به گزارش تابناک اقتصادی، شرکت صنایع شیر ایران که هم اکنون با برند پگاه در میان عموم مردم شناخته میشود، ۷ دهه پیش و در سال ۱۳۳۳ نخستین کارخانه شیر پاستوریزه ایران بود که با ظرفیت ۴۵ تن در روز تاسیس شد. هم اکنون این شرکت، بزرگترین شرکت صنعتی در حوزه صنایع شیر میباشد.
بررسی ها نشان می دهد این شرکت این روزها با چالش های جدی مواجه شده و حاشیه های فراوانی را داشته است. قبل از بررسی این حاشیه ها در ابتدا به معرفی کلی تر زیرمجموعه های شرکت صنایع شیر ایران خواهیم پرداخت.
شرکت صنایع شیر ایران (پگاه) مطابق با آنچه در سایت خود درج نموده است دارای زیرمجموعه هایی به شرح زیر است.
شرکت های تولید لبنی شامل شانزده شرکت عبارتند از: پگاه تهران، پگاه زنجان، پگاه آذربایجان شرقی، پگاه آذربایجان غربی، پگاه همدان، پگاه لرستان، پگاه خوزستان، پگاه کرمان، پگاه فارس، پگاه اصفهان، پگاه گلپایگان، پگاه خراسان، پگاه گلستان، پگاه گیلان، پگاه گناباد و پگاه اراک.
شرکت های تولیدی غیرلبنی که شامل دو شرکت می باشند عبارتند از؛
صنایع بسته بندی فرآورده های شیری پگاه و تولید شیرخشک نوزاد و محصولات پودری.
مجتمع های کشت و صنعت و دامپروری شامل 5 مجتمع که وظیفه آن ها تولید شیرخام برای شرکت های تولید است و عبارتند از:کشت و صنعت فارس، کشت و صنعت همدان، کشت و صنعت سلماس، کشت و صنعت صبا و کشت و صنعت گیلان.
شرکت های پخش سراسری بازار گستر پگاه که این شرکت در حوزه بازاریابی، توزیع و فروش محصولات در سطح کشور فعالیت دارد و در پنج منطقه در کشور تقسیم شده (شمال و شمال غرب، شمال و شمال شرق، جنوب و جنوب شرق و غرب، مرکز کشور، تهران و استانهای همجوار) و دفاتر اصلی آنان در شهرهای رشت، مشهد، شیراز، اصفهان و تهران قرار دارد که روی عملیات فروش در ۲۹ شعبه و زیر شعبه نظارت دارند. عبارتند از: شرکت پخش سراسری بازار گستر، بازارگستر پگاه منطقه یک، بازار گستر پگاه منطقه دو، بازارگستر پگاه منطقه سه و بازار گستر پگاه منطقه چهار.
شرکت های غیرتولیدی پگاه هم شامل دو شرکت بازرگانی صنایع شیر ایران و شرکت سرمایه گذاری آتیه پگاه می باشند.
با توجه به اطلاعات فوق، شرکت صنایع شیر ایران (پگاه) دارای ۲۳ شرکت تولیدی و ۷ شرکت غیرتولیدی است.
از این تعداد شرکت های زیرمجموعه شرکت صنایع شیر ایران 22 شرکت غیربورسی و 8 شرکت بورسی می باشند.
شرکت پگاه دارای دو سهامدار اصلی، صندوق بازنشستگی کشوری با ۳ عضو هیات مدیره و گروه توسعه صنایع بهشهر با دو عضو هیات مدیره میباشد.
شرکت پگاه متاسفانه هم اکنون دارای فقط دو عضو قانونی و ثبت شده میباشد و سه عضو دیگر کماکان در اداره ثبت شرکت ها، ثبت نشده اند. فرد جدیدی نیز از طرف صندوق بازنشستگی کشوری به شرکت پگاه جهت عضویت در هیات مدیره معرفی گردیده که توسط دستگاههای ذیصلاح رد شده است.
سندسازی و غیرواقعی بودن صورتهای مالی در شرکت پگاه فارس با بیش از سی میلیارد تومان تغییرات در صورت حساب سود و زیان باعث شده است تا نماد غفارس بسته و معاملات آن متوقف شود که این امر موجب اعتراض سهامداران این شرکت بورسی، تذکر سازمان بورس و کاهش ارزش سهام کل شرکت های بورسی به مبلغ پنج هزار میلیارد تومان شده است.
یکی از دستگاه های نظارتی جهت جلوگیری از تخلفات و اخلال در نظام اقتصادی از شرکت پگاه خراسان در دادگستری خراسان رضوی شکایت کرده است.
شنیده ها حکایت از آن دارد که در پگاه تبریز بدلیل نبود مدیرعامل و سرپرست متخصص، بخش بزرگی از زمین این شرکت در حال از دست رفتن است.
این ها تنها بخشی از مشکلات و حاشیه های شرکت های زیرمجموعه پگاه می باشد و آمار سر به فلک کشیده پرونده های حقوقی و تضییع حقوق سهامداران تمامی ندارد.
همچنین نبود چارت سازمانی مدون و مصوب در ستاد و شرکت های تابعه به همراه حضور معاونی بدون مدرک تحصیلی مرتبط و سابقه اجرایی در آن معاونت، در یکی از پست های کلیدی پگاه باعث نابسامانی و غیرعادلانه بودن نظام پرداخت حقوق و دستمزد، پرداخت بدهی ها، انتصاب های غیرقانونی و عجولانه، جهت دار با نگاه قومی، منطقه ای، خودی و غیرخودی در دو سال اخیر گردیده است.
استفاده غیرقانونی مدیرعامل شرکت از منزل مسکونی در زعفرانیه تهران، استفاده از شخصی در یکی از معاونت ها علیرغم اعلام کتبی دیوان محاسبات که ماموریت وی از دانشگاه به این شرکت را غیرقانونی اعلام کرده است، تخلف در یک قرارداد کارگزاری خرید نرم افزار ERP، صادرات ادامه دار ریالی و نه ارزی به کشورهای خارجی و ... کار را بجایی رسانده که کلیه دستگاه های نظارتی مانند سازمان بازرسی کل کشور، دیوان محاسبات کشور، وزارت اطلاعات و سازمان اطلاعات سپاه هر کدام در موضوعی بنا به وظایف خود ورود نموده، ولیکن کماکان ب دلیل فشار بعضی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی و صندوق بازنشستگی کشوری هیچ گونه اقدامات پیشگیرانه ای در دستور کار قرار نگرفته است. ادامه این روند موجب شکل گیری پگاه های جدید (همانند پگاه فارس) و از دست دادن جایگاه ۶۵ ساله شرکت و نابودی صنعت خواهد شد که بی شک ضرر و زیان این موارد در سال جهش تولید و شرایط اقتصادی و تحریمی جامعه، تنها گریبان بازنشستگان کشور را خواهد گرفت.