کیوسک بین الملل تابناک: اظهارات بی اساس وزیر دفاع بایدن درباره ایران، تشدید تحرکات امنیتی در واشنگتن ساعاتی مانده به مراسم تحلیف بایدن، استعفای رئیس سازمان سیا، اعتراض ۲۶۰ سازمان به اقدام آمریکا علیه جنبش انصارالله و شرط یونان برای گفتوگو با ترکیه درباره شرق مدیترانه، از جمله مهمترین خبرها و رویدادهای بین المللی در ۲۴ ساعت گذشته بوده اند.
اظهارات بی اساس وزیر دفاع بایدن درباره ایران
«لوید آستین»، گزینه «جو بایدن» برای تصدی سمت وزیر دفاع آمریکا، در نشست سنا برای تایید وی، اظهارات بی اساسی را علیه کشورمان مطرح کرد.
بر اساس گزارش رویترز، آستین مدعی شد «ایران همچنان عنصر بی ثباتی در منطقه است و تهدیدی برای همپیمانان و نیروهای ماست که در منطقه مستقر کرده ایم.»
وی در ادمه ادعاهای بی اساس خود گفت: «در صورتی که ایران به سلاح هستهای دست یابد، مقابله با چالشهای پیش رو در منطقه برای ما دشوارتر خواهد بود.»
پیش از این، «آنتونی بلینکن»، وزیر خارجه پیشنهادی بایدن نیز در نشست سنا، اظهاراتی را درباره برجام مطرح کرد.
بلینکن میگوید، «دولت بایدن متعهد به جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هستهای است.»
جو بایدن پیش از این با انتقاد از اقدامات دونالد ترامپ، رییس جمهور کنونی آمریکا در قبال ایران و تصمیم وی برای خروج از توافق هسته ای، تمایل خود را برای پیوستن مجدد به توافق هستهای اعلام کرده است.
تشدید تحرکات امنیتی در واشنگتن ساعاتی مانده به مراسم تحلیف بایدن
به گزارش رویترز، مقامهای پنتاگون اعلام کردند که چندین نظامی گارد ملی آمریکا که قرار بود به برقراری امنیت مراسم تحلیف جو بایدن کمک کنند، از این برنامه حذف شدهاند.
بر اساس این گزارش، مقامهای پنتاگون پس از بررسی سوابق این افراد، اجازه حضور آنها در برنامه تأمین امنیت مراسم تحلیف بایدن را ندادهاند. یکی از علل اصلی حذف نام این نظامیان از برنامه تأمین امنیت مراسم تحلیف بایدن، ارتباط احتمالی آنها با گروههای راست افراطی بوده است.
جاناتان هافمن، سخنگوی پنتاگون در این باره گفت: ما اقدامات لازم و محتاطانه را اتخاذ میکنیم و فوراً این نظامیان گارد ملی را از حضور در برنامه حفاظت از ساختمان کنگره و برقراری امنیت مراسم تحلیف حذف کردیم.
این در حالی است که کریستوفر میلر، وزیر دفاع موقت آمریکا دوشنبه در اظهاراتی گفت: افبیآی با استقرار بیش از ۲۵ هزار نیروی گارد ملی برای حفاظت از ساختمان کنگره و برگزاری مراسم تحلیف جو بایدن، عملاً در حال کمک به ارتش برای برقراری نظم و امنیت است.
اظهارات وزیر دفاع موقت آمریکا، در حالی است که پس از حمله مرگبار طرفداران ترامپ به ساختمان کنگره در روز ششم ژانویه، نگرانیها درباره وقوع خشونتهای بیشتر در آستانه مراسم تحلیف جو بایدن به شدت افزایش یافته است.
پنتاگون پیش از این درباره خطر احتمالی اعتراضات مسلحانه در آستانه مراسم تحلیف بایدن هشدار داده است.
وزارت دفاع آمریکا مجوز استقرار ۲۵ هزار نیروی گارد ملی این کشور در واشنگتن را برای تأمین امنیت مراسم تحلیف جو بایدن صادر کرده است، ولی این نگرانی نیز بین مقامات آمریکایی وجود دارد که ارتش بخشی از مشکل باشد، زیرا تعدادی از نظامیان کارکشته و قدیمی ارتش آمریکا در جریان حمله اخیر طرفداران ترامپ به کنگره بازداشت شدهاند، حداقل یکی از بازداشتشدگان نیز عضو گارد ملی در ویرجینیا بوده است.
استعفای رئیس سازمان سیا
به نوشته مجله فوربس، جینا هاسپل که مدیر سیا بود، در سال آخر ریاست جمهوری ترامپ با وی روابط متشنجی داشت و روز سه شنبه اعلام کرد که از سمتش کناره گیری میکند.
وی در توئیتی نوشت: این بالاترین افتخار در زندگی من بوده که ریاست چنین سازمان مهمی را بر عهده داشته باشم.
هاسپل دلیل اصلی استعفایش را نگفته که درست در آخرین روز ریاست جمهوری ترامپ انجام شد.
آکسیوس اخیرا گزارش کرد جینا هاسپل اوایل دسامبر ۲۰۲۰ تهدید کرده بود که استعفا میدهد بعد از آنکه ترامپ به دنبال انتصاب کش پاتل، به عنوان معاون وی بود؛ به این امید که هاسپل را از سیا خارج کند.
اما ترامپ به جای این کار، پاتل را رئیس دفتر کریستوفر میلر، سرپرست پنتاگون کرد.
به نوشته آکسیوس، ترامپ در سال آخری ریاست جمهوری خود همیشه با هاسپل درگیر بود و مکررا اخراج او را به خاطر فقدان وفاداری بررسی میکرد.
جو بایدن، رئیس جمهوری منتخب آمریکا ویلیام برنز را برای مدیریت سیا در نظر گرفته است.
در زمان مطرح شدن نام هاسپل برای ریاست سیا، مخالفتهایی در سنا درباره روی کار آمدن وی وجود داشت و بسیاری از دموکراتها وی را به دلیل دست داشتن در برنامه شکنجه سیا در دوران جورج بوش پسر مورد انتقاد قرار داده بودند.
اعتراض ۲۶۶ سازمان به اقدام آمریکا علیه جنبش انصارالله
۲۶۶ سازمان اقدام وزارت خزانهداری آمریکا در تروریستی خواندن جنبش انصارالله یمن را مردود دانستند و به آن اعتراض کردند.
بر اساس گزارش وبسایت «المشهد الیمنی»، این سازمانها در بیانیهای، خواستار توقف جنگ یمن و لغو تصمیم آمریکا در قبال انصارالله شدند.
آنها اعلام کردند، این موضوع بر وضعیت یمن تأثیر خواهد داشت و در ادامه به گفته سازمان ملل اشاره کردند که بحران یمن را بزرگترین بحران انسانی در جهان خوانده، به نحوی که نیمی از مردم این کشور از گرسنگی در رنج هستند.
سازمانهای مذکور افزودند، توقف یا کاهش کمکها به یمن منجر به افزایش خطرناک میزان فقر و گرسنگی در یمن خواهد شد.
آنها در پایان خواستار برگزاری تظاهرات بینالمللی در ۲۵ ژانویه (ششم بهمن) در اعتراض به جنگ علیه یمن و قرار دادن انصارالله در لیست تروریسم شدند.
وزارت خزانهداری آمریکا سهشنبه (دیروز) جنبش انصارالله یمن را به لیست تحریمهای آمریکا اضافه کرد.
در بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا همچنین سه تن از رهبران جنبش مقاومت انصارالله «عبدالله یحیی الحکیم»، «عبدالمالک بدرالدین الحوثی» و «عبدالخالق الحوثی» با نام «تروریست» تحت تحریم قرار گرفتند؛ جنبشی که شش سال است مقابل جنگ سعودی-آمریکایی ایستاده و از مردم حمایت میکند.
در همین ارتباط، «محمدعلی الحوثی» رئیس کمیته عالی انقلاب یمن و عضو ارشد جنبش انصارالله، یمنیها را به مشارکت در تظاهرات گسترده در دوشنبه هفته آینده ۲۵ ژانویه برابر با ششم بهمن فراخواند.
شرط یونان برای گفتوگو با ترکیه درباره شرق مدیترانه
در حالی که ترکیه خواستار گفتوگوی بدون پیششرط با یونان در خصوص اختلافات بر سر فعالیتهای دریایی در شرق مدیترانه شده، آتن برای این گفتوگوها به نوعی شرط گذاشت.
به نوشته «رویترز»، میتسوتاکیس امروز (چهارشنبه) گفت، یونان در مذاکرات هفته آینده با ترکیه شرکت میکند؛ اما هیچ گفتوگویی در زمینه مسائلی که حقوق حاکمیتی خود میداند، انجام نخواهد داد.
وی این اظهارات را پیش از جلسه پارلمان یونان برای تصویب لایحه افزایش محدوده آبهای سرزمینی یونان از ۶ مایل دریایی کنونی به ۱۲ مایل دریایی به زبان آورد.
نخستوزیر یونان ضمن اشاره به تاریخ ۲۵ ژانویه که قرار است گفتوگوها با ترکیه بعد از توقف چهار ساله مجدداََ آغاز شود، اظهار داشت: «ما با خوشبینی و اعتماد به نفس [در این مذاکرات] شرکت میکنیم؛ اما آتن درباره صحبتهایی که غیر رسمی و غیر الزامآور بودند، هیچگونه سادهلوحی نخواهد کرد».
میتسوتاکیس با بیان اینکه گفتوگوها با ترکیه از جایی که در سال ۲۰۱۶ قطع شده بود، ادامه پیدا میکند، افزود: «هیچ مباحثهای درباره حاکمیت ملی انجام نخواهد شد».
به نوشته رویترز، دولتهای ترکیه و یونان از سالهای ۲۰۰۲ تا ۲۰۱۶ حدود ۶۰ دور گفتوگو درباره اختلافات بر سر حوزه حاکمیتی در آبهای شرق مدیترانه برگزار کردند و قرار بود، سال قبل این گفتوگوها از سر گرفته شود که در پی اعزام کشتی حفاری ترکیه به آبهای مورد مناقشه، این اتفاق نیفتاد.
چند روز پیش، «مولود چاووشاوغلو» وزیر خارجه ترکیه که کشور طی هفتههای اخیر تهدیدهای زیادی از سوی اتحادیه اروپا و آمریکا برای تحریم شدن به دلیل تنش با یونان دریافت کرده، گفت: ترکیه رسما از یونان میخواهد که گفتوگوها درباره فعالیتهای حفاری از سر گرفته و اولین جلسه آن نیز در ماه جاری میلادی (ژانویه) برگزار شود.
سایت تابناک از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.