سیاست آب بازی ترکیه و مصیبت‌هایی که متوجه ایران، عراق و سوریه است!

در دورانی که همه توجه سیاستمداران و مقامات دولتی کشورهای منطقه، متوجه چالش های سیاسی و تنش های داخلی سوریه و عراق است، مقامات سیاسی ترکیه از این فرصت نهایت بهره برداری را برده اند و ایده های بلندپروازانه خود را عملیاتی کرده اند؛ سیاست هایی که پیرامون آب رقم خورده و با شرایط کنونی، ترکیه را قدرت برتر خاورمیانه خواهد کرد.
کد خبر: ۷۹۵۴۹۴
|
۱۲ ارديبهشت ۱۳۹۷ - ۱۶:۵۵ 02 May 2018
|
28448 بازدید
|

آب، ابزاری که ترکیه را خیلی زود قدرت برتر منطقه خواهد کرد!در دورانی که همه توجه سیاستمداران و مقامات دولتی کشورهای منطقه، متوجه چالش های سیاسی و تنش های داخلی سوریه و عراق است، مقامات سیاسی ترکیه از این فرصت نهایت بهره برداری را برده اند و ایده های بلندپروازانه خود را عملیاتی کرده اند؛ سیاست هایی که پیرامون آب رقم خورده و با شرایط کنونی، ترکیه را قدرت برتر خاورمیانه خواهد کرد.

به گزارش «تابناک»؛ ماجرای پروژه های آبی ترکیه که با نام «گاپ» اجرایی شد، در مراحل نهایی خود قرار دارد و در سال آبی جدید، عملیات آب گیری در بزرگ ترین سد آن نیز انجام خواهد شد؛ مجموعه اقداماتی بزرگ و پر وسعت که شرایط را برای کشورهای جنوبی ترکیه مثل ایران، عراق و سوریه به شدت سخت خواهد کرد.

«بوابه الاهرام»، به تازگی یکی از پایگاه های رسانه ای عرب زبان گزارشی را در مورد آخرین پیامدهای سیاست های آبی ترکیه منتشر کرده است که مروری بر اطلاعات آن حجم بالای نگرانی موجود را به خوبی نشان می دهد.

در این گزارش آمده است، تمدن بین النهرین که قرن ها در امتداد دو رودخانه بزرگ دجله و فرات شکل گرفت و دشت های جنوبی کشور عراق را به یکی از ثروتمندترین مناطق خاورمیانه تدیل کرد، اکنون درگیر تهدیدهای بالقوه ای است که زندگی میلیون ها عراقی را در تأمین آب شرب، کشاورزی و صنعت تهدید می کند.

ماجرای تأمین آب و بحران های پیش آمده در این حوزه خیلی زود عراق را درگیر اختلافات و تنش های دیگری کرد که کشور ترکیه در بالادست دجله و فرات برای عراق پیش آورده است؛ کشوری که به عنوان یک همسایه قدرتمند در شمال عراق قرار دارد و تأثیر زیادی بر سیاست های کنونی این کشور ایفا می کند.

واقعیت این است که پس از آغاز پروژه های عظیم سد سازی در ترکیه، اکنون بحران آب در مناطق جنوبی عراق به شدت افزایش یافته و برخی دولتمردان عراقی ادعا دارند که میزان بیابان زایی در استان های جنوبی این کشور به 70 درصد رسیده است.

هرچند پروژه های سد سازی ترکیه روی دو رود بزرگ دجله و فرات، بخش مهمی از چالش آبی در کشور عراق است، مسئولان و مدیران سیاسی عراقی نیز هیچ استراتژی در مقابل این بحران روزافزون در پیش نگرفته اند و این مسأله مشکلاتشان را افزایش داده است.

آنچنان که گزارش ها نشان می دهد، سطح آب دو رود دجله و فرات در پی افزایش سدسازی های ترکیه و به ویژه آغاز عملیات آب گیری در سد ایلی سو به شدت کاهش خواهد یافت؛ سدی که بناست با استفاده از آب ذخیره شده در پشت آن، بزرگ ترین پروژه های کشاورزی و تولید برق جهان در جنوب شرق ترکیه فعال شود.

سد ایلی سو، یکی از بحث برانگیزترین پروژه های آبی منطقه و جهان است که از سال 1997 عملیات ساخت آن بر روی رود دجله آغاز شد و اکنون در مراحل نهایی قرار دارد؛ اقدامی که مشابه آن را پیش از این و در سال 1990 ترکیه انجام داده بود و نود روز آب فرات را برای پر کردن سد آتاتورک روی عراقی ها بست که خسارات سنگین به اقتصاد و معیشت عراقی ها وارد کرد.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، در پاسخ به همه اعتراضات و گلایه هایی که مسئولان عراقی در مورد عملیات ساخت سدها بیان می کنند، به آنها این اطمینان را می دهد که در جریان آب گیری سدهایی مثل ایلی سو، هیچ خسارت و آسیبی به عراق وارد نشود؛ اما این اطمینان تنها در مقام حرف است و در عمل، هیچ کار مشخصی برای جلوگیری از کاهش روان آب های دجله و فرات نمی شود.

مسئولان دولت عراق که اکنون گرفتار چالش های متعدد داخلی نیز هستند به وزارت خارجه ترکیه این هشدار را داده اند که آنها باید عملیات آب گیری سد ایلی سو را در سال جاری لغو کنند و سیاست هایی را برای افزایش آب دجله در پیش بگیرند، اما مسئولان ترکیه چندان توجهی به این سخنان مقامات عراقی نمی کنند.

در همین رابطه چاوش اوغلو، وزیر امور خارجه ترکیه در سفر اخیرش به بغداد، از سخنرانی در مورد سیاست های آبی خودداری و در سخنان خود، تنها به موضوع افزایش حجم تجارت دوجانبه تأکید کرد.

پروژه گاپ که مقامات ترکیه به شدت بر اتمام آن تأکید دارند، متشکل از 22 سد و 19 نیروگاه برق آبی است که بر روی سرچشمه های دجله و فرات تأسیس شده اند و در نزدیکی مرزهای سوریه و عراق قرار دارند.

هدف نهایی ترکیه از این پروژه آن است که بتواند به وسیله آن، نزدیک به 2 میلیون هکتار زمین کشاورزی را به زیر کشت ببرد و همچنین سالانه بیش از 27 میلیارد کیلو وات برق تولید کند.

حسن النجانی وزیر منابع آب عراق اخیراً در مورد پیامدهای نامطلوب سیاست های آبی ترکیه گفت که برآوردها نشان می دهد میانگین جریان آب در دجله و فرات در ده سال گذشته در مقایسه با میانگین بلند مدت 45 درصد کاهش داشته است.

رسانه های عراقی از کاهش شدید منابع آب در استان های جنوبی عراق در سال جاری خبر می دهند؛ موضوعی که سبب شده است کشاورزان امکان کشت گندم را از دست بدهند؛ موضوعی که در کنار کاهش نزدیک به 60 درصدی بارش ها، شرایط نگران کننده ای برای عراق پیش آورده و منجر به افزایش بیابان زایی تا 70 درصد شود.

گفته می شود از بین رفتن چراگاه های طبیعی و علوفه برای دام نیز مشکل بزرگ دیگری است که اکنون عراقی ها با آن رو به رو شده اند و این موضوع سبب شده تا صدها هزار خانواده آواره و سرشار از خشم و نگرانی شوند.

بررسی ها نشان می دهد در برخی شهرها مثل بصره به دلیل کاهش آب ها میزان شوری آب به شدت افزایش یافته و امکان استفاده از آب آشامیدنی را برای شهروندان از بین برده است.

این فشارها در حالی است که ترکیه و عراق در سال های دور مثل 1986 و 1946 موافقت نامه هایی برای تنظیم میزان مصرف آب و رعایت حقابه های کشور عراق توسط ترکیه تحت نظر سازمان های بین المللی به امضا رساندند که اکنون ترکیه خود را ملزم به رعایت آنها نمی بیند.

موضع مسئولان ترکیه در دهه های گذشته، تقریباً ثابت بوده و همانطور که سلیمان دیمرل، رئیس جمهور اسبق ترکیه در سال 92 و هنگام افتتاح سد آتاتورک گفت، آنها عقیده دارند کشورهایی مثل عراق و سوریه حق ندارند، سیاست های آبی ترکیه را سرزنش کنند، همان طور که ترکیه حق ندارد سیاست های نفتی این کشورها را ملامت کند!

دیمرل در سال 1992 و هنگام افتتاح سد آتاتورک همچنین گفته بود: ما حق داریم کاری را که دوست داریم، انجام دهیم؛ گفته ای که اکنون نیز با زبان و شکل دیگر از سوی مقامات کنونی ترکیه شنیده می شود.

گزارش های بیشتر نشان می دهد که ترکیه اکنون جدا از پروژه های برق آبی و نیز کشاورزی، موضوع فروش آب به کشورهای همسایه را نیز در پیش گرفته است. ترکیه اکنون در حال فروش آب به رژیم صهیونیستی است؛ معامله ای که ترکیه در قالب توافق نامه ای تحت عنوان «آب برای اسلحه» آن را دنبال می کند.

در سال 2015 ترکیه خط لوله انتقال آبی را تأسیس کرد که بر اساس آن حجم قابل توجهی آب از طریق خط لوله و نیز دریا ابتدا به کشور قبرس و سپس سرزمین های اشغالی منتقل می شود و در اختیار رژیم صهیونیستی قرار می گیرد.

ترکیه همچنین در سیاست های آینده خود فروش آب به صورت تانکر به کشورهای اروپای شرقی مثل مالت، قبرس و یونان را نیز دنبال می کند و به دنبال آن است که این ماده حیاتی را به عنوان یک ابزار تجارت به کار بگیرد.

به نظر می رسد بی ثباتی های پیش آمده در خاورمیانه و به ویژه عراق و سوریه فرصت فوق العاده ای را در اختیار ترکیه قرار داده تا بلندپروازی های خود را در رابطه با منابع آب دنبال کند و اکنون کنترل بخش اعظمی از منابع آب خاورمیانه را که کشورهای ایران، سوریه و عراق را به شدت متأثر می کند، در اختیار بگیرد.

این سیاست ها با توجه نبود برنامه مشخص از سوی کشورهای جنوبی از جمله عراق به خوبی پیش رفته و در آینده خسارات سنگین تری را متوجه خاورمیانه و کشورهایی که در جنوب ترکیه قرار دارند، خواهد کرد؛ خساراتی که بخشی از آن مرتبط به اقتصاد و زندگی و بخش دیگر آن مرتبط با مسائل زیست محیطی مثل ریزگردها و پدیده گرد و غبار است.

 

اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما تبلیغ پایین متن خبر
مطالب مرتبط
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۸
در انتظار بررسی: ۴۶
انتشار یافته: ۱۲۶
محمد
|
Germany
|
۱۷:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
آیا بهتر نیست به جای مقصر دانستن دیگران برای مشکلات آبی کشور به فکر راه حل و برنامه ریزی باشیم؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
ایا بهتر نیست به جای شعاری سوال پرسیدن، یکم متن تحلیل رو بخونیم و نظر بدهیم؟؟؟
خطاب به خودم: ایا بهتر نیست تو کار مردم فضولی نکنی؟؟
مرتضی
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
راه حل مورد نظر اینه که مردم ایران پول ساخت این سد ها رو به جیب ترکیه تزریق نکنن: با سفرنکردن به ترکیه و نخریدن جنس ترک.
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
من موافقم که برای مشکلات آبی کشور به فکر راه حل و برنامه ریزی درست باشیم ولی اگر واقعا این سد سازی در ترکیه باعث کم شدن و ایجاد بحران زیست محیطی در بخش هایی از ایران بشه این سد سازیو نادیده بگیریم؟منظورت از راه حل و برنامه ریزی در این مورد دقیقا چیه؟واقعا اگر ترکیه در این زمینه مقصر باشه این تقصیرو نادیده بگیریم؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۰۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۳
با سیاست غلط در زمینه آب ما در این زمینه دچار مشکل جدی هستیم که قطعا با سیاست آبی هوشمندانه وتاجر مابانه ترکیه مشکل چند برابر میشود ترکیه همانگونه که مشخص است وشروع کرده دنبال فروش آب است واین سیاست چند دهه است که بنیان نهاده شده است ترکیه سیاست آب در برابر نفت یا آب در برابر دلار را دنبال می کند حالا ما چه می کنیم سرمایه مان را یا به عنوان گردش گر تقدیم ترکیه ویا به عنوان مدافع حرم وبازسازی عتبات در عراق وسوریه ودیگر کشورهای بدون بازگشت هزینه میکنیم خدا به فریاد ما وفرزندان ما برسد با پدیده های گرد وغبار آتی پای رفتن به کشور های خوش آب وهوا هم نداریم
علی غیاثی
|
United States of America
|
۱۷:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
از کی تا حالا ایران در جنوب ترکیه قرار گرفته !!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۱۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
ايران در جنوب تركيه نيست ولي عراق در جنوب تركيه و غرب ايران است و با خشم شدن عراق خاكش مياد تو حلق ايران
حسن
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۳
مشکلات خودمون کمه باید به فکر دیگران هم باشیم ؟!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
آب بازی نیست. برای منافع مردم و کشورش اهمیت و ارزش قائله.

شما هم از ترکیه درس بگیرید و بجای فکر کردن به دیگران منافع ملی و خواست مردم را در اولویت قرار دهید.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۲:۲۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
شما یک موقع می ایی و میگید که چرا سد میسازند در ایران و یک موقع هم
....
چند چندین با خودتون
مهدی
|
France
|
۱۷:۰۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
بله و مسئولین ما مسئولیت مهم تری دارند
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۱:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
مسئولین محترم حالا ایران بی اب بشه به جهنم لطفا نگذارید عراق و سوریه اب تو دلشون تکون بخوره
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
ایکاش شما هم مثل دولتمردان ترکیه باشید و برای رفاه مردم و مصلحت کشورتان هرکاری انجام دهید حتی به قیمت نارضایتی همسایگانی به وسعت یک جهان.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
منظورت از "شما"دقیقاچیه؟منظورت از "کشورتان"دقیقا چیه؟
شهرام
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۰۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۴
اتفاقا ماهم به فکرملتیم امانه ملت خودمون بلکه ملت برادرعراق وسوریه ویمن ولبنان و00000
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
بجای ترکیه به مشکل دریاچه اورمیه برسید که دشمنش داخلی و راحتتر میتونید پیدا کنید
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۵۱ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
اگر واقعا این سد سازی در ترکیه باعث ایجاد خسارت های زیست محیطی در ایران بشه مهم نیست؟و در چند درصد موارد آنگونه که به دریاچه ارومیه در ایران و در خبرهای مختلف در ایران پرداخته میشه به خطراتی که برای محیط زیست در جاهای دیگه در ایران یا بسیاری از نقاط دیگر که در ایران وجود داره پرداخته میشه؟
ناشناس
|
United States of America
|
۱۷:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
به هر قیمتی که شده این سد رو باید تخریب کرد
پاسخ ها
آرش
| United States of America |
۰۱:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۳
کاملا درست است.چون اصولا این آب متعلق به ترکیه نیست. سرچشمه های دجله و فرات در سرزمین های کردها در شرق آناتولی است که در جنگ چالدران از ایران جدا شده است. و باید سرزمین های خود را از ترکیه پس بگیریم
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۱۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۳
احسنت
طلبه نو اندیش
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
تنها راه شکایت از ترکیه و سپس تلاش برای بردن این پرونده اگر قانونی باشه به شورای امنیت هست که در یک بازه زمانی بتونن حق ابه مورد نیاز رو هر ساله بگیرن و در غیر این صورت درگیری اجتناب ناپذیره این تلاش باید توسط چند کشور متاثر از این بحران صورت بگیره
پاسخ ها
هادی
| Netherlands |
۲۳:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
انقدر دشمن منطقه ای و جهانی داریم که دیگه درگیری با ترکیه امکان نداره. چون بلافاصله دوستای اون و دشمنان ما دست به کار میشن
ناشناس
|
Saudi Arabia
|
۱۷:۵۰ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
کشوری که خدا می دونه (سلطان) برای مردم ایران و عراق چه برنامه های داشته باشه. امیدوارم مسئولان کشور ما از این خواب غفلت بیدار بشن و نزارن این برنامه بلندمدت ترکیه به سرانجام برسد.
پاسخ ها
ناشناس
| Netherlands |
۲۳:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
به سرانجام رسیده. وقت آبگیریشه
مزدک
|
United Arab Emirates
|
۱۷:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۲
چاره ای جز استفاده از دستگاههای آب شیرین کن در دریاهای جنوب و پمپاژ آن نداریم..حالا هی دست دست کنید...
برچسب منتخب
# قیمت طلا # مهاجران افغان # حمله اسرائیل به ایران # انتخابات آمریکا # ترامپ # حمله ایران به اسرائیل # قیمت دلار # سردار سلامی
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
عملکرد صد روز نخست دولت مسعود پزشکیان را چگونه ارزیابی می کنید؟