افشای طرح «محمد بن زاید» برای ضربه زدن به اقتصاد قطر، تمدید حضور نیروهای مسلح ترکیه در افغانستان و لیبی، انحلال پارلمان اسرائیل و برگزاری انتخابات زودهنگام و اعلام تحریمهای جدیدی علیه سوریه از سوی آمریکا، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای مرتبط با خاورمیانه در ۲۴ ساعت گشته بوده اند. در این میان، باید به طرح سناتور آمریکایی برای نابودی برجام پیش از آمدن بایدن نیز اشاره کرد.
به گزارش «تابناک»؛ تد کروز سناتور جمهوریخواه و عضو کمیته روابط خارجی سنای آمریکا در نامهای به دونالد ترامپ، رئیسجمهور و مایک پامپئو، وزیر امور خارجه آمریکا پیشنهادی را برای مسدود کردن راه بازگشت دولت بایدن به برجام و توافق آبوهوایی پاریس مطرح کرد.
این سناتور تندرو جمهوریخواه به ترامپ و پامپئو پیشنهاد کرده است که برجام و توافق آبوهوایی پاریس را به عنوان «معاهده» به سنا ارجاع دهند تا سنا با رد این دو توافق، عملاً راه بازگشت دولت بعدی به آنها را مسدود کند.
استدلال تد کروز این است که توافق هستهای با ایران (برجام) و توافق آبوهوایی پاریس، هر دو جزو پیمانهای رسمی به شمار میروند و به همین دلیل، مشمول اصل دوم قانون اساسی آمریکا هستند که بر اساس آن برای پیوستن آمریکا به یک پیمان، رأی دوسوم نمایندگان سنا لازم است.
در واقع تد کروز اطمینان دارد که برجام و توافق آبوهوایی پاریس هیچیک نمیتوانند تأیید دوسوم نمایندگان سنا را کسب کنند و به همین دلیل، پیوستن آمریکا به آنها منتفی خواهد شد و دولت بعدی نیز نخواهد توانست بدون کسب موافقت سنا به این دو توافق بازگردد.
تاریخ نامه تد کروز به ترامپ و پامپئو که در آن پیشنهاد ارجاع برجام و توافق آبوهوایی پاریس به سنا مطرح شده، ۲۱ دسامبر (دوشنبه اول دیماه) است؛ اما وی متن این نامه را سهشنبه شب به وقت تهران در پایگاه اینترنتی خود منتشر کرده است.
دونالد ترامپ، مایک پامپئو و همچنین جو بایدن و اعضای تیم انتقالی وی هنوز واکنشی به این نامه نشان ندادهاند.
افشای طرح «محمد بن زاید» برای ضربه زدن به اقتصاد قطر
بر اساس گزارش بلومبرگ، بانک «هاویلند» مستقر در لوکزامبورگ مشاورهای به ولیعهد ابوظبی در خصوص نحوه فعالیت و نفوذ به بازارهای مالی قطر در سال ۲۰۱۷ همزمان با آغاز محاصره قطر از سوی چهار کشور امارات، عربستان، بحرین و مصر ارائه داده است.
در این گزارش که توسط «گاوین فینچ »و «هری ویلسون» تهیه شده، مشخص شد که بن زاید، یکی از بزرگترین مشتریان بانک هاویلند، یک بانک خصوصی متعلق به «دیوید رولند»، سرمایه دار انگلیسی است.
اسناد و شواهدی در خصوص مشاوره دیوید رولند به محمد بن زاید وجود دارد که نشان میدهد این مشاوره فراتر از مشاورههای مالی است.
در سال ۲۰۱۷ بانک مذکور طرحی را با هدف از بین بردن ذخایر خارجی قطر و فقیر کردن دولت آن تهیه کرد.
سال گذشته قطر با طرح شکایت علیه بانک هاویلند در لندن، این بانک را به بازی با ارز برای ضربه زدن به اقتصاد این کشور متهم کرد.
محققان با مقامات نظارتی مالی در لوکزامبورگ و انگلیس در مورد برنامه کشور قطر تماس گرفتند. این بانک در خصوص پروندههای ارسالی به دادگاه، اعلام کرد که این طرح یک طرح جنگی نبوده، بلکه ارزیابی ریسکها و محافظت از سهام امارات در برابر سهام قطر بوده و این طرح در ماه آگوست در جلسهای بین دیوید رولند و مدیر عامل صندوق حاکمیت در ابوظبی، تهیه شده است.
سخنگوی بانک هاویلند اعلام کرد، محمد بن زاید در سال ۲۰۱۲، ۳۸ میلیون دلار به حساب خود واریز کرده و طبق اطلاعات بلومبرگ، وی از آن زمان برای این بانک و شبکه سهامداران آن فردی مهم تلقی شد.
قطر این بانک تحت حمایت امارات را متهم کرد که تبادلات خارجی جعلی را با هدف آسیب زدن به اقتصاد قطر، به عنوان بخشی از تحریمهای همسایگان این کشور، طراحی و همچنین امارات را به دستکاری در ارزش ارز قطر متهم کرد.
تمدید حضور نیروهای مسلح ترکیه در افغانستان و لیبی
پارلمان ترکیه در جلسهای با درخواست رئیسجمهوری درباره تمدید حضور نیروهای نظامی این کشور در ترکیه به مدت ۱۸ ماه موافقت کرد، این در حالی است که آنکارا به صورت قوی از دولت وفاق ملی در طرابلس حمایت میکند.
به گزارش خبرگزاری آناتولی، لایحه ریاست جمهوری برای تمدید ۱۸ ماهه مدت حضور نیروهای مسلح ترکیه در افغانستان و لیبی در مجلس این کشور مورد بررسی قرار گرفت و تصویب شد.
این مصوبه در پاسخ به درخواست ریاستجمهوری در ۱۲ ماه جاری میلادی برای تمدید اختیارات دولت در اعزام نیروهای نظامی به لیبی به مدت ۱۸ ماه دیگر انجام گرفت.
پس از تایید و شناسایی رسمی دولت وفاق ملی لیبی در سال ۲۰۱۵ توسط شورای امنیت سازمان ملل متحد، حملات شبهنظامیان به رهبری خلیفه حفتر نیز آغاز شد.
بنابراین ترکیه نخستین کشوری است که بنا به دعوت دولت مشروع لیبی به حمایت از این کشور در مقابل حملات مذکور شتافت.
ترکیه با رویکرد «لیبی متعلق به لیباییهاست» برای برقراری تمامیت ارضی، اتحاد سیاسی، صلح و آرامش در این کشور دست یاریاش را به سوی دولت و مردم این کشور دراز کرد.
در این زمینه، نیروهای نظامی ترکیه فعالیت خود در زمینه آموزش نظامیان لیبی، مینروبی، ارائه کمکهای بهداشتی و بشردوستانه و همچنین خدمات مستشاری به این نیروها را آغاز کردند. همچنین آموزشهای نظامی به منظور تشکیل یک ارتش مدرن و منظم در ۵ نقطه این کشور ادامه دارد.
از سوی دیگر، نیروهای مسلح ترکیه طبق مصوبه ۱۰ اکتبر ۲۰۰۱ به عنوان یکی از اعضای نیروهای بینالمللی کمک به امنیت «آیساف» و ناتو در افغاستان حضور دارند.
طبق توافقنامهای میان کشورهای عضو ناتو و دولت افغانستان در سال ۲۰۱۴، نیرویهای «آموزش، کمک، مشورت» در چارچوب ناتو در این کشور تشکیل شد.
انحلال پارلمان اسرائیل و برگزاری انتخابات زودهنگام
«یاریو لوین» رئیس پارلمان رژیم صهیونیستی، بامداد روز چهارشنبه، از انحلال بیست و سومین پارلمان این رژیم و برگزاری انتخابات زودهنگام در سرزمینهای اشغالی خبر داد.
طبق قانون رژیم صهیونیستی، انتخابات سه ماه پس از انحلال کنست باید برگزار شود و بر این اساس انتخابات زودهنگام در سرزمینهای اشغالی روز ۲۳ مارس (۳ فروردین ۱۴۰۰) برگزار خواهد شد و این چهارمین انتخابات کنست در کمتر از دو سال گذشته به شمار میآید.
دلیل اصلی انحلال کابینه رژیم صهیونیستی عدم حصول توافق میان حزب لیکود به رهبری «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر رژیم صهیونیستی و حزب آبی و سفید به رهبری «بنی گانتز» وزیر جنگ این رژیم درباره بودجه بوده است.
گانتز روز گذشته در پیامی در توییتر نوشت: «نتانیاهو فقط برای آنکه به دادگاه نرود ما را به سوی انتخابات میکشاند و هر چیزی غیر از آن یک حقه است. ما وارد کابینه شدیم تا از دموکراسی دفاع کنیم.»
نتانیاهو نیز دو روز پیش در جریان کنفرانس خبری مشترک با «جرد کوشنر» مشاور ارشد کاخ سفید گفت: «ما به سختی کار کردیم تا مانع از انتخابات غیرضروری شویم. ما به توافقاتی با حزب آبی و سفید رسیدیم. من فکر میکردم که این توافقات امیدوار کننده بود. اینها توافقات خوبی بودند که میتوانست مانع از این انتخابات شود. متاسفانه، به دلیل فشار داخلی در درون حزب، بنی گانتز تصمیم گرفت تا از تعهدات خود سر باز زده و این موضوع، کشور را در اوج بحران کرونا ویروس به سوی انتخابات غیرضروری دیگر می کشاند.»
نتانیاهو در ادامه گفت: «این واقعا من را ناراحت میکند. به جای آنکه یک دولت با ثبات را که برای شهروندانش کار میکند و واقعا با هماهنگی کار کند، توانمند سازیم، آنها در حال اصرار بر حفظ دولتی در درون دولت دیگر هستند.»
اعلام تحریم های جدیدی علیه سوریه از سوی آمریکا
وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرد، تحریمهایی را علیه ۷ فرد و ۱۰ نهاد از جمله بانک مرکزی سوریه اعمال کرد.
به گزارش سایت النشره، وزارت خزانه داری اعلام کرد، آمریکا تحریمهای جدیدی علیه سوریه اعمال کرد که این بار هفت فرد و ۱۰ نهاد از جمله بانک مرکزی سوریه را هدف قرار گرفت.
این وزارتخانه در سایت رسمی خود آورده است، امروز در حمایت از تلاشهای دولت آمریکا برای تقویت بازخواست و "دستیابی به راه حل سیاسی" در سوریه وزارت خزانهداری آمریکا مسئولی ارشد در دولت سوریه ـ که همسرش عضو پارلمان سوریه است ـ و نیز نهادهای تجاری این کشور را تحریم کرد.
این وزارتخانه افزود: علاوه بر آن، دفتر نظارت بر حسابهای خارجی، بانک مرکزی سوریه را به لیست اتباع تحت پیگرد به طور خاص و افراد ممنوع الورود افزود.
این وزارتخانه اشاره کرد، دفتر نظارت بر حسابهای خارجی دو فرد دیگر و ۹ نهاد تجاری، بانک مرکزی سوریه را به لیست افراد مشخص شده اضافه کرد.
این وزارتخانه تاکید کرد، هدف از این اقدام ایجاد وقفه در سرمایهگذاری آینده در مناطق تحت کنترل سوریه است. دمشق باید به روندی که سازمان ملل مشخص کرده، طبق قطعنامه ۲۲۵۴ ملزم باشد.
همزمان با این گام وزارت خزانه داری، وزارت خارجه آمریکا نیز شش سوری را طبق ماده ۲ حکم اجرایی شماره ۱۳۸۹۴ تحریم و داراییهایشان را بلوکه و ورود برخی سوریها را ممنوع کرد.
این وزارتخانه افزود: آمریکا به ایستادن در مقابل دولت سوریه ادامه میدهد.