قرار است به زودی تهران به مدت دو هفته تعطیل شود؛ این شایعهای است که مدتی است مطرح است و با مصوبه اخیر ستاد ملی مبارزه با کرونا قوت گرفته، اما واقعیت چیست؟
به گزارش «تابناک»؛ با افزایش آمار مبتلایان و مرگ و میر کووید ۱۹ در کشورمان، تدابیری در دستور کار مسئولان قرار گرفت که ظاهرا یک هدف مشخص را دنبال میکند؛ کاهش میزان بیماران ورودی به مراکز درمانی که به تبع آن، مدیریت اوضاع ممکن و از میزان مرگ و میر بیماران کاسته خواهد شد.
البته این ایده جدیدی نیست و از ابتدای شیوع بیماری در جهان و اعلام وضعیت همه گیری کرونا، در دستور کار بسیاری از کشورها قرار گرفت و اصطلاح «ایمنی گله ای» را به گوش بسیاری مان آشنا کرد. وضعیتی برای کنترل شیوع بیماری در عین برقراری فعالیتهای عادی در جامعه و پرهیز از قرنطینه سراسری و فراگیر.
ایمنی گلهای ایدهای نبود که در کشورمان تایید شود و حتی برخی مسئولان در ضدیت با آن بارها سخنرانی کردند؛ اما در نهایت شاهد اجرای طرحهایی بودیم و هستیم که همخوانی چشمگیری با این شیوه دارد؛ طرحهایی از جمله الزام کسب و کارها به تعطیلی در ساعت ۱۸ هر روز که چیزی جز تلاش برای محدودسازی ترددها و در نهایت کاهش نرخ شیوع بیماری نیست.
بر اساس این طرح که «طرح جامع محدودیتهای کرونایی» نام گرفته، سه دستور کار کلی تصویب شده که قرار است در مناطق سطح یک، دو و سه هشدار به اجرا درآید؛ به این صورت که در مناطق سطح هشدار قرمز، یکسری محدودیتها به اجرا درخواهد آمد، در مناطق سطح هشدار نارنجی محدودیتهای کمتری اعمال خواهد شد و مناطق سطح هشدار زرد، محدودیت کمتری به نسبت دو منطقه قبل خواهند داشت.
بر اساس این طرح، دیگر مناطق کشور که در هیچ کدام از سطوح هشدار قرار ندارند، به مانند ماههای اخیر، اجرای پروتکلها و رعایت اصولی مانند فاصله گذاری الزامی است و پایش وضعیت همه نقاط کشور، مدام در دستور کار قرار دارد تا اگر وضعیت شیوع بیماری در منطقهای تغییر کرد، سطح بندی آن منطقه تغییر کند و محدودیتها بسته به این تغییر در دستور کار قرار گیرد.
البته این طرح هنوز تکمیل و نهایی نشده و تنها برخی کلیات آن مشخص و ابلاغ شده است. کلیاتی مانند کاهش میزان حضور کارمندان در ادارات به یک سوم در مناطق قرمز، نصف در مناطق نارنجی و دو سوم در مناطق زرد و همچنین منع تردد در سطوح مختلف برای خودروها از و به مقصد شهرهایی که در وضعیت هشدارِ قرمز و نارنجی هستند.
آن گونه که سخنگوی ستاد ملی مبارزه با کرونا تشریح کرده، کلیه ممنوعیتها و حدود این طرح در روزهای آتی تعیین و تصویب خواهد شد و از نخستین روز آذرماه، این طرح به مدت دو هفته در سراسر کشور به اجرا درخواهد آمد و بعد در ادامه راه رصد و پایش خواهد شد تا برای تمدید یا حتی تشدید آن تصمیم گیری شود؛ تصمیم گیریهایی که منوط به بررسی نتایج این طرح است.
با مرور این نکات پی خواهیم برد که شایعه یاد شده در ابتدای این گزارش، تا حد زیادی واقعیت دارد و به زودی محقق خواهد شد، چون تهران به مانند دیگر مراکز استانها در کشورمان، از جمله شهرهایی است که در وضعیت قرمز قرار دارد و رهاورد این وضعیت برایش، اعمال شدیدترین محدودیتها خواهد بود. از کاهش میزان حضور کارمندان در ادارات به یک سوم تا منع خروج خودروهای پلاک تهران به دیگر شهرها و ورود خودروهای با پلاک دیگر شهرها به تهران.
به این محدودیت ها، الزام بسیاری از مشاغل به تعطیلی دو هفتهای را هم باید افزود که میتواند پایتخت را به مانند دیگر مراکز استان ها، به نوعی رکورد در کسب و کارها دچار نماید و حکم تعطیلی شهر را داشته باشد؛ تعطیلی که بر خلاف شایعه یاد شده، منحصر به تهران نیست و دست کم تا این لحظه در حدود ۱۰۰ شهر در کشورمان بایستی اجرایی شود، چون ۱۰۰ شهر در وضعیت هشدار قرمز قرار دارند.