با چانه زنی و نصیحت و روال قانونی درست خواهد شد اما چیزی که حل نخواهد شد جایگاه تکریم و دل مردم هست واردات بی رویه برنج و عدم اقبال مردم از کشت برنج تقاضای معقول بر جلوی واردات برنج را جوابش چطور گفتند از این سبوس ها بهش بدین بخوره میدونید در شمال ما این یک توهین هست سبوس ها را به حیوانات جهت تولید شیر میدهند از مردم چه کسی عذر خواهی میکند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۷
البته دیگر همه می دانند کسانی که در امر استخراج معادن هستند به کجاها متصلند!عجب بخور بخوری شده در این مملکت!کلا هر کی هر کی شده!
سلیمانی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۷
حدود 12سال قبل پایین تر از این معدن آهن که در ارتفاع بیش از 300متر هست سازمان زمین شناسی نمونه برداری هایی برای طلا انجام داد که جواب آنالیزها خیلی خوب بود در چند مرحله وحتی در آن زمان محدوده طلا را اینجانب برای سازمان زمین شناسی به ثبت هم رساندم و آنجا ذخیره طلای بسیار خوبی هم دارد و کمی پایین تر که اندیس مس خیلی خوبی دارد اما از همه اینها ارزشمند تر گونه های جنگلی ،گیاهی و جانوری و طبیعت بکر وزیبای آن هست که چون جاده هم الحمدلله خراب هست ودر زمستان غیر قابل گذر ازدسترس عموم دور است.امیدوارم مردم متحد باشند وقدر طبیعت بکرشان را بدانندهمه این معادن ارزش قطع یک درخت ارژن را هم ندارند حتی ارزش گل آلود شدن یک روز رودخانه را
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۷
دستکاری محیط زیست طبیعی به هر دلیلی که باشد ستاره مرگ آدمیان را رقم می زند. دنیا را برای زندگی تنگ تر و تنگ تر می کند. بهره برداری از طبیعت فقط مادی نیست. کسی که در فضای کوه و دشت و بیابان سیر می کند نفس می کشد و لذت می برد او هم در حال بهره برداری است. زمین را بیش از این برای زیستن تخریب نکنیم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۷
آفرین محمود !!! چه کار ها که نکردی با دستور مستقیمت .
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۷
1825 روز است که بلااستثنا هر روز حداقل 5 خبر علیه دکتر احمدی نژاد می نویسید، هر کاری هم بکنید نمیتوانید محبت آن مرد الهی را از قلب و جان مردم ایران بیرون کنید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۴:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۷
جهنمی که این مرد الهی توش نباشه بهتر از بهشتیه که این مرد الهی توشه
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۷
نابود گر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۷
تا دیروز که ایشان باهمه خوب بودند شخصیتی رهایی و آزادی بخشش ملل و مدیر جهانی خوانده می شدندکسی نمی گفت داره خراب کاری می کنه حالا امروز که باهم زدن به تاروپو هم دارند میگند احمدی نژاد مدیریت بلد نبود همه روزنامه و رسانه ها دارند ازش بد میگند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۷
نه تنها طبیعت و اکوسیستم را مفت از بین میبرند بلکه پشیزی از ان هم مردم نیازمند ممنطقه نمیرسد فقط الودگی و نابودی طبیعت حاصل خواهد بود .
عماد
|
United States of America
|
۱۱:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۹/۲۷
حامیان احمدی نژاد !. برای اداره کشور باید برنامه داشت کلی گویی ذهنی و آرمانگرایی پیشرفت اقتصادی و سیاسی ایجاد نخواهد کرد آرمانگرای ذاتا بد نیست اما چه آرمانی باشد من آرزو دارم مردم در رفاه و سلامت باشند اما چگونه امکان پذیر هست برای رسیدن به اهداف باید برنامه داشت برنامه منسوخ شده پوپولیستی 100سال پیش جواب نمیدهد آیا کسانی که در فکر تزریق پول در جامعه بودند نمیدانستند این پول مثل سم به اقتصاد ضربه میزند وباعث رشد نقدینگی خواهد شد و دوباره چگونه باید پولهای تزریقی را جمع آوری کرد جز با گران کردن اجناس و قطع یارانه ها خواهد بود طبق قانون اساسی مردم در بحث عدالت اجتماعی در بخش بهداشت و درمان و آموزش و پرورش فقیر و غنی نمیشاسد دقیقا تیم احمدی نژاد همین دو مقوله بالا را رها سازی کرده بود .چالش های اقتصادی و سیاسی و بین المللی که احمدی نژاد درست کرد به این زودیها التیام نمی یابد دادن یارانه آسان بود اما حذف آن سخت تر هست چون مردم عادت کردند ساختمان و پل و بیمارستان که بد ساخته شده باشد تخریبش سخت تر هست فقط میگویند شهامت ایشان زیاد بود این شهامت نیست بی تدبیری هست مثل کسی که نداند اگر شنا بلد نباشد غرق میشود روز شب به همه حمله لفظی میکند اما خداییش یکبار شده اشکالات خودش را هم بگوید خیر . اشکال از زبان ایشان هست مردم جامعه آزمایشگاه نیستند که هر ایده ای را آزمایش کرد اگر خراب شد باید مسولیت را بپذیرد و جبران خسارت کند هر طرحی را ابتدا در سطح کوچکی اجرا میکنند و اگر جواب داد به کل کشور تعمیم میدهند نه کل کشور
برچسب منتخب
# مهاجران افغان # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سوریه # الجولانی # فیلترینگ
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
سرمربی بعدی تیم پرسپولیس چه کسی باشد؟