در سال جاری به دلیل شرایط خاص کشور و درگیر شدن اقتصاد با تحریم و کرونا، قیمت بسیاری از کالاها و خدمات رشد چشمگیری یافت که از آن جمله می توان به رشد قیمت لوازم خانگی اشاره کرد.
به گزارش تابناک اقتصادی، حساسیت روی تحولات قیمتی لوازم خانگی از آن جهت است که بسیاری از زوج های جوان برای شروع زندگی خود و رفتن زیر یک سقف، نیازمند خرید لوازم خانگی هستند.
بررسی وضعیت قیمتها در بازار لوازم خانگی، بیانگر آن بود که تولیدکنندگان گویا در همان سه ماهه ابتدای سال در چند مرحله قیمت لوازم خانگی را افزایش دادند، به گونهای که فروشندگان عنوان کردند در سه ماهه اول سال جاری، حداقل سه بار تولیدکنندگان تولید را متوقف کرده و بعد از هر بار بازگشایی، تولیدات خود را حدود ۵ تا ۱۰ درصد افزایش قیمت دادند.
رشد بی حساب و کتاب قیمتها در بازار لوازم خانگی در ابتدای سال جاری تا آنجا پیش رفت که رئیس جمهور روحانی نیز به آن واکنش نشان داد و در گفتوگویی در روز جمعه ۲۳ خرداد ماه سال جاری با مدرس خیابانی، سرپرست وزارت صمت، با اشاره به برخی گزارشها درباره افزایش قیمت بعضی از کالاها و لوازم خانگی، بر ضرورت اجرای نظارت دقیق و اقدام عاجل و سریع برای ساماندهی قیمتها در این بخش تاکید کرد.
رئیس جمهور با اشاره به افزایش تقاضا برای خرید لوازم خانگی پس از بازگشایی نسبی فعالیتها و کسب و کارها و رفع برخی محدودیتها در این راستا، اظهار داشت: باید با استفاده از توانمندی و ظرفیت ایجاد شده برای تولید لوازم خانگی در داخل کشور و جلوگیری سریع از روند افزایش قیمت این کالاها در بازار، از به وجود آمدن تنگنا و مشکل برای مردم توسط برخی دلالان و افراد سودجو جلوگیری کنیم.
روحانی با تقدیر از تلاشها و خدمات فعالان، دست اندرکاران و کارگران تلاشگر در زمینه تولید لوازم خانگی داخلی در کشور، از سرپرست وزارت صمت خواست با هماهنگی با اصناف و اجرای نظارتهای دقیق نسبت به کنترل و ساماندهی بازار لوازم خانگی اقدام و گزارشهای مربوط را به جلسه روز یکشنبه ستاد اقتصادی دولت ارائه کند. رئیس جمهور تاکید کرد: شایسته نیست با وجود تلاشی که تولید کنندگان کشور به ویژه در ماههای اخیر در زمینه افزایش تولید لوازم خانگی با کیفیت دارند، مردم برای خرید این محصولات دچار فشار و تنگنا باشند و باید تمام دستگاههای ذیربط در دولت با همکاری سایر بخشها این مشکلات را برطرف کنند.
پس از این واکنش رئیس جمهور، سرپرست وقت وزارت صمت در ۲۵ خرداد ماه سال جاری برای سامان بخشیدن به اوضاع قیمتی در بازار لوازم خانگی طی گفتگویی با بیان اینکه سازمان حمایت در مقطع کنونی مجوز افزایش قیمت ۲۰ تا ۳۰ درصدی را برای لوازم خانگی صادر کرده، تاکید نمود، در صورت افزایش قیمت بیش از میزان یاد شده با آن برخورد میشود.
به هر صورت در سه ماهه ابتدایی سال جاری، لوازم خانگی توانستند مجوز افزایش قیمت ۳۰ درصدی را بگیرند، اما به نظر میرسد، این افزایش قیمت نیز نتوانسته، آنها را راضی نگه دارد و به صورت چراغ خاموش دوباره یک تعداد از لوازم خانگی افزایش قیمت ۳۰ درصدی دیگر را تجربه کرده اند.
یکی از مخاطبان تابناک در این باره به خبرنگار تابناک اقتصادی گفت: به عنوان نمونه یخچال دوقلو یکی از برندها که با نام یخچال چرمی با یخساز اتوماتیک سری unique در سایت آن شرکت قید گردیده است تا پیش از افزایش قیمت ۳۰ درصدی با لحاظ مالیات بر ارزش افزوده با قیمت ۱۵۷، ۳۹۵، ۳۲۸ ریال (جمع قیمت یخچال و فریزر) به فروش میرسید.
پس از مجوز افزایش قیمت حدود ۳۰ درصدی، مجموع قیمت همین یخچال و فریزر به ۱۹۳۹۲۴۹۸۰ ریال توسط شرکت مذکور افزایش یافت.
حالا شرکت مذکور، همین یخچال و فریزر دوقلو را بعد از گذشت شش ماه از افزایش قیمت ۳۰ درصدی دوباره گران کرده است و در سایت خود قیمت آن را ۲۸۳، ۴۸۳، ۶۰۰ ریال اعلام کرده است.
این یعنی افزایش قیمت با لحاظ مالیات بر ارزش افزوده برای این یخچال فریزر دو قلو در کمتر از یکسال حدود ۸۰ درصد بوده است.
حالا پرسش این مخاطب تابناک از نهادهای ناظر همچون سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولیدکنندگان و ستاد تنظیم بازار این است که چگونه این شرکت توانسته است ظرف مدت ۸ ماه تا این اندازه قیمت یک کالای خود را افزایش دهد؟ آیا این افزایش قیمت به صورت خودسرانه اتفاق افتاده است یا این شرکت توانسته است از نهادهای مربوطه مجوز این میزان افزایش قیمت را دریافت کند؟ آیا درآمد و حقوق مردم جوابگوی این افزایش قیمت ۸۰ درصدی جهت خرید یک یخچال و فریزر ساخت داخل هست؟