درخواست شمخانی از وزیرخارجه عراق برای پیگیری ترور سردار سلیمانی، بستن سفارت آمریکا در عراق، بازگشایی گذرگاه «جابر-نصیب» میان سوریه و اردن و انتقاد مکرون از تحریمهای آمریکا علیه لبنان، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به افشای طرح دو مرحلهای عربستان و متحدان برای حمله و اشغال قطر نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ وزیر دفاع قطر رسما اعلام کرد که کشورهای مصر، عربستان سعودی، امارات و بحرین قصد حمله و اشغال این کشور را داشتند.
«خالد بن عطیه»، وزیر دفاع قطر در برنامه مستند شبکه الجزیره این کشور به نام «المسافة صفر» گفت: کشورهای محاصره کننده قطر، نقشه حمله به قطر را قبل از محاصره آماده کرده بودند».
بنعطیه در این برنامه که پیرامون بحران قطر و تحریم این کشور توسط چهار کشور یاد شده طی سالهای گذشته ساخته شده، گفت که حمله به قطر در حد نیت نبود، بلکه کشورهای تحریم کننده برای این نیت خود تا مرحله برنامهریزی پیش رفته بودند و طرح حمله به قطر در دو بخش آماده شده بود.
او گفت: «این دو مرحله عبارت بود از محاصره و فشار به مردم قطر و سپس حمله نظامی. به امید اینکه این اقدامات تأثیر مستقیمی در قطریها داشته باشد و بعد از آن، حمله صورت گیرد».
وزیر دفاع قطر گفت که شماری از رؤسا و رهبران سیاسی کشورها، نیت چهار کشور برای حمله به قطر را مستند کردهاند؛ از جمله رئیس جمهور آمریکا در دیدار با همتای رومانی، وزیر خارجه سابق آلمان و امیر کویت در دیدار با رئیس جمهور آمریکا. او گفت همه آنها تأکید داشتند که کشورهای عربی چهارگانه قصد حمله به قطر را داشتند.
روابط چهار کشور عربی عربستان سعودی، مصر، امارات و بحرین با قطر به دنبال اولین سفر خارجی رئیس جمهور آمریکا در سال ۹۶ (۵ ژوئن ۲۰۱۷) به ریاض و اتهامهای چهار کشور یادشده علیه دوحه قطع است و تلاشهای آمریکا تا به این روز برای حل این بحران به منظور اعمال فشار بیشتر به ایران راه به جایی نبرده است.
به تازگی مجله فرانسوی «ژون افریک» به نقل از برخی منابع دیپلماتیک بلندپایه آمریکایی نوشت، محاصره قطر توسط محور سعودی چه بسا قبل از انتخابات ریاستجمهوری آمریکا (۱۳ آبان) لغو شود.
هفته گذشته، رویترز به نقل از «تیموثی لندرکینگ»، معاون وزیر دفاع آمریکا در امور کشورهای حاشیه خلیج فارس نوشت که واشنگتن قصد دارد در رابطه با بحران قطر، گشایشی حاصل شود و آمریکا این کشور را به عنوان متحد غیر ناتوی خود قرار دهد.
برخی منابع گفتهاند، قرار است محاصره قطر در قبال عادیسازی روابط این کشور با رژیم صهیونیستی لغو شود و بحران قطر حل و فصل شود.
درخواست شمخانی از وزیر خارجه عراق برای پیگیری ترور سردار سلیمانی
دبیر عالی شورای امنیت ملی کشورمان در دیدار با وزیر امور خارجه عراق، با اشاره به ترور سردار سلیمانی و المهندس تاکید کرد: پیگیری جدی این ترور ناجوانمردانه از طریق مجامع بینالمللی حداقل اقدامی است که انجام آن از سوی دولت عراق مورد انتظار است.
در این دیدار، علی شمخانی با اشاره به ظرفیت ثبات ساز کشورهای منطقه که در سایه گفتوگو و همکاری های منطقه ای و بدون دخالت نیروهای فرا منطقه ای قابل فعال سازی است، بر ضرورت همکاری های دسته جمعی تاکید کرد.
وی با اشاره به طرح رژیم صهیونیستی که از طریق عادی سازی روابط با برخی کشورهای منطقه و با فشار آمریکا در حال جریان است و هدفی جز تسلط کامل بر منطقه نداردT تصریح کرد: این روند که خیانتی بزرگ و نقض آشکار حقوق مردم فلسطین به شمار میرود؛ علاوه بر گسترش نا امنی و ایجاد اختلاف میان کشورهای منطقه، موجودیت کشورهای سازش کننده را نیز با خطر جدی مواجه خواهد کرد.
دبیر شورای عالی امنیت ملی کشورمان با بیان اینکه توافقات مهم دو جانبه میان تهران و بغداد دارای اهمیت راهبردی است؛ گفت: با تسریع در اجرای کامل این توافقات ضمن ارتقای بیش از پیش سطح روابط دو کشور، الگوی موفقی از همکاریهای همه جانبه را میتوان ارایه کرد.
شمخانی ترور سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس را از مصادیق بارز تروریسم دولتی دانست و تاکید کرد کمترین مجازات عاملان این جنایت بزرگ خروج فوری از منطقه به ویژه کشوری است که این جنایت در آن صورت گرفته است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی گفت: پیگیری جدی این ترور ناجوانمردانه از طریق مجامع بین المللی حداقل اقدامی است که انجام آن از سوی دولت عراق مورد انتظار است.
در این دیدار، فواد حسین وزیر امور خارجه عراق نیز با اعلام عزم کشورش در توسعه روابط با جمهوری اسلامی ایران خاطرنشان کرد، دولت و ملت عراق هیچ گاه حمایتها و جانفشانی مردم ایران به ویژه جوانان غیور ایرانی را در دفع شر تروریسم تکفیری از عراق فراموش نخواهند کرد.
وی با بیان این که ایران و عراق دو کشور همسایه، دوست و برادر با مرزهای طولانی و اشتراکات فراوان هستند، گفت: صدام با جنگ هشت ساله نتوانست بین دو ملت جدایی ایجاد کند و این دلیل خوبی است که هیچ طرف خارجی نیز نخواهد توانست بر روابط خوب دو کشور تاثیر منفی بگذارد.
بستن سفارت آمریکا در عراق
منابع دیپلماتیک به شبکه خبری المیادین گفتند که قرار است آمریکا سفارت خود را در عراق ببندد.
این منابع تأکید کردند که آمریکا به هم پیمانان خود اعلام کرده که «تصمیم بستن سفارت در بغداد، قطعی است».
این منابع در عین حال تأکید کردند که «پیش از اعلام بسته شدن سفارت، طرف آمریکایی یک بار دیگر، [وضعیت را] ارزیابی خواهد کرد».
منابع مذکور همچنین پیشبینی کردند که احتمالا آمریکا پس از ارزیابی مجدد وضعیت عراق، از تصمیم بستن سفارت، منصرف خواهد شد.
در همین ارتباط، برهم صالح رئیس جمهور عراق در دیدار سران سه قوه عراق با رهبران احزاب و گروه های سیاسی این کشور گفت، مایک پامپئو وزیرخارجه آمریکا، یکشنبه هفته جاری درباره تداوم حمله به سفارت آمریکا، مراکز دیپلماتیک و کاروان های نظامی آمریکا و ائتلاف موسوم به ضد داعش به او هشدار داده است.
صالح به نقل از پامپئو خبر داد که «دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، به صورت جدی، بستن سفارت واشنگتن در بغداد را بررسی میکند و برای انجام این کار، آماده است».
وزیر خارجه آمریکا در ادامه ادعاهای خود گفته بود که شاید ترامپ تصمیمی بگیرد و «عملیات نابودی تمامی کسانی را آغاز کند که در حمله به نیروهای ما دست دارند».
بازگشایی گذرگاه «جابر-نصیب» میان سوریه و اردن
دولت اردن گذرگاه مرزی «جابر-نصیب» با سوریه را امروز پس از تعطیلی دو ماهه به دلیل کرونا بازگشایی کرد.
در همین رابطه، «لوی نحلاوی»، رئیس کمیته صادرکنندگان در اتاق صنایع سوری از آغاز ورود کامیونهای متوقف شده سوری در مرزها به اراضی اردن خبر داد.
نحلاوی در کنفرانس مطبوعاتی تصریح کرد: تصمیم به بازگشایی گذرگاه مذکور بعد از اقدامات و تدابیر مربوط به تخلیه بارها و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی انجام شد.
دولت اردن در ماه اوت به دلیل شیوع ویروس کرونا و گزارش موارد ابتلای رانندگان و کارمندان سوری به کرونا، گذرگاه جابر-نصیب را بست.
انتقاد مکرون از تحریم های آمریکا علیه لبنان
«امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه روز یکشنبه درباره اوضاع لبنان گفت که اوضاع کنونی در این کشور پس از جنگ داخلی در لبنان بی سابقه است.
وی که در کنفرانس خبری صحبت میکرد، گفت که یک طبقه سیاسی فاسد بر قدرت در لبنان سیطره یافته و مقامات لبنانی به تعهدات خود پایبند نبودهاند.
ماکرون گفت که گروههای سیاسی در لبنان در کاخ الصنوبر تعهد داده بودند که در پانزده روز کابینه را تشکیل خواهند داد.
رئیس جمهور فرانسه اضافه کرد که پاریس برادرانه و با هشیاری در کنار لبنان ایستاده و همچنان خواهد ماند.
وی گفت: «مقامات لبنانی منافع شخصی خود را بر منافع کشورشان ترجیح داده و این کشور را از کمکهای بینالمللی محروم کردند.»
ماکرون در ادامه به حزبالله لبنان اشاره کرد و مدعی شد: «حزبالله نمیتواند ارتشی باشد که با اسرائیل میجنگند و گروهی مسلح باشد که در سوریه جنگ میکند و حزبی سیاسی نیز در لبنان باشد.»
رئیس جمهور فرانسه گفت، فرانسه لبنان را رها نخواهد کرد و نقشه راهی که ترسیم شده، همچنان پایدار است.
وی افزود: «طرح فرانسه از میز برداشته نشده و مقامات لبنانی باید فرصت را برای تشکیل کابینه نجات مغتنم بشمارند.»
ماکرون گفت: «اصلاحات در لبنان ضروری بوده تا لبنان بتواند از کمکهای بینالمللی استفاده کند و به لبنانیها از طریق سازمانهای غیردولتی کمک خواهد شد و این کمکها به ملت لبنان غیر مشروط است.»
رئیس جمهور لبنان اضافه کرد: «طی بیست روز آینده جامعه بینالمللی را برای کمک به لبنان فرا خواهم خواند و آنها را در جریان آخرین تحولات قرار خواهم داد.»
وی هشدار داد: «وارد مرحله جدیدی شدهایم که خطرات بزرگتری برای لبنان یا منطقه به همراه خواهد داشت.»
ماکرون گفت که «سعد الحریری» نخست وزیر سابق لبنان در افزودن پارامتر طائفه در تشکیل کابینه اشتباه کرده است.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.