به گزارش تابناک به نقل از فارس، دولت انگلیس، به عنوان یکی از طرفهای اروپایی برجام که در عمل به تعهداتش ذیل این توافق ناکام بوده امروز پنجشنبه جمهوری اسلامی ایران را به نقض این توافق متهم کرده است.
خبرگزاری رویترز روز گذشته (چهارشنبه) با ادعای دستیابی به گزارش محرمانه آژانس اتمی، نوشت که این سازمان آغاز فعالیت تحقیق و توسعه ایران برای تولید اورانیوم فلزی به عنوان سوخت راکتور تحقیقاتی تهران را تایید کرده است.
یک سخنگوی وزارت خارجه انگلیس امروز پنجشنبه اقدام ایران را «نقض» توافق هستهای منعقدشده در سال ۲۰۱۵ توصیف کرد و گفته از آن «عمیقاً نگران» است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در بیانیهای که خبرگزاری رویترز در گزارش روز چهارشنبهاش به آن استناد کرده بود اعلام کرد: «رافائل گروسی مدیر کل آژانس اتمی امروز کشورهای عضو آژانش را از تحولات اخیر مربوط به قصد ایران جهت انجام فعالیتهای تحقیق و توسعه روی تولید اورانیوم فلزی، به عنوان بخشی از هدف اعلامی خود در جهت طراحی نوع پیشرفته سوخت برای رآکتور تحقیقاتی تهران مطلع کرده است».
یک سخنگوی وزارت خارجه انگلیس در این ارتباط گفت: «ما عمیقاً از اقدام اخیر ایران برای تولید اورانیوم فلزی نگران هستیم.»
وی اضافه کرد: «این گام جدیدی در راستای عدم پایبندی سیستماتیک ایران به تعهدات هستهای خود ذیل توافق است. چنانچه ایران در خصوص حفظ توافق جدی است باید به پایبندی [برجام]برگردد.»
کشورهای غربی به رهبری آمریکا و رژیم صهیونیستی در سالهای گذشته ایران را به پیگیری اهداف نظامی در برنامه هستهای این کشور متهم کردهاند. ایران قویاً این ادعاها را رد کرده است.
ایران تأکید میکند به عنوان یکی از امضاکنندگان پیمان منع گسترش سلاحهای اتمی (انپیتی) و عضوی از آژانس بین المللی انرژی اتمی، حق دستیابی به فناوری هستهای را برای مقاصد صلح آمیز دارد.
علاوه بر این، بازرسان آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکنون بارها از تاسیسات هستهای ایران بازدید کردهاند، اما هرگز مدرکی که نشان دهد برنامه صلح آمیز انرژی هستهای این کشور به سمت مقاصد نظامی انحراف داشته باشد، پیدا نکردهاند.
ایران علاوه بر این در سال ۲۰۱۵ به توافقی با کشورهای موسوم به گروه ۱+۵ برای حل و فصل تنشها بر سر برنامه هستهای خود دست پیدا کرد.
علیرغم اذعان آژانس بینالمللی انرژی اتمی به پایبندی ایران به تمامی تعهداتش، دولت آمریکا در اردیبهشتماه سال ۱۳۹۷ به صورت یکجانبه از این توافق خارج شد.
انگلیس در کنار فرانسه و آلمان سه عضو اروپایی برجام هستند. این سه کشور اروپایی علیرغم مخالفتهای لفظی با خروج آمریکا از برجام به وعدههای خود برای جبران آثار این خروج عمل نکردند.
جمهوری اسلامی ایران در واکنش به بیعملی کشورهای اروپایی در ۵ گام طبق مفاد برجام تعهدات خود ذیل برجام را کاهش داد.