محمدرضا بنی طبا، سخنگوی انجمن صنایع فرآوردههای لبنی مدعی است از تیرماه سال گذشته قیمت ۱۰ قلم اصلی محصولات لبنی تاکنون از سوی کارخانههای فرآوردههای لبنی گران نشده بودند و این افزایش قیمت نیز به خاطر گران شدن شیرخامی است که در اختیارشان قرار میگیرد.
وی در این ارتباط عنوان میکند: «افزایش قیمت محصولات لبنی تابع تورم در کشور است منتهی دلیل این افزایش قیمت چه بوده، باید گفت کارخانههای تولیدکننده فرآوردههای لبنی آخرین حلقه از زنجیره تولید هستند و با توجه با اینکه ۶۵ درصد ضریب قیمت تمام شده محصولات مرتبط به شیرخام است و از طرفی محصولات پتروشیمی، این افزایش قیمت منطقی است.
باید به این نکته مهم اشاره کنم که دامداران ظرف مدت ۵ ماه گذشته قیمت شیرخام را ۴۵ درصد افزایش دادهاند یعنی قیمت را از ۲۹۰۰ به ۴۱۵۰ تومان رساندهاند و با چنین وضعیتی چارهای جز افزایش قیمت نداشتیم. البته افزایش قیمت محصولات پتروشیمی که در بستهبندی محصولات ما نقش دارند نیز افزایش چشمگیری داشته و همه این عوامل در افزایش ۴۰ درصدی ۱۰ قلم اصلی محوصلات لبنی همچون شیر کم چرب و پرچرب، ماست ساده، پنیر ساده پاستوریزه و ... نقش مهمی داشتهاند.»
بنیطبا در ادامه ضمن ناخشنودی از بروز چنین وضعیتی، خاطرنشان میشود: «برای ما بسیار ناراحتکننده است که مجبور به افزایش قیمت شدهایم و همانطور که گفتم چارهای نداشتیم و این صنعت با حداقل حاشیه سود در حال فعالیت است. میدانیم که شاید برخی از مردم با افزایش قیمت، توان خرید نداشته باشند، ولی تامین معشیت مردم به عهده تولید کننده نیست و به عهده نظام سیاستگذاری کشور است و آنها باید برای کنترل و در دسترس گذاشتن اقلام مورد نیاز مردم تلاش کنند.»
سخنگوی انجمن صنایع فرآوردههای لبنی به قیمت جدید محصولات لبنی پرداخت و گفت: «براساس توافقات صورت گرفته با سازمان حمایت، قیمت ماست دو و نیم کیلویی دبه پرچرب ۲۴ هزار تومان، دبه کم چرب ۲۱ هزار تومان، شیر نایلونی ۵۴۰۰ تومان، پنیر ۴۰۰ گرمی کاپ ۱۴ هزار و ۵۰۰ تومان، شیر بطری کم چرب ۷۱۰۰ تومان، نیم چرب ۷۵۰۰ تومان، سه درصد چربی ۸۵۰۰ تومان، شیر کامل ۸۶۰۰ تومان، قیمت شیر خام درب دامداری ۴۱۵۰ تومان، درصد چربی ۶۰ تومان، قیمت کره حیوانی ۱۰۰ گرمی ۱۰ هزار تومان خواهد شد. همچنین قیمت ماست کم چرب ۹۰۰ گرمی ۸۰۰۰ تومان و ماست پرچرب ۹۰۰ گرمی ۹۷۰۰ تومان تعیین شده است.
افزایشهای خودسرانه
باید گفت در حالی که دستاندرکاران صنایع فرآوردههای لبنی عنوان میکنند از تیرماه سال گذشته تاکنون افزایش قیمتی نداشتهاند، اما شواهد نشان میدهد بسیاری از شرکتهای عضو این انجمن به دلایل مختلف در طول چند ماه گذشته دست به افزایش قیمت ۱۰ تا ۲۰ درصدی زدهاند! بررسیها نشان میدهد قیمت برخی از محصولات لبنی نسبت به سال گذشته تا ۸۰ درصد افزایش قیمت داشتهاند.
در این رابطه حسین نعمتی رئیس اتحادیه دامداران با انتقاد به افزایش ۴۰ درصدی محصولات لبنی حتی با وجود گرانی قیمت شیرخام میگوید: «با توجه به اینکه حداقل ۷۰ درصد محصولات لبنی را شیرخام تشکیل میدهد، این سوال مطرح است که چرا یک سطل ماست یک کیلویی یا دوغ یک لیتری باید به قیمتهای ۹ هزار و ۵ هزار و ۵۰۰ تومان در بازار عرضه شود؟
اگر نرخ خرید هر کیلو شیر از دامداران ۵۰ تومان بالا رود، کارخانههای لبنی ۵۰۰ تومان به قیمت محصولات خود اضافه میکنند که این امر بی انصافی و اجحاف در حق مصرف کننده است.»
واکنش کاربران شبکههای اجتماعی به افزایش قیمت لبنیات
افزایش یکباره قیمت محصولات لبنی با واکنش تند و انتقادات فراوان کاربران شبکهای اجتماعی روبهرو شد. در حالی که مسئولان انجمن فرآوردههای لبنی معتقدند از تیرماه سال گذشته قیمتها افزایش نداشتهاند، اما بسیاری از کاربران با رد چنین ادعاهایی عنوان کردهاند شیر و ماست و پنیر ساده از سال گذشته در چند نوبت گران شده است.
«محمود» با انتشار لیست قیمتی که تیرماه سال گذشته از سوی دبیر ستاد تنظیم بازار منتشر شده بود، چنین میگوید: «اگر حرف مسئولان این صنعت ملاک باشد چرا قیمت شیر پرچربی که باید امسال ۵ هزار و ۳۰۰ تومان میبود به قیمت بالای ۷ هزار تومان فروخته میشد و الان شده ۹ هزار تومان!»
«مسعود سیدی» هم با انتقاد به گرانی لبنیات در توییترش نوشته: «شیری که سال گذشته قیمتگذاری شده بود ۵۳۰۰ را از تابستان امسال ۷۳۰۰ میخریدم و الان ۹۴۰۰. مطمئن باشید چند مدت بعد چراغ خاموش قیمتها را بالا میبرند.»
«سامان» هم در این باره نوشته: «هیچ نظارتی بر قیمتگذاری و عرضه نیست. شرکتها هر طور میخواهند قیمتگذاری میکنند از افزایش ۲۰ درصدی گرفته تا ۵۰ -۶۰ درصدی. کسی هم جلویشان نمیایستد.»
«قاسم اموری» هم از کوچکتر شدن سبد کالای مردم نوشته است: «با این افزایشهای پی در پی که عملا هم نظارتی بر آنها نیست این سفره مردم است که هر روز آب میرود.»
«داود بهرامی»، کاربر دیگری هم در این باره اینگونه نوشته: «با این افزایش قیمت شدید شیر و بالطبع لبنیات باید منتظر سونامی پوکی استخوان در سالهای آتی باشیم؟»