به گزارش تابناک به نقل از فارس، «هایکو ماس»، وزیر امور خارجه آلمان روز دوشنبه گفت آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیرغم شیوع ویروس کرونا شدیدترین نظام کنترل و نظارت را در ایران به اجرا گذاشته است.
رئیس دستگاه دیپلماسی آلمان که در یک کنفرانس خبری مشترک با «رافائل گروسی»، مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی حضور داشت مدعی شد که برلین و سایر کشورهای اروپایی به دنبال حفظ توافق هستهای برجام با ایران هستند.
استقبال از بازرسیها در ایران
هایکو ماس گفت: «تداوم بازرسیها توسط آژانس بینالمللی انرژی اتمی در زمان شیوع ویروس کرونا باعث تقویت اعتماد به این سازمان و در کل، چندجانبهگرایی میشوند.»
وزیر خارجه آلمان اضافه کرد: «نباید روند تلاش برای منع اشاعه هستهای کند شود، نقش آژانس امی در حال حاضر حیاتی است.»
وی اضافه کرد: «آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیرغم شیوع این بیماری همهگیر، قویترین نظام شفافسازی و کنترل در دنیا را در خصوص ایران حفظ کرد.»
جمهوری اسلامی ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز ۴ شهریورماه اعلام کردند به توافقی برای تقویت همکاریها و جلب اعتماد متقابل جهت تسهیل اجرای کامل موافقتنامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی به آن دست پیدا کردهاند.
در این بیانیه تصریح شده بود «ایران به طور داوطلبانه به دو مکان مشخص شده توسط آژانس دسترسی داده و فعالیتهای راستی آزمایی آژانس را برای حل و فصل این موضوعات تسهیل خواهد کرد.»
بر اساس این بیانیه مقرر شد آژانس هیچ سؤال دیگری از ایران و هیچ درخواستی برای دسترسی به مکانهایی فراتر از آنچه که توسط ایران تحت موافقتنامه جامع پادمان و پروتکل الحاقی اظهار شدهاند، نداشته باشد.
در توافقنامه ایران و آژانس تصریح شده بود طرفین بر سر تاریخهای مربوط به این دسترسیها توافق کردهاند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در گزارش فصلی خود که ۱۴ شهریورماه منتشر شد اعلام کرد که ایران اجازه دسترسی به یکی از این دو سایت را برای نمونهبرداریهای محیطی داده است.
این نهاد بینالمللی روز ۹ مهرماه هم اعلام کرد بازرسان آژانس امکان حضور در دومین مکان در ایران را هم پیدا کردهاند.
تعهد به برجام
هایکو ماس در بخش دیگری از سخنانش گفت سه کشور اروپایی متعهد به حفظ برجام هستند. او گفت این سه کشور انتظار دارند ایران به پایبندی کامل برجام برگردد.
آلمان در کنار در کنار انگلیس و فرانسه سه عضو اروپایی گروهی هستند که از سال ۲۰۱۵ به توافقی با ایران بر سر برنامه هستهای این کشور دست پیدا کردهاند. این توافق قرار بود در ازای ایجاد محدودیت در بخشهایی از برنامه هستهای، تحریمهای اعمالشده به بهانه هستهای علیه ایران را رفع کند.
دولت آمریکا اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ از این توافق خارج شده و ضمن اعمال تحریمهای متوقف شده ذیل این توافق، تحریمهای دیگری علیه ایران وضع کرد.
تروئیکای اروپا علیرغم مخالفتهای لفظی با خروج آمریکا از برجام به وعدههای خود برای جبران آثار این خروج عمل نکردند.
جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بیعملی کشورهای اروپایی در ۵ گام طبق مفاد برجام تعهدات خود ذیل برجام را کاهش داد.
استقبال از توافق اتمی اولیه روسیه و آمریکا
هایکو ماس از قصد روسیه و آمریکا برای تمدید پیمان هستهای موسوم به «استارتنو» نیز استقبال کرد و گفت: اینکه آمریکا و روسیه میخواهند معاهده استارتنو را به عنوان ستون اصلی کنترل تسلیحاتی حفظ کنند خبر خوبی است.
پیمان استارتنو فوریه ۲۰۲۱ منقضی میشود. این معاهده چند سال پیش میان دولتهای روسیه و آمریکا با هدف کاهش و محدودسازی تسلیحات راهبردی به امضا رسید.