رشد منفی جمعیت از جمله معضلاتی است که تا چند سال دیگر، پیامدهای عدیده و جبرانناپذیری به دنبال خواهد داشت. از همین روی، امروز نمایندگان مجلس، با تعیین سازوکاری تازه گامی بلند برای قانونی شدن طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانوادهها برداشتند تا هر چه سریعتر کشور را از افتادن به سیاهچاله پیری نجات دهند.
به گزارش «تابناک»؛ امروز هم به روال روزهای گذشته به دلیل ابتلای محمدباقر قالیباف به کرونا، نشست علنی پارلمان به ریاست امیرحسین قاضی زاده هاشمی، نایب رییس مجلس آغاز شد.
قاضی زاده با اشاره به گرامیداشت ۱۳ آبان سالروز تسخیر لانه جاسوسی، این روز را نماد شکست هیمنه قدرت پوشالی مستکبران عالم تعبیر کرد و با گریزی به انتخابات ریاست جمهوری آمریکا گفت: «با چه منطقی آب و نان مردم را به سیاستبازی آمریکاییها، ربط میدهید؟ دشمن، دشمن است؛ چه جو باشد چه دونالد. آنچه مهم است، عرضه و اعتماد به نفس مدیران است که در این شرایط با برنامهریزی درست، فشارهای طاقتفرسا را از روی دوش ملت ایران بردارند. اگر قرار بود با توسل به انتخاب مردم آمریکا، تصمیم بگیریم، چه نیازی به انتخابات مردم ایران بود؟»
پس از طنین شعار «مرگ بر آمریکا» در مجلس، نمایندگان با بررسی طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی موافقت کردند. بنا بر این اصل، اختیار قانون گذاری نمایندگان قابل واگذاری نیست، مگر اینکه در موارد ضروری و با رای پارلمان، این اختیار به کمیسیونی در مجلس با تعداد محدودی از نمایندگان داده شود که در این صورت، مصوبات کمیسیون به معنای مصوبه مجلس تلقی شده و به شورای نگهبان جهت اعلام نظر ارسال میشود.
طرح جوانی جمعیت و حمایت از خانواده به عنوان اولین طرح در مجلس یازدهم اعلام وصول شده بود تا پاسخی قاطع به مطالبه مقام معظم رهبری برای انجام تمهیدات جدی برای مقابله با کاهش جمعیت داده شود.
نمایندگان با استفاده از ابزار قانونی بررسی طرح بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی گام بلندی جهت جلوگیری از پیری جمعیت برداشته و اجرای سیاستهای کلی «جمعیت» برداشتند که در آن ضمن تأکید بر نقش بالای مقوله جمعیت بر پیشرفت و اقتدار ملی، از همه دستگاههای مرتبط خواسته شده برنامهریزیهای جامع برای رشد اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشور متناسب با سیاستهای جمعیتی انجام دهند.
در جریان بررسی این موضوع، مرتضی آقاتهرانی رییس کمیسیون فرهنگی مجلس توضیح داد: «جمعیت کنونی میانسالی است و در صورت تعلل، تبدیل به کهنسالی خواهد شد. به همین دلیل در این طرح به دنبال برداشتن موانع فرزندآوری از جلوی پای جوانان هستیم. معضل دیگر سقط جنین است که ۲۰ تا ۳۰ برابر کشته شدگان کرونا تلفات دارد.»
امیر حسین بانکی پور نماینده اصفهان این موضوع را به نحو دیگر بیان کرد و گفت: طبق آمارها در ایران سقط جنین ۱۵ برابر از مرگ و میرهای مرتبط با کروناست و ما در مقابل هر تعداد کشته شدن افراد به دلیل سقط جنین مسئولیم.»
زهره الهیان نماینده تهران هم به مشوقهای این طرح، جهت ترغیب خانوادهها به فرزندآوری اشاره داشت و تاکید کرد که ده تا پانزده سال آینده فرصت طلایی برای عبور از سیاه چاله پیری جمعیت است و در غیر این صورت، باید همچون کشورهای اروپایی وزارت تنهایی تشکیل داد.
علاوه بر این، امروز نمایندگان با رای قاطع به یک فوریت طرح اقدام راهبردی برای لغو تحریمها این پیام را صادر کردند که باید در مقابل بدعهدی و زورگویی طرفهای برجام ایستاد و به آنها پاسخ قاطعی داد؛ موضوعی که باعث شد برای بار دوم شعار «مرگ بر آمریکا» در مجلس طنین انداز شود.
همچنین نمایندگان ضمن تصویب لایحه موافقتنامه همکاری در زمینه حفظ نباتات و قرنطینه گیاهی بین دولت جمهوری اسلامی ایران و دولت جمهوری صربستان، با فوریت طرح حمایت معیشتی از خانوارهای ۵ دهک پایین جامعه مخالفت کردند به این دلیل که این اقدامات هیجانی بوده و دردی از مردم دوا نمیکند؛ به جای آن باید با کارهای کارشناسی، مشکلات اقتصادی مردم، ریشهای و اساسی حل شود.
یکی دیگر از موضوعات مورد تاکید نمایندگان، مسدود کردن راههای منتهی به استانهای شمالی کشور در تعطیلات پیش رو و با شیوع گسترده کرونا بود. کمال علیپور خنکداری نماینده قائمشهر در این باره توضیح داد: «ستاد مقابله با کرونا محدودیتهای تردد در ۲۵ استان لحاظ کرده که این شامل استانهای شمالی کشور نمیشود؛ استانهای شمالی فقط مکان تفریحی نیست.»
موضوعی که علی نیکزاد، نایب رییس مجلس نیز به آن اشاره داشت و گفت: «تعدادی از نمایندگان خواستار مسدود شدن جادههای منتهی به استانهای شمالی در تعطیلات پیش روی شدند، چون در حال حاضر ترافیک در این جادهها بسیار سنگین است. لازم است در این باره دولت و وزارت راه و شهرسازی و نیروی انتظامی ورود کنند.»
هفته آینده موعد سرکشی نمایندگان به حوزههای انتخابیه است و به همین دلیل مجلس هفته آینده جلسه علنی ندارد.