آیا ۶۰ درصد اقتصاد ایران دست چهار نهاد است؟ دولت و بخش خصوصی چه سهمی دارند؟

بررسی و محاسبات نشان می‌دهد، در سال ۱۳۹۶ حجم تولید ناخالص داخلی ۱۴۷۰ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بوده است. سهم بودجه شرکت‌های دولتی از تولید ناخالص داخلی، رقمی معادل ۴۷.۶ درصد و سهم دولت از تولید ناخالص داخلی ۱۹.۵ درصد بوده است؛ بنابراین، در مجموع سهم دولت از اقتصاد ایران بیش از ۶۰ درصد است.
کد خبر: ۹۲۵۶۳۷
|
۰۲ مهر ۱۳۹۸ - ۱۳:۴۱ 24 September 2019
|
42085 بازدید
|
آیا ۶۰ درصد اقتصاد ایران دست چهار نهاد است؟ دولت و بخش خصوصی چه سهمی دارند؟
 
تابناک اقتصادیبررسی و محاسبات نشان می‌دهد، در سال ۱۳۹۶ حجم تولید ناخالص داخلی ۱۴۷۰ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بوده است. سهم بودجه شرکت‌های دولتی از تولید ناخالص داخلی، رقمی معادل ۴۷.۶ درصد و سهم دولت از تولید ناخالص داخلی ۱۹.۵ درصد بوده است؛ بنابراین، در مجموع سهم دولت از اقتصاد ایران بیش از ۶۰ درصد است.

به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ بهزاد نبوی که در عرصه سیاست با عنوان چریک پیر شناخته می‌شود، در روز‌های اخیر طی مصاحبه‌ای جملاتی را بیان کرده که در نوع خود جالب است. وی در بخشی از سخنان خود اعلام کرده است که اختیارات دولت بر طبق قانون اساسی، حدود ۱۰ تا درصد کل اختیارات اداره کشور است و باید در همین حد از دولت انتظار داشت. 
 
همچنین نبوی در بخش دیگری از صحبت‌های خود، با اشاره به اینکه بخش‌های انتخابی حاکمیت سهم کمی در اداره کشور دارند افزوده است: در کشور ما چهار نهاد هست که ۶۰ درصد ثروت ملی را در اختیار دارند؛ ستاد اجرایی فرمان امام، قرارگاه خاتم، آستان قدس و بنیاد مستضعفان که هیچ یک از این‌ها ارتباطی با دولت و مجلس ندارند.

سال‌هاست این گزاره بیشتر از سوی سیاستمداران و نه اقتصاددانان مطرح می‌شود که بنیاد‌ها و نهاد‌ها مالکان عمده اقتصاد ایران می‌باشند و برای مردم نیز این جمله بسیار جذاب است و خبر از حضور مافیا‌های پیچیده در اقتصاد ایران را می‌دهد. معمولا هم این گزاره بیشتر در زمان نزدیکی به دوره‌های انتخاباتی و از سوی طرفداران جناح‌هایی مطرح می‌شود که حاکم بر وضعیت سیاسی کشور هستند و می‌خواهند به نوعی عملکرد نه چندان خوب خود را به گردن دیگران بیندازند.

اما حالا پرسش اساسی این است که آیا واقعاً ۶۰ درصد اقتصاد ایران در اختیار بنیاد‌ها و نهادهاست؟ آیا این بنیاد‌ها و نهاد‌ها هستند که سهم عمده‌ای از اقتصاد ایران را بر عهده دارند؟!

سهم ۶۷ درصدی دولت از اقتصاد ایران

همان گونه که عنوان شد، سال‌هاست این گزاره مطرح می‌شود که بنیاد‌ها و نهاد‌ها سهم عمده‌ای از اقتصاد ایران دارند. بررسی‌های آماری نشان می‌دهد که این گزاره صحیح نیست و بخش عمده اقتصاد ایران در اختیار دولت است.

یکی از شاخص‌ها برای ارزیابی اندازه بخش دولتی در اقتصاد مقایسه حجم بودجه دولت با تولید ناخالص داخلی است. بر اساس آخرین گزارش بانک مرکزی از نماگر‌های اقتصادی، حجم تولید ناخالص داخلی در سال ۱۳۹۶ به میزان ۱۴۷۰ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان بوده است.
 
حجم کل بودجه‌های شرکت‌های دولتی در بودجه سال ۱۳۹۶ حدود ۸۰۰ هزار و ۵۰۲ میلیارد تومان بوده که برای بررسی اثر هزینه‌ای بودجه شرکت‌های دولتی در تولید ناخالص داخلی، سرفصل بخش مالیات و تملک دارایی‌های مالی از رقم مذکور کسر شده و به رقم ۷۰۰ هزار و ۳۷۰ میلیارد تومان خواهیم رسید؛ بنابراین، سهم بودجه شرکت‌های دولتی در تولید ناخالص داخلی رقمی معادل ۴۷.۶ درصد است. نکته قابل توجه این که این محاسبات تنها برای شرکت‌های دولتی است که دولت بیش از ۵۰ درصد سهام آن‌ها را دارد و اگر سایر شرکت‌هایی را که دولت در آن‌ها سهم کمتر از ۵۰ درصد دارد، اضافه کنیم قطعاً این درصد سهم شرکت‌های دولتی از تولید ناخالص داخلی بالاتر خواهد رفت.

همچنین رقم کل بودجه عمومی دولت در سال ۱۳۹۶ بالغ بر ۳۴۷ هزار و ۷۶۰ میلیارد تومان بوده که دولت از این میزان تنها توانسته است ۳۲۰ هزار و ۳۰ میلیارد تومان را پرداخت کند. از طرف دیگر، با توجه به اینکه این محاسبه به روش هزینه انجام می‌شود، باید بخش هزینه‌ای تملک دارایی‌های مالی را حذف کرد؛ بنابراین، اثر بودجه در تولید ناخالص داخلی ۲۸۶ هزار و ۸۶۰ میلیارد تومان و البته این رقم در برابر عدد تولید ناخالص داخلی، نسبتی برابر ۱۹.۵ درصد است.

در مجموع می‌توان گفت: سهم دولت (۱۹.۵ درصد) و شرکت‌های دولتی (۴۷.۶ درصد) از کل تولید ناخالص داخلی یا اقتصاد کشور در سال ۱۳۹۶ رقمی در حدود ۶۷.۱ درصد بوده است.

اندازه دولت در اقتصاد ایران بر اساس گزارش‌های رسمی

یکی از گزارش‌های رسمی منتشره پیرامون اندازه دولت، گزارش بانک مرکزی است که در سال ۱۳۸۵ منتشر شده است. این گزارش میزان اندازه دولت در اقتصاد ایران را در دوره سال‌های ۱۳۵۲ تا ۱۳۸۴ بررسی کرده است.
 
بررسی‌های انجام شده نشان می‌دهد اندازه دولت در همه سطوح در دوره رونق درآمد‌های نفتی (۱۳۵۲-۵۷) بالاترین مقدار را نسبت به سایر دوره‌های تحت بررسی داشته و ۶۳.۱ درصد بوده است.

در دوره انقلاب و جنگ (۱۳۵۸-۶۷) همراه با رکود اقتصادی، مخارج دولت کاهش چشمگیری داشته که منجر به کاهش اندازه دولت به ۴۰.۸ درصد در اقتصاد ایران شده است.

در سال‌های برنامه اول توسعه (۱۳۶۸-۷۲) اندازه دولت مرکزی و دولت عمومی نسبت به دوره قبل از آن کاهش چشمگیری داشت، اما اندازه بخش عمومی به رغم رشد قابل ملاحظه تولید ناخالص داخلی تقریباً ثابت ماند. این امر ناشی از ایجاد و گسترش شرکت‌های دولتی طی سال‌های برنامه اول توسعه بوده؛ در این دوره اندازه دولت به ۳۹.۳ درصد رسیده است.

کاهش شدید رشد اقتصادی در دوره برنامه دوم توسعه (۱۳۷۳-۷۸) با وجود کاهش رشد مخارج دولت، باعث بزرگتر شدن نسبت مخارج دولت به تولید ناخالص داخلی و افزایش اندازه دولت به ۵۰.۶ درصد طی این دوره شد.

رونق اقتصادی طی دوره برنامه سوم توسعه (۱۳۷۹-۸۳) علیرغم رشد بالای مخارج دولت، موجب کاهش اندازه دولت در سطوح دولت مرکزی و دولت عمومی در این دوره شده است. با وجود این، اندازه بخش عمومی به دلیل افزایش چشمگیر هزینه‌های جاری شرکت‌های دولتی، بانک‌ها و مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت طی سال‌های این برنامه، بزرگتر شده و به ۵۳ درصد رسیده است. در سال ۱۳۸۴، مخارج جاری و عمرانی دولت در همه سطوح رشد چشمگیری نسبت به سال ۱۳۸۳ داشته و منجر به بزرگتر شدن اندازه دولت در هر سه سطح مذکور شده است. اندازه دولت در سال ۱۳۸۴ به ۷۲.۲ درصد افزایش یافته است.
 
آیا ۶۰ درصد اقتصاد ایران در اختیار بنیاد‌ها و نهاد‌ها است؟

شایان ذکر است سه سال قبل نیز معاونت اقتصادی، وزارت امور اقتصادی و دارایی طی مطالعه‌ای سهم بنیاد‌ها و نهاد‌ها از کل اقتصاد ایران را تنها ۱۰ درصد اعلام کرد. مجموعه‌هایی مانند آستان قدس رضوی، ستاد اجرایی فرمان امام، بنیاد برکت، بنیاد مستضعفان، بنیاد شهید، قرارگاه سازندگی خاتم و دیگر تشکیلات اقتصادی سپاه در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته بودند. با استناد به این گزارش، نقش شرکت‌های دولتی و شبه دولتی در اقتصاد ایران قابل قیاس با بنیاد‌ها و نهاد‌ها نبود.

حتی علاوه بر این گزارش ها، مسعود نیلی دستیار سابق رئیس جمهور در نشست تحلیل شرایط اقتصادی ایران که در مرداد ماه سال جاری و به همت اتحادیه انجمن‌های اسلامی دانشجویان در اروپا برگزار شده بود، در مورد تأثیر بنگاه‌داری نهاد‌های نظامی بر اقتصاد ایران افزود: حدود ۴۰ درصد سهام بنگاه‌های اقتصادی، سهام عدالت است که کاملا در اختیار دولت و ۲۰ درصد هم به خودی خود در دست دولت قرار دارد؛ به عبارتی، دولت عنصر مسلط بنگاه‌داری است و صحبت از بنگاه داری نهاد‌های نظامی، خیلی مستند نیست.

سهم بخش خصوصی از اقتصاد ایران چقدر است؟

اتاق بازرگانی ایران، طی مطالعاتی به تعیین سهم ارزش افزوده بخش خصوصی و بخش عمومی از کل ارزش افزوده ایجاد شده در سال‌های ۱۳۹۲ و ۱۳۹۳ با دو رویکرد درصد مالکیت سهام و رویکرد تعیین مدیریت پرداخته است.

بر اساس رویکرد درصد مالکیت سهام، در سال ۱۳۹۲ سهم ارزش‌افزوده بخش خصوصی از کل ارزش‌افزوده ایجاد شده در اقتصاد ایران معادل ۴۴٫۷ درصد و سهم بخش عمومی برابر با ۴۵٫۳ درصد بوده است. در سال ۱۳۹۳ با توجه به محاسبات انجام‌شده، سهم ارزش‌افزوده بخش خصوصی از کل ارزش‌افزوده ایجاد شده در اقتصاد ایران معادل ۴۷٫۳ درصد و سهم بخش عمومی ۵۲٫۷ درصد بوده است.

بر اساس رویکرد تعیین مدیریت، سهم بخش دولتی و خصوصی از ارزش‌افزوده ایجاد شده در اقتصاد ایران در سال ۱۳۹۳ به ترتیب برابر با ۵۴.۲ درصد و ۴۵.۸ درصد و این نسبت‌ها برای سال ۱۳۹۲ برای دو بخش دولتی و خصوصی برابر با ۵۷ درصد و ۴۳ درصد بوده است.
 
آیا ۶۰ درصد اقتصاد ایران در اختیار بنیاد‌ها و نهاد‌ها است؟

بنابراین، باز هم در خوش بینانه‌ترین حالت، سهم بخش خصوصی از اقتصاد ایران زیر ۵۰ درصد برآورد شده است و این بخش عمومی (دولتی) است که نقض پررنگ تری دارد.

در مجموع آنچه مشخص است، تقلیل نقش دولت در اقتصاد ایران و افزایش نقش نهاد‌ها و بنیاد‌ها در اقتصاد ایران به نوعی فرافکنی است. دولت باید با توجه به نقش بیش از ۶۰ درصدی خود در اقتصاد ایران پاسخگوی عملکرد خود باشد. به نظر می‌رسد طرفداران دولت با این گونه اعلام نظر‌ها در آستانه انتخابات به دنبال تطهیر این نهاد باشند و قصد دارند عملکرد ضعیف دولت را به گردن سایر نهاد‌ها بیندازند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳
بلیط هواپیما
فرنام صنعت پاکسا
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۲۱
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۱۲۹
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
آدمی که خواب است بیدار شدنی است
آدمایی که خود را به خواب می زنند بیدار شدنی نیستند.
پاسخ ها
ج ج
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۹:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۳
اقتصاد دان های عزیزفقط بفرمایند چرا ارزش پول ملی 2000
برابر در عرض 40 سال کم شده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
نهاد هایی که هیچ اطلاعاتی از دارایی و سودشون نیست چطور میشه حساب کرد.قطعا نهادهایی هستند که اکثر اقتصاد را به صورت مخفی و زیر زمینی در اختیار دارند بدون اینکه یک ریال مالیات بدهند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
بخش خصوصی وجود خارجی نداره.
ناشناس
| Netherlands |
۱۵:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
نظرات رو خوندم، و اکثر نظرات به درستی اشاره به ناقص بودن مقاله داره. تابناک آخه چرا هر مقاله ای رو همینجوری چاپ می‌کنی؟ لطفا نام مقاله‌نویس رو هم منتشر کنید تا از این به بعد وقتمان رو برای مقاله‌های ایشون تلف نکنیم
فاطمه
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۶:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
شرکتهای بنیاد مستضعفان مالیات پرداخت می کنند پس شفافیت مالی دارند. متاسفانه بسیاری از افراد در مورد این نهاد اطلاعات نادرست پخش می کنند. من در مورد سایر نهادها اطلاعاتی ندارم ولی بنیاد را خوب میشناسم
ناشناس
| United States of America |
۱۶:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
تحلیل های که تابناک داده بر حساب یک سری دادهای جناح اصولگرا هست . نهادها متمکن مالی خیلی زیادی دارند برای اینکه حسابرسی وجود ندارد . دارای انها بخاطر انباشت پول و سرمایه طی چند دهه بسیار زیاد شده است بطوری که با این پول میشود اقتصاد یک کشور را رونق داد یا به رکود و تورم کشاند . داشتن بنیادهای غیر خصوصی بنام نهاد و بنگاه نیمه دولتی و با پشتوانه سیاسی و نطامی یعنی موازی کاری با دولت هست . تمام شرکت ها باید تابع سیاست های دولت برامده از ملت باشند خرج کرد انها شفاف باشد . مالیات بدهند ‌ . انباشت ثروت در این نهادها به مرور زمان نه برای اقتصاد بلکه رانت را ایحاد میکند این شرکت های غیر خصوصی باعث تلاطم در قیمت ها هم نقش دارند در بازار و بورس هم نقش دارند . همین اینکه مردم و دولت نمیدانند اینها چقدر سرمایه در گردش دارند سم اقتصاد هست . فرمان از سیاست های پولی نمبرند خطرناک هست
مهران
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۷ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
آمریکا یک کشور نیست آمریکا یک پدیده است آمریکا یعنی : نژادپرستی .سودهای کلان بانکی به جای تولید و اشتغال.استثمار.فاصله شدید طبقاتی.فقر و فساد و فحشا و ... هر کشوری که این موارد در آن دیده شد آنجا آمریکاست بنابراین رابطه یا عدم رابطه با یک کشور دردی را دوا نمی کند ...
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۴ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
شما از کجا به این قطع رسیدی؟
بگو تا بقیه هم متوجه بشن
و اگر قابل محاسبه نیست چطور بهزاد نبوی گفته ۶۰ درصد؟...
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۲۷ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
این نهادها از اول انقلاب بودند ولی اینکه با روی کار آمدن یک دولت مسکن رشد 130 درصدی کنه و دلار 3 هزار تومنی تا نزدیک 20 هزار تومن رشد کنه و تورم و رکود و ...موارد دیگر قطعا نمیتواند تقصیر این نهادها باشد
خوب است که دولتها جرات پذیرش اشتباهاتشون رو داشته باشند
ناشناس
| Germany |
۱۸:۱۲ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
آمارتان قبل قبول نیست
همه میدانند که تا بحال شفافیتی در کار نبوده است
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۶ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
این تحلیل نمیدونم مردم چی فرض کرده کی یه حسابرسی از اموال این 4 نهاد صورت گرفته
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۱ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
مگر شما امار کارکرد 4 نهاد خاص را دارین؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۴۰ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
دوست عزیز حجم کلی اقتصاد ایران را نوشته و حجم کل دولت را هم بعدش اورده و محاسبه کرده که چند درصد می شود
یک کمی فکر کنید بعد بنویسید
محمدباقر
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
دوست عزیز اقتصاد ایران رو بر اساس آمار بانک مرکزی اعلام کردن. یعنی شامل همه اقتصاد ایران. تازه این 67 درصد دولت بدون احتساب شرکت‌هایی که دولت کمتر از 50 درصد سهام داره. اصولا اونایی که 40 ساله دولت‌ها رو قبضه کردن و تو همه دولت‌ها جا پا دارن اصرار دارن که بگن دولت هیچکاره است و عجیب تر اینکه خودشون رو برای گرفتن دولت تلاش می کنن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
ناشناس محترم 15:40
آیا سهم دارایی ها و سرمایه ها رو هم در نظر می گیرید؟
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
حجم دارایی های دولت می دونی چقدر است؟
هجده هزار هزار میلیارد تومان که در اینجا نیامده
خطاب به۱۸:۱۱
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۲۸ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
آقای 15،40 دقیقه خواهشا شما یکم فکرتون بکار بندازین کی ملت از اموال نهادها مطلع بودن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۸:۳۷ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۳
ناشناس 18.56
مدارس، بیمارستان ها، ادارات، دانشگاه ها جز< همون حجم دارایی هایی است که دولت دارد. ولی آیا این به مفهوم این است که دولت می تواند آن ها را بفروشد؟
منوچهر
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
اخرشم مشخص نشد سهم هرکدام از این نهاد ها در اقتصاد ایران چقدر است
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۲ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
درست نخوندی پس:
۱۰ درصد
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
دوباره بخون
ناشناس
| Germany |
۱۵:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
دقیق بخونیم بعد نظر بدهیم:
شایان ذکر است سه سال قبل نیز معاونت اقتصادی، وزارت امور اقتصادی و دارایی طی مطالعه‌ای سهم بنیاد‌ها و نهاد‌ها از کل اقتصاد ایران را تنها ۱۰ درصد اعلام کرد. مجموعه‌هایی مانند آستان قدس رضوی، ستاد اجرایی فرمان امام، بنیاد برکت، بنیاد مستضعفان، بنیاد شهید، قرارگاه سازندگی خاتم و دیگر تشکیلات اقتصادی سپاه در این گزارش مورد بررسی قرار گرفته بودند. با استناد به این گزارش، نقش شرکت‌های دولتی و شبه دولتی در اقتصاد ایران قابل قیاس با بنیاد‌ها و نهاد‌ها نبود.
ناشناس
| United States of America |
۱۶:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
دولت فقط تدارکات و سیاست هدی این شرکت ها را انجام میدهد . یعنی چون این شرکت ها و نهادها دولتی نیستند ولی خصوصی هم نیستند . نه به دولت جوابگو هستند نه به حسابرس .. تولید کننده خوبی نیستند . فقط با یک فشار میتوانند در دولت سیاست ها بنفع خود همراهی کنند . اتفاقا همین شرکت با توجه به اگاهی که از خزانه کشور و بورس و کالا و تولید و طلا و ارز دارند به افزایش یا کاهش قیمت ها دامن میزنند . کلا اقتصاد باید خصوصی شود والسلام
محمد شریفی
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۸:۰۸ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
جناب ناشناس: شما هم درست دقت کن: وقتی آمار درآمدت رو گزارش ندی و فقط انباشت سرمایه داشته باشی و یا اینکه سرمایه را تبدیل به ملک و زمین و ....بکنی در تولید ناخلص ملی لحاظ نمی شه برادر
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۱ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
ناشماس اخری
یعنی می خواهی بگویی دارایی و زمین های این نهاد از دولتی که ۱۸ هزار هزار میلیارد است بیشتر است؟
دمت گرم بابا یک کمی اروم تر
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۲ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
پرچم فرانسه شما از کجا فهمیدی خوب نیستند؟
تقصیری نداری به خاطر تبلیغات
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
۱۴۷۰ هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان
این عدد چطور خونده میشه؟
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
به سختی
مرتضی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
تابناک جان که کاملا مشخصه بیطرفانه به قضیه نگاه میکنی!

1- مشخص نکردی که خود این 4 نهاد (که کاملا حکومتی هستن) در این 63 درصد هستن یا نه؟!
2- به اطلاعاتی دسترسی داری که سهم این 4 نهاد واقعا چقدره؟! یا اصلا این 4 نهاد تو آمارها نیستن؟!
3- بخش عمده ای از دارایی مثلا ستاد اجرایی فرمان امام، املاک این نهاد هستش که مطمئنا در آمار نیستن!!
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
با دقت بخون
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
تحلیل دقیقی بود.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
اصلا فرض کنییم ۱۰۰٪اقتصاد دست دولته. وقتی قدرتمندان خارج از دولت تصمیم بگیرند با تدابیری همین اقتصاد رو ضرر ده کنن ٬ یعنی دولت هیچکارست.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۳:۴۷ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
پس چرا ت انتخابات اینهمه برا هیچکارگی بال بال میزنن؟
ایرونی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۰ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
اقتصاد بیمار و فلج ایران به علتهای زیر به این روز دچار شده:
1-بنگاه های سودده در اختیار برخی ارگانها قرار گرفته
2-واردات بونجول از کشور برادر چین بخصوص در صنعت پوشاک و خودرو
3-زمین زدن افراد متفکر و کاردان به بهانه های مختلف و حذف آنها از اقتصاد
4-باز نبودن دربهای کشور به روی کشورهای صاحب نام جهت سرمایه گزاریهای گسترده
5-خام فروشی نفت در نتیجه هدر رفتن سرمایه مملکت
6-نداشتن زیرساختهایی مناسب و نفوذ افراد کم سواد و بی سواد درجاهایی که نباید حضور داشته باشند
7-دزدیها اختلاسها و منفعت طلبی و سودجویی برخی از مسولین
8-نبودن شرکتهای بزرگ به بخش خصوصی(به شکا اسمی خیلی از شرکتها خصوصی هستند اما دولتی هستند!!
و هزاران چیز دیگر
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۴:۰۲ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
به نظرم بیشتر از اینها اقتصاد کشور در دست این چهار بنیاد هست.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۵:۲۳ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
با سند حرف بزن
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۷:۱۸ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
نظر شکمی
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۲۰:۳۱ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۲
با سند اونموقع حرف میزنه ملت که اموال دارایی این چهار نهادم مشخص بشه
برچسب منتخب
# جنگ ایران و اسرائیل # قیمت طلا # مهاجران افغان # یارانه # حمله اسرائیل به ایران # خودرو
الی گشت
قیمت امروز آهن آلات
نظرسنجی
با پاسخ ایران(وعده صادق 3) به حمله اسرائیل موافقید؟