تصاویر: گنجینه‌های ایران كهن؛ قره کلیسا

کد خبر: ۹۸۷۸۴
|
۲۵ ارديبهشت ۱۳۸۹ - ۱۷:۰۵ 15 May 2010
|
30353 بازدید
کلیسای تاتائوس یا به زبان محلی قره کلیسا به گفته بسیاری از مسیحیان، قدیمی ترین کلیسای تاریخ محسوب می‌شود که نخستین بار به وسیله حواریون ساخته شده است.

دیرینه ترین کلیسای  تاریخ



به گزارش شبکه خبر، شاید بسیاری از ایرانیان و غیر ایرانیان ندانند  که نخستین کلیسای تاریخ مسیحیت، درجنوب شهرستان  ماکو در استان آذربایجان غربی  و در 20 کیلومتری شمال شرقی شهر چالدران واقع شده است.

قره کلیسا یا کلیسای تاتائوس که به عنوان نهمین اثر کشور در ردیف آثار جهانی، در سازمان علمی، فرهنگی، آموزشی ملل متحد (یونسکو) ثبت شده، یکی از زیباترین آثار تاریخی موجود در استان آذربایجان غربی است که نظر هر گردشگری را با معماری خاص و کم نظیرش به خود جلب می‌کند.



قره در زبان ترکی به معنی سیاه است و دلیل این نام گذاری به علت  سنگ‌های سیاهی است که در بنای آن به کار رفته و احتمالا این کار برای  پاسداشت ظلمی بوده  که در حق حواریون مسیح توسط پادشاه ارمنستان روا شده است. البته هم اکنون در برخی قسمت‌ها ی این کلیسا سنگ‌های سیاه جای خود را به سنگهای سفید داده‌اند.



مشخصات ظاهری کلیسا:


        

ارتفاع گنبد سیاه 60 کلیسای تاتائوس، 18 متر و ارتفاع گنبد سفید 24 متر است. تعداد دیرهای اطراف کلیسا چهل و چهار باب و مساحت کل مجموعه کلیسا با حصار دیرها 6285 متر مربع است.



تزیینات این کلیسا به دو بخش تقسیم می‌شود:

1- نقش و نگارهای روی بدنه کلیسای قدیمی که احتمالاً ریشه در اساطیر دارد

2 – تزیینات بدنه قسمت جدید کلیسا که شامل تصاویری از قصه‌های قدیمی، طاق نماها، نیم ستونهای برجسته و قوسهای تزئینی حجاری شده است



نخستین کلیسا  از دریچه تاریخ: 

در سال 43 میلادی (به گفته برخی 48 میلادی ) دو شخص به نامهای تاتائوس و بارتقیموس برای ترویج آیین مسیحیت وارد شمال غربی ایران می‌شوند.

در آن زمان اشکانیان در ایران حکومت می‌کردند و بسیاری از مردم زرتشتی بودند و بسیاری نیز به آیین مهر روی آورده بودند.

        

پس از دعوت شاگردان مسیح به آیین مسیح 3هزار و پانصد نفر مسیحیت را می‌پذیرند که از جمله آنان سانتروک یا سنادوک پادشاه ارمنیان به همراه دخترش ساندوخت بودند.

پس از مدتی کوتاه، پادشاه از ایمان به مسیح روی گردان می‌شود و دستور می‌دهد که تمام افرادی که به این دین روی آورده‌اند را بکشند و حتی ساندوک دخترش را نیز در این راستا از دم تیغ می‌گذراند.
      
«عیسی مسیح: آنچه را که در تاریکی نجوا می‌کنید، روزی در روشنایی فریاد خواهید زد.»
بیش از دو قرن بعد در سال 301 میلادی و در زمان حکمرانی تیرداد پادشاه اشکانی تبار  ارمنستان آیین مسیحیت دین رسمی این کشور اعلام می‌گردد ( ارمنستان نخستین کشوری بود که آیین مسیحیت را رسمی اعلام کرد).



به سبب مقدس بودن کلمه شهید نزد مسیحیان در سده‌های 3-6 میلادی کنار  کلیسایی نخستینی که حواریون بنا نهاده بودند، پیکر آنها پس از شهادت دفن می‌شود و  ساخت کلیسایی که همان کلیسای باقی مانده امروزی است، آغاز می‌گردد.

در طول دوران مختلف به علت  جنگ‌های فراوانی که در منطقه روی می‌دهد کلیسا دچار آسیب‌های فراوانی می‌شود.
برای مثال پس از حمله چنگیز مغول در سال 1230میلادی به این مناطق، بیشتر قسمت‌های کلیسا تخریب می‌شود ولی بعدها در زمان فرمانروایی هلاکو خان، کلیسا توسط خواجه نصیرالدین توسی دوباره بنا می‌شود.

- در سال 1691میلادی با سنگ سفید و از سال 1810 توسط اسقف ماکو (سیمون بزنونی ) با سنگ سفید و در دوره قاجاریه توسط عباس میرزا دوباره  مرمت می‌شود.

- بنابر  باور مسیحیان ارمنی نژاد ؛ کلیسای تاتائوس نخستین کلیسایی است که توسط مبشرین مسیح در دنیا ساخته شده است. آنها هر سال در هفته آخر تیر وهفته اول مردادماه که مصادف با شهادت تاتائوس، مراسم خاصی در این کلیسا برپا می‌دارند.
اشتراک گذاری
تور پاییز ۱۴۰۳ صفحه خبر
بلیط هواپیما
نظرات بینندگان
غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۱
انتشار یافته: ۰
هادی احسان پور
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۷:۳۸ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۵
عزیز: قره در زبان ترکی آذری یعنی بزرگ( قره کلیسا یعنی کلیسای بزرگ) نه کلیسای سیاه و مشابه آن " قره داغ یعنی کوه بزرگ) البته معنی سیاه هم میده ولی در اینجا نه
كيوان وفا
|
SWEDEN
|
۱۹:۴۹ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۵
من متوجه نشدم، كليسا متعلق به ارمنيهاست و اسم آن قره كليساست، خيلي از روستاهاي كردنشين هم تغيير اسم داده شده، مثلاً قره بلاغ، آق بلاغ، ساوجبلاغ, و غيره... در تركيه شروع كرده اند نامهاي قديمي اماكن دوباره استفاده شوند، اما در ايران، مثل اينكه خبرى نيست.
بیژن
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۲۱:۴۷ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۵
عالی بود، یعنی کسایی هم تو ایران بودن که دور از تعصب به فکر نگه داری این اثار بودند .
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۰۷:۰۸ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۶
با سلام فقط ميخواستم اشاره كنم كه قره درزبان تركي به معني بزرگ نيز هست و اين اثر معناي كليساي بزرگ را هم ميدهد البته بايد به استنادات تاريخي رجوع كرد تا تشخيص داد منظور كدام است.
محسن رضائي فرخ
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۰۷:۵۳ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۶
با سلام
"قره" در زبان آذري به معناي بزرگ و "قارا" به معناي سياه مي باشد و علت نامگذاري اين كليسا احتمالاً بزرگي آن است ونه تعدادي سنگ سياه بكار رفته در بناي آن.
اين نظر هم بره پيش بقيه نظرهايي كه ارسال كردم و پاك نموده و مي كنيد !
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۰۸:۲۲ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۶
اسم آنجا قره کیلیسا است نه چیز دیگر
چرا به مردم خودمان اهمیت نمی دهیم؟
ناشناس
|
UNITED STATES
|
۰۸:۳۵ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۶
با تشکر از سایت تابناک بهتر است تصحیحات زیر را نیز در متن خبر بالا اعمال نمایید:
1-در زمان اشکانیان کشور ارمنستان وجود نداشت و کشور ارمنستان کنونی جزو خاک ایران بود.
2-در ضمن این کلیسا در اثر حمله مغول تخریب نشده است بلکه در سال 1319 میلادی
در اثر زلزله تخریب شده و سپس در سال 1329 میلادی بازسازی شده است. بنای کنونی نیز حاصل بازسازی مجدد آن توسط عباس میرزا در زمان قاجار می باشد.
ناشناس
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۰۹:۰۰ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۶
طاطائوس یا قره کلیسا، مزار تادئوس (طاطاؤس) مقدس يكي از حواريون عيسي مسيح است. به استناد منابع تاریخی بخشی از ارمنیان پیرو دین زرتشت بوده‌اند و بخشی نیز آئین مهرپرستی داشته‌اند. برای نخستین بار در سال ۴۳ میلادی دو نفر از حواريون به نام‌های طاطاوس و بارتولومئوس از شمال بین النهرین گذشته و برای رساندن پیام مسیح به ارمنستان وارد ایران می‌شوند.«تادئوس مقدس» که یکی از حواریون عیسی مسیح و از بنیان‌گذاران کلیسای ارمنی است، در سال ۶۶ میلادی بخاطر بشارت مسیحیت به قتل رسید. مقبره وی در قره کلیسا قرار دارد و به صورت یکی از زیارتگاه‌های مهم ارمنيان از آن یاد می‌شود
.
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۰۹:۰۶ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۶
خیلی زیبا بود
Rashidi
|
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
|
۱۰:۱۲ - ۱۳۸۹/۰۲/۲۶
سلام ‘ وقتي در كشوري فقط زبان يكي از اقوام تدريس و تحصيل مي شود اين اشتباهات هم رخ مي دهد ‘ چرا كه از ادبيات و خصوصيات زبانهاي غير فارسي ايران كسي مطلع نيست ! " قره كليسا " به معني كليساي سياه نيست آنهم باصطلاح به خاطر بعضي سنگهاي سياهي كه در بناي اين كليسا بكار رفته ‘ در تركي " قره " دو مفهوم و معني دارد يكي همان رنگ "سياه " كه عموم مردم مي دانند ولي معني ديگر " قره " در تركي ‘ بزرگ ‘ وسيع ‘ بلندمرتبه مي باشد كه آنهايي كه با ادبيات نوشتاري و تحقيقي تركي آشنايي دارند آنرا مي دانند . در تركي كلماتي مانند : قره باغ ‘ قره داغ ‘ قره بولاغ ‘ قره چاي ‘ قره چمن و حتي قره خان داريم كه معناي آنها نه باغ سياه ‘ كوه سياه ‘ بلكه باغ وسيع و بزرگ ‘ كوه بزرگ و بلند ‘ چشمه بزرگ و شناخته شده ‘ رودخانه بزرگ ‘ چمن وسيع و حتي خان بزرگ و نامدار است ؛ و " قره كليسا " هم به معني " كليساي بزرگ و مشهور " است نه كليساي سياه ! آنهم بخاطر بعضي سنگهاي سياهش كه ديده نمي شوند !!
به خاط همين فقر ادبي ‘ در زمان پهلوي نام روستاي " قره چمن " تبريز را به فارسي برگردانده " سياه چمن " گذاشتند !!!
نظر شما

سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.

برچسب منتخب
# ترامپ # قیمت طلا # مذاکره ایران و آمریکا # قیمت سکه # سلاح پلاسمایی # سریال پایتخت
الی گشت
نظرسنجی
به نظرشما مذاکرات ایران و آمریکا در عمان چه نتیجه ای خواهد داشت؟