تابناک هر روز بستهای خبری از مطالب اقتصادی با اهمیت و مهم ایران و جهان همچون تغییرات در بازار انرژی، بازار طلا، سکه، مسکن، نفت، خودرو و ... تا خبرها و رویدادهای جذاب اقتصادی را گردآوری میکند.
به گزارش «تابناک اقتصادی»؛ این پیمانه تیترهایی همچون ادامه ریزش شاخصهای بورس در اروپا و آمریکا، افزایش سرمایه شرکتهای بورسی دولتی کلید خورد، وزیر وعده بازگشت قیمت تخم مرغ داد، روسیه همچنان به ذخیره طلا و افزایش ذخایر ارزی خود ادامه میدهد، اقتصاد جهان تحت تاثیر پاندمی کرونا ۴.۵ درصد آب میرود و ریزش شاخص بورس با بازگشایی پالایشیها را در بر دارد.
شاخص کل با ۴۵۹۷ واحد کاهش معادل منفی ۰.۲۷ درصد به یک میلیون و ۶۹۹ هزار و ۵۱۰ واحد، شاخص قیمت وزنی - ارزشی با ۱۲۰۵ واحد کاهش معادل منفی ۰.۲۷ درصد به ۴۴۵ هزار و ۷۳۰ واحد، شاخص کل هم وزن با ۲۴۷۷ واحد کاهش معادل منفی ۰.۵۸ درصد به ۴۲۷ هزار و ۷۲۴ واحد، شاخص قیمت هم وزن با ۱۶۲۳ واحد کاهش معادل منفی ۰.۵۸ درصد به ۲۸۰ هزار و ۳۶۴ واحد، شاخص آزاد شناور با ۸۸۲۱ واحد کاهش معادل منفی ۰.۳۸ درصد به دو میلیون و ۲۸۶ هزار و ۶۴۵ واحد، شاخص بازار اول با ۱۳۸ واحد افزایش معادل ۰.۰۱ درصد به یک میلیون و ۲۶۶ هزار و ۲۸۴ واحد و شاخص بازار دوم با ۲۳۴۰۹ واحد کاهش معادل منفی ۰.۷۰ درصد به ۳ میلیون و ۳۳۹ هزار و ۵۸۸ واحد رسید.
تمامی شاخص های مهم بورسی اروپا و آمریکا با کاهش بسته شدند. تنش ها بین آمریکا و چین کماکان یکی از اصلی ترین دلایل نگرانی معامله گران در جهان است.
در وال استریت، همه شاخصها نزولی بودند، تا جایی که هر سه شاخص اصلی بورسی در سطح پایین تری از روز قبل خود بسته شدند. شاخص «داوجونز ایدانستریال اوریج» با ۰.۴۳ درصد ریزش نسبت به روز قبل و در سطح ۲۷ هزار و ۶۵۷.۴۷ واحد بسته شد. شاخص «اس اند پی ۵۰۰» با ۲.۰۷ درصد کاهش تا سطح ۳۳۱۹.۴۷ واحدی پایین رفت و دیگر شاخص مهم بورسی آمریکا یعنی «نزدک کامپوزیت» با ۳.۷۲ درصد ریزش در سطح ۱۰ هزار و ۷۹۳.۲۸ واحدی بسته شد. در معاملات بازارهای بورس در اروپا، شاخص "فوتسی ۱۰۰" بورس لندن با ۰.۷۱ درصد ریزش نسبت به روز قبل و در سطح ۶۰۰۷.۰۵ واحد بسته شد. شاخص "دکس ۳۰" بورس فرانکفورت در آلمان با کاهش ۰.۷۰ درصدی و ایستادن در سطح ۱۳ هزار و ۱۱۶.۲۵ واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص "کک ۴۰" بورس پاریس با افت ۱.۲۲ درصدی در سطح ۴۹۷۸.۱۸ واحد بسته شد. در مادرید شاخص "ایبکس ۳۵" ۲.۲۱ درصد پایین رفت و به ۶۹۲۹.۸۰ واحد رسید.
کاظم خاوازی وزیر جهاد کشاورزی گفت: نرخ مصوب ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومانی برای مصرف کنندگان دو روز قبل برای تخم مرغ اعلام شد و پس از آن با تمهیدات صورت پذیرفته، شاهد کاهش قیمت تخم مرغ در بازار هستیم، اما هنوز این کاهش به نرخ مصوب نرسیده و دلیل آن این است که کاهش صادرات این محصول و رسیدن قیمت آن به میزان مصوب طی شدن فرآیندی را میطلبد که در حال انجام است و تا دو روز آینده، تخم مرغ در بازار به نرخ مصوب میرسد. قیمتهای اعلام شده مورد توجه تولیدکنندگان نیز قرار گرفته و امیدواریم با روند فعلی، شاهد افزایش میزان تولید تخم مرغ توسط مرغداری نیز باشیم.
امروز هر قطعه سکه تمام بهار آزادی طرح جدید با کاهش قیمت ۳۰۰ هزار تومانی به بهای ۱۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان در حال معامله است. سکه تمام بهار آزادی طرح قدیم نیز به ارزش ۱۲ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان به فروش رسید. همچنین نیم سکه به بهای ۶ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان، ربع سکه به قیمت سه میلیون و ۸۵۰ هزار تومان و هر قطعه سکه یک گرمی نیز به ارزش یک میلیون و ۹۸۰ هزار تومان معامله شد. علاوه بر این در بازار طلا نیز امروز بهای یک گرم طلای خام ۱۸ عیار به ارزش یک میلیون و ۲۰۲ هزار تومان فروخته شد و هر مثقال طلا نیز ارزش پنج میلیون و ۲۰۹ هزار تومان را ثبت کرد.
جدیدترین نظرسنجی هفتگی کیتکونیوز نشان داد، هرچند بیشتر تحلیلگران وال استریت و سرمایه گذاران نسبت به روند قیمت طلا در هفته جاری خوش بین بودند، در فقدان عوامل مثبت جدید، این فلز ارزشمند در پایین مرز ۲۰۰۰ دلار خواهد ماند. به گزارش ایسنا، با اینکه اکثریت هر دو گروه تحلیلگران وال استریت و سرمایه گذاران نسبت به بالا رفتن قیمت طلا خوش بین بودند، نظرات خنثی به شکل قابل ملاحظه ای در این نظرسنجی مشاهده شد. جیم ویکاف، تحلیلگر فنی ارشد کیتکو اظهار کرد: خریداران بازار طلا به اخبار بنیادین جدیدی نیاز دارند تا روند صعودی کوتاه مدت جدیدی را راه بیندازند.
در نظرسنجی کیتکونیوز برای هفته جاری از کارشناس وال استریت، ۱۴ نفر شرکت کردند که از میان آنها هفت نفر معادل ۵۰ درصد به افزایش قیمت طلا و شش نفر معادل ۴۳ درصد به کاهش قیمت طلا رای دادند و یک نفر معادل هفت درصد نظری نداشت. در نظرسنجی آنلاین کیتکونیوز از سرمایه گذاران، ۱۳۶۷ نفر شرکت کردند که از میان آنها، ۸۲۹ نفر معادل ۶۰ درصد به افزایش قیمت طلا و ۲۹۰ نفر معادل ۲۱ درصد به کاهش قیمت طلا رای دادند و ۲۴۸ نفر معادل ۱۸ درصد نظر خنثی داشتند. جورج گرو، مدیرکل شرکت" آر بی سی ولث منیجمنت" به کیتکونیوز گفت: اگرچه نسبت به افزایش قیمت طلا خوش بین نیست اما انتظار ندارد مقاومت در مرز ۲۰۰۰ دلار به این زودی شکسته شود. وی در ادامه افزود: به حد کافی مشکلات در جهان وجود دارد که قیمت طلا را بالاتر ببرد اما مادامی که بانک مرکزی آمریکا به دنبال اقدامات محرک مالی جدیدی نیست، طلا آماده شکستن محدوده قیمت مذکور نخواهد بود.
بر اساس جدیدترین آمار بانک مرکزی روسیه، ذخایر طلا و ارز خارجی این کشور در مجموع به ۵۹۱.۸ میلیارد دلار افزایش یافت. داراییهای بینالمللی حدود ۰.۰۲ درصد در هفته ۴ تا ۱۱ سپتامبر رشد داشت. آمارها نشان داد، از ابتدای ماه ژانویه، روسیه ذخایر فورکس خود را ۳۷.۴ میلیارد دلار افزایش داده است. این ذخایر در سال گذشته ۱۸.۳ درصد رشد داشت. به نوشته راشا تودی، روسیه ۴ سال است که این ذخایر خود را تقویت میکند. سال گذشته، رشدی نزدیک به ۸۶ میلیارد دلاری و سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۷ به ترتیب رشد حدود ۳۳ و ۵۵ میلیارد دلاری داشت. همچنین این کشور در حال تغییر ذخایر بین المللی خود است و سهم دلار آمریکا را به نفع ارزهای دیگر و طلا تغییر داده است. رکورد افزایش اخیر قیمت طلا سبب شد تا ذخایر بین المللی روسیه در ماه آگوست به بالاترین رقم در تاریخ این کشور برسد و از ۶۰۰ میلیارد دلار عبور کند.
پس از سقوط سنگین اقتصاد جهان در نیمه اول ۲۰۲۰ تولید ناخالص داخلی جهان در با کاهش محدودیتهای قرنطینهای در حال ریکاوری است؛ اما همچنان انتظار میرود از لحاظ سالانه افت کند. سازمان همکاری و توسعه اقتصادی (اوایسیدی) در گزارش جدید خود اعلام کرده است، اقتصاد جهان امسال ۴.۵ درصد آب خواهد رفت. این در حالی است که این سازمان در گزارش قبلی خود در ماه ژوئن تخمین زده بود که اقتصاد جهانی امسال ۶ درصد آب برود. اوایسیدی در این گزارش اعلام کرد: سقوط اقتصادی جهان در سال ۲۰۲۰ از آنچه قبلاً انتظار میرفت، کمتر خواهد بود، اما با این حال همین میزان سقوط هم بیسابقه خواهد بود. ما انتظار داریم اقتصاد جهان در سال ۲۰۲۱ با رشدی ۵ درصدی روبرو شود. با این همه در این گزارش آمده است که با توجه به شرایط کنونی چشمانداز اقتصادی جهان مبهم مانده است.
محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی گفت: تحولات پر التهابی که امروز بازار مسکن با آن روبه روست، صرفا به فعل و انفعالات این بازار مرتبط نمیشود بلکه حجم نقدینگی لجامگسیخته موجود در کشور این بلا را بر سر بازار مسکن آورده است. کافی است سوداگران احساس کنند یک بازار از بازدهی خارج شده، سریع نقدینگیها را از بازاری خارج و به بازاری دیگر منتقل میکنند. به طور مثال زمانی که قیمت مسکن در منطقهای از تهران، پایینتر از حد "مقایسهای" باشد، سودجویان بلافاصله نقدینگی را به آن منطقه سرازیر میکنند یا به قولی به آنجا هجوم میبرند و بعد از مدتی این نقدینگی را به جای دیگری انتقال می دهند، این اتفاق به دلیل حجم زیاد پول سرگردان در بازار روی میدهد و هدف ایجاد تلاطم در یک بازار است. از این روی، زمانی به بازار مسکن و زمانی هم به بازارهای دیگر مانند طلا، سکه، خودور و...هجوم می برند.
وزیر راه و شهرسازی راهکار حل مشکل مسکن و ساماندهی نقدینگیهای سرگردان در جامعه را اعمال سیاست و برنامه های کاربردی از سوی دولت اعلام کرد و گفت: دولت باید بتواند نقدینگی را کنترل و با جمع کردن آن از سطح جامعه، این پولها را به سمت تولید هدایت کند.
بر اساس اظهارات وزیر دارایی مجارستان، در صورتی که واکسن کرونا کشف نشود، اقتصاد این کشور در سال آینده برای رشد تقلا خواهد کرد. به گزارش ایبِنا از رویترز، «میهالی وارگا» در گفتوگو با یک نشریه داخلی گفت که اگر تا اوسط سال آتی واکسن کرونا در دسترس نباشد، «آنگاه براساس بدبینانهترین محاسبات ما، احتمال دارد رشد اقتصادی کشور به سختی از صفر تجاوز کند.» به گفته وی، بر اساس یک سناریوی خوشبینانه، در صورت کشف واکسن در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۱، اقتصاد مجارستان میتواند با رشد ۴ تا ۵درصدی مواجه شود؛ سناریوی سوم این است که احیای اقتصادی طولانی مدت با دامنه ۳ تا ۴ درصد رشد کند که البته این اتفاق هم به کشف واکسن بستگی دارد. انتظار میرود، اقتصاد مجارستان در سال جاری به اندازه ۵ تا ۶درصد کوچک شود. به دنبال افزایش شمار موارد ابتلا به کرونا در هفته های اخیر، مجارستان با گزارش ۸۰۹ مورد جدید، شمار مبتلایان به کووید-۱۹ را ۱۶ هزار و ۹۲۰ تن اعلام کرد که از این تعداد ۶۷۵ نفر جان خود را از دست دادهاند.