به گزارش «تابناک» به نقل از مهر، در حالی که متولی اصلی اعلام میزان قاچاق سیگار در کشور ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز است، برخی دستگاه ها با اعلام آمارهای غیرواقعی، فعالیتهای خود را توجیه میکنند. در این خصوص، مدیرکل دفتر پیشگیری از قاچاق کالا و ارز در واکنش به اعلام آمار قاچاق سیگار در کشور توسط برخی دستگاهها، گفت: اعلام رسمی آمار قاچاق سیگار در کشور بر عهده ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز است. بنابراین آمار و ارقامی که این روزها توسط برخی از دستگاه ها اعلام می شود، مورد تائید ما نیست.
امیر محمدپرهام فر ادامه داد: برای اعلام واقعی قاچاق سیگار ما نیاز به آمار دقیق از مصرف در کشور و همچنین میزان تولید آن از طرف دستگاه های مربوطه داریم. تا وقتی که این همکاری به صورت مستمر با ستاد انجام نشود متاسفانه نمی توان آمار دقیقی را اعلام کرد.
وی تاکید کرد: ما از وزارت بهداشت، وزارت صمت و همچنین مرکز برنامهریزی و نظارت بر دخانیات می خواهیم که این آمار را به عنوان دستگاه های متولی در اختیار ما بگذارند. ستاد مبارزه با قاچاق همچنان به کنترل و مبارزه با قاچاق سیگار به وسیله ابزارهای بازدارنده ای که در اختیار دارد، مشغول است. لطفاً برخی دستگاه ها در بحث آمار، به نفع خودشان بازی نکنند.
عضو کارگروه آموزش کنترل دخانیات نیز در خصوص افزایش تولید سیگار، گفت: صنعت دخانیات در حالی از افزایش تولید و قاچاق صحبت می کند که به عقیده کارشناسان، استعمال دخانیات از عوامل مهم ابتلا به کووید ۱۹ است.
آزاده نظری افزود: طبق آمارهای اعلامی، تولید سیگار از ۴۸ میلیارد نخ در سال ۹۷ به ۵۵ میلیارد نخ رسیده است که البته این روند افزایشی گویی همچنان ادامه دارد. این در حالی است که این صنعت با تکیه بر آمار قاچاق البته نه از جانب دستگاه های متولی بلکه با محاسبات خودش، در هر شرایطی به نفع خود موج سواری می کند.
وی با اشاره به اینکه آمار قاچاق باید از طریق ستاد مبارزه با قاچاق اعلام شود، ادامه داد: موضوع قاچاق و عوامل موثر پیرامون آن و انجام اقداماتی در جهت کاهش آن به خصوص درخصوص سیگار، در سطح کلان و به صورت راهبردی باید با همکاری و حمایت دستگاه های متولی و مربوطه انجام شود.
نظری همچنین با تاکید بر اینکه اعلام آمار مصرف دخانیات در کشور بر عهده وزارت بهداشت است، تصریح کرد: بهانه افزایش قاچاق، نقش مهمی در عدم پاسخگویی صنعت دخانیات به درخواست افزایش سالانه مالیات بر سیگار طبق قوانین مصوب دارد و صنعت دخانیات با بالا نشان دادن میزان قاچاق، از تاکید بر خودکفایی در تولید طبق برنامه پنجم توسعه استفاده کرده و میزان تولید را افزایش میدهد.
مسئول دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات، با عنوان این مطلب که متاسفانه میزان دریافت عوارض از دخانیات در کشور پایین است، تاکید کرد: اعلام آمار مربوط به مصرف، میزان قاچاق و حتی تولید آن توسط صنعت دخانیات برای جلب حمایت سیاستگذاران در جهت حفظ منافع خودشان است.
بهزاد ولی زاده افزود: کشور ما به دو معاهده بین المللی کنترل دخانیات ملحق شده است. چارچوب کنوانسیون کنترل دخانیات و پروتکل ریشه کنی تجارت غیر قانونی محصولات دخانی تنها معاهداتی هستند که توسط سازمان جهانی بهداشت در سازمان ملل متحد ثبت گردیده اند. در واقع هدف این کنوانسیون و پروتکل های آن، حفظ نسل های حال و آینده از اثرات زیان بار بهداشتی، اجتماعی، زیست محیطی و اقتصادی استعمال دخانیات و سایر موارد است که باید ما به عنوان یکی از اعضا به آن متعهد باشیم.
وی ادامه داد: اجرای برخی سیاست ها به صورت یکجانبه، وضع مالیات بدون ساختار که مبتنی بر استانداردهای جهانی نباشد و نیز سایر موارد می تواند بر روی قاچاق سیگار و همچنین افزایش مصرف تاثیرگذار باشد. در واقع در تمام این سال ها که نتوانستیم یک ساختار درست مالیاتی را اجرا کنیم، ناشی از عدم توجه به بحث پیشگیری و کنترل دخانیات است.
ولی زاده افزود: یکی از دلایلی که باعث می شود قاچاقچی از بازار داخلی سود ببرد، عوارض پایینی است که برای مالیات وضع می شود. به لحاظ قیمتی برای محصولات تولید داخل و نیز تولید مشترک ارقام متفاوتی در نظر گرفته شده که این اشتباه است. حتی بالاترین میزان برای سیگار وارداتی در حالی اختصاص داده شده، که اکثر برندها در داخل تولید می شوند.
وی گفت: اعلام آمار دقیق مصرف سیگار باید توسط وزارت بهداشت انجام شود که ما در سال ۹۵ از طریق یک پیمایش ملی آن را بررسی و اعلام کردیم. امسال نیز در حال آماده سازی مراحل مقدماتی اجرای این طرح هستیم و امیدواریم بتوانیم این طرح را بصورت سالیانه و مرتب انجام داده و در اختیار دستگاه های مربوطه قرار دهیم.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.