تصویب طرح تحریم ترکیه در کنگره آمریکا، نشست سه جانبه وزیران عراق، مصر و اردن در قاهره، اعلام برگزاری مجازی نشست کمیسیون مشترک برجام و حمله هوایی ترکیه به مناطقی در اقلیم کردستان عراق، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند. در این میان، باید به پرواز بمب افکنهای «بی۵۲» آمریکایی بر فراز مرزهای عراق ـ سوریه نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ یک منبع امنیتی عراقی روز شنبه از پرواز بمب افکن های بی ۵۲ آمریکایی بر فراز اراضی سوریه در نزدیکی مرز با عراق خبر داد.
این منبع با اشاره به ثبت پروازهای غیرعادی بر فراز مناطق مختلف سوریه، اعلام کرد: اطلاعات حاکی است که بمبافکنهای «بی ۵۲» که در مناطقی از مرز عراق و سوریه به پرواز درآمدهاند، آمریکایی هستند که هنوز علت و انگیزههای حقیقی آن مشخص نیست.
المعلومه گزارش داد: مقامات آمریکایی قبلا از انتقال بمب افکن های آمریکایی به منطقه خاورمیانه خبر داده بودند.
تصویب طرح تحریم ترکیه در کنگره آمریکا
تحریم ترکیه که مدتی پیش از سوی مجلس نمایندگان آمریکا به تصویب رسیده بود، از سوی مجلس سنای آمریکا نیز در قالب بودجه نظامی سال ۲۰۲۱ مورد تصویب قرار گرفت.
این طرح با رأی موافق بیش از دوسوم اعضای مجلس سنا به تصویب رسید و به همین دلیل وتوی احتمالی ترامپ نیز بر آن اثری نخواهد داشت.
در لایحه بودجه نظامی آمریکا طرح تحریم ترکیه بهدلیل خرید و استفاده از سامانه موشکی اس ۴۰۰ روسیه لحاظ شده است که احتمالاً تنها صنایع نظامی وابسته به ریاستجمهوری و رئیس آن را هدف قرار خواهد داد.
نشست سه جانبه وزیران عراق، مصر و اردن در قاهره
شورای هماهنگی عراق، اردن و مصر روز شنبه سومین نشست خود در سطح وزرا را در «قاهره» پایتخت مصر برگزار کردند.
به گزارش پایگاه خبری موازین نیوز، دبیرخانه هیات دولت عراق در بیانیهای اعلام کرد: «شورای هماهنگی عراق، اردن و مصر یک نشست سه جانبه در سطح وزرا در قاهره و در حضور مصطفی مدبولی نخست وزیر مصر برگزار کرد.»
این شورا بر ضرورت تسریع در گشودن افقهای همکاری مشترک و جدید در همه زمینهها میان سه کشور عراق، مصر و اردن تاکید کرد.
نخست وزیر مصر و روسای هیاتهای اعزامی از عراق و اردن هم از تمایل رهبران سه کشور برای اجرای پروژههای همکاری میان یکدیگر گفتند و آن را دارای بازتاب مثبت بر منافع مشترک ملتهایشان دانستند.
در این نشست درباره برگزاری دیدارهای بیشتر میان وزرا به منظور تسریع در آماده کردن پیش نویس یادداشتهای تفاهم میان سه کشور، توافق حاصل شد.
اوایل شهریور ماه گذشته، «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق، «عبدالله دوم» شاه اردن، «حسین عبدالله الثانی» ولیعهد او و «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر در سومین اجلاس سهجانبه که در امان برگزار میشد، حضور یافتند و یک توافق در خصوص تقویت همکاری اقتصادی، تجاری و سرمایهگذاری میان سه کشور اردن، عراق و مصر امضا کردند.
«مصطفی مدبولی»، نخست وزیر مصر هم دهم آبان ماه گذشته در رأس یک هیأت رسمی به بغداد رفت. سفر این هیأت مصری به بغداد، مکمل دیدارهای بیست روز پیش از آن «فؤاد حسین» وزیر خارجه عراق با رئیسجمهور و نخستوزیر و سایر مقامات ارشد دولت مصر در قاهره خوانده شد.
اعلام برگزاری مجازی نشست کمیسیون مشترک برجام
نشست کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان و مدیران سیاسی وزارت امور خارجههای ایران و ۱+۴ (آلمان، فرانسه، روسیه، چین و انگلیس) به ریاست «هلگا اشمید» دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا روز چهارشنبه (۲۶ آذر ماه) به صورت ویدئو کنفرانس برگزار خواهد شد.
سید عباس عراقچی، معاون سیاسی وزارت امور خارجه ریاست هیأت ایرانی در این نشست را بر عهده خواهد داشت.
اتحادیه اروپا پیش از این از برگزاری این نشست خبر داده و دستورکار این نشست را تلاشهای جاری برای حفظ برجام و روشهای موثر برای اجرای کامل این توافق از سوی همه طرفین و آمادگی تبادل نظر در سطح وزرا برشمرده بود.
سعید خطیب زاده، سخنگوی وزارت خارجه نیز ۱۷ آذر ماه در نشست هفتگی با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار فارس درباره برگزاری نشست وزرای خارجه ۱+۴ بیان کرد: کمیسیون مشترک برجام در حوزه مسائل فنی تنظیم شده و انجام خواهد شد و کمیسیون روتینی است و در صورت لزوم در سطح وزرا هم میتواند برگزار شود. بله صحبتهایی بوده و باید دستورکار مشخص و پس از آن، این نشست میتواند در سطح وزرا در چارچوب برجام برگزار شود.
حمله هوایی ترکیه به مناطقی در اقلیم کردستان عراق
منابع محلی اعلام کردند، مناطقی در استان «دهوک» واقع در اقلیم کردستان عراق در معرض حمله هوایی توسط هواپیماهای ترکیه قرار گرفتند.
منابع مذکور همچنین اعلام کردند، شهرستان «العمادیه» واقع در استان دهوک که هدف حمله هوایی ترکیه قرار گرفته است هنوز مشخص نشده که تلفات جانی داشته است یا خیر.
شهرستان «العمادیه» گاهی در معرض بمباران ترکیه قرار میگیرد و وزارت خارجه عراق پیشتر سفیر ترکیه در بغداد را احضار کرده و یادداشت اعتراضی خود در خصوص حمله هوایی ترکیه به تعدادی از مناطق شمال عراق را به وی تحویل داده بود.
دولت عراق در این یادداشت اعتراضی، نقضهای مربوط به تمامیت ارضی و نقض حریم هوایی عراق را محکوم کرده و آن را متناقض با احکام و قوانین بینالمللی ذیربط، روابط دوجانبه و دوستانه، اصل حسن همجواری و احترام متقابل دانست.
ترکیه این عملیات هوایی را با «جنگ» علیه حزب کارگران کردستان که در مناطق مرزی واقع در شمال عراق فعالیت دارند، توجیه میکند.