شواهد نشان میدهد که تقاضای کنونی بازار گاز مایع (الپیجی) واقعی نیست به طوری که اخیرا مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی از مصرف بیسابقه گاز مایع در کشور خبر داده و تاکید کرده که مصرف گاز مایع برخلاف روند توسعه شبکه گاز طبیعی، نهتنها کاهش نیافته، بلکه افزایش هم داشته است.
به گزارش ایسنا، تمامی مصرفکنندگان صنعتی، واحدهای تولیدی و صنفی متقاضی گاز مایع باید در سامانه سدف ثبتنام کنند چراکه امکان تامین گاز مایع تنها از طریق ثبتنام در این سامانه میسر خواهد بود. براین اساس فروش گاز مایع توسط واحدهای صنفی غیر مرتبط تخلف محسوب و به گفته مسوولان متخلفین با جدیت برخورد خواهد شد.همچنین تمامی شرکتهای توزیع کننده گاز مایع موظفند براساس دستورالعملهای ابلاغی نسبت به ارائه خدمت و تأمین نیازمندی مردم اقدام کنند.
اما گاز مایع یکی از پنج فرآورده اصلی است که شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی وظیفه اصلی تأمین آن را بهعهده دارد. پخت و پز خانوارهای شهری، روستایی و عشایری که از نعمت گاز طبیعی برخوردار نشدهاند، بهعنوان کاربرد گاز مایع در سبد مصرف تعریف شده است، ضمن اینکه این دسته از افراد برای مصارف گرمایشی از نفت سفید استفاده میکنند.
یکسری صنوف سیار و ثابت هم مثل پیمانکاران ایزوگام و برخی رستورانهای بینشهری هستند که بهدلیل دسترسی نداشتن به گاز طبیعی از سوخت گاز مایع استفاده میکنند. برآوردها این است که در همه سطح کشور یک میلیون و ۸۰۰ هزار خانوار مصرفکننده نفت سفید وجود دارد که یعنی این افراد به گاز مایع هم برای پخت و پز نیاز دارند.
بر این اساس و به گفته مسوولان، با یک بررسی ساده متوجه میشویم نیاز روزانه گاز بسیار کمتر از مصرف کنونی کشور است، اما با تقاضایی که اکنون از طرف مردم وجود دارد، تمامی تولید به بازار داخل داده شده و نمیتوان صادراتی در این زمینه داشته باشیم.این موضوع تاکنون سابقه نداشته و بسیار عجیب به نظر میرسد، زیرا بر خلاف اینکه شرکت ملی گاز بهصورت سالانه در حال توسعه زیرساختها و گازرسانی به مناطق مختلف کشور است، اما مقدار مصرف گاز مایع نه تنها کاهش نیافته، بلکه افزایش هم یافته است.
طبق اعلام مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی، حدود ۷۲۰ تا ۷۵۰ هزار خانوار مصرفکننده گاز مایع در استان سیستان و بلوچستان و حدود ۱۷۰ هزار خانوار دیگر هم در استان آذربایجان غربی هستند؛ استانهای کرمانشاه، خراسان رضوی و خوزستان هم در رتبههای بعدی قرار دارند.
هر خانوار ماهانه حدود سه کپسول ۱۱ کیلوگرمی گاز مایع استفاده میکند و این یعنی در هر روز حدود ۲۱۰۰ تن و در هر ماه حدود ۶۶ هزار تن گاز مایع در کشور استفاده میشود، اما در آبانماه بالغ بر ۶۰۰۰ تن گاز مایع بهصورت روزانه در حال توزیع است.
به گفته کرامت ویسکرمی، در کشور ۷۴ شرکت توزیع کننده گاز مایع وجود دارد که طرف قرارداد با شرکت ملی پخش و پالایش فرآوردههای نفتی هستند و خود شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی هم در حقیقت تأمینکننده این سوخت است که در پالایشگاهها تولید میشود.
بر این اساس اعلام شده که این شرکتها بهصورت ماهانه بر اساس سهمیهای که توسط شرکت ملی پخش برای آنها مشخص میشود، اقدام به توزیع گاز مایع در سطح استانهای خود میکنند. یعنی گاز مایع تولیدشده در پالایشگاهها را با ناوگان حملونقل خودشان تحویل میگیرند و به مشترکهایی که نیاز دارند میرسانند.این شرکتهای خصوصی توزیعکننده، زیر نظر انجمن گاز مایع کشور در حال فعالیت هستند و وظیفه نظارت بر آنها بهعهده این انجمن است.
قیمت هر سیلندر گاز مایع چقدر است؟
بنا بر اعلام وزارت نفت، قیمت این سوخت را سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان مشخص میکند که اکنون برای هر کیلوگرم گاز مایع، ۲۳۰ تومان در نظر گرفته شده و با احتساب هزینههای شارژ سیلندر، حقوق کارکنان، حملونقل و دیگر هزینههای جانبی، قیمت یک سیلندر ۱۱ کیلوگرمی را ۹۷۰۰ تومان اعلام کرده است.
به گفته مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی، شهر سبز در گازرسانی یعنی شهری که همه نقاط آن از نعمت گاز طبیعی برخوردار است، اما میبینیم که در این شهرها هم تقاضای مصرف گاز مایع وجود دارد و دلیل آن این است که تعدادی از خودروها بهطور غیراستاندارد از گاز مایع برای سوخت خود استفاده میکنند که این کار ممنوع و خطرناک است.
ویسکرمی تأکید کرده که برای مقابله با مصارف غیراستاندارد، یک روش الکترونیکی و نوین را اجرا کردهایم که از مزایای آن این است که قیمت مصوب سازمان حمایت از مصرفکنندگان و تولیدکنندگان کشور در این سامانه درج میشود؛ مزیت مهم دیگر این است که با ثبتنام خانوارهای مصرفکننده گاز مایع که مصرفکنندگان واقعی این سوخت هستند، شرکتهای توزیعکننده فقط مکلف به تأمین سوخت مورد نیاز آنها میشوند.
این سامانه در گذشته تجارت آسان نام داشت و اکنون به سامانه درخواست فرآوردههای نفتی که مخفف آن «سدف» است، تغییر نام داده و تاکنون یک میلیون و ۶۰۰ هزار خانوار در آن ثبتنام کردهاند. برآوردها حاکی از آن است که در آینده نزدیک حدود ۲۰۰ هزار خانوار دیگر که تاکنون موفق به ثبتنام در این سامانه نشدهاند، ثبتنامشان تکمیل شود.
ویس کرمی تأکید کرد: شماری از خانوارها در مناطق محروم به امکانات لازم برای ثبت نام دسترسی ندارند که کارکنان شرکت پخش با مراجعه به آن مناطق در حال رسیدگی به مشکل ثبتنام آنها هستند.