تاملی بر نامه ۱۳ دانشگاه برتر برای ارز دولتی؛

خواسته‌های گزاف دانشگاهیان از دولت با وجود عدم همراهی

آیا خواسته دانشگاه‌های کشور از دولت برای دریافت ارز دولتی منطقی و عملی است؟ در شرایطی که کشور با مشکلات اقتصادی متعددی روبروست و از خارج با شدیدترین شکل تحریم‌ها روبروست و... چه دلیل قانع کننده‌ای می‌تواند دولت را برآن دارد که نگاه ویژه‌ای به بخش دانشگاهی کشور داشته باشد و ارز دولتی به آن اختصاص دهد.
کد خبر: ۸۲۵۶۰۶
|
۲۴ مرداد ۱۳۹۷ - ۱۴:۱۰ 15 August 2018
|
6608 بازدید
|
جریمه بیش از ۷۰۰ دانشجوی خوابگاهی در دانشگاه صنعتی شریفدر شرایطی که کارشناسان اقتصادی یکی از دلالی بحران های اخیر ارزی و سقوط ارزش پول کشورمان را واگذاری ارز دولتی می‌دانند و تصمیمات اخیر دولت مردان برای کنترل اوضاع، شامل حذف بسیاری از پرداخت های ارز دولتی می‌شود، برخی مدیران کشورمان خواستار برقرار کردن پرداخت این ارز هستند، از جمله برخی مدیران دانشگاه های برتر کشور.
 
به گزارش «تابناک»، رئیس دانشگاه تهران در تازه‌ترین اظهاراتش از مکاتبه ۱۳ دانشگاه برتر کشور با دولت برای دریافت ارز دولتی خبرداد و گفت: باید فعالیت دانشگاه ها، دانشمندان و کالا‌های مربوط به حوزه پژوهش مشمول کالا‌های اساسی قرار گیرد و دانشگاه‌ها از ارز دولتی استفاده کنند.

محمود نیلی احمدآبادی، دلیل اعلام چنین درخواستی را بالابودن هزینه‌های ارزی دانشگاه‌ها دانست، به گفته او اگر ارز دولتی به دانشگاه‌ها اختصاص نیابد، دانشگاه‌ها به شدت دچار مشکل می‌شوند به طور مثال وقتی یک دانشجوی دکتری به فرصت مطالعاتی خارج از کشور اعزام می‌شود بخش زیادی از هزینه‌های او از سوی دانشگاه تامین می‌شود.

اما مکاتبه ۱۳ دانشگاه برتر برای دریافت ارز دولتی در شرایطی انجام می‌شود که حدود یک هفته از انتشار بسته جدید ارزی بانک مرکزی می‌گذرد و براساس مفاد این بسته ارز دولتی تنها به کالا‌های اساسی و ضروری اختصاص می‌یابد.

حال سوال این است که آیا خواسته دانشگاه‌های کشور از دولت برای دریافت ارز دولتی، منطقی و عملی است؟ در شرایطی که کشور با مشکلات اقتصادی متعددی روبروست و از خارج با شدیدترین شکل تحریم‌ها روبروست و در داخل هم نرخ تورم رشد چشمگیری داشته و بخش‌های تولیدی و صنعتی کشور به بن بست رسیده اند چه دلیل قانع کننده‌ای می‌تواند دولت را برآن دارد که نگاه ویژه‌ای به بخش دانشگاهی کشور داشته باشد و ارز دولتی به آن اختصاص دهد.

تجربه سال‌های گذشته نشان داده است که دانشگاهیان تاکنون نقش پررنگی در حل مسایل اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و ... ایفا نکرده اند و جایگاه کلیدی در زمان بروز بحران‌ها ندارند اگرچه رئیس دانشگاه تهران معتقد است که دولت‌ها توجهی به تلاش‌های دانشگاهیان و نظرات اساتید نداشته است وگرنه اکنون با این بحران‌ها مواجه نبودیم.

نیلی برای استدلال اظهاراتش به نامه اساتید در خصوص مشکلات اقتصادی اشاره می‌کند که بیش از ۱۰ سال از تدوین نگارش آن می‌گذرد، اما توجهی به آن نشده است.

اظهارت نیلی احمدآبادی درحالی رسانه‌ای می‌شود که تجربه سال‌ها همکاری بخش خصوصی و دولتی با دانشگاه‌های کشور نشان داده است تا زمانی که بخش خصوصی و دولتی حرفی از قرارداد و تأمین منابع مالی و... نزده باشند دانشگاه‌های کشور به ویژه دانشگاه‌های برتر با آن‌ها همکاری نخواهند داشت نمونه آن هجوم مگس‌های سفید به پایتخت درسال‌های اخیر بود که با وجود فراگیر بودن آن و مشکلات متعددی که به همراه داشت، اما تحقیق یا پروژه خاصی از سوی جامعه دانشگاهی برای حل این مشکل انجام نشد.

به عبارت دیگر دانشگاه‌های کشور نشان داده اند که در بحث حل مشکلات اجتماعی، اقتصادی و غیره چندان خودجوش نیستند و تا زمانی که از آن‌ها درخواست همکاری نشود تمایل چندانی برای همکاری نشان نمی‌دهند.

اگرچه رییس دانشگاه تهران معتقد است که دانشگاه تهران در مسائل جامعه مشارکت می‌کند، به طور مثال زمانی که مسائل ۹ و ۱۰ دی در کشور رخ داد اساتید جامعه شناس، اقتصادی و علوم اجتماعی در این دانشگاه جلسه تشکیل دادند و نتایج جلسه به مسئولان ارائه شد، اما این جلسه رسانه‌ای نشد.

باوجود اظهارات رییس دانشگاه تهران و دلایلی که سایر مسئولان دانشگاهی کشور برای همکاری و مشارکت با دولت و بخش خصوصی در حل مشکلات فراگیر جامعه به آن اشاره می‌کنند، اما تجربه درگیری با مسایل و مشکلات بغرنج در کشور حکایت از کم کاری و بی مهری دانشگاهیان به جامعه دارد برهمین اساس دلیل قانع کننده‌ای برای تخصیص نرخ ارز به دانشگاه‌ها وجود ندارد.

البته پیشنهاد می‌شود که اگر دولت برنامه‌ای برای اختصاص ارز به دانشگاه‌ها ندارد شیوه اختصاص ارز به ایرلاین‌ها را در این زمینه اجرایی کند. ماجرا از این قرار است که افزایش نوسانات ارز در کشور از اردیبهشت ماه بسیاری از بخش‌های صنعتی، تولیدی، خدماتی و ... با مشکل مواجه شدند.

یکی از این بخش ها، ایرلاین‌های کشور بودند که با افزایش نوسانات ارزی هزینه هایشان به شدت افزایش یافت زیرا هزینه شرکت‌های هواپیمایی به دلار است برهمین اساس با افزایش قیمت ارز ایرلاین‌ها با مشکلات متعددی روبرو شدند برهمین اساس دولت تصمیم گرفت که ارز دولتی به آن‌ها اختصاص دهد تا شرکت‌های هواپیمایی به حیات خود ادامه دهند، اما در بسته جدید ارزی، از لیست دریافت کنندگان ارز خارج شدند، البته کارشناسان این اقدام دولت را مثبت قلمداد کردند، چون در شرایط کنونی اقتصاد ارز باید به کالا‌های اساسی اختصاص یابد و هواپیما کالایی لوکس در دنیا شناخته می‌شود.


Allami Daneshnak, [۱۵.۰۸.۱۸، ۱۳:۱۸].
اما موضوع مهمی که درباره ارز اختصاصی به ایرلاین‌ها اجرایی شد این بود که آن‌ها اگرچه ارز دولتی ندارند، اما ارز مورد نیاز خود را از سامانه نیما (نظام یکپارچه معاملات ارزی) دریافت می‌کنند که نسبت به سنا (سامانه نظارت ارزی) قیمت‌های متعادلتری دارد پس پیشنهاد می‌شود که ارز اختصاصی به دانشگاه‌های دارای فعالیت علمی بالا باید با امتیازاتی همراه باشد به عنوان نمونه ارز این دانشگاه‌ها می‌تواند از سامانه نیما تأمین شود.
با این اقدام هم فشار اقتصادی بر دانشگاه‌های کشور در راستای تأمین ارز اختصاصی کاهش می‌یابد و دانشگاه‌ها می‌توانند به فعالیت‌های بین المللی خود ادامه دهند.
اشتراک گذاری
تور تابستان ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۱
در انتظار بررسی: ۲
انتشار یافته: ۳۸
احد
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۴:۳۲ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۴
خیلی فعالیت علمی میکنند حالا ارز دولتی هم میخواهند! تمام پایان نامه هاشون در میدان انقلاب را با پول میگیرن و فارغ و التحصیل و بعد هم مدعی کار میشوند !! جای بسی تاسف هست دانشگاهها الان باید منبع ارز اوری به مملکت باشند اونقت اقایون ارز دولتی میخان که برن سفر تفریحی مطالعاتی !
ناشناس
|
Germany
|
۱۴:۳۶ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۴
بنظر من بله کاملا بجاست خواسته شون
شما در نظر بگیرید که هزینه همایش های بین المللی ، حق عضویت ژورنال ها ، دعوت از اساتید خارجی ، اعزام دانشجو و... چقدر زیاده
اونم با این بودجه اندک تحقیقات و دانشگاه ها در کشورمون
ناشناس
|
Malaysia
|
۱۴:۴۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۴
باید فعالیت دانشگاه ها، دانشمندان و کالا‌های مربوط به حوزه پژوهش مشمول کالا‌های اساسی قرار گیرد !!!!!!!!!!!!!!
کدوم فعالیت ؟! کدوم دانشمند ؟! کدوم پژوهش ؟! واقعا دانشگاهیان چنین توهماتی از خود دارند ؟!
سلیمانی
|
Finland
|
۱۵:۰۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۴
مطلب شما سراسر ناشی از عدم آگاهی و بی نهایت مایه تاسف است. شما که منتشر نمیکنی ولی شاید یه بار دیگه متن خودت را بخونی و به خود بیای.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۱۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۴
بیشتر اساتید دانشگاه خیلی نامرد هستن، تو این چند ماه، ارز های دولتی رو گرفتن و مسافرت های خارجی رو رفتن باهاش، جالبه که به دانشجو ها بابت مقاله و کنفرانس رو نمی‌دادند (توجه کنین که حتی وقتی دانشجو هزینه ریالی رو میداد)
الان هم دنبال تفریح خودشون هستن با دلار ارزون
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۴
کاش وزارت علوم زیر نظر وزیر بهداشت قرار می گرفت. اینجوری بودجه های بی حساب به دانشگاه سرازیر می شد. مردم هر کالایی را که می خریدند در قالب ارزش افزوده به دانشگاه پول وارزیر می کردند.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۴
همه به فکر خودشونن
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۳۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۴
من فارغ التحصيل سال 82 پليتكنيك هستم رشته مهندسي مكانيك - تبديل انرژي. همون سالها بر خلاف ميل قلبيم براي ادامه تحصيل دكترا و بالاتر كشور آمريكا رو انتخاب كردم و مشغول گذران زندگي در تگزاس شدم. بعد از 15 سال كه بريا ديدار اقوام به كشور برگشتم دوست داشتم حال و هواي اون روزا (دوران شكوهمند محمد خاتمي در عرصه علم و فرهنگ و اقتصاد) رو در دانشگاه براي خودم تداعي كنم و بعد از مراجعه و گپ و گفتگو با دوستان اون زمان و اساتيد فعلي و جويا شدن در مورد سطح علمي دانشجويان همگي از آماري دلهره آور صحبت ميكردند! آمريكايي كه امروز به لحاظ علمي ميتونه با كل دنيا سرشاخ بشه اصلا دانشگاه هاش شبيه اين چيزي كه من ديدم و درمورد شنيدم نيست! كلا عرض كنم حتي الان دارم لحظه شماري ميكنم براي بازگشتم به اونجا و افسوس ميخورم كه چي بوديم وچي شديم.
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۳۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۴
بنده استاد دانشگاه هستم. واقعا نگاه تابناک باعث تاسف است، دانشجویانی که بنده و همکارانم تربیت کرده ایم در جای جای کشور و دنیا مشغول فعالیت صنعتی و پژوهشی هستند که بنده جداقل در مورد دانشجویان خودم میتوانم تک تک با ذکر نام فرد و نام صنعت یا محل مربوطه را برای شما ذکر کنم؛ به عبارتی خروجی دانشگاه چرخ صنعت کشور را می چرخاند؛ حال شما اطلاع ندارید باید این گونه قلم فرسائی کنید؟
چاپ نمیشه
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۵:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۵/۲۴
آقایان فکر ماموریت های مکرر خودشون هستند وگرنه تخصیص ارز به دانشجو بهانه است.
برچسب منتخب
# دولت چهاردهم # اسماعیل هنیه # مسعود پزشکیان
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
پاسخ های رئیس جمهور پزشکیان در اولین نشست خبری را چطور ارزیابی می کنید؟